Arkivfoton: Camilla Lagerman

Storm (C) svarar Detlofsson (L)

INSÄNDARE/DEBATT: För det första måste jag tacka för att du är ärlig och erkänner att Liberalerna sålde sin röst för nedläggning av Ramsbergs och Rockhammars skola, inte för att de ansåg pedagogik eller kvalité på undervisningen var dålig, vilket ni framhöll i debatten, utan av anledningen att våra idag så digitala ungdomar inte skulle få ha mobilen med sig till skolan.

Sen rättelse av ett faktafel, det var 2021, den 15 december för att vara exakt, som beslutet revs upp och det var bara Liberalerna som reserverade sig mot beslutet, vilket tyder på att nämnden var i det stora hela enig i att ta bort något som i praktiken inte fungerade.

Samhället förändras och vi måste följa med, vad vi än må tycka om det, oavsett ålder. Motsträvarna till den digitala utvecklingen, de digitala dinosaurierna som de även kallas måste förstå att ungdomarna idag inte är som för 15-20 år sedan, de är uppväxta i en digital miljö.

Jag hoppas och tror att även några i Liberalerna kan hålla med mig i mitt resonemang att mobilfri lektionstid är något som vi ska ha, något vi eftersträvar och som förövrigt fungerar i våra skolor. För nog är det väl i klassrummet magin händer, eller har jag fel?

Det var efter införandet av mobilfri skoltid vi fick ett problem även under lektionerna. Då eleverna inte fick ha med mobilen till skolan började gömma den och så kom den fram från och till i klassrummet.
Vi i barn och utbildningsnämnden har haft utvärdering om hur Liberalernas förbud fungerat, vi har även haft elever och lärare på nämnden som fått berätta och hur de skulle önska det borde vara och fungera.

Som upplysning till Nils Detlofsson vill jag bara framföra att många av våra barn inte bor i Lindesberg utan på landbyggden. Då är det bra att kunna nå sina föräldrar om man missar bussen eller om det skulle hända något efter vägen när vissa har 4km att gå/cykla för att komma till närmaste busshållplats. Det är en trygghetsfråga både för eleven men även för föräldrarna.

Jag tycker det är viktigt att lyssna och ta till sig som förtroendevald, att elever får påverka sin skolgång och vad vi kan göra för att få det att fungera så bra som möjligt. Samt att om det de säger är bra ska vi fatta beslut utifrån den fakta som vi fått presenterad. Det är demokrati på riktigt och kan så ett frö hos unga att det jag sa togs på allvar och vi fick till en förändring. Ett sådant agerande från oss förtroendevalda tror jag kan spela roll längre fram då det kanske är just de här eleverna som väljer att engagera sig politiskt.
Ett mobilförbud fattat av politiken skapade inte bara problem det var dessutom ett politiskt övertramp då det är rektor som har mandatet att stifta ordningsregler på våra skolor.

Att påstå att socialdemokraterna inte går att lita på får stå för dig, men då förbudet om mobilfri skola revs upp var det faktiskt jag som var kommunalråd. Ett förtroende som jag förvaltade efter bästa förmåga och jag lyssnade faktiskt på vad våra ungdomar lyfte i sin argumentation, jag lyssnade på vad lärarna sa och jag gav makten tillbaka till de som ska ha den, alltså rektorerna.

Sen en sak till, du refererar till att du protesterat högljutt hos kommunstyrelsen ordföringar, både hos Irja men även senare på Bengt Storbacka. Men nu är det nämndordförande som har mandatet att fatta beslut och det är nämnden som är ansvarig för verksamheten. En KSO kan INTE bestämma hur en nämnd ska fatta beslut.

Och en sak till, hade du valt att komma och prata som mig som ordförande tillika kommunalråd i Barn och Utbildningsnämnden om dina önskningar under den tid jag var det, kanske vi kunnat komma fram till en lösning. I stället valde du att springa bakom min rygg och försöka med någon sorts påverkanspropaganda, i hopp om att kommunstyrelsens ordförande skulle ta mig i örat och rätta in mig i ledet. Trodde du det, så tog du fel, det gjorde mig bara ännu mer trygg i mitt beslut.

Men en sak har du rätt i nu i valrörelsen och jag tänker på ditt budskap att Lindesberg förtjänar bättre, håller helt med, hela kommunen förtjänar bättre, något mycket bättre än er politik som till största del utgörs av ett löfte om ett bad på Loppholmarna.

Magnus Storm (C)
Vice ordförande Barn och Utbildningsnämnden

Publicerad 5 september 2022 klockan 10:45

LindeNytt Redaktion , 0581-61 71 71 , info@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Foto: Hasse Persson

Oavgjord seriepremiär i Örebro

Ett handbollsderby mot Örebro SK i Idrottshuset skulle inleda den nya Division 1-serien för LIF Lindesberg. Trots en målsnål match, jämfört med vanliga LIF-matcher, så såg det länge ut att bli två tidiga poäng till det orangea LIF Lindesberg. ÖSK ville annat och gav matchen ett oavgjort resultat, med två sekunder kvar.

1 oktober 2022 klockan 18:49 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Annons


Rebecka Persson (t.v.) och Matilda Persson (t.h.) var laddade när Cirkulära Butiken öppnade portarna under lördagsförmiddagen. Foto: Timmy Lundegård

bildspel Cirkulära Butiken fick en lyckad invigning

Det rasade in med folk när Rebecka Persson och Matilda Persson öppnade portarna för den nya secondhandbutiken, Cirkulära Butiken, i Nya Snickerifabriken under förmiddagen. De två initiativtagarna bjuder på ett nytänkande koncept som ska underlätta försäljningen åt privatpersoner.
– Det är lite som en fysisk köp- och säljgrupp, berättar Matilda Persson.

1 oktober 2022 klockan 13:18 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Lajvare, gamers och liveband under Världens Barn-helg

Årets insamling för Världens Barn är inne på slutspurten. Erikshjälpen i Lindesberg växlar upp nu p...

Björn fångade pandemin i sin nya fotobok

När Storåbon Björn Dahlfors bestämde sig för att utmana sig själv som konstnär tog projektet en oanad vändning...

Zlatan Ibrahimović donerar pris till helgens minnescup

Lördagens minnescup, som arrangeras av IFK Lindesbergs pojklag födda 2010 i samarbete med LindeNytt, f...

Lindesberg faller igen i Svenskt Näringslivs ranking. Foto: Fredrik Stenfelt

Lindesberg faller igen när Svenskt Näringsliv lägger företagsklimatet under lupp

Förra året klättrade Lindesbergs kommun i den årliga rankingen av landets kommuner och dess företagsklimat. Visserligen lite blygsamt från plats 285 av landets 290 kommuner till plats 273 – men det var ändå en indikation på att strävan går åt rätt håll. I årets ranking har Lindesberg dock fallit tillbaka nästan lika mycket som fjolårets stigning. Lindesbergs kommun hittas nu på plats 284.

28 september 2022 klockan 10:40 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Arkivbild på Merta Sjögren som är en av spelarna som hittas i truppen även i Division 1. Foto: Hasse Persson

Premiärseger för Linde Volley

Under helgen gjorde Linde Volley säsongspremiär i Division 1, efter att förlorat sin plats i Elitserien till Göteborg. Lindelaget slog direkt på en seger i säsongens första match som spelades på bortaplan. Trots ett steg neråt i divisionstrappan så blev det ingen hämtningsseger då man fick bjuda på fem jämna set.

27 september 2022 klockan 17:10 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Pojklaget hyllar sin bortgångne vän med minnescup
På lördag, den 1 oktober, arrangerar IFK Lindesbergs pojklag födda 2010 i samarbete med LindeNytt, cupen Benjamins minne i Fritidsbyn. Totalt 10 ...
27 september 2022 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Lunchgäst drabbad av livsfarlig allergisk chock – anmäler restaurangen
En person med kraftig jordnötsallergi drabbades av anafylaxi efter ett restaurangbesök i Lindesberg, då maten denne serverats innehöll jordnötter...
27 september 2022 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Lindessjön Runt delvis avstängd när döda träd skall avverkas
I skogsområdet kring Carlssons Udde och Parkudden - på västra sidan av Lindessjön - har man kunnat konstatera träd som har dött efter angrepp av...
27 september 2022 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Bild: DSV

Nytt jätteprojekt till lokal byggfirma

Så sent som i oktober 2020 skrev det lokala byggföretaget Tommy Allström Byggproduktion AB ett kontrakt med Coop som då var företagets största någonsin, med en kontraktssumma på 1.5 miljarder kronor. Nu har man lyckats ro i hamn ännu ett jättekontrakt då man fått uppdraget att bygga det globala logistikföretagets DSV:s nya lagerterminal i Landskrona.

26 september 2022 klockan 13:58 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Foto: Camilla Lagerman

bildspel Medaljregn över Frövi Judo under helgens hemmatävling

Med hela 9 guld, 12 silver och 10 brons, blev Frövi Judo bästa klubb vid helgens Linde Judo Open. Med över 300 starter från 47 klubbar, både svenska, norska och en från Åland, kan man konstatera att judon är tillbaka i toppform efter det långa pandemistoppet.

26 september 2022 klockan 11:41 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Villa i lågor utanför Vedevåg: ”Fullt utvecklad brand”

UPPDATERAD. En villa i området Högstaboda, strax utanför Vedevåg, har totalförstörts ...

bildspel Nypremiär för Lindemarken – i mindre format

Efter två års pandemiuppehåll var det under fredagen dags för Lindemarken att återigen se dagens ljus, ...

bildspel Idag stod gräddkastning på schemat vid Brotorpsskolan

Det bjöds på feststämning och ett toppenväder på Brotorpsskolan i Lindesberg när den 21:a upplagan ...

Annons


Ett gäng glada resenärer fyllde bussen på fredagsmorgonen. Foto: Jennie Einarsson

Här fylls marknadsbussen med marknadsbesökare

Redan strax före klockan 10.00 körde Vasselhyttans Taxi & Buss det första busslasset med marknadsbesökare upp till Charlottenlunds Handelsområde där Lindemarken arrangeras på fredagen. Stämningen var på topp i bussen och många tacksamma röster hördes från resenärerna. Marianne Olsson var en av de första att ta plats när bussen anlände till stationen.
– Jag måste säga att Vasselhyttans Taxi är värda en stor stjärna, de är suveräna, utbrister hon.

23 september 2022 klockan 12:37 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Nya band, unga stjärnor och liten Harmonikör för Världens Barn

Nu på söndag arrangeras en konsert i Lindeskolans aula till förmån för Världens Barn-...

Härlig stämning när äldreboendets marknad arrangerades – igen

Efter förra årets succé, arrangerades på torsdagen äldreboendet Ågårdens egna ...

Stort intresse för helgens Linde Judo Open

På lördag arrangeras Linde Judo Open i Lindesberg arena, ett evenemang som lockar hundratals aktiva från både ...

Lions lyfter på hatten för Vasselhyttans initiativ

Tidigare i veckan kunde LindeNytt rapportera att det lokala företaget Vasselhyttans Taxi & Buss - i ...

Elins engagemang för barn och ensamstående föräldrar är ingen lek

Som i så många andra hem började leksaksberget att växa hemma hos Elin Olofsson i ...

De bjuder på bussresan upp till Lindemarken

När det stod klart att Lindemarken skulle flyttas från centrala Lindesberg upp till Charlottenlunds Handelsområde...

Adrian Andersson är starkast i Sverige. Foto: Torbjörn Mark

bildspel Adrian från Lindesberg är Sveriges starkaste man

Trots ett krossat finger och en spökande ryggskada lyckades Adrian Andersson från Lindesberg uppfylla sitt mål att ro hem segern i Sveriges Starkaste Man på hemmaplan.
– Det känns jätteroligt, grundplanen höll! Tanken om att vinna hade jag nästan lagt ner efter skadorna, men det gick, säger han till LindeNytt.

19 september 2022 klockan 16:48 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Ännu en katt har flyttat in på Granngården – ägare eftersöks
I slutet av januari 2021 rapporterade LindeNytt om den lilla katten Lee, som bosatt sig på Granngårdens lager i Lindesberg. Nu har ännu en katt ...
16 september 2022 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Bjuder in samtliga partier till förhandlingsbordet – med undantag för SD
Efter att samtliga 17 distrikt i Lindesbergs kommun har blivit räknade, står det nu klart att valet resulterat i en omfördelning av mandaten i ...
16 september 2022 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Sveriges Starkaste Man utses i Lindesberg
På lördag väntas en rejäl kraftmätning äga rum vid Lindesbergs Träningscenter, då finalen av Sveriges Starkaste Man avgörs. Hemmahoppet ...
15 september 2022 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2022-09-14

2022-09-14

2022-09-13

2022-09-13

2022-09-12

2022-09-09

2022-09-09

2022-09-08

2022-09-08

2022-09-07

2022-09-06

2022-09-05

2022-09-04

Evenemangstips
Nyheter från Aftonbladet
Nyheter från Expressen
Polishändelser i Örebro län
2022-10-01 19:33