Torbjörn Dahlström

Torbjörn Dahlström tycker till

I maj var det en artikel om att kommunens tjänstemän skulle granskas. Detta på grund av de mycket negativa siffrorna som Svenskt Näringsliv tagit fram avseende företagarnas förtroende för kommunala tjänstemän. Kommunchef Lennart Jansson säger att han tagit till sig av dessa uppgifter och att man skall undersöka vad som är orsaken till den negativa trenden.Här nedan redovisas sex händelser under våren/sommaren som säkert förstärkt denna inställning istället för att mildra den.

Bergslagens Miljö- och Bygg
I slutet av april stängde miljökontoret en restaurang i Lindesberg under uppmärksammade former.
Ägarna av restaurangen upplevde personalen från miljökontoret som mycket aggressiv vid besiktningen.
Dagen efter kom man från miljökontoret med ett papper viftande utanför glasskiosken och skrek att nu skall vi stänga detta ställe. En företrädarna för företaget försökte få representanterna från miljökontoret att följa med in bakom i restaurangen för att gå igenom anmärkningarna i lugn och ro. Detta var omöjligt eftersom man inte hade några skyddskläder med sig. Man tvingade företrädarna för företaget att sätta sig ner på serveringen bland gästerna där man högt och ljudlig förklarade att restaurangen skulle stängas på grund av att verksamheten var hälsovådlig. Man förklarade också att en av ägarna, som varit med och drivit verksamheten i 20 år inte var kapabel att driva dylik verksamhet. Man försökte från företagets sida diskutera om möjligheten till fortsatt öppet om man tillfälligt tog bort en produkt tills man ordnat en bättre hantering. Svaret man fick var att miljökontoret hade haft styrelsemöte på morgonen och tagit beslutet om stängning och detta var inte diskuterbart.
Företaget upplevde besöket som mycket arrogant och stressat.
Jag mailade till BMB för att få svar på om man anser att beskrivningen är riktig och samtidigt bad jag att få ta del av BMB:s etiska regler som gäller vid kontakter med kommunernas företagare. Svaret jag fick är att man inte hade samma upplevelse och syn på händelseförloppet. Något svar om etiska regler fick jag inte. Efter ytterligare ett mail med samma fråga om att ta del av de etiska reglerna fick jag till svar. ”Några etiska regler har BMB inte tagit fram. Som du redan inser så tror jag också att sådana kan vara bra att ha. Tackar för tipset”.
Detta innebär att vi har en förvaltning som arbetar inom fyra kommuner i norr med mycket känsliga ärenden bland våra småföretag och personalen har inga instruktioner om hur man skall agera i kontakten med företagen. Snacka om att man tror att man är störst och bäst och inte kan göra några fel oavsett hur man bär sig åt ute på fältet.

Skötseln av idrotts- och fritidsanläggningar i Lindesbergs Kommun.
Vid ett möte i maj föreslog Hans-Olof Hake S att man skulle minska avsättningen till pensioner för att finansiera skötseln på ett tillfredsställande sätt. När jag ifrågasatte uttalandet fick jag till svar att det 2012 skall finnas 110 miljoner avsatta och att det idag finns 55 miljoner avsatta. Det viktiga var att hålla målet till 2012. Sanningen är att målet 110 miljoner till 2012 utgör knappt en fjärdedel av kommunens totala pensionsförpliktelse på
491 miljoner. Varje innevånare i Lindesbergs Kommun är idag skyldig över 24 000 kronor för kommunens icke gjorda avsättningar till kommande pensioner. Att tänka på detta sätt är lite – vi gör så, att det i alla fall inte kommer att drabba mig. Det får dagens ungdom hantera i framtiden.
Dessutom kan man konstatera i dagarna i en tidningsartikel att förmodligen bryter de förhandlingar Lindesbergs Kommun för med BKT mot såväl kommunallagen som lagen om offentlig upphandling.

Lindesbergs Utveckling
Att vår chef som skall leda Lindesbergs utveckling Lennart Hedberg (tidigare chef för Lindesbergs museum) inte har satt sig in de regler som gäller offentlighetsprincipen är skrämmande efter som han även tidigare verkat inom det offentliga och borde veta vad som gäller. Det skulle vara roligt att veta varifrån Hedberg fick att lagen inte gällde just LU den 16 juli men den 17 juli gällde lagen. Hedberg som ordförande i denna viktiga förening känns inte speciellt förtroendeingivande.

Uteserveringar i Lindesberg
BMB har tagit fram råd och riktlinjer för hur uteserveringarna skall utformas.(Kanske istället för att ta fram råd och riktliner för hur dess personal skall agera – se ovan). Vår stadsarkitekt tycker att vissa näringsidkare skulle vara mer lyhörda för regelverket efter som man använder kommunal mark utan att betala ersättning(visa ödmjukhet mot överheten). Jag tycker tvärtom att vi skall vara glada för att vissa serveringar verkligen vill ha besväret med uteserveringar och gör så gott man kan efter företagets egna resurser i form av ekonomi och praktisk hantering. Drivs detta för hårt kommer vi snart inte att ha några uteserveringar kvar. Riktlinjerna kom upp för att göra det trevligt för turister. Blir det trevligare utan uteserveringar?

Övergångsställen
Såg i tidningen att GMT AB är här för att sänka trottoarkanter vid övergångsställen. Detta för att bättre möjliggöra för rollatorer och rullstolar att komma fram. Fantastiskt att denna information om behov för framkomligheten inte fanns när man gjorde dessa nybyggnationer.

Södra infarten till Lindesberg
Funderar på om det från ansvariga finns någon långsiktig plan i att man förändrar Kristinavägen förbi OKQ8 så tankbilstransporterna måste komma norrifrån genom stan för att överhuvudtaget komma in till stationen. Dessutom är södra utfarten så byggd att det inte går att svänga vänster med en tankbil med släp ut från mackens södra utfart utan man måste även då ta vägen norrut genom staden för att komma därifrån. Det måste vara väldigt bra för säkerheten och miljön i Lindesberg med dessa transporter. Jag läste också att man börjar acceptera att vissa sättningar i fastigheterna efter Kristinavägen beror på tunga transporter över befintliga gupp. Då är ju denna åtgärd suveränt uttänkt eller är det ett sätt för att tvinga bort OKQ8 från Lindesberg.
Kvar finns även busshållplatsen, är det meningen att bussarna vid varje stopp skall utgöra en propp för söderifrån kommande trafik. Är även detta ett sätt att försöka få allmänheten att om möjligt inte åka in till Lindesberg?

 Kommunens tjänstemän ska granskas

Publicerad 2 september 2008 klockan 10:55

Fredrik Norman , 0581-61 71 71

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Zila Conejeros enhetschef Arbetsmarknadsenheten. Foto: Camilla Lagerman

Snart dags för kommunens unga att söka sommarjobb

Nu är det snart dags för ungdomarna i Lindesbergs kommun att söka ferieplats för sommaren, och i år kan unga få pröva på att driva eget företag som feriejobb.
– Kanske har någon ungdom en idé som den vill pröva eller ett intresse av att få lära sig mer om hur det är att driva eget företag? säger Zila Conejeros, enhetschef på arbetsmarknadsenheten, Tillväxtförvaltningen, i ett pressmeddelande.

25 februari 2021 klockan 11:14 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Annons


Foto: Hasse Persson

bildspel Tuff förlust mot tabelljumbon

Säsongens sista möte mot Malung spelades under onsdagskvällen, i Lindehov. Båda lagen bjöd på ett svajigt spel, där Lindlöven bjöd in bortalaget trots tre fina mål i den andra perioden. Matchen fick i slutändan avgöras i straffläggning, där tabelljumbon spelade in 1-2.

24 februari 2021 klockan 21:44 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Smittspridningen i länet ökar samtidigt som det råder brist på vaccin

Region Örebro län ser nu en svag ökning när det gäller smittspridningen av covid-...

Regionens genomgång av hanteringen av överblivna vaccindoser klar

Region Örebro län har i en genomgång granskat hur de överblivna doserna vid inledningen ...

Lastbil av vägen på R68: ”Krockat med ett träd”

UPPDATERAD. En lastbil har åkt av riksväg 68 och kört in i ett träd, enligt tidiga uppgifter ...

Per Nelzén instruerar Christina Orrbo och Ann Björklund bakom kassan. Foto: Camilla Lagerman

Historisk bokrea är igång

För det 34:e året i ordningen välkomnade bröderna Nelzén sina kunder till bokrean, som faktiskt blir den sista i brödernas regi. Med på plats fanns även de nya ägarna Christina Orrbo och Ann Björklund, som nu passar på att suga åt sig så mycket kunskap de kan innan det är dags att stå på egna ben.
– Vi övningskör för fullt, skrattar Ann bakom kassan.

23 februari 2021 klockan 13:38 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Arkivfoto: Fredrik Norman

Minskade öppettider på kommunens bibliotek

Från och med den 1 mars kommer biblioteken i Lindesbergs kommun att minska sina öppettider. Bakgrunden till åtgärden är minskade resurser till biblioteken som därför behövt minska personal. Detta meddelade Kulturenheten i ett pressmeddelande under måndagen.

23 februari 2021 klockan 09:29 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Tävlingen avslutad och två vinnare utsedda
Det var väldigt många som ville vara med och tävla om de signerade exemplaren av Anders Johnssons debutkokbok ”Härifrån. Råvaror, recept och ...
22 februari 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Nya siffror: Befolkningen ökar i Lindesberg
I dag, måndag, publicerar Statistiska Centralbyrån färska befolkningssiffror för 2020 för kommuner runt om i landet. Bilden är tydlig, och visar...
22 februari 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Inbrottstjuvar stal bil vid ishallen – dumpade fordonet i Frövi
Någon gång mellan fredag och lördag har inbrottstjuvar härjat vid ishallen Lindehov i Lindesberg. Enligt polisen skall man ha tagit sig in i den l...
22 februari 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Magnus Storm vald till ny ordförande efter Jonas Kleber. Foto: Centerpartiet

Det blåser nya vindar i Centerpartiet – Storm tar över efter Kleber

Centerpartiet i Lindesbergs starke man, Jonas Kleber, lämnar nu över klubban efter tio år som ordförande.

22 februari 2021 klockan 08:43 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Jubel från bänken Foto: Hasse Persson

bildspel Otrolig vändning gav storslagen seger

Från ett sjumålsunderläge i halvleksvilan, till en fyramålsseger. När den andra halvleken spelades igång, hade Rimbo svårt att ta sig förbi, LIF Lindesbergs uppskruvade spel. Hela 23 mål spelades in i den andra halvleken, där ett lättat LIF kunde räkna in två nya poäng.
– Det här var en riktig ”måstematch” som vi bara skulle vinna, säjer Asso Eliassi.

21 februari 2021 klockan 18:05 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Lindlöven tog en poäng mot Kumla

Vårserien är en svajig historia för Lindlöven, som tidigare stod med fyra raka segrar. Efter sextio spelade minuter i sitt...

bildspel Förlust mot snabbspelande Engelholm

Grundspelets sista hemmamatch spelades mot vassa Engelholm under lördagen. Hemmalaget bjöd upp till kamp, men fick svårt ...

Partiell distansundervisning även efter sportlovet

Stadsskogsskolan i Lindesberg har vid ett flertal tillfällen under hösten och vintern fått övergå till ...

Annons


Foto: Fredrik Norman

Halkan så extrem att även halkbekämpande maskiner måste krypa fram

Regn och minusgrader har resulterat i att det råder blixthalka i vårt område. Halkbekämpning pågår sedan flera timmar tillbaka – men inte i den takt man hade hoppats på. Halkan är nämligen så svår att även maskinerna haft svårigheter att ta sig fram.
– Det är extremt, kommenterar Jan Gustafsson, som är arbetsledare för Samhällsbyggnads avdelning Park/Idrott.

19 februari 2021 klockan 10:03 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Färre nya coronafall i Lindesberg

Efter att ha legat på en platå under en period om 14 dagar, rapporteras nu allt färre nya coronasmittade personer i ...

Bibblan erbjuder digitalt sportlovsprogram

På måndag startar årets sportlov för kommunens barn och ungdomar, och precis som så mycket annat i pandemitider ...

Begränsade vaccinleveranser ger få tider att boka

I dagsläget har cirka 14 000 länsbor vaccinerats mot covid-19, men leveranserna av vaccin är fortfarande ...

Befarad ladugårdsbrand var kontrollerad eldning

UPPDATERAD. Strax före klockan 11 på torsdagsförmiddagen larmades Nerikes Brandkår ut till en befarad brand ...

Varnar för plötslig ishalka i samband med väderomslag

SMHI har på torsdagen utfärdat en klass 1-varning för plötslig ishalka. Varningen gäller för hela ...

Man anhållen misstänkt för misshandel

En man i 40-årsåldern greps på onsdagskvällen misstänkt för misshandel. Enligt polisen skall det röra sig om ett...

Årets Ekokock, Anders Johnsson, har tagit fram två helt nya röror till 37:an nyöppning. Foto: Camilla Lagerman

bildspel 37:an nyöppnar med nyheter från Årets Ekokock

Om allt går enligt plan öppnar 37:an på fredag, i sin nya och betydligt större kostym. Dessutom håller man som bäst på att ta fram helt nya röror till sina omåttligt populära baguetter, och till sin hjälp har man en av de ursprungliga upphovsmakarna till just rörorna, tillika Årets Ekokock, Anders Johnsson.
– Nu ska vi ta 37:an in i framtiden med lite nya smaker, och jag tror att det kommer bli riktigt bra, säger Anders med ett brett leende.

17 februari 2021 klockan 12:06 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Vintern ger Linde energi möjlighet att gräva ner kablar utan att störa fågellivet
PRESSMEDDELANDE: Linde energi inleder nu nästa etapp med att väder- och framtidssäkra elnätet kring Österhammar, strax öster om Blixterboda. ...
17 februari 2021 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Hyresförhandlingarna klara – så mycket höjs hyrorna med i år
PRESSMEDDELANDE: Efter beslut i Hyresmarknadskommittén är LIBO’s hyresnivå för 2021 klar. Hyrorna höjs med 1,7 % från och med den 1 januari ...
17 februari 2021 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

bildspel Kicki bytte Alicante mot Lindesberg och startade Bed & Breakfast
I mars 2016 sålde Kicki Seton sitt städföretag Kixon och flyttade med hela familjen till ett soligt Alicante i Spanien. Men efter fyra år på den ...
16 februari 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2021-02-16

2021-02-15

2021-02-15

2021-02-14

2021-02-14

2021-02-13

2021-02-12

2021-02-12

2021-02-12

2021-02-11

2021-02-11

2021-02-11

2021-02-10

2021-02-10

Nyheter från Aftonbladet
Nyheter från Expressen
Polishändelser i Örebro län
2021-02-25 21:15