Numera finns en möjlighet att själv anlita en sotare som ska sota pannan. Men i Lindesberg har inte någon fastighetsägare valt det alternativet och i resten av länet är det endast en handfull fastighetsägare som fixat alternativa sotare. En orsak kan vara blankettkrångel och höga utbildningskrav.- Man måste ansöka hos oss om att få en alternativ sotare till den vi har avtal med , förklarar Ulf Smedberg, vice brandchef på Nerikes brandkår. För att få godkänt måste din sotare ha gått en 20 veckors utbildning hos MSB vilket förstås har att göra med säkerheten.
För drygt ett år sedan kom en dom i förvaltningsrätten som gav privatpersoner rätt att själva anlita en sotare. Men man måste ansöka hos brandkåren om godkännande och dessutom skicka in intyg att sotaren har godkänd utbildning. Endast fem fastighetsägare i hela länet har utnyttjat möjligheten.
– Det svaga intresset handlar nog också om pengar, tror Ulf Smedberg. Våra sotare har ett effektivt upplägg med många sotningar per dag inom samma område, vilket håller nere priset. Därför kan det vara svårt att konkurrera prismässigt med oss. Men det kan ju förändras när det blir fler sotare som jobbar aktivt med att etablera sig.
Brandkårens avtal med olika sotarmästare i länet sträcker långt tillbaka i tiden och bygger på traditioner och gamla anor. Förr om åren skrevs livstidslånga avtal med sotarmästarna som avslutas då personen går i pension. I Linde och i Örebro har sotarmästarna sådana avtal. Eftersom brandskyddet inte omfattas av Lagen om offentlig upphandling var det också vanligt att brandkåren utsåg en sotarmästare, utan upphandling, och skrev avtal.
– Idag ser vi det på ett annat sätt, säger Ulf Smedberg. I takt med att avtalen går ut så gör man upphandlingsförfrågningar och skriver kortare avtal på 4-5 år.
Brandkårens särställning och myndighetsutövning inom brandskydd är relativt unik. Det är få myndigheter som får skicka en så kallad budlapp och med den påtala när myndigheten ska komma hem till en enskild individ och utföra en inspektion. Brandkåren har också rätt att tillkalla polis om man inte blir insläppta.
– Vi har blivit mer måna om kunderna och får väldigt få klagomål faktiskt, säger Ulf Smedberg. De gånger klagomål kommer in till oss så tar vi dem på allvar och för en dialog med aktuell sotarmästare.
Ulf Smedberg är inte riktigt nöjd med förvaltningsrättens utslag som ger enskilda möjligheten att anlita egen sotare.
– Det här är ett mellanläge som inte gynnar vare sig brandkåren eller den enskilda fastighetsägaren, menar Ulf Smedberg. Brandkåren är fast i sina avtal och regler medan den konkurrerande sotare kan ragga kunder genom låga priser och marknadsföring. Det bästa vore om lagen skrevs om så att sotningen blir helt avreglerat eller att man återgår till att endast brandkåren utser sotarna.
Det blev en stor förlust, när LIF Lindesberg gästade tabellfyran Amo under söndagen. De tekniska felen avlöste varandra, medan Amos målvakt såg till att LIF inte fick någon utbetalning, när avsluten väl kom. När slutsignalen väl närmade sig, hade LIF minskat poänggapet från ett tolvmålsunderläge till en tiomålsförlust.
Det blev en förlust i grundseriens sista match, inför SM-slutspelet. Stora upphämtningar genom matchens gång, där 20-11 blev 24-23, följde Lindelaget genom matchen. Något som gav positiva besked från Linde Volley, som nu kommer att ladda upp, inför ett spel i åttondelsfinalen.
Nu är det snart dags för ungdomarna i Lindesbergs kommun att söka ferieplats för sommaren, och i år kan unga få pröva på att driva eget företag som feriejobb.
– Kanske har någon ungdom en idé som den vill pröva eller ett intresse av att få lära sig mer om hur det är att driva eget företag? säger Zila Conejeros, enhetschef på arbetsmarknadsenheten, Tillväxtförvaltningen, i ett pressmeddelande.
Säsongens sista möte mot Malung spelades under onsdagskvällen, i Lindehov. Båda lagen bjöd på ett svajigt spel, där Lindlöven bjöd in bortalaget trots tre fina mål i den andra perioden. Matchen fick i slutändan avgöras i straffläggning, där tabelljumbon spelade in 1-2.
För det 34:e året i ordningen välkomnade bröderna Nelzén sina kunder till bokrean, som faktiskt blir den sista i brödernas regi. Med på plats fanns även de nya ägarna Christina Orrbo och Ann Björklund, som nu passar på att suga åt sig så mycket kunskap de kan innan det är dags att stå på egna ben.
– Vi övningskör för fullt, skrattar Ann bakom kassan.
Från och med den 1 mars kommer biblioteken i Lindesbergs kommun att minska sina öppettider. Bakgrunden till åtgärden är minskade resurser till biblioteken som därför behövt minska personal. Detta meddelade Kulturenheten i ett pressmeddelande under måndagen.
Centerpartiet i Lindesbergs starke man, Jonas Kleber, lämnar nu över klubban efter tio år som ordförande.
På måndag startar årets sportlov för kommunens barn och ungdomar, och precis som så mycket annat i pandemitider blir även lovprogrammet ett annorlunda sådant.
”Att vara ute är bra men barnen vill kanske göra lite annat än att bara åka skidor. Eftersom vi inte får ha live-arrangemang blir vi digitala under lovet”, meddelar kultursekreterare Sara Sporre i ett pressmeddelande.