DEBATTSVAR: Vice gruppledare för Sverigedemokraterna, Jari Mehtäläinen, svarar Lisbeth Fasth, ordförande i Lärarnas Riksförbund, Lindesberg, i debatten om byskolorna.
Verksamheten vid Rockhammars skola har minskats under föregående mandatperioden. Vi ser med oro på denna utveckling då vi anser att byskolorna är en förutsättning för att det ska vara möjligt att bo på de mindre orterna. Vi tycker inte heller att det är lämpligt att små barn måste resa långa sträckor för att komma till skolan. Därför är det viktigt att byskolorna får vara kvar.
För att underlätta rekrytering till byskolorna avsätter vi medel för ett lönetillägg till de lärare som arbetar på dessa skolor. På så vis kompenseras lärarna för extra restid och de kostnader det medför att arbeta på platser där kollektivtrafiken inte är utbyggd. Avsikten är att locka fler behöriga lärare att söka tjänster där det idag är få sökande. Satsningen omfattar även vikarier.
Inte minst för att ytterligare förstärka trygghetssträvandena ser vi ett stort värde i bevarandet av de bygdeskolor som fortfarande finns kvar. Sverigedemokraterna vill därför öka resurserna till skolorna; skolan måste få kosta pengar. Vi måste sluta tänka kortsiktigt och i stället se skolan och våra barn och ungdomar som en framtida investering. För att få ett fungerande samhälle i stort krävs att skolan lyckas med sin uppgift. Av den orsaken är det viktigt att låta grundskolan bygga på småskalighet. Sverigedemokraterna vill därför motverka trenden där mindre skolor läggs ned till förmån för större, samtidigt som vi vill bevara och om möjligt utöka antalet befintliga bygdeskolor
Sverigedemokraterna prioriterar först och främst trygghet för barn, unga och gamla, därefter satsningar i övriga verksamheter.
Sverigedemokraterna har uppmärksammat att kostnaderna i vissa delar av förvaltningen ökat mycket under senare år, men att detta inte alltid inneburit att kvaliteten ökat i samma utsträckning. Kommunen bör därför göra en övergripande genomlysning av hela förvaltningen och utreda vilka områden som kan effektiviseras utan att det sker på bekostnad av servicenivån gentemot invånarna.
Det finns ingen ”snabb fix” som kommer att ge en positiv utveckling av kommunens ekonomi, men med vår budget finns det en möjlighet att minimera skadan och på sikt komma i fas. Vi skjuter fram investeringar och lägger besparingar på det vi inte anser är kommunens kärnverksamheter för att satsa mer på det vi anser är prioriterade områden. Framförallt satsar vi på de områden som direkt påverkar våra kommunmedborgare.
Med Sverigedemokraternas budget uppnås det som brukar kallas för god ekonomisk hushållning. Samtidigt skapas utrymme för att öka det egna kapitalet, d.v.s. kommunens egna medel. Sverigedemokraternas budget innebär både social trygghet och ekonomiskt ansvarstagande på riktigt.
Antalet elever i grundskolan växer. Trots det har Barn- och utbildningsnämnden ålagts stora besparingar. Samtidigt har skolan ålagts att förbättra elevernas resultat- och måluppfyllelse. Sverigedemokraterna anser att detta är en mycket omöjlig ekvation. Mindre medel men större krav går helt enkelt inte ihop. Vi skjuter till 10 milj till skolan i vår budget för att ge förvaltningen en rimlig chans att arbeta med de uppdrag de har tilldelats.
Jari Mehtäläinen
Vice gruppledare Sverigedemokraterna Lindesberg