I år springer också Stadsskogsskolan för insamlingen Världens Barn. Inspirerade av framgångarna vid Fröviskolan, som genom åren samlat in hundratusentalskronor, beslutade rektorerna att gå med i projektet ”Spring för Världens Barn”, som från i år sprids över hela landet.
Alla av skolans drygt 400 elever kan delta under sina idrottslektioner första veckan i oktober. Det är också den veckan som insamlingen slutspurtar ( TV-galan är ju på fredag den 5 oktober). Man mäter upp en 400-metersbana runt skolan, där eleverna kan springa, gå eller använda rullstol och för varje varv få den summa som de sponsorer, som de haft i uppgift att skaffa, lovat att bidra med. Det kan vara fem kronor – eller mer. Blir det mindre per varv, så kanske man löser det med fler sponsorer.
– En poäng med att lägga banan precis runt skolan är att eleverna ser varandra och då kan bli taggade för tävlingen, säger idrottsläraren Johanna Röseberg, som tycker att det är bra för hälsan att eleverna får anstränga sig för att samla in pengar.
”Spring för Världens Barn” är ett utbildningsprojekt – med ett speciellt utbildningsmaterial – som erbjuds alla svenska skolor och som engagerar inte bara under idrottslektionerna utan kan användas i t ex samhällskunskap, matematik osv. Stadsskogsskolan gjorde i år en rivstart och fokuserar på den idrottsliga delen och en del information om vart pengarna går sprids på skolan. Förhoppningen är att nästa år ska ”Spring för Världens Barn” också vara en del i annan undervisning.
– Sista dagarna i september hade mer än 30 skolor i landet hakat på den utmaning som Fröviskolans initiativ satt igång. Kulturskolan i Örebro är en av skolorna, berättar Sara Heine, nationellt ansvarig för ”Spring för Världens Barn”. I Markaryd, en kommun som tidigare år varit bästa i Sverige på att samla in till Världens Barn, slagit på stort och anordnar en stafett där elever och politiker deltar.
Under festliga förhållanden nyinvigdes idag det helrenoverade bibliotekshuset i Lindesberg som fått sitt nya namn Grenverket. I de nya lokalerna ryms nu samtliga verksamheter inom Kultur- och fritidsenheten.
– Vi tänker att det finns många olika verksamheter här som är unika med grenar som ibland går samman och har en gemensam stam som handlar om demokrati och bildning, förklarade Kristina Öster, kultur- och fritidschef när hon förklarade bakgrunden till varför man valt detta namn.
Under fredagen genomförs Fotbollströjefredag för första gången i Sverige, en manifestation i kampen mot barncancer, på initiativ av Barncancerfonden. Under dagen uppmanar man till att ta på sig sitt favoritlags tröja på jobbet eller i skolan, samt att stötta forskningen genom ett bidrag. På Lindbackaskolan i Lindesberg var det ingen tvekan om att haka på manifestationen, och under fredagen vimlade det av fotbollströjor i skolans korridorer.
– Det här är en hjärtefråga för mig, då vi har förlorat en nära i cancer, och vi ville göra det för honom, det är vårt sätt att uppmärksamma det, säger läraren Malin Kretschmann.
Under onsdagen avgjordes årets pitchtävling för UF-företag på Lindeskolan i Lindesberg. Bergslagens Sparbank, tillsammans med skolan och ett antal lokala samarbetspartners, arrangerade tävlingen där man delade ut priser i fyra olika kategorier. Varje vinnande företag fick ta emot en prischeck om 2500 kronor vardera, som kanske kan hjälpa de unga entreprenörerna en bit i sitt fortsatta arbete. Vinnaren av årets Pitch fick dessutom gratis marknadsföring hos LindeNytt, för att kunna sprida sitt varumärke ytterligare.
Strax innan klockan 20:30 på tisdagskvällen anlände Nationella bombskyddet till ett bostadsområde i Gusselby, strax norr om Lindesberg, efter att ett misstänkt farligt föremål upptäckts på en parkeringsplats.
– Strax innan klockan 23 bedömde man att det var hanteringssäkert så att patrullen kunde ta hand om det, men bombskyddet har inte gett något utlåtande om vad det är för något, säger vakthavande befäl Kenneth Sundin.
En man i 35-årsåldern misstänks för rattfylleri av normalgraden sedan denne kört av vägen strax utanför Vedevåg.
Tidigare i veckan rapporterade LindeNytt om att ett nytt samarbete mellan föreningen Industrilandskap Bergslagen och Lindesbergs kommun skulle möjliggöra nya guidade turer i Stripa gruva. Kultursekreterare Sara Sporre menar dock att något sådant avtal inte existerar, utan man har endast kommit överens om ett samarbete kring Geologins dag.
– Vi ska ha ett nytt möte i april för att samtala lite mer, men det kommer inte röra sig om ett skriftligt avtal utan ett samarbete.
Från och med fredag 24 mars ändrar Lindesberg arena sina öppettider i stora entrén. Detta efter att flertalet ungdomar börjat uppehålla sig i arenan under kvällstid, utan att ha någon koppling till idrottsverksamheten.
– Det här gör vi för att minska trycket av ungdomar som hänger här, men det kommer inte påverka några träningstider, förklarar Arenachef Sharon Almström.
Natten till fredag skall två män i 20-årsåldern respektive 45-årsåldern ha blivit misshandlade i centrala Lindesberg. Gärningspersonen skall ha använt ett tillhygge och polisen har rubricerat händelsen som grov misshandel.