Många fotgängare i centrum har hört av sig till LindeNytt angående ombyggnaden av Kristinavägen och påpekat att det vissa tider under dagen är näst intill omöjligt att komma över vägen. Detta på grund av att det helt enkelt inte finns några övergångsställen nu när gatan fått ett nytt ansikte. Värst är det alltid runt 16-tiden då de flesta slutar på sina arbeten, men det ska inte behöva betyda jämmer och elände för fotgängarna. Kommunens trafikingenjör Jan Gustavsson är medveten om att problem kan uppstå nu mitt under arbetet med Kristinavägen och säger att det kommer att vara löst till våren. –Några övergångsställen blir det inte, snarare en ordentlig gångpassage, en välmarkerad plats som blir synlig för bilisterna och fotgängarna. Men det blir först till våren då en utvärdering av gatan kommer att göras, säger Gustavsson.
Numera måste bilister enligt lag stanna och släppa över fotgängare som står i gångriktning vid ett övergångställ. Idag gäller inte den regeln rent juridiskt i och med att ingen målning och skyltning finns på de platser som tidigare användes som övergångsställe, t ex vid korsningen Kristinavägen/Bytesgatan. Övergängsställen kommer även i fortsättningen att utebli då ingen vanlig skyltning och ”zebra-målning” kommer att göras. Trots det räknar man med att allt ska fungera som vanligt. –Ja, det ska kunna fungera även om ingen skyltning finns. Det handlar nog mer om att bilisterna ska anpassa sig till det nya. De platser som fungerar som övergångsställe i framtiden blir ordentligt markerad med en slags gatubeläggning som bilisterna ser och också ska respektera.
Med plockare och hink i högsta hugg arrangeras, på privat initiativ, promenader för att plocka skräp i parker och naturområden. På tisdagseftermiddagen genomfördes den senaste promenaden, en insats för en renare miljö i Lindesberg. Under drygt en timme promenerade de från Flugparken, över till Kyrkberget och avslutade vid Fingerboäng. Den här gången fylldes sex soppåsar med allehanda skräp – samtidigt som deltagarna njöt av solsken och gott sällskap.
– Det var riktigt lyckat! Det var dubbelt så många som första gången, både nya och gamla deltagare, säger initiativtagaren Oscar Karlsson om dagens Skräpplockarpromenad.
I samband med Vårmönstringen den 10 maj, arrangeras utomhusfestivalen Vårfesten, som i år huserar på Brasserie All In och gästas av kultbandet Drängarna. Nu har två av LindeNytts läsare chansen att vinna varsin biljett till eventet, genom att svara rätt på tävlingsfrågan.
Under fredagen har räddningstjänsten bekämpat ännu en skogsbrand i östra kommundelen, nära länsgränsen, vars omfattning uppges vara flera hektar. Detta enligt uppgift från SOS Alarm, som svarar för räddningsregion Bergslagen. Bland annat har släckningsarbetet skett med hjälp av helikopter.
På söndag klockan 12:00 är det premiär för Pojkallsvenskan västra, där totalt 14 lag tävlar om att bli bäst i regionen. På Fröjevis konstgräs ställs IFK Lindesberg U15 mot FBK Karlstad i öppningsmatchen. LindeNytt hälsade på det taggade laget under torsdagskvällens träning för att ta pulsen inför söndagens premiär.
– Det är ju en ynnest att få fram elva bra fotbollsspelare, som jag hävdar att alla skulle kunna spela A-lagsfotboll, säger huvudtränare Aleksander Lazarevic.
Vid 17-tiden på onsdagen larmades räddningstjänsten ut för att släcka en mindre gräsbrand i östra kommundelen, nära länsgränsen. På grund av friska vindbyar fick branden dock snabb spridning och den senaste uppgiften gör gällande att det är en yta på cirka 300X150 meter som nu är brandhärjad.
– Det är totalt 12 enheter skickade till platsen och samtliga är fortfarande kvar och försöker få kontroll på branden, uppgav larmoperatör vid SOS Alarm vid 21-tiden.
Under den gångna helgen åkte Frövi Judos A-judotrupp bestående av fem aktiva deltagare, till Beverwijk i Nederländerna, för att delta i tre olika tävlingar som är de största i sitt slag. Samtliga deltagare åkte hem med medalj efter starka prestationer i både individuell tävling och kata.
Efter flera års dvala är dagvården för personer med kognitiv svikt tillbaka, till anhörigas stora glädje. Under måndagseftermiddagen invigdes den nya demensdagvården under festliga former, i Lindens gamla lokaler.
– Äntligen säger vi i Bergslagens demensförening, äntligen får våra anhöriga en paus i det dygnet-runt-arbete och ansvar som de har och kanske har haft i flera år, säger Christina Pettersson, ordförande i Bergslagens demensförening.
En man i 35-årsåldern greps på fredagsmorgonen av polis misstänkt för misshandel av sin partner. Misshandeln skall ha skett i parets gemensamma bostad där även barn har befunnit sig under händelsen. Mannen misstänks därför även för barnfridsbrott.
– Vi blir kontaktade klockan 06.05 med anledning av en pågående misshandel i en bostad i Lindesberg. På plats upptäcker vi att det även finns barn i bostaden och att det ser ut att ha varit ett rejält bråk där, säger Sophia Jiglind, presstalesperson vid polisen i region Bergslagen.