Fastigheten Tellandska Gården, som för de allra flesta är känd som Lindesbergs museum, kan inom en snar framtid bli omställd till bostadshus. Enligt moderaternas Pär-Ove Lindqvist, lämpar sig byggnaden ypperligt för detta – inte minst då det tidigare varit just ett bostadshus.-Det är dock viktigt att behålla exteriören eftersom det är ett fint gammalt hus värt att bevara. Det är ju dess styrka också, kommenterar Lindqvist.
På bilden, tagen i början av 1900-talet, sitter Ida Telland närmast fotografen och vilar sig ett slag. Cirka 40 år efter att fotografen gett fyr, så inreddes ett museum i fastigheten. Nu är dock museets dagar räknade, varför man planerar för omställning till bostäder. Detta i samband med övriga bostadsplaner i samma område.
-Det vore fel att inhysa en kommunal organisation här när museet flyttar ut. Då är det ju mycket bättre att huset kommer till nytta för folket genom förslaget om bostäder. Det behövs dessutom fler centrala bostäder och jag är övertygad om att just denna fastighet inte blir särskilt svår att fylla med hyresgäster. Det är trots allt en mycket intressant och vacker byggnad, säger Pär-Ove Lindqvist.
Lindqvist menar att detta förslag faller sig naturligt nu när man ändå ser över hela kvarteret.
-Det ska ju byggas bostäder i Strandskolan och där Bergslagshälsan hållit till. Hela Kvarngatan kommer med andra ord bli en betydligt mer levande adress i framtiden och då är det bra att Tellandska Gården också blir en del av det nya bostadskvarteret.
Kyrkan i Lindesberg kommer under det kommande halvåret att genomgå en lättare restaurering, samtidigt som man installerar bergvärme. Med anledning av detta kommer man flytta all verksamhet till församlingshemmet och övriga kyrkor i församlingen, fram till påsk 2025.
– Det blir även en lättare restaurering invändigt, vi passar på att fixa skavda kyrkbänkar, pelare och sådant. Vi tror att det kommer bli bra, man får bara stå ut den här tiden, säger kyrkoherde Matilda Hedrén.
När Sveriges forne statsminister Stefan Löfven (S) anlände till Lindesberg vid lunchtid på måndagen, hade han ett späckat schema framför sig. Förutom att han gästade Rotarys möte, hann han även med att besöka solparken i Vässlingby samt att inviga Industriutställningen i Bergsparken.
– Det händer otroligt mycket inom energiområdet, och det måste hända mycket om vi ska få ihop det, så det vill jag gärna lära mig mer om, berättar han.
Vår kära partikollega och vän Anniette Lindvall har hastigt lämnat oss och hon lämnar ett stort tomrum efter sig.
När Lions tidigare under året meddelade att man inte längre hade orken att driva Lindemarken vidare, klev Lindlövens IF in som ny arrangör. Under en pressträff på fredagen berättar man mer om hur upplägget kommer se ut, när marknaden återvänder till centrum igen.
– Vi ska göra så gott vi kan för att alla ska vara glada och nöjda, och att det blir en fortsättning, säger Arne Öhman från Lindlöven.
INSÄNDARE/DEBATT: Skolledarna är ryggraden i vårt utbildningssystem. Men vad händer när de själva är på bristningsgränsen? Ett hållbart ledarskap är inte bara en förutsättning för skolledarnas egen hälsa – det är nödvändigt för hela samhället.
I slutet av förra veckan hämtades en elev vid Lindbackaskolan av polis, efter att denne varit beväpnad med kniv på området. Trots detta väntade skolledningen en hel vecka med ett informera vårdnadshavare om händelsen.
För en månad sedan flög en duvhök in i ett fönster hos bilfirman Hugo Eriksson i Storå. Personalen gick då ut i media med hopp om att få kontakt med någon som kunde hjälpa dem att ta hand om fågeln. En som tidigt agerade var naturfotografen Sami Rahkonen, som även har en fotokrönika här på LindeNytt. Sami har sedan dess följt rovfågelns öde.
Natten till torsdag larmades polisen till ett företag i Stråssa, sedan man via en övervakningskamera upptäckt att flera personer hade tagit sig in på det inhägnade området.
– En anmälan om olaga intrång är upprättad, kommenterar Lars Hedelin, presstalesperson vid polisen i region Bergslagen.