I Örebro län har vi och ska även i fortsättningen ha tre sjukhus med ett gemensamt ansvar att erbjuda invånarna både akut och planerad vård, inleder regionstyrelsens ordförande, Andreas Svahn, ett debattsvar till Peter Jilke med flera. Klicka på ”Visa hela artikeln” för att läsa hela debattsvaret.
I så väl Lindesberg som Karlskoga och Örebro ska det finnas akutmottagning öppen dygnet runt, året runt med allt vad det innebär i form av resurser och specialister. Precis som Peter Jilke med flera skriver så har jag vid flera tillfällen, både i media och på öppna möten, varit tydlig om detta. Invånarna i vårt län ska vara trygga i att det finns vård när det behövs.
Utöver att erbjuda akut vård har de tre sjukhusen ett uppdrag att serva respektive länsdel med grundläggande vård, som ofta handlar om äldre och kroniskt sjuka, till exempel de som har behov av dialys. Dessutom bidrar samtliga tre sjukhus genom en viss specialisering till att täcka hela länets behov av mer specialiserad eller högt specialiserad vård.
I takt med att vi blir fler invånare och att fler blir äldre så ökar behovet av vård. För att klara att ge mer vård till fler så behöver vi använda skattepengarna som betalar vården så effektivt som möjligt. Vi behöver dessutom bli än bättre med att rekrytera och behålla duktiga medarbetare. Det gör vi genom att bland annat erbjuda lön under utbildning till specialistsjuksköterska och verksamhetsförlagd utbildning som till exempel AT och ST för läkare. Jag tror dessutom att vi måste än större utsträckning än idag erbjuda ekonomiska villkor som gör att det blir mer attraktivt att arbeta på de mindre sjukhusen och på de mindre vårdcentralerna.
Sjukvården står inför stora utmaningar men vi ska inte heller glömma att vi har världens bästa vård i både Sverige och i Örebro län. När invånarna får säga vad de tycker om vården så hamnar Örebro läns sjukvård på första plats i Sverige.
Vården och samtliga tre sjukhus ska utvecklas. För att klara det så väljer jag mer resurser till sjukvården istället för skattesänkningar för de rikaste.
Andreas Svahn
Regionstyrelsens ordförande
Socialdemokraterna
Under tisdagen bjöd Lindeskolan in till sin årliga gymnasiemässa, där högstadieelever från hela kommunen kom på besök för att bekanta sig med skolans olika program, och kanske få en klarare bild av vad de ska söka in till. Samtidigt visade skolans UF-företag upp sig, vilket är en viktig del av utbildningen om man så småningom vill bli entreprenör.
Visionen bakom nystartade Bergslagens Idrottsförening handlar om att arbeta förebyggande, att ge ungdomar en meningsfull fritid och en tillhörighet. Med start inom några veckor bjuder man in till uppstartsmöte på Hagaberg, som även är platsen man kommer hålla till på.
– Vi vill skapa en miljö där alla är inkluderade och känner en tillhörighet, för det är så man kommer in i samhället också, säger Ali Jamal Yassin, ordförande.
I LindeNytts artikelserie om specialistmottagningarna på Lindesbergs lasarett, som nu ligger i farozonen med det nya sparförslaget, har turen kommit till Hudmottagningen. En mottagning som både utreder och behandlar hudsjukdomar som hudtumörer, psoriasis, eksem, akne och bensår.
– Vi träffar patienter i alla åldrar, men en stor del är äldre och kroniskt sjuka som kommer till hudmottagningen flera gånger om året, berättar en sköterska.
Ända sedan året 1943 har familjeföretaget Magnussons & Petterssons Brunnsborrningsfirma i Lindesberg varit verksamma i Örebroregionen. Detta firades under fredagen med öppet hus och 80-årsfest vid företagets lokaler på industriområdet i Lindesberg. Där bjöds det bland annat på korv, kaffe, tipspromenad och visning av en äldre variant av brunnsborrningsmaskin. Man fick också ta del av kuriosa, som till exempel att företaget under sina 80 år har hela 1,8 miljoner meter borrade brunnshål på meritlistan.
– Ja, det har blivit några meter genom åren, skrattar Daniel Magnusson, tredje generationens brunnsborrare.
Det blev seger i säsongspremiären efter en säsong i Division 1, under torsdagen blev det andra siffror. Seriefavoriten OV Helsingborg HK blev det nästa lag att gästa arenan, ett lag som vanligtvis hittas i tabelltoppen framåt våren. Trots ett kärt återseende av hemmalagets Martin Boija på planen, så blev det en tuff match för LIF Lindesberg.
De 16 intensivvårdsplatser som idag finns i länet, fördelat på tre sjukhus, kommer att reduceras till 14 stycken med start 4 december. Den reducering som görs berör endast Lindesbergs lasarett, där dagens fyra IVA-platser halveras till två.
– Vi har, som alltid, prövat olika alternativ för att behålla kapaciteten, säger Peter Asplund. Bland annat har vi tittat på möjligheten till ytterligare rotation från länet och anpassningar av viss administrativ tid. Vår egen personal täcker som alltid upp en väsentlig del av extrapass. Ändå ser vi inte att detta är tillräckligt, kommenterar Asplund i ett pressmeddelande på torsdagen.
I LindeNytts artikelserie om specialistmottagningarna på Lindesbergs lasarett, som nu ligger i farozonen med det nya sparförslaget, har turen kommit till Ögonmottagningen. En mottagning som idag tar emot alla typer av ögonåkommor som behöver öppen specialiserad ögonsjukvård.
– Om det här förslaget går igenom kommer det innebära en stor belastning på USÖ, och det har vi svårt att förstå att de ska mäkta med, säger en av sjuksköterskorna.
När klockan hade passerat 16:00 hade fortfarande inte Andreas Svahn (S) synts till vid kommunhuset i Lindesberg. Istället för regionrådet kom Bengt Storbacka (S) ut och mötte folksamlingen, dock bara för att förklara att Svahn redan var inne i byggnaden och att han var mycket stressad till nästa möte. Kritiken från demonstranterna var omedelbar, se klippet nedan.
– Det här är inget nytillkommet, allt kan inte centraliseras till Örebro, vi är väljare vi med! De ska skämmas! säger en upprörd Anne-Christine Östberg.