Numera finns en möjlighet att själv anlita en sotare som ska sota pannan. Men i Lindesberg har inte någon fastighetsägare valt det alternativet och i resten av länet är det endast en handfull fastighetsägare som fixat alternativa sotare. En orsak kan vara blankettkrångel och höga utbildningskrav.- Man måste ansöka hos oss om att få en alternativ sotare till den vi har avtal med , förklarar Ulf Smedberg, vice brandchef på Nerikes brandkår. För att få godkänt måste din sotare ha gått en 20 veckors utbildning hos MSB vilket förstås har att göra med säkerheten.
För drygt ett år sedan kom en dom i förvaltningsrätten som gav privatpersoner rätt att själva anlita en sotare. Men man måste ansöka hos brandkåren om godkännande och dessutom skicka in intyg att sotaren har godkänd utbildning. Endast fem fastighetsägare i hela länet har utnyttjat möjligheten.
– Det svaga intresset handlar nog också om pengar, tror Ulf Smedberg. Våra sotare har ett effektivt upplägg med många sotningar per dag inom samma område, vilket håller nere priset. Därför kan det vara svårt att konkurrera prismässigt med oss. Men det kan ju förändras när det blir fler sotare som jobbar aktivt med att etablera sig.
Brandkårens avtal med olika sotarmästare i länet sträcker långt tillbaka i tiden och bygger på traditioner och gamla anor. Förr om åren skrevs livstidslånga avtal med sotarmästarna som avslutas då personen går i pension. I Linde och i Örebro har sotarmästarna sådana avtal. Eftersom brandskyddet inte omfattas av Lagen om offentlig upphandling var det också vanligt att brandkåren utsåg en sotarmästare, utan upphandling, och skrev avtal.
– Idag ser vi det på ett annat sätt, säger Ulf Smedberg. I takt med att avtalen går ut så gör man upphandlingsförfrågningar och skriver kortare avtal på 4-5 år.
Brandkårens särställning och myndighetsutövning inom brandskydd är relativt unik. Det är få myndigheter som får skicka en så kallad budlapp och med den påtala när myndigheten ska komma hem till en enskild individ och utföra en inspektion. Brandkåren har också rätt att tillkalla polis om man inte blir insläppta.
– Vi har blivit mer måna om kunderna och får väldigt få klagomål faktiskt, säger Ulf Smedberg. De gånger klagomål kommer in till oss så tar vi dem på allvar och för en dialog med aktuell sotarmästare.
Ulf Smedberg är inte riktigt nöjd med förvaltningsrättens utslag som ger enskilda möjligheten att anlita egen sotare.
– Det här är ett mellanläge som inte gynnar vare sig brandkåren eller den enskilda fastighetsägaren, menar Ulf Smedberg. Brandkåren är fast i sina avtal och regler medan den konkurrerande sotare kan ragga kunder genom låga priser och marknadsföring. Det bästa vore om lagen skrevs om så att sotningen blir helt avreglerat eller att man återgår till att endast brandkåren utser sotarna.
För en vecka sedan så fick jag syn på ett par rävvalpar som sprang ute på en åkermark. Jag har alltid velat ha bilder på rävvalpar så jag kontaktade omedelbart markägaren och frågade om tillstånd att sätta mig på span där – och det gick bra. De var bara glada över informationen och tacksamma över att jag frågade.
Det är nu klart vilka som kommer att få chansen att fiska kräftor i slutet av sommaren, när allmänhetens kräftfiske arrangeras i Bottenån, Lindessjön och Dalkarlshytteån. Kolla i vinnarlistan om just ditt namn finns med.
Själv beskriver han sig skämtsamt som en 82-årig, enögd Parkinsongubbe, men sanningen är att Jerry Ragnarsson är en otroligt begåvad guldsmed som varit verksam sedan 1957. I sin hemmaverkstad i villan i Lindesberg har han långt efter sin pension fortsatt sin passion för hantverket, men på hobbynivå.
– Jag kan ju inte riktigt låta bli, det är ju så roligt, säger han med ett leende.
Åtta band, en stor scen, mat och merch – så ser det ut när Lindesberg får en ny utomhusfestival med premiär den 26 juli som fått namnet Solsting. Bakom festivalen står ett gäng musikintresserade ungdomar från Hillstreet, som siktar på att blåsa liv i en gammal tradition i musikstaden Lindesberg.
– Det här är startskottet. Kanske kan det bli som ett nytt Augustibuller, säger Malte Nilsson från festivalgruppen.
För fjortonde sommaren i ordningen genomför Sparbanken Bergslagen sitt projekt Drömjobbet, där ett antal drivna ungdomar i åldern 17-22 år får chansen att utveckla sina affärsidéer och prova på att driva eget företag som sommarjobb. I år handlar det om bivaxdukar, nagelförlängningar samt renovering och försäljning av möbler.
Förra året firade jag min midsommar i de värmländska skogarna i hopp om att få se en vit älg. Men ingen framgång den resan. Under årets midsommarhelg gjordes en nytt försök då jag återvände till de värmländska skogarna i min fortsatta jakt efter mitt första möte med en vit älg. Hur det gick berättar jag i denna veckas fotokrönika.
För många barn och ungdomar är fiske en favoritsysselsättning på sommarlovet. Just denna sommar gör Lindesbergs kommun en satsning för att krydda till det lite extra för sommarlediga barn – detta tillsammans med Lindessjöns FVO.
– Vi har satt ut 200 kilo regnbåge i ån och det är riktigt fina bitar dessutom, berättar Kurt Ahlström, ordförande för Lindessjöns Fiskevårdsområdesförening.
Jag börjar denna veckas fotokrönika med att önska er alla en glad midsommar. Mitt midsommarfirande startade faktiskt redan klockan 01.30 i natt. Då var det nämligen dags att åka iväg på en fotoresa med min kompis. På vägen till slutdestinationen så hade jag planerat in ett stopp som bara var ett måste. Det är nämligen så att för tredje gången någonsin så har en Wilsonbeckasin (Amerikansk Beckasin) observerats i Sverige. Jag ville försöka fotografera denna fågel.