Före detta Östanby Vårdhem byggs nu om och anpassas för ändamålet att bli ett asylboende. Det handlar om 170 platser totalt. Uppgiften bekräftas av fastighetsägaren Roger Gillholms Fastigheter AB och Migrationsverket.
LindeNytt kan idag avslöja att det före detta vårdhemmet i Gusselby är under ombyggnad för att bli ett asylboende med en kapacitet om 170 platser.
Ewa Zimmerman, enhetschef för Migrationsverket i Lindesberg, berättar att möjligheterna att ta emot fler asylsökande är på gång, men att man ännu inte har något besked om när det kan tänkas bli färdigt att öppna boendet.
– Först skall anläggningen besiktigas av oss och jag har inte fått något besked om att en sådan besiktning är närstående, så det är omöjligt att säga exakt när boendet kan tänkas tas i drift, förklarar Zimmerman.
Asylboendet kommer att drivas av ett bolag med säte i Västervik, utan anknytning till Lindesberg, som lämnade anbud när Migrationsverket gick ut med en stor upphandling i somras, som resulterade i 170 svar från olika håll i landet. 111 av anbuden uppfyllde kraven och har rangordnats efter pris på en avropslista. Gusselby rankas plats 67.
Själva fastigheten i Gusselby ägs av Roger Gillholms Fastigheter AB och bolagets VD, Roger Gillholm, bekräftar för LindeNytt att man just nu arbetar med att bygga om och anpassa fastigheten för ändamålet.
Just nu är tillströmningen av asylsökande till landet på en nivå som pendlar mellan 1600-1800 personer per vecka. Ungefär hälften är syrianer.
– Behovet av platser är därför stort, konstateras av Migrationsverkets enhetschef.
Men exakt hur många asylsökande det nya boendet i Gusselby kan ta årligen, är en omöjlighet att svara på.
– Det går inte att säga eftersom vissa ärenden tar längre tid än andra, säger Ewa Zimmerman.
UPPDATERAD. Vid 14-tiden på måndagen larmades Nerikes Brandkår ut till en gräsbrand i Grönbo, en mil öster om Lindesberg.
Under vecka 16 vaccinerar Region Örebro län med totalt 15 700 doser vaccin. Nu kan personer som är födda år 1956 och tidigare boka tid för vaccination, då åldersgränsen nu gäller födelseår, och inte födelsedag som tidigare.
Det är ett stort rivningsarbete igång på Ishockeygatan, där den 51-åriga curlinghallen kommer att få ett riktigt ansiktslyft. I oktober är det tänkt att en ny curlinghall ska vara på plats, där man förutom en delad entré med Lindehov, även kommer att kunna hålla lokalen i varmare temperaturer.
– Det är jättehäftigt och vi hoppas såklart att det lockar fler till curlingen, säjer Christer Larsson.
Stadsskogsskolans elever i årskurs 7 och 8 kommer fortsätta sina studier via partiell fjärrundervisning i ytterligare två veckor. Årskurs 9 kommer dock ha all sin undervisning på plats. Detta enligt ett beslut från Barn- och utbildningsnämnden, som fattats för att minska trängseln i skolans lokaler.
Nu skall turismen i Bergslagen stärkas. För ändamålet har Destination Bergslagen beviljats strax under en miljon kronor.
– Vi är övertygade att Bergslagen kan utvecklas till en Sveriges främsta turistdestinationer, säger Håkan Ceder, verksamhetsansvarig för Destination Bergslagen och ansvarig för projektet som nu skall göra norra länsdelen mer attraktiv för turister.
Under vecka 15 vaccinerar Region Örebro län med totalt 11 700 doser vaccin. Vaccinet ges både till dem som får första och andra sprutan. Nu kan personer som är 70 år och äldre boka tid för vaccination.
Efter förra veckans rekordhöga notering av antalet bekräftade covidfall i kommunen, ser läget för tillfället betydligt bättre ut. Från 128 sjukdomsfall under vecka 13 till 70 fall under de senaste 7 dagarna. Dock är läget fortfarande allvarligt, och belastningen inom sjukvården är fortsatt hög.
Smittspridningen är uppe på en rekordhög nivå i Lindesbergs kommun, hela 128 bekräftade fall av covid-19 har rapporterats under de senaste 7 dagarna. Detta är den högsta noteringen sedan testningarna startade för ungefär ett år sedan. Samtidigt rapporterar Region Örebro län att kurvan över antalet smittade i länet pekar brant uppåt.