REPLIK: Vår debattartikel lyfte konkreta förslag på hur skolans underskott kan minskas – utan att drabba elever, lärare eller landsbygd. Svaret från politiken bemöter inte våra argument, utan reducerar medborgarnas engagemang till något negativt som man är besviken över. Det är både oroande och ovärdigt.
Men, vi tackar för svaret på vår debattartikel – men beklagar att ni inte bemöter den sakliga kritik som framförs, utan istället svarar med känslor, personliga besvikelser och undvikanden. Det är varken ett svar på våra förslag eller en lösning på de problem som ni som folkvalda är satta att hantera.
Ni skriver att ni blir “besvikna” över vårt engagemang. Vi blir i vår tur oroliga över att ni inte vill diskutera det som faktiskt orsakar stora delar av skolans ekonomiska underskott: den modell för hyressättning som kommunen och det kommunala fastighetsbolaget själv valt och konsekvent försvarar utan transparens.
1. Ni bemöter inte huvudförslaget
Vi har föreslagit att kommunen bör se över sin bolagsstruktur, eller åtminstone sänka hyrorna till nivåer som motsvarar likvärdiga kommuners – alltså en diskussion om
effektivitet och ansvar. Svaret vi får är att det “inte vore positivt”, men utan att ni förklarar varför. Är inte det minsta man kan begära av folkvalda att de redovisar sina skäl och den data som ligger bakom?
2. Jämförelser som vilseleder
Ni säger att vi har fel i vår kritik av jämförelsekommunerna eftersom Flen och Nora inte är storstadskommuner. Det är korrekt – men ni undviker samtidigt att bemöta vår
poäng: att övriga kommuner i er jämförelse (Uppsala, Örebro, Huddinge, Knivsta, Österåker) är tillväxtkommuner med helt andra marknadsförutsättningar än Lindesberg. Det är djupt missvisande att använda dessa som måttstock för vad som är “marknadsmässigt”.
3. Brist på öppenhet
Ni nämner att Nybro använder en annan metod för hyressättning – men skriver också att ni inte tänker gå in på eller förklara den. Varför inte? Det är exakt denna typ av brist på transparens som skapar misstro – inte medborgarnas frågor.
4. Svaren uteblir
Ni hänvisar till en utbildning för politiker den 26/3 om hyressättning, men redovisar inte vad som framkom. Vi frågar därför igen: Vilka slutsatser drogs, och hur har de påverkat er hållning i frågan om hyresnivåerna? Är alla politiska partier i kommunen överens?
5. Fakta kvarstår
Vi har visat – med data från kommuner – att hyrorna i Lindesbergs skolor är höga jämfört med kommuner med liknande förutsättningar. Istället för att bemöta det väljer
ni att tala om “negativt fokus”. Men att diskutera fakta är inte negativt. Det är att ta ansvar.
Avslutningsvis:
Det här handlar inte om att “sänka” ett kommunalt bolag – det handlar om att lyfta en kommun i ekonomisk kris genom att adressera orsaken, inte symptomen. Det handlar om att barn, lärare och boende på landsbygden inte ska betala priset för ett hyressystem som blivit ett självändamål.
Vi står fast vid vårt förslag: sänk hyrorna, eller ta hem fastigheterna i förvaltningsform. Allt annat är att blunda för verkligheten – och för framtiden.
Storåupproret