INSÄNDARE/DEBATT: Jag vill att Lindesbergs kommun säger nej till anmälningsplikt, dvs den angiverilag som Tidöpartierna vill utreda. Det kommer jag att föreslå för vår kommunstyrelse.
Jag har gott hopp om att när vi föreslår det så får vi gehör för det eftersom bl a Moderaterna med Lillemor Bodman som ordförande för Barn – och utbildningsnämnden vigt stor del av sitt arbetsliv för frågor om demokrati- och mänskliga rättigheter. En anmälningsplikt är inte förenligt med gällande lagstiftning, mänskliga rättigheter eller en värdegrund som bygger på humanism, tolerans och medmänsklighet. Genom t ex arbetet med ”Skola utan gränser” har vår kommun visat att vi aldrig får glömma historien och att demokrati och mänskliga rättigheter måste erövras varje dag.
Nu ser vi massiva reaktioner från vård- och skolpersonal som vägrar ange människor, utan uppehållstillstånd. Förslaget om angiveri för oss ut på ett sluttande plan. Det är migrationsverket och gränspolisen som jobbar med frågor om utvisning och de gränspoliser jag träffat sköter det professionellt. Men att människor inom vård och omsorg ska börja ange personer som de ska hjälpa och skapa förtroende hos, är absurt. Jag har pratat med personal i vår kommun och vet att det finns ett stort motstånd mot förslaget.
Kommunledningen i Örebro har varit tydlig. Personalen där vet att de har högsta ledningens stöd. Ett barn som får skolundervisning enligt lag, bl a i enlighet med Barnkonventionen, ska inte mötas av personal som anger dem till myndigheter. Vi ska utgå från barnperspektivet och det handlar om anständighet. Det handlar om mänskliga rättigheter. Vår personal behöver stöd av oss politiker.
Tidöpartiernas utredningsförslag är att anmälningsplikt ska gälla inom vård och omsorg, i förskolan och skolan, på fritidsgårdar, på bibliotek och inom socialtjänsten. Det skulle innebära att anställda i Lindesbergs kommun blir skyldiga att agera i strid med yrkesetiken. Och vad händer där förskoleläraren anger ett av barnen i barngruppen? Kommer barnet att hållas som gisslan tills föräldern lockats fram? Vad känner barnen när deras lekkamrat anges? Risken blir mycket stor att barn göms undan och det utanförskap och skuggsamhälle som regeringen vill bekämpa, istället växer.
En sådan lag skulle leda till att människor som behöver vård som inte kan anstå, riskerar mer lidande, att en gravid kvinna på flykt inte törs söka hjälp hos mödravården, att barn, trots den barnkonvention vi skrivit under, inte vågar sig till skolan.
Och vad gör det med oss människor? Vad gjorde det med människor i forna Östtyskland? Kommer vi att blunda för människor på flykt? Kommer våra barn att lita på oss vuxna? Om vi som kommun och kommunledningen inte säger ifrån – vad gör vi med de som vägra ange?
Min fråga till kommunledningen är följande:
– Kommer ni att försvara personal som vägrar ange människor som saknar uppehållstillstånd?
– Ställer ni upp på att vi meddelar regeringen att Lindesbergs kommun anser att
utredningsförslaget bör kastas i papperskorgen?
Vi är alla en del i den historia som skapas och en del av det är att ta ställning här och nu. Det är väldigt osvenskt med angiveri. Det för snarare tankarna till DDR, Nordkorea, Pinochets Chile och andra vidrigheter.
Bengt Storbacka
Oppositionsråd, Socialdemokraterna, Lindesbergs kommun