Marianne Åbyhammar bor och arbetar sedan länge i Stockholm men har under alla år regelbundet besökt Lindesberg. Foto: privat

Student utan studentmössa

– Jag har brukat promenera runt Lindessjön och ibland gått över skolgården. Lindeskolan är nu en del av stan som den inte var i början av 70-talet, berättar Marianne Åbyhammar, som gick ut Lindeskolan 1972. Det var en tid när många avstod från studentmössor.

Början av 70-talet var en brytningstid och gymnasister sökte nya former för såväl elevdemokrati som studentfirande. Någon studentmössa har hon inte och säger att hon inte heller har saknat den. Det ser inte ut att ha spelat någon roll heller – om man ser till vad hon gjort senare i livet.

Marianne Åbyhammar är hovrättsråd i Svea Hovrätt i nuvarande hemstaden Stockholm. Där får hon ta sig an alla typer av rättsfall som gått vidare från tingsrätterna. Men hon har också en konsumenträttslig specialitet. Under några år var stf KO på Konsumentverket och basade över KO:s ingripanden..

– Det var väldigt roligt att vara stf KO. Man är ju väldigt närvarande i samhällsdebatten och under de åren utvecklades internetanvändningen snabbt och det var en ständig jakt på ojusta metoder och telefonförsäljare. Det fanns då liksom nu för många aggressiva telefonförsäljare som gick hårt på de äldre. Det var viktigt att få närigsidkarna att presentera sina erbjudanden så att folk förstod vad de gick ut på.

Hon är också ordförande i Ron – Reklamombudsmannens opinionsnämnd. Det är ingen myndighet utan näringslivets självregleringsorgan för reklam och nämnden har enligt Marianne Åbyhammar stor betydelse för att sätta praxis för företagen.

– Vårt arbete handlar mycket om frågor om könsdiskriminerande reklam och hur den kan vara könsrollsbevarande långt ner i åldrarna – hur kvinnor och män ska vara, säger hon. Man ska vara försiktig med reklam som riktar sig till barn.

Enligt Ron:s praxis får man inte heller skämta för grovt i reklamen så att utsatta grupper kan känna sig diskriminerade, t.ex. olika etniska grupper eller människor med handikapp. En annan viktig fråga enligt Marianne Åbyhammar är textreklam. Hon tycker att det blivit allt svårare att skilja på vad som är reklam och vad som är redaktionell text.

– Ja, tyvärr och det är en utveckling som hänger ihop med nätet – med bloggande och Youtube – och med tidningsdöden, säger hon. Det kan vara att man i en artikel lyfter fram en viss produkt eller skriver hur lätt det är att vinna på spel.

Efternamnet Åbyhammar fick Marianne efter gården hon växte upp på. Foto: Privat
Efternamnet Åbyhammar fick Marianne efter gården hon växte upp på. Foto: Privat

Marianne Åbyhammar har arbetat med samhällsviktiga frågor hela sin karriär. För henne var också valet av den samhällsvetenskapliga linjen på Lindeskolan ett naturligt val, men valet att bli jurist var inte något som skolan påverkade. Det hade hon nog bestämt sig för ändå.

– Det var en spännande skoltid och gymnasietiden är ju år, då man utvecklas mycket och funderar över livsåskådningsfrågor, säger Marianne Åbyhammar och berättar om läraren i religionskunskap som bjöd mycket på sig själv.

När det gäller minnen av lärare, så tänker hon också på klassföreståndaren, och hennes man som också var lärare på skolan och det engagemang de hade. Minnet kommer tillbaka till henne av hur klassen gick hem till dem på lucia-morgnarna och lussade för dem. Lindeskolan var tre år gammal, när hon började där och hon minns den som en modern och fräsch skola.

– Det var bra uppehållsrum med orange och äppelgröna stålrörsmöbler med Bumlingar i taket, säger hon. (= bumling är en stor, bullig, klarlackad lampa som skapades 1968 och som idag är en stilikon) 1968 var också samma år som Marianne Åbyhammar började på Lindeskolan. Hon var inskriven på Lindeskolan i fyra år, eftersom hon hade ett års avbrott för studier i USA.

Namnet Åbyhammar tog hennes pappa efter den gård utanför Fellingsbro, där hon är född och uppvuxen. Hon har genom åren regelbundet besökt familjen och Lindesberg där föräldrarna bodde de sista fjorton åren. De gick bort för två år sedan.

– Senast jag var i Lindesberg var på vårmönstringen förra våren, berättar Marianne Åbyhammar. Det är ett kul tillfälle att besöka Linde med så mycket folk på stan.

Tidigare artikel i serien: Pelle Fisk blev pilot och for till USA

Publicerad 7 september 2015 klockan 08:47

Hans Andersson , 073-086 29 24 , info@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Piasavakvastens högtid är kommen i våra bostadsområden. Foto: Fredrik Norman

Dags att sopa ut gruset från tomtgränsen: ”Vi börjar på måndag”

Fastighetsägare i bostadsområden i Lindesberg uppmanas nu att greppa tag om kvasten och sopa ut gruset från tomtgränsen. I nästa vecka påbörjas nämligen grusupptagningen i dessa områden.
– Vi börjar på måndag. Då kommer vi att sopa på Stadsskogen 2, sedan arbetar vi oss vidare till nya områden under veckans gång, berättar Monica Iwarsson Lindh, enhetschef, Park och Idrottsverksamhet på Samhällsbyggnad Bergslagen.

16 april 2021 klockan 11:11 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Annons


Bild från Region Örebro län

Minskning i antal covidfall – lättnader i restriktioner för vaccinerade

Efter att antalet bekräftade fall av covid-19 under ett par veckors tid har legat runt 100 sjukdomsfall per vecka i kommunen, har nu siffran minskat till 76 under de senaste 7 dagarna. Samtidigt meddelar Folkhälsomyndigheten att man inför lättnader i restriktionerna för personer som fått minst en dos vaccin.

16 april 2021 klockan 10:25 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Bil i diket på Lv249

En singelolycka med personbil har inträffat på länsväg 249 strax utanför Fellingsbro i riktning mot Arboga.

Lindesbergs kommun ska bli ett showroom för hållbarhet

INSÄNDARE/DEBATT: Lindesbergs kommun och Bergslagen bubblar av kreativitet, innovation och framåtanda...

bildspel Nu rivs Lindesbergs curlinghall

Det är ett stort rivningsarbete igång på Ishockeygatan, där den 51-åriga curlinghallen kommer att få ett riktigt ...

Arkivbild. Foto: Camilla Lagerman

Stadsskogsskolan förlänger fjärrundervisning för två tredjedelar av eleverna

Stadsskogsskolans elever i årskurs 7 och 8 kommer fortsätta sina studier via partiell fjärrundervisning i ytterligare två veckor. Årskurs 9 kommer dock ha all sin undervisning på plats. Detta enligt ett beslut från Barn- och utbildningsnämnden, som fattats för att minska trängseln i skolans lokaler.

15 april 2021 klockan 11:13 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Luffaren Fargo återkommer till Löa Hytta i sommar. Foto: Camilla Lagerman

Löa Hytta välkomnar nya hemligheter efter uppehållet

Efter förra årets pandemi-uppehåll återkommer den lekfulla teatervandringen Hyttans Hemligheter med ett helt nytt äventyr i sommar. Premiären är satt till 9 juli och man spelar sedan föreställningar fram till 1 augusti.
– Vi har lärt oss, anpassat oss och ser hoppfullt på framtiden, meddelar ensemblen på sin hemsida.

14 april 2021 klockan 14:26 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Nattlig utryckning när rishög stod i lågor
Under natten larmades Nerikes Brandkår ut till en gräsbrand norr om Lindesberg.
14 april 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Kylig delikatess blir het nyhet när 37:an lanserar egen glass
Sedan 37:an slog upp portarna till sina nyrenoverade och större lokaler i början av året har man bjudit på en rad olika nyheter. Inom kort hoppas ...
13 april 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Nära en miljon skall få fler att lockas till Bergslagen
Nu skall turismen i Bergslagen stärkas. För ändamålet har Destination Bergslagen beviljats strax under en miljon kronor. - Vi är övertygade att...
13 april 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Foto: Camilla Lagerman

Nära 12 000 doser vaccin till regionen under vecka 15

Under vecka 15 vaccinerar Region Örebro län med totalt 11 700 doser vaccin. Vaccinet ges både till dem som får första och andra sprutan. Nu kan personer som är 70 år och äldre boka tid för vaccination.

12 april 2021 klockan 14:01 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Arkivfoto: Fredrik Norman

Två åldringsbrott utreds: Fem personer greps misstänkta för grov stöld

Polisen utreder nu två fall av stölder som har drabbat äldre personer i deras bostäder. I båda fallen har gärningspersonerna lurat sig in i bostäderna på olika sätt.

12 april 2021 klockan 12:52 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Frövifors Pappersbruksmuseum utsett till Årets Arbetslivsmuseum

Frövifors Pappersbruksmuseum tilldelades under fredagen den ärofyllda utmräkelsen Årets ...

Kassörska bad tobakskund om legitimation – blev hotad

Polisen har upprättat en anmälan om olaga hot riktat mot en kvinna som arbetar i en livsmedelsaff...

Minskning i antal fall men fortsatt allvarligt läge

Efter förra veckans rekordhöga notering av antalet bekräftade covidfall i kommunen, ser läget för tillf...

Annons


Vattenmassorna dånar fram vid kraftstationen i Dalkarlshyttan. Foto: Fredrik Norman

Ingen oro för extrem vårflod i dagsläget

Med våren kommer oro för vissa som bor i närheten av sjöar och vattendrag. En extrem vårflod med höga flöden kan orsaka stora skador på egendom. Just nu ger dock Linde energi ett lugnande besked till de som berörs. Någon extrem vårflod ser man inte på kartan i dagsläget.

7 april 2021 klockan 11:14 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Påskpyntade rondeller utsattes för sabotage: ”Jättetråkigt”

De fyra påskkärringarna, som hade placerats i rondellen vid Lidl, överlevde inte p...

Kastade molotovcocktail mot bil – polisen jagade bilbrännare i natt

Natten till tisdag jagade polisen en bilbrännare i Storå. Vittnen har berättat hur ...

bildspel Isabella vann flest ponnylopp under fjolåret

Bara några kilometer från Fornabodas ovala tävlingsbana bor Isabella Jansson Wiklund, Sveriges segerrikaste ...

Glad Påsk!

LindeNytts redaktion önskar alla läsare och annonsörer en riktigt Glad Påsk! //Red.

bildspel Påskäggsjakten är avslutad – här är vinnarna

Det var ett rekordstort deltagande i LindeNytts påskäggsjakt i år, vilket är otroligt roligt! ...

Rekordnotering i antal covidfall: 128 på en vecka

Smittspridningen är uppe på en rekordhög nivå i Lindesbergs kommun, hela 128 bekräftade fall av covid-19 ...

Foto: Hans Andersson

SPF-Seniorerna i norra länsdelen värnar om Lindesbergs lasarett

INSÄNDARE/DEBATT: Vårt lasarett har tidigare betraktats som ett akutsjukhus. Vi inom SPF-Seniorerna ser inte längre att vi kan kalla det för det, nu när kirurgi/ortopedi/urologi sedan oktober 2020 blivit nedlagt på sen kväll och nattetid. Trygghet är för oss äldre är mycket viktigt. Därför är vi som pensionärsorganisation bekymrade.

2 april 2021 klockan 08:54 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

bildspel Fototävlingen avgjord – bildkavalkad
Totalt 20 bidrag, alla med härliga och roliga tolkningar av temat vår/påsk, kom in till LindeNytts fototävling. Juryn har överlagt, röstat och...
1 april 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Fler bollar i luften när ytterligare två padelhallar planeras på norra industriområdet
Totalt 13 nya padelbanor, fördelat på två anläggningar, kommer att stå färdiga längs Stafettgatan under hösten. Bakom de två nya satsningarna...
31 mars 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

bildspel Smygtitta hos Charlottenlunds Padelcenter
Mycket har hänt innanför väggarna där Strands Tryckeri en gång huserade på Bandygatan i Lindesberg. Istället för stora tryckpressar fylls nu ...
31 mars 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2021-03-31

2021-03-31

2021-03-30

2021-03-30

2021-03-29

2021-03-29

2021-03-26

2021-03-26

2021-03-26

2021-03-25

2021-03-25

2021-03-24

2021-03-24

2021-03-24

Evenemangstips
Nyheter från Aftonbladet
Nyheter från Expressen
Polishändelser i Örebro län
2021-04-19 06:29