Perrongen nere vid järnvägsstationen har verkligen sett bättre dagar.
Den är idag full med sprickor och växter som gror i vårvärmen och det ger en nästan associationer till en gammal förfallen stuga ute i skogen.
Nja, riktigt så illa kanske det inte är även om det börjar gå lite åt det hållet. Det är dock inte utseendet som är den främsta orsaken till att man nu kommer att fräscha upp den gamla perrongen under våren. Det är nämligen premiär för den nya tågtrafiken i sommar som kallas Tåg i Bergslagen.
Och då blir det nya tåg som går så det krävs en högre perrong än den vi har idag i Lindesberg. Dessutom ska det finnas väderskydd för resenärerna som troligtvis kommer att bli betydligt fler än idag. Exakt vad man ska göra med den nuvarande perrongen är i dagsläget oklart.
Banverket har nyligen varit på plats och inspekterat området och enligt kommunens trafikingenjör Jan Gustavsson så finns det flera olika lösningar på hur man kan anpassa perrongen till de nya tågen. –Antingen så behåller man den gamla och rustar och anpassar den till den nya trafiken, eller så ska man ha två helt nya perronger – en på vardera sida. Men det är som sagt ännu oklart hur man kommer att göra, säger Gustavsson.
Det sistnämnda förslaget kräver vissa åtgärder ur säkerhetssynpunkt för att ta sig över på andra sidan. –Ja, vi kan inte ha folk som springer hur som helst över spåren, så någon grindanordning måste till. Att nyttja tunneln är inte att tänka på då den inte är alltför tilltalande. Dessutom är den svår att handikappanpassa på grund av den kraftiga stigningen i trappan.
Den 17 juni är det premiär för Tåg i Bergslagen, det blir dock färre turer än planerat under juni och juli. Det slutliga turschemat börjas köras först den
20 augusti. Tåg i Bergslagens hemsida>>
I somras träffade jag personal om en idé som växte fram. Arbetsnamn UNGVUX. Unga vuxna (på väg in i vuxenlivet) Ett antal elever varken studerar eller jobbar. De erbjuds endast skola men det funkar inte. De vill inte vara där och gymnasiet är frivilligt.
INSÄNDARE/DEBATT: För några veckor sedan startade höstterminen i Lindesbergs grundskolor. Med höga förväntningar och kunskapstörst ska nu elever lära sig böja engelska verb och addera tal. För att ge alla goda förutsättningar och samtidigt garantera likvärdig utbildning bör tillgången till fysiska läroböcker stärkas.
Den stora julfesten signerad Martin Almgren och Jesper Hugosson gjorde stor succé bland julfirande Lindesbergare sedan premiären 2016. Förra året fanns dessvärre inte tiden till att genomföra festen, men efter en lång tids planerande är man nu redo att bjuda in till show igen, den här gången i en ny tappning.
– Vi kallar den för Julfesten goes 70 years of rock, så det blir en liten rockjulfest i år, avslöjar Martin Almgren.
Kommunfullmäktige beslutade på sitt sammanträde i juni att lägga 10 miljoner kronor i besparing på Barn- och utbildningsförvaltningen. Av dessa kommer merparten av pengarna att tas från gymnasieskolan, det meddelade Lillemor Bodman (M) under torsdagen.
– Nu är det upp till förvaltningen att jobba med det här, men 10 miljoner sparar man inte in i en handvändning, utan det kommer ske succesivt, säger hon till LindeNytt.
Under tisdagen bjöd Lindeskolan in till sin årliga gymnasiemässa, där högstadieelever från hela kommunen kom på besök för att bekanta sig med skolans olika program, och kanske få en klarare bild av vad de ska söka in till. Samtidigt visade skolans UF-företag upp sig, vilket är en viktig del av utbildningen om man så småningom vill bli entreprenör.
Visionen bakom nystartade Bergslagens Idrottsförening handlar om att arbeta förebyggande, att ge ungdomar en meningsfull fritid och en tillhörighet. Med start inom några veckor bjuder man in till uppstartsmöte på Hagaberg, som även är platsen man kommer hålla till på.
– Vi vill skapa en miljö där alla är inkluderade och känner en tillhörighet, för det är så man kommer in i samhället också, säger Ali Jamal Yassin, ordförande.
I LindeNytts artikelserie om specialistmottagningarna på Lindesbergs lasarett, som nu ligger i farozonen med det nya sparförslaget, har turen kommit till Hudmottagningen. En mottagning som både utreder och behandlar hudsjukdomar som hudtumörer, psoriasis, eksem, akne och bensår.
– Vi träffar patienter i alla åldrar, men en stor del är äldre och kroniskt sjuka som kommer till hudmottagningen flera gånger om året, berättar en sköterska.
I LindeNytts artikelserie om specialistmottagningarna på Lindesbergs lasarett, som nu ligger i farozonen med det nya sparförslaget, har turen kommit till gynekologmottagningen. Här ser man stora farhågor för kvinnosjukvården och kvinnorna som riskerar att försvinna i vårdköer.
– Vi har många kvinnor som går på kontroller för diverse åkommor, vart ska de kvinnorna ta vägen? säger Uroterapeut Rebecca Blomberg.