Just nu gör Länsförsäkringar Bergslagen en storsatsning för att förebygga brist på reflex och med påminnelse om att byta ut reflexen som hunnit passera bästföredatum. Idag stod medarbetare vid Lindesbergs Länsförsäkringar utanför Meritor med mängder av reflexmaterial, redo att delas ut i höstmörkret.
Att reflex är viktigt att komma ihåg nu när mörkret blir alltmer påtagligt och fyller upp större delar av dygnet, det kommer för de allra flesta inte som någon nyhet. Men hur viktigt är det egentligen? Utan reflex är det omöjligt att upptäcka gångaren eller cyklisten innan man är tjugo, trettio meter ifrån. Med reflex hinner man istället uppmärksamma på 125 meters avstånd, vilket är en avsevärd skillnad.
– Man ska ha reflexer för att synas i mörkret, det vi gör när vi står här och delar ut reflexer kallas för mörkeraktivitet, berättar Emma Åkergren som tillsammans med kollegorna står denna tisdagseftermiddag och delar ut olika varianter av reflexer till förbipasserande.
En reflex som ligger och åker kana i fickan tillsammans med mynt och annat som repar den, förkortar livslängden. Att förvara reflexen i värme eller att låta den förbli blöt efter en regnig promenad, bidrar också till försämrad verkan. Men inte nog med att man ska komma ihåg att ta på sig någon form av reflex, och förvara den på rätt sätt, så har de dessutom ett bästföredatum som man får påminna sig om.
– De håller sig i ungefär ett år, så det är viktigt att komma ihåg att byta, säger Nina Persson vid Länsförsäkringar.
Reflexen syns optimalt när man rör på sig, därför fäster man ofta en reflex i snöre och har hängandes längs med sidan. Även då man bär reflexväst kan det vara fördelaktigt att hänga på sig ytterligare någon reflex, eller fästa ett reflexband runt arm eller ben.
– Vi har reflexvästar, cykellysen och reflexband, berättar Frida Lundin som har en tygkasse fullproppad med material. De har med sig fyrahundra reflexer och sammanlagt ska det i Bergslagen delas ut femtusen. De hjälps åt att dela ut till förbipasserande och det är ingen som tackar nej till att synas i mörkret.
Oavsett om du är ung eller gammal så behöver du använda reflexen. Man vet aldrig när olyckan är framme och då är det viktigt att vara så väl förberedd som man möjligen kan vara. Transportstyrelsens statistik visar nämligen att under de senaste fem åren i Örebro län har 51 människor förlorat livet och 309 stycken har skadats svårt. I Sverige når vi en totalsumma på nästan 1500 dödsfall. Nu talar inte statistiken om vem som bar reflex och inte, men enligt Trafikverkets enkätundersökning så meddelar tjugo procent att de väljer att inte bära någon reflex. Detta är något som Länsförsäkringar vill se till att få ändring på:
– Vi står här för vi vill skadeförebygga eventuella olyckor. Vi tänkte att vi når många när vi står här i skiftbytet, vi delar även ut sådant här gratis på kontoret, avslutar Emma Åkergren.
Det bäddades upp för en duell i årets största travlopp på Fornaboda Travbana och favoriterna svek inte publiken. Med dryga halvvarvet kvar till mål så fick elithästarna Castor The Star och Hades de Vandel göra upp om segerkransen. Båda hästarna visade prov på en rejäl styrka men trots en tung resa utvändigt ledaren, så blev det Hades de Vandel som var starkast med sin kusk Robin Bakker.
– Idag kämpade båda hästarna tappert fram till mållinjen, säger segerkusken
Jag har, som medborgare i Lindesberg, lämnat in ett formellt medborgarförslag till kommunfullmäktige. Förslaget är enkelt: att en extern och oberoende part ska genomföra en fullständig granskning av hur kommunen hanterar jäv och intressekonflikter, samt att ta fram nya, skärpta regler som förbjuder vänskapskorruption.
Trädet står i fokus – som form, idé och kreativ drivkraft – när Tormek bjuder in till sommarutställningen In Between Trees – Through Grind and Motion. Denna gång har man valt en ny riktning med fokus på det konstnärliga uttrycket och ambitionen att ge besökarna en helhetsupplevelse.
– Det är ett steg framåt i vår utveckling. Vi är väldigt glada över att få möjligheten att visa upp dessa fantastiska verk från utställare på den här nivån, säger Malin Karlsson, Social Media Specialist på slipmaskinstillverkaren Tormek.
Vad gör en tradition – hur blir den till och hur överlever den? Ibland kan man tro att det bara behövs en något galen idé och lite människor som känner för att utveckla den för att något ska växa till en tradition. Det var ungefär det som hände i Ullersäter för dussinet år sedan.
– Jag får nog säga att jag är skyldig till det, säger Christofer Kärrdahl, som är sekreterare i Ullersäters bygdegårdsförening som står för arrangemangen kring det populära UllerMuller.
– Det var jag och två grannar som fick för oss att vi skulle ta traktorerna med oss och åka till Nostalgibyn och det var väl kul, fortsätter han.
Lördagen den 19 juli är det återigen dags att maxa hästkrafterna ur bygdens motorer, då den tredje upplagan av Bergslagens Snabbaste går av stapeln på Linde Raceway.
– Vi hoppas att det blir riktigt roligt och att lindesbergarna tycker det är skoj att det kommer igång igen. Vi har ju märkt att det är väldigt efterlängtat, säger Peter Hayden på SHRA.
Knappt ett år efter att Rickard Bädicker tog över Kajsa & Pinnens Bowling efter Lars-Åke Johansson, begärs företaget i konkurs vid Örebro Tingsrätt. De ständigt stigande matpriserna och inflationen uppges vara orsaken till beslutet.
Efter att gratisbutiken Gåvoboden i Lindesberg stått utan lokal i en månad, har man nu hittat en tillfällig lösning över sommaren för att kunna fortsätta verksamheten. Ett lokalt företag har erbjudit sig att sponsra med ett större inhägnat tält, och därmed flyttar nu Sommarboden in i Elin Olofssons villaträdgård på Östermalmsvägen 1 i Lindesberg.
– Det här är ett socialt hus, och jag tänker att nu ska det verkligen användas, säger Elin entusiastiskt.
En villa i Guldsmedshyttan blev i december 2024 totalförstörd i en brand. Idag, onsdag, fick räddningstjänsten rycka ut till samma adress igen – då en ny brand upptäckts i det idag obebodda huset.