– Vi stod på plats 69 i kön och tänkte att det nog inte var någon chans på någon av de elva lägenheterna i Strandskolan. Men vi stod kvar och sedan gick det fort efter sommaren. Vi fick en tvåa. Att flytta hit är ett lyft!

Lars-Åke Jansson är full av positiv energi, när han berättar om den planerade flytten till Strandskolan mitt i centrala Lindesberg. Han säger att han och hans fru från början följt turerna med omvandlingen av Strandskolan till hyresrätter – t ex när de flyglar, som man planerade att bygga till, försvann ur bilden, eftersom de skymde utsikten. Deras tvåa vetter mot Kungsgatan, men de har sjöutsikt från balkongen på gaveln.
– Vi stod i kö för en trea egentligen, men där var kön längre. När vi fick sista chansen till den här tvåan, så tog vi den omedelbart och vi tänker inte byta. Vi är helnöjda säger Lars-Åke Jansson.
De fick nycklarna i mitten av oktober och har betalat hyra sedan tillträdet – men de har inte flyttat in än. Det gör de först i slutet av februari (”mäklaren skojade om att vi har tre boenden i en tid när det saknas bostäder”, berättar Lars-Åke). De har sålt villan i Vintrosa där de bott runt 30 år. Bytet av bostadsort ska också klaffa ihop med tiden, när yngsta barnet flyttar hemifrån.
– Vi har planerat det här i minsta detalj, säger Lars-Åke Jansson. Vi har trivts bra i Vintrosa, men känner nu att vi inte alltid hinner med att ta hand om hus och trädgård med vårt resande. Så har vi ju vårt sommarhus i Ramsberg, där vi är på helgerna.
Han har sitt arbete på Svensk StorköksService – regionkontoret i Örebro – men i arbetet som regionansvarig reser han ofta runt i halva Sverige och kan också åka till jobbet lika bra från Lindesberg. Hans fru jobbar i Lindesberg och nu slipper hon pendla de fem milen enkel resa varje dag från hemmet. Hon har tio år kvar av den yrkesverksamma delen av sitt liv och därför blir det skönt att slippa arbetspendlingen.
Han kommer från Bergslagen från början, men Ramsberg var nytt för familjen. Lindesberg är bekant sedan tidigare och Lars-Åke Jansson kallar stan för ”en bergslagsidyll”. Paret Jansson tycker att lägenheten är utomordentlig med högt i tak, tjocka väggar och fina ekparkettgolv. De hade tittat runt efter andra ställen att bo på, men hittade inget riktigt passande. De lämnar ju en tiptop-villa och hade ingen brådska med det, utan ville vänta in något som de verkligen gillar.
– Det här är det bästa läget i Lindesberg, när det gäller hyresrätt. Vid Strandpromenaden och med tillgång till affärer, säger Lars-Åke Jansson. Det är helt i vårt tycke och vi tvekade inte på något sätt utan svarade på erbjudande med vändande mejl.
Läs del 1 i artikelserien här
INSÄNDARE/DEBATT: Beroende och skadligt bruk av alkohol och narkotika är ett växande samhällsproblem som kräver omedelbar och långsiktig uppmärksamhet. I Statens offentliga utredningar (SOU 2023:62) föreslås ett flertal åtgärder för att förbättra vård, stöd och forskning inom området. En central del av förslagen handlar om att säkerställa att kompetensförsörjningen inom vård och socialt arbete stärks, samt att forskningen får mer fokus och resurser. En myndighet ska fungera som en pådrivande kraft för att se till att dessa insatser blir både effektiva och hållbara. Men frågan om hur vi bäst hanterar beroendeproblematiken är inte enkel. Vi måste hitta en balans mellan att förebygga, behandla och samtidigt minska skadorna för dem som redan är drabbade.
De tre unga män i 20-årsåldern från Lindesberg som häktades den 28 februari, misstänkta för bland annat våldtäkt mot barn, omhäktades under fredagen. Samtliga är fortsatt misstänkta på sannolika skäl, vilket är den högre misstankegraden.
Redan en stund innan Mejks livsmedelsavdelning öppnade dörrarna på torsdagsförmiddagen köade nyfikna besökare utanför, spända på att få se Lindesbergs nyaste livsmedelsbutik. När klockan slog 10:00 fylldes butiken snabbt av köpsugna kunder som fyllde sina varukorgar.
– Många reagerade på att det var så stort, de hade förväntat sig att vår mjölkkyl skulle vara som en liten låda ungefär, så det är jättekul, säger vd Mikael Karlsson glatt.
Per Erikssons stiftelse har beslutat att tilldela Bergslagens IF i Lindesberg 417 200 kronor. Pengarna kommer att användas till läx- och språkhjälp, material, lovaktiviteter, trygghetsvärdar samt integrationsprojekt för föräldrar, uppger Jenny Ågren, VD för Adolf Lindgrens och Per Erikssons stiftelser i Örebro, i ett pressmeddelande.
På torsdag klockan 10:00 slår Mejk upp portarna till sin helt nya livsmedelsavdelning. En yta om 1500 kvadratmeter som kommer rymma allt ifrån frukt och grönt, mejeri, djupfryst, bröd, till torrvaror med mera.
– Det känns väldigt roligt och spännande, säger vd Mikael Karlsson.
Vid ortopedmottagningen på Lindesbergs lasarett utförs dagligen ett stort antal knä- och höftledsprotesoperationer, och under 2024 sattes ett nytt rekord med hela 1240 genomförda ledbyten. Enligt ett pressmeddelande från Region Örebro län är avdelningen, trots det ökade antalet operationer, bäst i Sverige när det gäller låga infektionssiffror.
– Det är också jätteroligt att vi håller god kvalitet och att vi bibehåller den trots att vi ökat antalet operationer och även opererar sommartid vilket ibland har ifrågasatts. Det här bevisar att det går att kombinera kvantitet med bra kvalitet, säger Gunnar Falk, sektionschef för Protessektionen.
INSÄNDARE/DEBATT: Nedläggningen av Statens Servicekontor i Lindesberg är inte genomtänkt, varken från SD-stödda regeringens minskade anslag, som är det orsakande faktorn till nedläggningen, men inte heller i den konsekvensanalys som Statens servicecenter har gjort.
Den här veckan har gett mig vårkänslor.