Sedan Lindesbergs kommun tagit emot nya asylsökande, så har det förekommit mycket rykten om att snatterierna ska ha ökat enormt. Att vissa av de asylsökande har trampat i klaveret är inget polisen eller Migrationsverket undanhåller, och man behandlar dessa som vilka brottslingar som helst. Det mest anmärkningsvärda är dock att siffrorna avslöjar lögnen – ryktet. Det är inte asylsökande som begår majoriteten av dessa brott. Svenskarna själva står för den största delen av kakan.
På inrådan från Migrationsverket har LindeNytt med hjälp av närpolischef Magnus Luhr tagit fram statistik över snatteri perioden juni till dagens datum. Det är enbart statistik som rör snatteri med skäligen misstänkt, dvs där polisen har en misstänkt gärningsman för brottet. Det finns även ett stort mörkertal, konstaterar Tomas Jäderqvist, närpolisen.
Under perioden anmäldes 18 snatterier i Lindesberg, fall där en gärningsman finns dokumenterad. Av dessa 18 fall har 6 begåtts av asylsökande. Att mörkertalet skulle ge en ännu mer rättvis siffra konstaterar flera av de personer vi pratat med om snatterierna. Med det menas att det är oftare en invandrare/asylsökande grips vid ett snatteri av den enkla orsaken att affärerna i högre grad kollar dessa människor noga än man gör med vanliga medborgare. Andelen svenskar som begår stölder ur affärer skulle troligtvis öka ytterligare om affärsidkarna var lika uppmärksamma på dem som på de asylsökande.
Polisen och Migrationsverket har ett mycket bra samarbete, något som är mycket viktigt i sådana här frågor. –Ja, visst är det så. Vi har haft ett mycket nära samarbete redan från början med Migrationsverket, något vi ser positivt på, säger Magnus Luhr.
De asylsökande som begår brott löper mycket stor risk att få återvända hem, och polisens uppgifter lämnas omedelbart över till Migrationsverket som vidarebefordrar uppgifterna till asylhandläggaren.
-Har man begått ett brott, t ex ett snatteri, så är det något som direkt kan påverka utgången av deras asylärende. Troligtvis blir det den avgörande faktorn som ger ett avslag och personen får lämna landet på grund av detta, förklarar Mohammed Alkazami, chef vid Migrationsverket i Lindesberg.
Sedan i juni har ca 70 personer fått lämna landet då de inte haft skäl att stanna. Exakt hur många asylsökande vi haft sedan Migrationsverket stationerade sig lokalt i kommunen vet man inte med säkerhet då LindeNytt kontaktar dem. Uppskattningsvis handlar det om drygt 300 personer.
Fotnot:
Fakta kvarstår dock att de asylsökande som grupp procentuellt begått fler snatterier än Lindesbergare i övrigt. Av ca 300 asylsökande har 6 tagits för snatteri medan 23 461 Lindesbergare står för 12 snatterier.