Många fotgängare i centrum har hört av sig till LindeNytt angående ombyggnaden av Kristinavägen och påpekat att det vissa tider under dagen är näst intill omöjligt att komma över vägen. Detta på grund av att det helt enkelt inte finns några övergångsställen nu när gatan fått ett nytt ansikte. Värst är det alltid runt 16-tiden då de flesta slutar på sina arbeten, men det ska inte behöva betyda jämmer och elände för fotgängarna. Kommunens trafikingenjör Jan Gustavsson är medveten om att problem kan uppstå nu mitt under arbetet med Kristinavägen och säger att det kommer att vara löst till våren. –Några övergångsställen blir det inte, snarare en ordentlig gångpassage, en välmarkerad plats som blir synlig för bilisterna och fotgängarna. Men det blir först till våren då en utvärdering av gatan kommer att göras, säger Gustavsson.
Numera måste bilister enligt lag stanna och släppa över fotgängare som står i gångriktning vid ett övergångställ. Idag gäller inte den regeln rent juridiskt i och med att ingen målning och skyltning finns på de platser som tidigare användes som övergångsställe, t ex vid korsningen Kristinavägen/Bytesgatan. Övergängsställen kommer även i fortsättningen att utebli då ingen vanlig skyltning och ”zebra-målning” kommer att göras. Trots det räknar man med att allt ska fungera som vanligt. –Ja, det ska kunna fungera även om ingen skyltning finns. Det handlar nog mer om att bilisterna ska anpassa sig till det nya. De platser som fungerar som övergångsställe i framtiden blir ordentligt markerad med en slags gatubeläggning som bilisterna ser och också ska respektera.
Det var inte någon större dramatik när Guldsmedshytte SK jagade tre nya tabellpoäng mot Kungsör under tisdagen. Med 3-0 efter 39 spelade minuter så var segern som inhämtad mot tabelljumbon. En viktig seger för Hytta som inför grundseriens sista fyra matcher måste plocka minst två segrar för att hinna ikapp Fagersta om den önskvärda slutspelsplatsen.
– Det blir tufft men vi ser fram emot utmaningen, säger Filip Nyberg.
Två lastbilar kolliderade på riksväg 50 i höjd med Fanthyttan sent på måndagseftermiddagen. Nu misstänks den ena föraren för trafikbrott.
Inom kort kommer den gröna och bruna avfallstunnan att få sällskap av en grå. Denna innebär att man utöver matavfall och restavfall snart kommer att kunna sortera tidningar samt förpackningar av papper, plast och metall på ett fastighetsnära sätt.
– Vi kommer att använda oss av ett färgsorteringssystem, man lägger först förpackningarna i påsar i olika färger innan man lägger dessa i kärlet, förklarar Michael Lindström, Avfallsstrategstrateg på Samhällsbyggnadsförvaltningen.
Förra helgen var jag på besök i kungariket.
Tveksam om opera är något för dig? Ta då chansen och lyssna och se på en av de mest hörvärda styckena – Aida – som nu visas på bio i Lindesberg. Kanske att just detta får operabilden att klarna något.
Efter att bioåret 2024 summerats står det klart att Lindesbergs Bio går mot strömmen och gör ett riktigt bra resultat, detta enligt färsk statistik från Bioguiden. Medan biobesöken nationellt minskade med 5 procent har man i Lindesberg istället ökat med hela 18 procent!
– Det känns väldigt bra, det betyder att vi har en trogen publik, säger biografens föreståndare Björn Persson.
En ny utredning ska visa vilka förutsättningar det finns att omstrukturera förskole- och grundskoleverksamheten i den norra kommundelen. Det beslutade Barn- och utbildningsnämnden på måndagen.
– Kanske att vi kan fatta beslut i mars eller april, säger nämndens ordförande Lillemor Bodman (M).
INSÄNDARE/DEBATT: I den nyligen avslutade konferensen Folk och Försvar i Sälen framfördes mycket oroande uttalanden från talarstolen.