Just nu pågår Riksmästerskapen i Disco i Lindesbergs Arena. Flera hundra startande elitdansare från hela vårt avlånga land är på plats och fightar sig svettiga för en pallplats. Men trots allt glitter och all glamour, så är det långt ifrån en lätt och lugn sport. Det är tufft, hårt och varje gång de går ut på golvet handlar det om att vinna eller försvinna.
Discomusiken dunkar högt i arenan: de minsta barnen har försetts med hörselkåpor och man får höja rösten rejält för att lyckas göra sig hörd. Det är glittrande, färgglada utstyrslar, krusade hår, anmärkningsvärda sminkningar och tillhörande stora sminkväskor och till detta adderas otroligt mycket energi och passion, samt stöttande familjer och en stark gemenskap sinsemellan i de olika klubbarna.
Närmare 1000 anmälningar har kommit in till dagens tävling, Riksmästerskap i Disco, som arrangeras av Nerikes Dansinstitut och Dermot Clemenger. Det är flera olika grenar som dagens fylls med: Disco freestyle, Formation, Singeldisco, Gruppdisco och Pardisco. Först ut var Disco Freestyle, vilken är en blandning mellan gymnastik och dans. Det är både killar och tjejer som är med och tävlingsdansar, även om majoriteten utan tvekan består av tjejer. Det är ett rejält åldersspann på deltagarna då de yngsta är omkring sju, åtta år och de äldsta uppemot 20. De flera hundra som tävlar idag är inte några glada amatörer, utan de tillhör Sveriges yttersta elit.
– Det är dansare från hela Sverige, alltifrån Falun, Göteborg, Eskilstuna och Stockholm, berättar Jessika Alderholm, förälder och lagledare för Nerikes Dansinstitut.
Just nu är det Singeldisco-klassen som pågår, vilket innebär att dagen är långt ifrån slut, tidigast vid halv nio beräknas man kunna börja plocka ihop. Och vägen till en pallplats är både lång och tuff, vilket kräver vinnarskalle såväl som mycket god fysik. Vissa grupper består av omkring 80 stycken startande, och går det bra hinner man äntra dansgolvet ett antal gånger.
– I så stora grupper kan man hinna dansa hur många som helst om man går vidare, säger Jessika.
Jessika avslöjar att hon minsann är ganska sugen på att vara med hon också, framförallt när man stått såhär mitt i musiken och ständig aktivitet runt sig hela dagen, men menar att dansarna slutar utöva sin sport relativt tidigt och karriären får ett abrupt slut.
– De brukar hålla på tills de är runt 20, sedan lägger de av, förklarar Jessika.
En av de tävlande från Nerikes Dansinstitut är Miranda Nyström. Miranda är 15 år gammal och har dansat och tävlat sedan hon fyllde sex. Under tävlandet idag, såhär långt, har det gått riktigt bra för Miranda.
– Jag är i final i singelklassen för ungdomar. Vi var ungefär 50-60 stycken i början och nu är vi bara sju stycken kvar, berättar Miranda som nu väntar på att det ska bli dags för det sista avgörande.
Vad som är roligt med Discodans råder det ingen tvekan om, Miranda brinner för hela konceptet.
– Allting är roligt!, säger Miranda och fyrar av ett bländande leende.
Vid 17-tiden på onsdagen larmades räddningstjänsten ut för att släcka en mindre gräsbrand i östra kommundelen, nära länsgränsen. På grund av friska vindbyar fick branden dock snabb spridning och den senaste uppgiften gör gällande att det är en yta på cirka 300X150 meter som nu är brandhärjad.
– Det är totalt 12 enheter skickade till platsen och samtliga är fortfarande kvar och försöker få kontroll på branden, uppgav larmoperatör vid SOS Alarm vid 21-tiden.
Under den gångna helgen åkte Frövi Judos A-judotrupp bestående av fem aktiva deltagare, till Beverwijk i Nederländerna, för att delta i tre olika tävlingar som är de största i sitt slag. Samtliga deltagare åkte hem med medalj efter starka prestationer i både individuell tävling och kata.
Efter flera års dvala är dagvården för personer med kognitiv svikt tillbaka, till anhörigas stora glädje. Under måndagseftermiddagen invigdes den nya demensdagvården under festliga former, i Lindens gamla lokaler.
– Äntligen säger vi i Bergslagens demensförening, äntligen får våra anhöriga en paus i det dygnet-runt-arbete och ansvar som de har och kanske har haft i flera år, säger Christina Pettersson, ordförande i Bergslagens demensförening.
Härlig stämning och ljuva toner fyllde Lindeskolans aula under söndagen när manskören Harmoni repeterade inför årets spektakulära Caprice, som i år firar 40 år. Med endast tre veckor kvar till jubileumskonserten var alla delar på plats för första gången – inklusive bandet och dansarna – vilket gav en tydlig känsla av att det snart bär iväg. Som vanligt är det mesta av showen hemligt, men Roland kan ändå avslöja att det kommer att bjudas på något extra just i år.
– Eftersom vi firar jubileum kommer det att bjudas på en del överraskningar, det kan jag avslöja, säger Roland Hellsing, manskören Harmoni.
Klockan 03.00 på fredagsmorgonen ljöd larmet. Det var dags att ge sig ut i vildmarken och beskåda 2025 års första orrspel.
Den 17 april 2019 blev Industritekniska programmet på Lindeskolan certifierat som ett Teknikcollege, och framtiden såg ljus ut för utbildningen som efter fem års dvala kunde startas upp igen, tack vare ett samarbete mellan Lindeskolan, kommunledningen och industriföretagen i Lindesberg. Men redan två år senare lades programmet ner på nytt. Nu ser det dock ut som att det blåser positiva vindar för ytterligare en nystart – redan hösten 2026.
– Att behovet av utbildningen finns och att alla är positiva till den råder det inga tvivel om. Det känns hoppfullt, säger rektor Andreas Blom.
Löa friskola har blivit något av specialister när det gäller att bygga spektakulära fågelholkar. För tredje året i rad har skolan nämligen tagit plats som en av 15 finalister i SM i fågelholk. Av totalt 750 inskickade bidrag finns deras finurliga alster ”Fredsduvan” med bland de utvalda. Årets tema för fågelholken har koppling till världsläget.
– Vi har pratat en del i skolan om krig, FN, fred och frihet, och då var det någon i gruppen som kom på idén att vi skulle göra en fredsduva, berättar Annette Alexandre, klasslärare för förskoleklassen och projektledare för fågelholksbygget på Löa friskola.
Det lokala företaget Lindesbergs VVS/EL AB uppger att de återigen har blivit utsatta för bedragare som via telefon utger sig för att representera dem och erbjuda spolning av avloppssystem. Företaget vill nu varna allmänheten att vara på sin vakt om de blir uppringda av någon som erbjuder VVS-tjänster i deras namn.
– Det är jättetråkigt, vi vill verkligen inte att någon ska gå på det här, säger Lina Aronsson, butiksansvarig på Lindesbergs VVS/EL.