Före detta Östanby Vårdhem byggs nu om och anpassas för ändamålet att bli ett asylboende. Det handlar om 170 platser totalt. Uppgiften bekräftas av fastighetsägaren Roger Gillholms Fastigheter AB och Migrationsverket.
LindeNytt kan idag avslöja att det före detta vårdhemmet i Gusselby är under ombyggnad för att bli ett asylboende med en kapacitet om 170 platser.
Ewa Zimmerman, enhetschef för Migrationsverket i Lindesberg, berättar att möjligheterna att ta emot fler asylsökande är på gång, men att man ännu inte har något besked om när det kan tänkas bli färdigt att öppna boendet.
– Först skall anläggningen besiktigas av oss och jag har inte fått något besked om att en sådan besiktning är närstående, så det är omöjligt att säga exakt när boendet kan tänkas tas i drift, förklarar Zimmerman.
Asylboendet kommer att drivas av ett bolag med säte i Västervik, utan anknytning till Lindesberg, som lämnade anbud när Migrationsverket gick ut med en stor upphandling i somras, som resulterade i 170 svar från olika håll i landet. 111 av anbuden uppfyllde kraven och har rangordnats efter pris på en avropslista. Gusselby rankas plats 67.
Själva fastigheten i Gusselby ägs av Roger Gillholms Fastigheter AB och bolagets VD, Roger Gillholm, bekräftar för LindeNytt att man just nu arbetar med att bygga om och anpassa fastigheten för ändamålet.
Just nu är tillströmningen av asylsökande till landet på en nivå som pendlar mellan 1600-1800 personer per vecka. Ungefär hälften är syrianer.
– Behovet av platser är därför stort, konstateras av Migrationsverkets enhetschef.
Men exakt hur många asylsökande det nya boendet i Gusselby kan ta årligen, är en omöjlighet att svara på.
– Det går inte att säga eftersom vissa ärenden tar längre tid än andra, säger Ewa Zimmerman.
Under torsdagen bjöd Lindeskolan in till sin årliga gymnasiemässa, där högstadieelever från hela kommunen kom på besök för att bekanta sig med skolans olika program, och kanske få en klarare bild av vad de ska söka in till. För skolan var årets mässa kanske viktigare än någonsin, efter ett år med hot om nedläggningar och besparingar.
I helgen går startskottet för årets julmarknader, när Frövifors pappersbruksmuseum bjuder in till en av de största sådana i regionen. I år har man ett 80-tal försäljare på plats, med ett stort och varierat utbud. Dessutom kommer självaste tomten på besök.
– Vi försöker få en bra variation på utbudet, både hantverk, mat och roliga julklappar som hör julen till, berättar museichef Mikael Tiderman.
INSÄNDARE/DEBATT: Lindesbergs kommun tillhör finskt förvaltningsområde sedan 2012. Detta innebär bland annat att man helt eller till väsentlig del ska bedriva äldreomsorg på finska. De merkostnader som detta kan innebär får Lindesbergs kommun extra statsbidrag för. Tyvärr så bedrivs inget systematiskt arbete för att möta de äldre av finskspråkig personal. På kommunens hemsida (Den finskspråkiga) har man ”städat” bort informationen om rätten till finskspråkig personal.
I slutet av förra veckan träffades representanter från fyra kommuner, Region Örebro län, två lokalpolisområden samt polisens nationella operativa avdelning för att underteckna en samverkansöverenskommelse, som ska leda parterna i rätt riktning när det handlar om att säkerställa varje barns rätt till bästa möjliga start i livet. Därmed blev även lokalpolisområde Lindesberg det första i Sverige, där samtliga samarbetskommuner är med från början i ”Backa barnet”.
Det börjar bli kallare ute. Under den senaste tiden har det varit en hel del dimma också. Jag brukar ofta söka mig ut i naturen under sådana väderförhållanden – och den senaste tiden är absolut inget undantag.
Efter LindeNytts publicering under torsdagen, där två före detta elever från Lindbackaskolan uttalade sig kritiskt, gavs skolledningen möjligheten att bemöta kritiken.
– Som verksamhetschef i grundskolan blir jag jätteglad att det går bra för Luna och Zacharias i Storåskolan, säger Åsa Jönsson.
INSÄNDARE/DEBATT: För många år sedan startade landstinget aktiviteter med vilka man inhämtade patienternas tankar om hur de uppfattat de kontakter de haft med sjukvården. Svaren gav möjlighet att inom landet jämföra omhändertagandet vid såväl enskilda kliniker som sjukhus. År 2018 fick Lasarettet i Lindesberg högsta betyg i landet. Sjukhuset har fortsatt att prestera vård med samma kvalitet. I år placerades Lindesbergs lasarett som en av de fyra i landet som hade den bästa strokevården. 2018 hamnade Lindesberg på sjätte plats i Sverige när AT-läkarna fick säga vad de tyckte om den utbildning de hade fått under sin tjänstgöring. Lindesberg har sedan dess fortsatt att inom regionen få bäst betyg i det avseendet.
Singles Day den 11 november och Black Friday den 29 november markerar starten på julhandelns stora e-handelsfest. Men med ökade onlinebeställningar följer även en ökad risk för bedrägeriförsök. PostNord uppmanar därför alla e-handlande svenskar att vara extra vaksamma och tänka efter innan de klickar på länkar eller delar personlig information.