Daniel Olsson Fromell och Joakim Olsson Fromell

”Svårt att säga nej till tjejerna”

Ett ord som varit lite på modet inom ishockeyn under de senaste säsongerna är ordet kulturbärare. Man talar då om vikten för ett lag att man har några kulturbärare, några som brinner för föreningen, och som bär fram klubbens identitet. När det i dag som spelare handlar mer och mer om egoism, där klubbkänsla är som bortblåst till förmån för jaget, sedelbuntar och locktoner från andra lag och ligor, var det riktigt kul att idag träffa Joakim och Daniel Olsson Fromell och prata ishockey, karriär och livet runtomkring.

Jocke och Daniel är enäggstvillingar, Jocke är 36 minuter äldre och de har följts åt nästan hela deras karriär. Dom är inne på sin åttonde säsong för Lindlöven trots att de bara är 26 år och när vi har samtalat en stund så inser jag hur viktiga tvillingarna är för Lindlöven och ordet kulturbärare fastnar genast i mitt huvud.
– De unga idag spelar för att bli bäst, så var det inte på vår tid, vi spelade för att det var roligt och det är därför vi fortfarande håller på, säger Daniel.

Samtalet handlar en del om passion och glädje hur de mer eller mindre bodde inne i ishallen i Guldsmedshyttan när de var yngre.
– Pappa var tränare och hade nyckel till hallen så vi var där jämt och spelade. Det var nästan till och med så att vi bröt oss in och gömde oss för att få spela ishockey. Idag kan vi fråga juniorer om de vill komma ner och träna med A-laget och kan få till svar att ”jag kan inte, jag har köpt en ny dator”, berättar Joakim.

Bekvämlighet bland dagens unga och brist på spontanidrottande ser tvillingarna som ett orosmoln.
– Det är ett pris att betala om du vill bli en bra ishockeyspelare, du måste offra allt under många år och det är inte så lätt att säga nej till kompisar, tjejer och annat kul. Dessutom så tror många att om de inte kommit med till TV-pucken så är det kört, då kan du inte bli en framträdande spelare, men så är det inte, fortsätter Daniel. En positiv sak i Lindesberg är att klubben har fått igång en ishockeyskola och har 60 barn inskrivna.

Både Daniel och Joakim gick själva vägen som talangfulla spelare via TV-pucken och hockeygymnasiet i Linköping till att sedan flytta hem till Lindlöven som tagit klivet upp till div 1.
– Det var en utmaning att komma ner till hockeygymnasiet, inte minst träningsmässigt. Innan vi flyttade dit så hade vi aldrig rört vid en vikt eller tränat styrketräning. Där ställdes det höga krav så det var ganska tufft att hinna med skolan efter långa bussresor upp till Skellefteå eller Luleå och komma hem fem på morgonen för att sedan ta sig till skolan, säger Daniel. – Det var en trygghet att man hade brorsan med sig i Linköping då, fyller Jocke i med.

De har annars inte varit ett tvillingpar som hängt så mycket med varandra genom åren utanför hockeyrinken, utan de har haft sina egna kompisar och valde att gå i olika klasser i skolan. Svårigheterna att få ihop pusslet ser de fortfarande som en utmaning, speciellt Daniel som har två små barn på fem och ett och ett heltidsjobb.
– Ibland kan man bli lite irriterad när man kommer ner till träning och man hör en kille gnälla på hur trött han är, när jag samtidigt vet att han är singel och inte har något jobb. Då har jag både lämnat och hämtat barn, jobbat heldag och är där på träningen och försöker leverera så bra jag kan, berättar Daniel.

– Div 1 hockey är nog bland det svåraste man kan hålla på med, både som klubb och spelare. Det kostar väldigt mycket att driva ett lag och så är inte publiken så stor. Som spelare så krävs det ett väldigt engagemang och du får lägga ner väldigt många timmar på ishockeyn, samtidigt som lönerna inte är stora, säger Jocke. – Slår du ut timmarna du lägger ner mot lönen så blir det inte många kronor per timme, fortsätter Daniel.
Det är bland annat här som vi kommer in på hur viktiga killarna är för laget. Förutom att de varit klubben trogen länge, så är de båda sociala, ser till att det är en bra stämning i omklädningsrummet och hjälper alla att trivas. Dessutom så har de båda vinnarskallar, speciellt Jocke som ryter ifrån och driver på i avbytarbåset när de andra inte gör det de ska på isen, det är också deras bilder om den andre. Intressant blir det när jag ber dem beskriva varandra.

Daniel om hockeyspelaren Jocke:
– På senare år så har han börjat dribbla mer och utvecklat tekniken, förut så åkte han mest omkring och tacklades. Han är skridskoskicklig med bra blick för spelet. Kan både spela fint och fult och blivit målfarlig på senare år.

Jocke om hockeyspelaren Daniel:
– Han är en smart center och har betydligt bättre blick för spelet än vad jag har. Han har ett bra skott, men gör inte lika mål som jag eftersom han som center inte kommer lika långt fram i banan. Han har börjat jobba hårdare på senare år, han var lite lat förut.

Daniel om Jockes positiva och negativa karaktärsdrag:
-Han är en bra kille att ha i laget. Han kan tjura till på ett positivt sätt och dra med sig laget. Han tar mer ansvar i omklädningsrummet än någon annan i laget, både vad det gäller spelet och trivsel. Han är dålig på att passa tider och drar ner mig i böteskassan (laget har en lagkassa som de får betala till, till exempel vid för sen ankomst) när han ska hämta mig till träning.

Jocke om Daniels positiva och negativa karaktärsdrag:
– Han är social och vill att alla ska ha det bra utanför planen. En bra pappa som även är nere på skridskoskolan och åker och tar ansvar. Han kan bli lite butter som kan gå överstyr. Vi är lite lika där, men ingen av oss är sena med att be om ursäkt.

Till sist så tyckte jag det var intressant att ställa tvillingarna mot varandra, vem är egentligen bäst? Båda fick svara utan att se den andres svar, men de var förvånansvärt samstämmiga på flera, men kul att höra deras debatterande på det som inte stämde.

Bordshockeyspel: Daniel svarade Daniel, Jocke svarade Jocke

Minigolf: Båda svarade Jocke.

Ragga tjejer: Daniel svarade Jocke/Daniel, dom är alltså lika bra, medan Jocke var säker på att det var han själv.

Armbrytning: Bådas röst gick till Jocke.

Ta hand om den andre tvillingen: Båda svarade Jocke.

Tennis: Fick lägga till extrafrågor eftersom Daniel inte var nöjd och här fick han äntligen bådas röster.

Hur många hockeystraffar av tio sätter du respektive brorsan: Jocke svarade fem på sig själv och fyra på Daniel. Daniel svarade fyra ”brunkarstraffar” på Jocke och även fyra på sig själv, dock snyggare straffar.

Vem är mest fåfäng? Jocke var än en gång säker på sig själv, medan Daniel skrev sig själv och hänvisade till att Jocke är mer periodare. Här kan jag till sist lägga utslagsröst på Daniel för det var han som var intresserad av att välja vilken bild jag fick publicera.

Publicerad 27 november 2012 klockan 16:38

Björn Sundström , 070-130 33 86

Rivningen är igång. I oktober beräknas en ny curlinghall att finnas på plats. Foto: Hasse Persson

bildspel Nu rivs Lindesbergs curlinghall

Det är ett stort rivningsarbete igång på Ishockeygatan, där den 51-åriga curlinghallen kommer att få ett riktigt ansiktslyft. I oktober är det tänkt att en ny curlinghall ska vara på plats, där man förutom en delad entré med Lindehov, även kommer att kunna hålla lokalen i varmare temperaturer.
– Det är jättehäftigt och vi hoppas såklart att det lockar fler till curlingen, säjer Christer Larsson.

15 april 2021 klockan 20:25 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Annons

Isabella Jansson Wiklund, Sveriges segerrikaste ponnykusk 2020 Foto: Tom Jönehag

bildspel Isabella vann flest ponnylopp under fjolåret

Bara några kilometer från Fornabodas ovala tävlingsbana bor Isabella Jansson Wiklund, Sveriges segerrikaste ponnykusk under 2020. 133 gånger hittades den 14-åriga Lindesbergaren i landets startlistor, där 29 av loppen slutade med seger. Segrarna har varit stora, där Isabella hoppas på en ny säsong som landets bästa.
– Jag har alltid som mål att slå föregående säsong, säjer Isabella.

4 april 2021 klockan 10:21 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Fler bollar i luften när ytterligare två padelhallar planeras på norra industriområdet

Totalt 13 nya padelbanor, fördelat på två anläggningar, kommer att...

bildspel Smygtitta hos Charlottenlunds Padelcenter

Mycket har hänt innanför väggarna där Strands Tryckeri en gång huserade på Bandygatan i Lindesberg. Istället fö...

Dubbla nomineringar för Linde Volley

Att säsongens Elitseriespel är över, betyder inte att Linde Volleys säsong är färdig. I veckan kom nomineringarna ...

Arkivbild Foto: Timmy Lundegård

Värdiga vinnare på digitalt Travfirande

En stjärna avtackades och priser delades ut under lördagskvällen. Även om Örebro och Fornabodas årliga travgala sköttes digitalt, kunde man i vanlig stil hylla fjolårets största prestationer. Flera av Fornabodas aktiva fick synas och några blev även prisade, där Jimmi Ehlers och Håkan Falk blev banans största prishämtare.

21 mars 2021 klockan 10:07 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Foto: Hasse Persson

bildspel LIF avslutar säsongen på elfte plats

Den minst sagt speciella handbollssäsongen är i mål. Skånela gästade arenan för vad som skulle bli ett stort målregn. 75 mål gjordes i den publiktomma arenan, där Skånela, efter ett tidigt övertag, tog med sig en avslutande seger. I hemmalaget visade den unga truppen bitvis sin spelarkvalitet, medan Fatlum Ahmeti kunde spela in sitt 1100:e mål i serien.

19 mars 2021 klockan 21:12 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Nästjumbon säkrade sitt kontrakt
Efter att Torslanda blivit av med sin seger från i lördags, hade LIF chansen att ta ett högt kliv i den Allsvenska tabellen under tisdagen. Trots ...
16 mars 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Max Lalander avslutar sin hockeykarriär
Med 9-2 mot Surahammar på hemmaisen, så tog säsongen slut för Lindlöven under söndagen. Direkt efter matchen kom däremot lagets stjärnspelare ...
14 mars 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

bildspel Storslagen avslutning för Lindlöven
9-2 efter sextio spelade minuter, blev resultatet när Vårserien skulle avslutas. Surahammar bjöd på tjuriga miner och bjöd således in hemmalaget...
14 mars 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Arkivbild Foto: Hasse Persson

Förlust med två matcher kvar

Med bara en seger ifrån att säkra nästa säsong, åker LIF Lindesberg tomhänta från Torslanda under lördagskvällen. Bortamatchen blev en fartfylld drabbning, där båda lagen hade stora problem i sina spel att arbeta med. Förlusten kom tidigt i matchen för LIF, som aldrig riktigt hittade rätt med sitt anfallsspel.

13 mars 2021 klockan 18:09 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Arkivbild Foto: Hasse Persson

Lindlövens kvalchanser lever!

Det blev seger för Eskilstuna Linden när dessa gästade Surahammar under fredagen. Detta innebär att tre lag ännu har en chans att spela sig till Play In, bland de lagen hittas Lindlöven. Enbart en poäng skiljer Lindelaget från den nya tabellettan, där en seger under söndagens säsongsavslutning kan sluta med en plats i Play In.

12 mars 2021 klockan 21:13 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Lånetiden är klar – Ongeri tillbaka i Aranäs

Tre matcher återstår för LIF Lindesberg, samtliga framflyttade till följd av pandemin. Dessvärre ...

Värnamo slog ut Linde ur SM-slutspelet

Det blev ingen längre resa i SM-slutspelet för Linde Volley. Efter förlusten på hemmaplan mot Värnamo i å...

Inget återkval för Lindlöven

Efter en ren utklassning mot Grums med 7-0 på hemmaisen, fortsätter Lindlöven sina målrika matcher. Med tre nya poäng till ...

Annons

Foto: Hasse Persson

bildspel Förlust trots ett starkt försvarsspel

LIF Lindesberg visade upp ett gigantiskt försvarsspel, när tabellettan Hammarby gästade arenan under fredagskvällen. Trots en fantastisk inledning med en fyramålsledning i första halvlek, visade ”Bajen” en tuff klass som inte gick att stå emot. Förlusten för LIF blev stor, men lagets kämparglöd visades på allvar.

5 mars 2021 klockan 21:03 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

bildspel Makalös utklassning av Lindlöven

Röös-matchen skulle spelas där Lindlöven skulle hylla sin stora supporter Ernst Röös. Matchen var gratis att se genom ...

bildspel En seg start blev avgörande

Åttondelsfinalen är igång. Två matcher ska spelas, där en seg start gav den första segern till gästande Värnamo. Fina upphä...

bildspel Oavgjord drabbning gav en poäng

VästeråsIrsta gästade arenan under onsdagskvällen och bjöd upp till en jämn kamp. Trots ständiga ledarskiften under ...

Linde Volley laddar mot slutspel

Bäst av två matcher mot Värnamo. Det är förutsättningarna, när Linde Volley går in för SM-slutspelets inledande å...

Gratis hemmamatch när Röös hyllas

Lindlövens IF ger alla som vill, chansen att se onsdagens hemmamatch mot Grums, genom HockeyEttans sändning utan kostnad. ...

Tiomålsförlust i Alstermo

Det blev en stor förlust, när LIF Lindesberg gästade tabellfyran Amo under söndagen. De tekniska felen avlöste varandra, medan ...

Arkivbild Foto: Hasse Persson

En förlust avrundade grundspelet

Det blev en förlust i grundseriens sista match, inför SM-slutspelet. Stora upphämtningar genom matchens gång, där 20-11 blev 24-23, följde Lindelaget genom matchen. Något som gav positiva besked från Linde Volley, som nu kommer att ladda upp, inför ett spel i åttondelsfinalen.

27 februari 2021 klockan 18:15 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Ny förlust för Lindlöven
Fyra förluster inom de senaste fem matcherna, är Lindlövens aktuella facit när Vårserien närmar sig sitt slut. Nitton minuter efter matchens fö...
26 februari 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

bildspel Tuff förlust mot tabelljumbon
Säsongens sista möte mot Malung spelades under onsdagskvällen, i Lindehov. Båda lagen bjöd på ett svajigt spel, där Lindlöven bjöd in ...
24 februari 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

bildspel Otrolig vändning gav storslagen seger
Från ett sjumålsunderläge i halvleksvilan, till en fyramålsseger. När den andra halvleken spelades igång, hade Rimbo svårt att ta sig förbi, ...
21 februari 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2021-02-21

2021-02-20

2021-02-14

2021-02-14

2021-02-13

2021-02-12

2021-02-12

2021-02-10

2021-02-06

2021-02-05

2021-02-05

2021-02-03

2021-01-31

2021-01-30

2021-04-19 01:14