Arkivfoton: Camilla Lagerman

Storm (C) svarar Detlofsson (L)

INSÄNDARE/DEBATT: För det första måste jag tacka för att du är ärlig och erkänner att Liberalerna sålde sin röst för nedläggning av Ramsbergs och Rockhammars skola, inte för att de ansåg pedagogik eller kvalité på undervisningen var dålig, vilket ni framhöll i debatten, utan av anledningen att våra idag så digitala ungdomar inte skulle få ha mobilen med sig till skolan.

Sen rättelse av ett faktafel, det var 2021, den 15 december för att vara exakt, som beslutet revs upp och det var bara Liberalerna som reserverade sig mot beslutet, vilket tyder på att nämnden var i det stora hela enig i att ta bort något som i praktiken inte fungerade.

Samhället förändras och vi måste följa med, vad vi än må tycka om det, oavsett ålder. Motsträvarna till den digitala utvecklingen, de digitala dinosaurierna som de även kallas måste förstå att ungdomarna idag inte är som för 15-20 år sedan, de är uppväxta i en digital miljö.

Jag hoppas och tror att även några i Liberalerna kan hålla med mig i mitt resonemang att mobilfri lektionstid är något som vi ska ha, något vi eftersträvar och som förövrigt fungerar i våra skolor. För nog är det väl i klassrummet magin händer, eller har jag fel?

Det var efter införandet av mobilfri skoltid vi fick ett problem även under lektionerna. Då eleverna inte fick ha med mobilen till skolan började gömma den och så kom den fram från och till i klassrummet.
Vi i barn och utbildningsnämnden har haft utvärdering om hur Liberalernas förbud fungerat, vi har även haft elever och lärare på nämnden som fått berätta och hur de skulle önska det borde vara och fungera.

Som upplysning till Nils Detlofsson vill jag bara framföra att många av våra barn inte bor i Lindesberg utan på landbyggden. Då är det bra att kunna nå sina föräldrar om man missar bussen eller om det skulle hända något efter vägen när vissa har 4km att gå/cykla för att komma till närmaste busshållplats. Det är en trygghetsfråga både för eleven men även för föräldrarna.

Jag tycker det är viktigt att lyssna och ta till sig som förtroendevald, att elever får påverka sin skolgång och vad vi kan göra för att få det att fungera så bra som möjligt. Samt att om det de säger är bra ska vi fatta beslut utifrån den fakta som vi fått presenterad. Det är demokrati på riktigt och kan så ett frö hos unga att det jag sa togs på allvar och vi fick till en förändring. Ett sådant agerande från oss förtroendevalda tror jag kan spela roll längre fram då det kanske är just de här eleverna som väljer att engagera sig politiskt.
Ett mobilförbud fattat av politiken skapade inte bara problem det var dessutom ett politiskt övertramp då det är rektor som har mandatet att stifta ordningsregler på våra skolor.

Att påstå att socialdemokraterna inte går att lita på får stå för dig, men då förbudet om mobilfri skola revs upp var det faktiskt jag som var kommunalråd. Ett förtroende som jag förvaltade efter bästa förmåga och jag lyssnade faktiskt på vad våra ungdomar lyfte i sin argumentation, jag lyssnade på vad lärarna sa och jag gav makten tillbaka till de som ska ha den, alltså rektorerna.

Sen en sak till, du refererar till att du protesterat högljutt hos kommunstyrelsen ordföringar, både hos Irja men även senare på Bengt Storbacka. Men nu är det nämndordförande som har mandatet att fatta beslut och det är nämnden som är ansvarig för verksamheten. En KSO kan INTE bestämma hur en nämnd ska fatta beslut.

Och en sak till, hade du valt att komma och prata som mig som ordförande tillika kommunalråd i Barn och Utbildningsnämnden om dina önskningar under den tid jag var det, kanske vi kunnat komma fram till en lösning. I stället valde du att springa bakom min rygg och försöka med någon sorts påverkanspropaganda, i hopp om att kommunstyrelsens ordförande skulle ta mig i örat och rätta in mig i ledet. Trodde du det, så tog du fel, det gjorde mig bara ännu mer trygg i mitt beslut.

Men en sak har du rätt i nu i valrörelsen och jag tänker på ditt budskap att Lindesberg förtjänar bättre, håller helt med, hela kommunen förtjänar bättre, något mycket bättre än er politik som till största del utgörs av ett löfte om ett bad på Loppholmarna.

Magnus Storm (C)
Vice ordförande Barn och Utbildningsnämnden

Publicerad 5 september 2022 klockan 10:45

LindeNytt Redaktion , 0581-61 71 71 , info@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Arbetsmarknadsenhetens snickeri i Lindesberg har konstruerat det nya insektshotellet. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Lindesbergs nya hotell för pollinerare invigt: ”Ett mästerverk”

I höstas kontaktade Linde energi arbetsmarknadsenhetens snickeri i Lindesberg, för att lägga en beställning på ett nytt insektshotell med en specifik utformning, något som inspirerats av den tävling som kommunen tidigare haft. Under måndagen, på Världsmiljödagen, avtäcktes det nya hotellet, föreställande Linde energis enorma silo, som fått sin plats hos just det kommunala energibolaget.
– Det är ett mästerverk som ni har byggt! säger tillträdande vd Joakim Johansson.

5 juni 2023 klockan 13:51 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Annons

Arkivbild. Foto: Fredrik Norman

Beslut idag: Nu införs eldningsförbud i hela Örebro län

Länsstyrelsen meddelar idag, måndag, att man fattat beslut om att införa eldningsförbud i hela Örebro län. Detta med anledning av att risken för bränder i skog och mark är mycket stor i länet just nu – och något hopp om nederbörd kan ej skönjas i de väderleksprognoser som presenterats av SMHI.
– Det är torrt i skog och mark och det varma vädret verkar hålla i sig. Vi har i samråd med räddningstjänsten idag beslutat om eldningsförbud för hela Örebro län. Eldningsförbudet börjar gälla från och med den 6 juni, säger Marcus Sjöholm, biträdande beredskapsdirektör, Länsstyrelsen i ett pressmeddelande.

5 juni 2023 klockan 13:55 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Svenska nationaldagen firas med franska bakverk från Ramsberg

Som så många år tidigare anordnas byaloppis och marknad med ett stort varierande utbud när ...

bildspel Bildspecial: Studentbalen 2023

Startskottet för studentveckan har officiellt gått, och under lördagskvällen samlades Lindeskolans avgångselever för den ...

Ingen räkodling i Frövi – satsar mer på grönsaker istället

Företaget WA3RM, som haft för avsikt att etablera en stor tomatodling samt en odlingsanl...

Stipendiet delades ut av klubbens president Dan Johansson i samband med LindeDagen 24 maj. Foto: Rotary

Rickard Larsson tilldelas Rotarys kulturstipendium

I hela 10 år har den talangfulle Rickard Larsson varit ledare för den så högt älskade Manskören Harmoni. För hans mycket uppskattade arbete med kören och den årliga Capricen, fick han i samband med LindeDagen ta emot Lindesbergs Rotaryklubbs kulturstipendium på 10.000 kronor.

2 juni 2023 klockan 13:03 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Arkivfoto: Timmy Lundegård

Mållöst mot Askersund

Efter en överlägsen seger mot IFK Askersund inom en distriktsmatch under försäsongen, så var det ett optimistiskt hemmalag på Fritidsbyn. IFK Lindesberg fick dessutom den bättre matchen med över 70% bollinnehav och flera chanser på rätt planhalva. Trots chanserna så blev det en match som slutade utan mål och ett nytt kryss i protokollet.

2 juni 2023 klockan 10:12 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Ingen kris – trots alla kriser – när Billeruds miljardsatsning tar form
På torsdagen bjöd Billerud in pressen för att berätta mer om hur arbetet med den nya fossilfria sodapannan fortskrider. Ett år efter att "det fö...
1 juni 2023 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Så firas svenska flaggan
Den 6:e juni firas nationaldagen med pompa och ståt på flera platser i Lindesbergs kommun. Bland annat stundar ett fullspäckat program inför ...
1 juni 2023 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Click Bait vann Bergslagsloppet
Han var favorit i uppsnacket om att få den sista inbjudan till Elitloppet. Den rosa biljetten gick istället till Norge, vilket fick tränare Stefan ...
1 juni 2023 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Imorgon, torsdag, slår Brasserie All In upp portarna. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Smygtitta hos Brasserie All In

Imorgon, torsdag, är det stor premiäröppning hos Brasserie All in i Lindesberg, men redan nu kan LindeNytt bjuda på några glimtar inifrån stans nya restaurang och nattklubb.
– På torsdag smäller det! säger Oliver Lindberg med ett stort leende.

31 maj 2023 klockan 13:46 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Genrebild. Foto: Camilla Lagerman

Lastbil av vägen: ”Hamnat på en åker”

En singelolycka med lastbil har inträffat på riksväg 50 i höjd med Fornaboda.

31 maj 2023 klockan 13:37 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Inför IFK-IFK Askersund: ”Sista skärpan som saknas”

Efter IFK Lindesbergs andra förlust i serien så laddar laget vidare mot en ny hemmamatch. Under förs...

Bergslagens Sparbank går samman med Södra Dalarnas Sparbank

Från och med januari 2024 går Bergslagens Sparbank samman med Södra Dalarnas Sparbank och bildar...

bildspel Skarpt läge när Tormek inviger nytt besöksmål

Historien om Tormek startade i ett gammalt cykelgarage i Storvik 1973, fyra år senare gick flytten till ...

Annons

Ett helt gäng trötta och slitna gladiatorer. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Intensiv rekordhelg till ända för Frövi judo

Frövi judos omåttligt populära evenemang Judofestivalen slog storartat rekord, när man i helgen välkomnade mer än 800 aktiva från hela Sverige till Lindesberg arena. Det var en bubblande stämning i den fullsatta arenan, där det pågick aktiviteter från morgon till kväll.

29 maj 2023 klockan 11:09 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Skogsbrand utanför Linde – 4000 kvm i lågor

Strax före klockan 18 på söndagen upptäcktes en rökpelare i ett skogsområde mellan Lindesberg och ...

bildspel Snabba bilar och modiga förare när Trollrallyt avgjordes

Ett trettiotal lådbilsförare gjorde under lördagen upp om titlarna i årets upplaga av Trollrallyt...

Polisen varnar för telefonbedragare

Polisen i region Bergslagen går nu ut med en varning till allmänheten gällande telefonbedrägeri. I dagarna skall en ...

Lions Kristinas sommargåva ska skänka glädje i tuffa tider

Under fredagen räckte Raija Glatz från Lions Club Kristina över en handfull presentkort med ett ...

ICA-handlaren Kent satsar på landsbygden

Under våren har butiksägare Kent Söderström satsat stort på att renovera ICA Supermarket Trivselköp i ...

bildspel Bildspecial: Rekordstora LindeDagen blev dundersuccé

Om det var de varma, men blåsiga, sommarvindarna eller de rekordmånga utställarna som fick ...

Pressbild

Ombyggnationen av Kristinavägen pausas

PRESSMEDDELANDE: Majoritetsstyret i Lindesbergs kommun har efter samråd med näringsidkare samt kommunens tjänstepersoner, beslutat att flytta fram starten av ombyggnationen av Kristinavägen.

24 maj 2023 klockan 09:47 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

bildspel Färgsprakande besök hos Bilskadecenter
Det fullkomligt bubblade av kreativitet hos Bilskadecenter i Lindesberg under tisdagsmorgonen, när 12 elever från Pilkrogs förskola kom på besök ...
23 maj 2023 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Inför LindeDagen: ”Tur med vädret”
Med en solig prognos från SMHI råder det så gott som perfekta förhållanden inför morgondagen när årets upplaga av LindeDagen - anordnas för ...
23 maj 2023 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Proffsen hade uppvisning på Fornaboda
Det blev en tävlingsdag med kvalitet före kvantitet. Proffstränarna gjorde sin första visit till Fornaboda Travbana under måndagslunchen, där de...
22 maj 2023 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2023-05-22

2023-05-22

2023-05-19

2023-05-19

2023-05-18

2023-05-18

2023-05-17

2023-05-17

2023-05-17

2023-05-17

2023-05-16

2023-05-16

2023-05-15

2023-05-14

2023-06-05 15:18