Marianne Åbyhammar bor och arbetar sedan länge i Stockholm men har under alla år regelbundet besökt Lindesberg. Foto: privat

Student utan studentmössa

– Jag har brukat promenera runt Lindessjön och ibland gått över skolgården. Lindeskolan är nu en del av stan som den inte var i början av 70-talet, berättar Marianne Åbyhammar, som gick ut Lindeskolan 1972. Det var en tid när många avstod från studentmössor.

Början av 70-talet var en brytningstid och gymnasister sökte nya former för såväl elevdemokrati som studentfirande. Någon studentmössa har hon inte och säger att hon inte heller har saknat den. Det ser inte ut att ha spelat någon roll heller – om man ser till vad hon gjort senare i livet.

Marianne Åbyhammar är hovrättsråd i Svea Hovrätt i nuvarande hemstaden Stockholm. Där får hon ta sig an alla typer av rättsfall som gått vidare från tingsrätterna. Men hon har också en konsumenträttslig specialitet. Under några år var stf KO på Konsumentverket och basade över KO:s ingripanden..

– Det var väldigt roligt att vara stf KO. Man är ju väldigt närvarande i samhällsdebatten och under de åren utvecklades internetanvändningen snabbt och det var en ständig jakt på ojusta metoder och telefonförsäljare. Det fanns då liksom nu för många aggressiva telefonförsäljare som gick hårt på de äldre. Det var viktigt att få närigsidkarna att presentera sina erbjudanden så att folk förstod vad de gick ut på.

Hon är också ordförande i Ron – Reklamombudsmannens opinionsnämnd. Det är ingen myndighet utan näringslivets självregleringsorgan för reklam och nämnden har enligt Marianne Åbyhammar stor betydelse för att sätta praxis för företagen.

– Vårt arbete handlar mycket om frågor om könsdiskriminerande reklam och hur den kan vara könsrollsbevarande långt ner i åldrarna – hur kvinnor och män ska vara, säger hon. Man ska vara försiktig med reklam som riktar sig till barn.

Enligt Ron:s praxis får man inte heller skämta för grovt i reklamen så att utsatta grupper kan känna sig diskriminerade, t.ex. olika etniska grupper eller människor med handikapp. En annan viktig fråga enligt Marianne Åbyhammar är textreklam. Hon tycker att det blivit allt svårare att skilja på vad som är reklam och vad som är redaktionell text.

– Ja, tyvärr och det är en utveckling som hänger ihop med nätet – med bloggande och Youtube – och med tidningsdöden, säger hon. Det kan vara att man i en artikel lyfter fram en viss produkt eller skriver hur lätt det är att vinna på spel.

Efternamnet Åbyhammar fick Marianne efter gården hon växte upp på. Foto: Privat
Efternamnet Åbyhammar fick Marianne efter gården hon växte upp på. Foto: Privat

Marianne Åbyhammar har arbetat med samhällsviktiga frågor hela sin karriär. För henne var också valet av den samhällsvetenskapliga linjen på Lindeskolan ett naturligt val, men valet att bli jurist var inte något som skolan påverkade. Det hade hon nog bestämt sig för ändå.

– Det var en spännande skoltid och gymnasietiden är ju år, då man utvecklas mycket och funderar över livsåskådningsfrågor, säger Marianne Åbyhammar och berättar om läraren i religionskunskap som bjöd mycket på sig själv.

När det gäller minnen av lärare, så tänker hon också på klassföreståndaren, och hennes man som också var lärare på skolan och det engagemang de hade. Minnet kommer tillbaka till henne av hur klassen gick hem till dem på lucia-morgnarna och lussade för dem. Lindeskolan var tre år gammal, när hon började där och hon minns den som en modern och fräsch skola.

– Det var bra uppehållsrum med orange och äppelgröna stålrörsmöbler med Bumlingar i taket, säger hon. (= bumling är en stor, bullig, klarlackad lampa som skapades 1968 och som idag är en stilikon) 1968 var också samma år som Marianne Åbyhammar började på Lindeskolan. Hon var inskriven på Lindeskolan i fyra år, eftersom hon hade ett års avbrott för studier i USA.

Namnet Åbyhammar tog hennes pappa efter den gård utanför Fellingsbro, där hon är född och uppvuxen. Hon har genom åren regelbundet besökt familjen och Lindesberg där föräldrarna bodde de sista fjorton åren. De gick bort för två år sedan.

– Senast jag var i Lindesberg var på vårmönstringen förra våren, berättar Marianne Åbyhammar. Det är ett kul tillfälle att besöka Linde med så mycket folk på stan.

Tidigare artikel i serien: Pelle Fisk blev pilot och for till USA

Publicerad 7 september 2015 klockan 08:47

Hans Andersson , 073-086 29 24 , info@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Malin och Björn Persson är Lindegårdens nya entreprenörer. Foto: Camilla Lagerman

Krögarparet tar över Lindegården

Tidigare under sommaren meddelade Lindegårdens dåvarande entreprenör att man inte såg något annat val än att försätta bolaget i konkurs. Dock kommer det anrika värdshuset inte att stå utan krögare länge, då Malin och Björn Persson nu tar över rodret.

10 juli 2020 klockan 13:42 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Annons


David Nordlander och Anna Lindberg ordnar dressyrläger i Lindesberg i sommar. Foto: Privat

Lindeföretagets weekendläger blev en galopperande succé

När ridresor till soliga länder i Europa plötsligt kändes avlägnsa på grund av den envisa coronapandemin vändes blickarna inåt landet och till det som fanns inom Sveriges gränser. Något som bidrog till att Lindeföretaget Stall Equi Education fick sina weekendläger fullbokade på bara tio dagar.

10 juli 2020 klockan 10:40 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

bildspel Far och son driver jaktbutiken med det lilla extra

När Magnus Meriläinen startade sitt företag MM Hunt & Forestry 2015 var den huvudsakliga inriktningen ...

Före detta elev tar över som lärare

Efter 11 år som tränare på judogymnasiet lämnar nu Carin Hamnlund över stafettpinnen i åtminstone ett år framöver...

Ett nödvattensläp kommer att ställas ut vid korsningen Östermalmsvägen/Vendevägen. Arkivfoto: Camilla Lagerman

Vattenläcka medför att hushåll blir utan vatten

Sent på tisdagskvällen upptäcktes en vattenläcka på Östermalmsvägen i Lindesberg. Skadan är lokaliserad och ett 20-tal fastigheter kommer under onsdagen att vara utan dricksvatten medan reparationsarbetet pågår.

8 juli 2020 klockan 12:09 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Arkivfoto. Foto: Emmy Vesterberg

Hemestra i Bergslagen i sommar!

INSÄNDARE: Nu är vi inne i semesterperioden och många ser fram emot en skön ledighet. Ofta förknippas semester med resor, men i dessa tider kan det vara värt att påminna om att semestern lika gärna kan handla om att göra något annorlunda på hemmaplan. Gör någonting du inte brukar! Vi kristdemokrater i norra länsdelen vill därför passa på att påminna om allt som finns att upptäcka i vår del av Örebro län.

8 juli 2020 klockan 11:08 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

bildspel Kontio är tillbaka i kuskchampionats-toppen
Jorma Kontio är svårslagen på Fornaboda, något han bevisade under Fornabodas åttonde tävlingsdag för säsongen, ”den flygande finländaren...
7 juli 2020 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Fyndläge när Bergslagens Loppishelg återkommer
Turistbyråerna i Lindesberg, Nora, Hällefors och Ljusnarsberg hoppas kunna upprepa succén från förra året när Bergslagens Loppishelg å...
7 juli 2020 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Lindesbergs kommun satsar på 12-stegsbehandling
PRESSMEDDELANDE: Nu finns möjligheten för invånare i Lindesbergs kommun som har problem med alkohol eller droger att gå 12-stegsbehandling. ...
7 juli 2020 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Vattnet är igång och därmed är Flugparken färdig. Foto: Camilla Lagerman

Brunnskaret porlar åter av liv

Efter ett tags vila porlar nu vattnet åter ur det gamla brunnskaret i Flugparken. Dessutom har det nu fått tillökning i familjen av ytterligare fem små vattenkällor som skickar vattenstrålar i varierande storlek ur marken.

6 juli 2020 klockan 13:05 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Många elkunder blir vilseledda av telefonförsäljare. Foto: Linde energi.

Vilseledande marknadsföring och aggressiva metoder lurar elkunder

PRESSMEDDELANDE: Konsumentverket har granskat elavtal som marknadsförs med det tilltalande ”El till inköpspris” och kommit fram till att det är vilseledande för dig som kund, eftersom avgifter och påslag tillkommer. Dessutom blir det vanligare att småföretagare utsätts för intensiva påtryckningar och luras att signera fullmakter och inleda mindre fördelaktiga avtal. Det är en bild vi på Linde energi känner igen, då många kunder hör av sig och känner sig lurade av ivriga telefonförsäljare.

6 juli 2020 klockan 10:08 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

En person till sjukhus efter misshandel

En person fick under fredagskvällen föras till sjukhus med lindriga skador efter en misshandel i de centrala delarna av...

Nyklippt och friserat längs sjön

Under torsdagen rapporterade LindeNytt om att flera klagomål kommit in från allmänheten gällande igenväxta motionsspår l...

Dags att nominera kandidater till Harmonis kulturstipendium

I november är det dags att för fjärde året i rad dela ut Manskören Harmonis kulturstipendium, ...

Annons


Arkivfoto: Fredrik Norman

Vill vi ha en sjukstuga i Lindesberg?

Debatten om framtiden för Lindesbergs lasarett fortsätter. Den pensionerade läkaren Ingemar Engstrand skriver nedan ett svar till Centerpartiets Charlotte Edberger.

3 juli 2020 klockan 10:36 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Kvinna föll i sjön – fick hjälpas upp av räddningstjänsten

Vid 16-tiden på torsdagen larmade SOS Alarm räddningstjänsten om ett befarat ...

Uppskattat musikläger på Hillstreet

För tredje året i rad anordnar Studiefrämjandet tillsammans med Lindesbergs kommun ett musikläger för barn och ...

Många klagomål på igenväxt motionsspår

Gräset har tagit över vissa sträckor av motionsspåret Lindessjön Runt. Många har reagerat på att spåret nu ...

Publik laddstolpe i Fellingsbro fyller tidigare tomrum på kartan

Fellingsbro har fått sin första publika laddstolpe. Den som vill kan nu ladda sin elbil med f...

bildspel Nytt banrekord på Fornaboda

Den svenska traveliten var på plats när Fornaboda skulle köra sin årliga storloppsdag med det traditionella Bergslagsloppet med ...

12 nya häktningsplatser till Lindesberg

Drygt 60 nya anstalt- och häktningsplatser ska bidra till att möta det höga beläggningstrycket hos Kriminalvården. ...

Arkivbild. Foto: Fredrik Norman

Jilkes replik till Centerpartiets Charlotte Edberger

INSÄNDARE/DEBATT:Läkaren Peter Jilke önskar svar från Centerpartiets Charlotte Edberger på frågan om partiet står kvar bakom beslutet september 2019 att akutmottagningen vid Lindesbergs lasarett ska stängas hela året halva dygnet för patienter inom kirurgi, ortopedi och urologi.

1 juli 2020 klockan 11:00 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Efter larmet om smäll: Två personer misstänkta för ringa narkotikabrott
UPPDATERAD KL 21:19. Strax före klockan 16 på tisdagseftermiddagen, larmade allmänheten polisen om att man hade hört en hög smäll i bostadsområ...
30 juni 2020 av Jennie Larsson
Visa hela artikeln

Från 1 juli kan allmänheten testas för covid-19 och antikroppar
Från och med imorgon, den 1 juli, kommer man inom Region Örebro län kunna beställa självtest för covid-19 samt boka tid för antikroppstest. ...
30 juni 2020 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

bildspel Lågprisbutiken Nisses i Rockhammar utökar rejält
Under helgen slog lågprisbutiken Nisses i Rockhammar upp dörrarna till sin helt nybyggda lokal. Med en yta på hela 900 kvm har man nära på ...
30 juni 2020 av Jennie Larsson
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2020-06-29

2020-06-29

2020-06-27

2020-06-27

2020-06-27

2020-06-26

2020-06-26

2020-06-26

2020-06-25

2020-06-25

2020-06-24

2020-06-24

2020-06-24

2020-06-24

2020-07-11 17:00