Repetitionerna inför morgondagens Caprice pågår för fullt. Det är tempo som gäller för att man ska hinna klart, idag repar manskören Harmoni tillsammans med den hemliga gästen och gästartisten Niklas Strömstedt. LindeNytt passade på att växla några ord med Strömstedt mellan repen.
Niklas Strömstedt, en välkänd och omtyckt musiker och artist, som har spelat och sjungit i 36 år och synts på de allra flesta scenerna runtom i landet. Han har även funnits att följa i tv-rutan, däribland i sin musiktalkshow ”Tack för musiken”, där han träffade och pratade och spelade musik med välkända artister. Men just nu befinner han sig i Lindesberg för att vara med i manskören Harmonis Caprice, och det var ju ett litet tag sedan han besökte Lindesberg senast.
– Jag har varit här och spelat i någon folkpark i början av 80-talet. Men nu har jag inte hunnit sett något än så jag kan inte svara på vad jag tycker, säger Strömstedt.

När han först fick förfrågan om att gästa Capricen hade han till en början inte en aning om vad det var för något.
– Men jag känner några som har varit med tidigare och frågade dem lite grann vad de tyckte, och de sa att det var klart att jag skulle vara med. De sa att det är jättekul och jättetrevligt, och bra arrangerat.
Strömstedt berättar vidare att han under lördagens framträdande kommer att bjuda
lindesbergarna på lite egna låtar, några gamla godingar som brukar vara uppskattade. Han har ju under åren hunnit samla på sig en hel drös med låtar i sitt bagage, och han tycker själv att det är förmånligt att få ha musiken som sitt yrke.
– Jag har ju levt på det, det är ju ett jobb samtidigt som det är häftigt och priviligierat att få leva på det roligaste och bästa jag vet. Jag har aldrig tröttnat, men jag tror att man kan tröttna på det om man bara jobbar med sig själv och sin musik hela tiden. Jag har istället jobbat med så många olika människor i olika sammanhang, konstaterar Strömstedt.
Han ser ljust på framtiden och vad den har att erbjuda:
– Den är så ljus, så ljus. Jag ska dels göra flera nya låtar och så blir det faktiskt mycket tv-program.
Ett av tv-programmen som man kommer att få se Strömstedt i är det folkkära musikprogrammet ”Så mycket bättre”.
– Det är kul att få göra andras låtar!, säger Niklas.
Det börjar bli dags för Strömstedt att lämna logen och fortsätta repetera. Med gitarren med sig går han mot scenen, och dörren slår sakta igen bakom honom.
Imorgon klockan 14.00 dundrar den första föreställningen loss och biljetterrekord kan idag noteras.
– 2900 biljetter har sålts nu, berättar Harmonis ordförande Roland Hellsing nöjt, och fortsätter:
– Så nu är det inte många biljetter kvar. Det kommer att säljas även vid entrén imorgon OM det finns några kvar. Vill man ha biljetter så ska man nog se till att säkra det nu, avslutar Roland som tillsammans med resten av kören ska inta scenen.
De är välslipade och tonerna sitter där de ska. Strömstedt berömmer kören flera gånger. En sak är säker – de är laddade för imorgon!
Sista rycket! Foto: Ida Lindkvist
Klockan 03.00 på fredagsmorgonen ljöd larmet. Det var dags att ge sig ut i vildmarken och beskåda 2025 års första orrspel.
Den 17 april 2019 blev Industritekniska programmet på Lindeskolan certifierat som ett Teknikcollege, och framtiden såg ljus ut för utbildningen som efter fem års dvala kunde startas upp igen, tack vare ett samarbete mellan Lindeskolan, kommunledningen och industriföretagen i Lindesberg. Men redan två år senare lades programmet ner på nytt. Nu ser det dock ut som att det blåser positiva vindar för ytterligare en nystart – redan hösten 2026.
– Att behovet av utbildningen finns och att alla är positiva till den råder det inga tvivel om. Det känns hoppfullt, säger rektor Andreas Blom.
Löa friskola har blivit något av specialister när det gäller att bygga spektakulära fågelholkar. För tredje året i rad har skolan nämligen tagit plats som en av 15 finalister i SM i fågelholk. Av totalt 750 inskickade bidrag finns deras finurliga alster ”Fredsduvan” med bland de utvalda. Årets tema för fågelholken har koppling till världsläget.
– Vi har pratat en del i skolan om krig, FN, fred och frihet, och då var det någon i gruppen som kom på idén att vi skulle göra en fredsduva, berättar Annette Alexandre, klasslärare för förskoleklassen och projektledare för fågelholksbygget på Löa friskola.
Måndagen den 1 april 2024 fick de beskedet som alla föräldrar fruktar – deras son hade omkommit i en fruktansvärt tragisk olycka. På dagen ett år senare vill föräldrarna rikta ett stort tack till alla som funnits där i sorgens mörkaste dagar, i saknaden av Andreas.
Biljettförsäljningen till 2025 års Caprice med Manskören Harmoni har rusat ända sedan plåtarna släpptes vid månadsskiftet november/december. För att ingen skall behöva vända i dörren på grund av lapp på luckan, öppnar man nu ännu en sidoläktare för att försäkra sig om att alla som vill ska få chansen att se showen – som i år kommer med en extra krydda.
De är de allra första vårfåglarna. De börjar att ropa under natten redan under den tidiga vårvintern. Jag talar om ugglorna. Nu är det nämligen deras högtid, en tid man kan höra dem ropa i våra skogar.
INSÄNDARE/DEBATT: Ytterligare försämring för människor, ekonomi och miljö i Bergslagen är aktuellt I Lindesberg har Staten centralt ett servicecenter. Där erbjuds vägledning och service för Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Migrationsverket, Pensionsmyndigheten och Skatteverket.
Förra året skapade förändringarna i avfallsförordningen stor förvirring, särskilt när det handlade om majbrasor och eldning av trädgårdsavfall. Nu har regeringen reviderat lagstiftningen, vilket innebär att fastighetsinnehavare återigen får elda trädgårdsavfall under vissa förutsättningar. Dessutom har kravet på dispens för majbrasor tagits bort, vilket innebär att dessa nu kan hållas utan särskilt tillstånd.