Många fotgängare i centrum har hört av sig till LindeNytt angående ombyggnaden av Kristinavägen och påpekat att det vissa tider under dagen är näst intill omöjligt att komma över vägen. Detta på grund av att det helt enkelt inte finns några övergångsställen nu när gatan fått ett nytt ansikte. Värst är det alltid runt 16-tiden då de flesta slutar på sina arbeten, men det ska inte behöva betyda jämmer och elände för fotgängarna. Kommunens trafikingenjör Jan Gustavsson är medveten om att problem kan uppstå nu mitt under arbetet med Kristinavägen och säger att det kommer att vara löst till våren. –Några övergångsställen blir det inte, snarare en ordentlig gångpassage, en välmarkerad plats som blir synlig för bilisterna och fotgängarna. Men det blir först till våren då en utvärdering av gatan kommer att göras, säger Gustavsson.
Numera måste bilister enligt lag stanna och släppa över fotgängare som står i gångriktning vid ett övergångställ. Idag gäller inte den regeln rent juridiskt i och med att ingen målning och skyltning finns på de platser som tidigare användes som övergångsställe, t ex vid korsningen Kristinavägen/Bytesgatan. Övergängsställen kommer även i fortsättningen att utebli då ingen vanlig skyltning och ”zebra-målning” kommer att göras. Trots det räknar man med att allt ska fungera som vanligt. –Ja, det ska kunna fungera även om ingen skyltning finns. Det handlar nog mer om att bilisterna ska anpassa sig till det nya. De platser som fungerar som övergångsställe i framtiden blir ordentligt markerad med en slags gatubeläggning som bilisterna ser och också ska respektera.
En ny utredning ska visa vilka förutsättningar det finns att omstrukturera förskole- och grundskoleverksamheten i den norra kommundelen. Det beslutade Barn- och utbildningsnämnden på måndagen.
– Kanske att vi kan fatta beslut i mars eller april, säger nämndens ordförande Lillemor Bodman (M).
INSÄNDARE/DEBATT: Vi vill förtydliga detta då vi inte stödjer den uppgörelse som Vänsterpartiet gjort med den styrande minoriteten på regionsnivå. Vänsterpartiet Lindesberg anser att Lindesbergs Lasarett skall vara ett fullvärdigt akutsjukhus.
Efter ett års uppehåll återupptar IFK Lindesberg nu sin populära gåfotboll för seniorer. Under hösten genomförde kommunen projektet Seniorkraft, som uppmuntrade äldre att prova på olika fysiska och sociala aktiviteter, där gåfotboll visade sig vara en stor succé. För att möta det stora intresset satsar nu IFK Lindesberg på en nystart.
– Deltagarna som var med under hösten tyckte att det var väldigt roligt, så vi har beslutat oss för att ge detta en ny chans, säger Pernilla Eriksson från IFK Lindesberg.
Flertalet fastigheter i Fellingsbro står utan vattenförsörjning under torsdagen. Detta på grund av ett arbete på ledningsnätet. Berörda hushåll uppmanas att tappa upp extra vatten samt hänvisas till ett nödvattensläp som placeras vid varumottagningen vid Fellingsbro Folkhögskola.
Lördagen den 25 januari arrangeras Hälsomässan för tredje året i ordningen, även denna gång på Lindesbergs Stadshotell. Med ett 20-tal utställare från stora delar av Mellansverige blir årets upplaga både större och bredare än tidigare.
– Man kan ju vara här en hel dag om man vill, det finns så mycket att upptäcka, det kommer bli jättemysigt, säger Rosa Åkerman.
Folkhälsomyndigheten rekommenderar nu att alla upp till 26 års ålder vaccinerar sig mot humant papillomvirus för att minska risken för HPV-relaterad cancer. Som ett resultat av detta har Region Örebro län beslutat att erbjuda vaccinering för alla inom denna målgrupp som ännu inte blivit vaccinerade. Vaccineringen kommer att vara tillgänglig på vaccinationsmottagningarna i Örebro och Karlskoga.
I december hölls audition på kulturkvarteret i Örebro för att utse den trupp som ska representera Sverige under världsmästerskapet i Hip Hop 2026. Nu står det klart att en av de 11 eftertraktade platserna i truppen går till ingen mindre än Emma Nyberg från Lindesberg.
– Det är en dröm att få vara med! Det är en otrolig möjlighet, säger Emma glatt till LindeNytt.
Den 1 januari 2025 trädde den nya lagen i kraft som innebär att det nu är förbjudet att slänga textilavfall i soporna. Detta gäller allt från dina gamla slitna strumpor och underkläder till lakan, hattar och din uttvättade t-shirt. Emma Karlsson, AvfallsPlanerare på Samhällsbyggnadsförvaltningen, menar att man är väl förberedd vid återvinningscentralerna för att informera om de nya reglerna.
– Vi har personal som kommer att arbeta aktivt med att informera på centralerna om var man ska lämna sitt textilavfall, säger Emma Karlsson.