Vid dagens månadsmöte för SPF Seniorerna Lindesberg fick man besök av Erik Lundström, överläkare vid strokeavdelningen på Karolinska universitetssjukhuset. Erik berättade om den forskning som han är med och driver just nu, samt informerade rent faktamässigt om proppar, tiaattacker och strokes.
Det är ett fullbelagt församlingshem som väntar på att Erik Lundström ska börja sin föreläsning. Det är SPF Seniorerna Lindesberg som har sitt sedvanliga månadsmöte, och idag är det överläkaren från Karolinska universitetssjukhuset som ska få delge åhörarna en del av sin pågående forskning.
Erik Lundström inleder med att berätta om stroke, att 23 000 människor i Sverige drabbas varje år. 85% av dessa strokes beror på en propp, 15% orsakas av blödningar.
– Det är sämre att få en blödning, så om man nu får välja så välj en propp!, säger Erik skämtsamt.
Erik förklarar vidare att stroke är den tredje vanligaste dödsorsaken i Sverige, med cancer och hjärtinfarkt i topp. Globalt sett är stroke den näst vanligaste dödsorsaken. Detta till trots så visar siffrorna att det minskar, även fast det verkar öka bland de yngre, vilket är människor till och med 45 år.
– Man kan göra mycket för att undvika en stroke. Förutom arvet som man inte kan hjälpa, man väljer ju inte sina föräldrar och de gener man får, så bör man inte röka. Rökning är en stor riskfaktor. Kontrollera blodtrycket, kolla kolesterolvärde, och kosten påverkar också kraftigt. Fisk två gånger i veckan och frukt och grönt är viktigt. Man ska röra på sig varje dag, 30 minuter och gärna pulshöjande, tipsar doktor Lundström.
En tiaattack, berättar Lundström, har liknande symtom som när någon drabbas av stroke. Men om det går över inom 24 timmar så vet man att det är en tiaattack man fått. Förr trodde man att det inte alls var farligt med en tia, men Erik rekommenderar att man absolut ska ringa efter ambulans.
– Det kan minska risken med definitiv stroke med 80%, säger Lundström.
Forskningsarbetet som Erik arbetar med, inkluderar också Eva Isaksson som är forskningssjuksköterska. Fram till om med 2014 var också Veronica Murray en del av teamet, men avled olyckligt i en hjärtinfarkt. Forskningen går ut på att studera läkemedlet Fluoxetin, som i USA är känt under namnet Prozac, och i Sverige som Fontex. Läkemedlet är egentligen en antidepressiv tablett, men det är inte av den orsaken som den nu testas. Man vill istället undersöka hur den fungerar positivt för återhämtning efter propp i hjärnan.
Forskningen är akademikerdriven, inkluderar 235 patienter och den är placebokontrollerad och dubbelblind, vilket innebär att vare sig Lundström eller patienterna vet om de äter detta. För tillfället är 24 sjukhus med, med fler på väg in, dock är inte USÖ en av dessa.
– Vi har pratat med ansvarig där men de tycker att de först vill få upp den vanliga organisationen, förklarar Lundström.
I och med att forskningen är oberoende så innebär det att de inte ägs av något företag, men än dock krävs pengar. Vetenskapsrådet är en av de som ger pengar till det här projektet: 31 miljoner.
– Det är den största summan en studie av sådant här slag någonsin fått, berättar Lundström.
Forskningen beräknas enligt planerna vara klar år 2020, och då kommer man få svar på hur vida en kapsel Fluoxetin om dagen kan förbättra strokepatienters funktionsförmåga.
– Det ska bli spännande att se om det fungerar!, säger Lundström.