Torbjörn Dahlström

Torbjörn Dahlström tycker till

I maj var det en artikel om att kommunens tjänstemän skulle granskas. Detta på grund av de mycket negativa siffrorna som Svenskt Näringsliv tagit fram avseende företagarnas förtroende för kommunala tjänstemän. Kommunchef Lennart Jansson säger att han tagit till sig av dessa uppgifter och att man skall undersöka vad som är orsaken till den negativa trenden.Här nedan redovisas sex händelser under våren/sommaren som säkert förstärkt denna inställning istället för att mildra den.

Bergslagens Miljö- och Bygg
I slutet av april stängde miljökontoret en restaurang i Lindesberg under uppmärksammade former.
Ägarna av restaurangen upplevde personalen från miljökontoret som mycket aggressiv vid besiktningen.
Dagen efter kom man från miljökontoret med ett papper viftande utanför glasskiosken och skrek att nu skall vi stänga detta ställe. En företrädarna för företaget försökte få representanterna från miljökontoret att följa med in bakom i restaurangen för att gå igenom anmärkningarna i lugn och ro. Detta var omöjligt eftersom man inte hade några skyddskläder med sig. Man tvingade företrädarna för företaget att sätta sig ner på serveringen bland gästerna där man högt och ljudlig förklarade att restaurangen skulle stängas på grund av att verksamheten var hälsovådlig. Man förklarade också att en av ägarna, som varit med och drivit verksamheten i 20 år inte var kapabel att driva dylik verksamhet. Man försökte från företagets sida diskutera om möjligheten till fortsatt öppet om man tillfälligt tog bort en produkt tills man ordnat en bättre hantering. Svaret man fick var att miljökontoret hade haft styrelsemöte på morgonen och tagit beslutet om stängning och detta var inte diskuterbart.
Företaget upplevde besöket som mycket arrogant och stressat.
Jag mailade till BMB för att få svar på om man anser att beskrivningen är riktig och samtidigt bad jag att få ta del av BMB:s etiska regler som gäller vid kontakter med kommunernas företagare. Svaret jag fick är att man inte hade samma upplevelse och syn på händelseförloppet. Något svar om etiska regler fick jag inte. Efter ytterligare ett mail med samma fråga om att ta del av de etiska reglerna fick jag till svar. ”Några etiska regler har BMB inte tagit fram. Som du redan inser så tror jag också att sådana kan vara bra att ha. Tackar för tipset”.
Detta innebär att vi har en förvaltning som arbetar inom fyra kommuner i norr med mycket känsliga ärenden bland våra småföretag och personalen har inga instruktioner om hur man skall agera i kontakten med företagen. Snacka om att man tror att man är störst och bäst och inte kan göra några fel oavsett hur man bär sig åt ute på fältet.

Skötseln av idrotts- och fritidsanläggningar i Lindesbergs Kommun.
Vid ett möte i maj föreslog Hans-Olof Hake S att man skulle minska avsättningen till pensioner för att finansiera skötseln på ett tillfredsställande sätt. När jag ifrågasatte uttalandet fick jag till svar att det 2012 skall finnas 110 miljoner avsatta och att det idag finns 55 miljoner avsatta. Det viktiga var att hålla målet till 2012. Sanningen är att målet 110 miljoner till 2012 utgör knappt en fjärdedel av kommunens totala pensionsförpliktelse på
491 miljoner. Varje innevånare i Lindesbergs Kommun är idag skyldig över 24 000 kronor för kommunens icke gjorda avsättningar till kommande pensioner. Att tänka på detta sätt är lite – vi gör så, att det i alla fall inte kommer att drabba mig. Det får dagens ungdom hantera i framtiden.
Dessutom kan man konstatera i dagarna i en tidningsartikel att förmodligen bryter de förhandlingar Lindesbergs Kommun för med BKT mot såväl kommunallagen som lagen om offentlig upphandling.

Lindesbergs Utveckling
Att vår chef som skall leda Lindesbergs utveckling Lennart Hedberg (tidigare chef för Lindesbergs museum) inte har satt sig in de regler som gäller offentlighetsprincipen är skrämmande efter som han även tidigare verkat inom det offentliga och borde veta vad som gäller. Det skulle vara roligt att veta varifrån Hedberg fick att lagen inte gällde just LU den 16 juli men den 17 juli gällde lagen. Hedberg som ordförande i denna viktiga förening känns inte speciellt förtroendeingivande.

Uteserveringar i Lindesberg
BMB har tagit fram råd och riktlinjer för hur uteserveringarna skall utformas.(Kanske istället för att ta fram råd och riktliner för hur dess personal skall agera – se ovan). Vår stadsarkitekt tycker att vissa näringsidkare skulle vara mer lyhörda för regelverket efter som man använder kommunal mark utan att betala ersättning(visa ödmjukhet mot överheten). Jag tycker tvärtom att vi skall vara glada för att vissa serveringar verkligen vill ha besväret med uteserveringar och gör så gott man kan efter företagets egna resurser i form av ekonomi och praktisk hantering. Drivs detta för hårt kommer vi snart inte att ha några uteserveringar kvar. Riktlinjerna kom upp för att göra det trevligt för turister. Blir det trevligare utan uteserveringar?

Övergångsställen
Såg i tidningen att GMT AB är här för att sänka trottoarkanter vid övergångsställen. Detta för att bättre möjliggöra för rollatorer och rullstolar att komma fram. Fantastiskt att denna information om behov för framkomligheten inte fanns när man gjorde dessa nybyggnationer.

Södra infarten till Lindesberg
Funderar på om det från ansvariga finns någon långsiktig plan i att man förändrar Kristinavägen förbi OKQ8 så tankbilstransporterna måste komma norrifrån genom stan för att överhuvudtaget komma in till stationen. Dessutom är södra utfarten så byggd att det inte går att svänga vänster med en tankbil med släp ut från mackens södra utfart utan man måste även då ta vägen norrut genom staden för att komma därifrån. Det måste vara väldigt bra för säkerheten och miljön i Lindesberg med dessa transporter. Jag läste också att man börjar acceptera att vissa sättningar i fastigheterna efter Kristinavägen beror på tunga transporter över befintliga gupp. Då är ju denna åtgärd suveränt uttänkt eller är det ett sätt för att tvinga bort OKQ8 från Lindesberg.
Kvar finns även busshållplatsen, är det meningen att bussarna vid varje stopp skall utgöra en propp för söderifrån kommande trafik. Är även detta ett sätt att försöka få allmänheten att om möjligt inte åka in till Lindesberg?

 Kommunens tjänstemän ska granskas

Publicerad 2 september 2008 klockan 10:55

Fredrik Norman , 0581-61 71 71

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Foto: Jennie Einarsson

Nya rekommendationer för testning och karantän

Den kraftigt ökade smittspridningen av covid-19 har fått Folkhälsomyndigheten att justera sina riktlinjer för de som insjuknat och även för personer i karantän. Bland annat slopas familjekarantänen för vissa grupper, medan antalet dagar i karantän för både sjuka och hushållskontakter kortas ned från sju till fem dagar. Man gör även prioriteringar i testverksamheten för att underlätta det mycket ansträngda läget.

20 januari 2022 klockan 14:57 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

AnnonsRigoletto bokstavligen i ny kostym - 1920 talets art deco. Med vacker musik från tiden innan. Foto: Folkets Hus och Parker.

Rigoletto: Musik utan gränser – bara att njuta och nynna med!

Det BLIR live-sänd opera på bio i Lindesberg även 2022 trots allt. Året inleds med en av de mest spelade opera-pjäserna – och faktiskt mest nynnade melodierna.

20 januari 2022 klockan 13:18 av Hans Andersson Visa hela artikeln

Satsa på lokal energiförsörjning för att möta framtida utmaningar

INSÄNDARE/DEBATT: Att det råder elbrist i Sverige är en myt. I norra Sverige produceras...

Regeringens lösning: el-bidrag för att betala skyhöga skatter

INSÄNDARE/DEBATT: Människor runt om i landet tvingas nu leva med konsekvenserna av regeringens...

Röklukt i livsmedelsbutik undersöktes av brandkåren

Strax före klockan sju på tisdagsmorgonen, larmades Nerikes Brandkår ut till en livsmedelsbutik i ...

Skärmbild från Region Örebro läns hemsida.

434 nya fall i kommunen – på en vecka

Antalet bekräftade fall av covid-19 i Lindesbergs kommun fortsätter att öka i rekordfart. Enligt färska siffror från Region Örebro län rapporterades 434 nya fall av sjukdomen bara under de senaste sju dagarna, vilket är den högsta noteringen sedan pandemin startade.

17 januari 2022 klockan 09:37 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Genrebild. Foto: Camilla Lagerman

Bankhus utsatt för skadegörelse: ”Flera rutor har skadats”

På måndagsmorgonen larmades polisen till Kungsgatan i centrala Lindesberg, sedan någon eller några med ett tillhygge hade gett sig på fastigheten i vilken bland annat Handelsbanken huserar. När patrullen kom fram till adressen, fanns dock ingen misstänkt kvar på platsen.
– Man hittade ett föremål kvarlämnat, som har tagits i beslag, uppger Christina Hallin, polisens presstalesperson i region Bergslagen.

17 januari 2022 klockan 09:41 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Söndagens volleyboll är framflyttad
Ännu en volleybollmatch inom Elitserien flyttas. I början av året var det hemmaderbyt mot Örebro som flyttades på grund av spelare som testat sig...
15 januari 2022 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Publikfri hemmamatch slutade med förlust
Dörrarna var låsta när fredagens match mot Per-Ols skulle spelas, istället fick man följa matchen på Facebook. Efter ett beslut från WSK ...
14 januari 2022 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Nattöppen akutmottagning från den 17 januari
Från och med måndag den 17 januari kan invånare återigen vända sig till akutmottagningen på Lindesbergs lasarett oavsett akuta besvär och tid p...
14 januari 2022 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Arkivbild. Foto: Fredrik Norman

Extremt halt: ”Det är tufft, men vi kämpar på!”

På många platser i kommunen råder just nu mycket svår halka till följd av väderomslaget från kallgrader till mildare väder. På Samhällsbyggnad Bergslagen uppges att halkbekämpningen just nu upptar alla resurser, men att det ändå kommer att ta tid innan man hunnit med alla platser och vägsträckor.
– Vi har vår egen personal ute i centrala delarna, sedan har vi våra entreprenörer som kör i ytterområden. Trots att vi kör för fullt just nu, så kommer det ändå att dröja lite innan vi hunnit med alla platser, kommenterar Michael Kromm, arbetsledare på avdelning Gata, Samhällsbyggnad Bergslagen.

13 januari 2022 klockan 10:30 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Genrebild. Foto: Camilla Lagerman

Trafikolycka i Frövi – lastbil och personbil kolliderade

En lastbil och personbil var inblandade i en trafikolycka på torsdagsmorgonen i centrala Frövi. Enligt uppgift från polisen skall ingen av de inblandade ha skadats allvarligt.

13 januari 2022 klockan 08:23 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Ny toppnotering i coronafall ger längre väntetid på provsvar

Den senaste tidens kraftiga ökning av antalet coronafall i länet har återigen gett regionens ...

Nya restriktioner från och med onsdag 12 januari

Antalet bekräftade fall av covid-19 har ökat kraftigt i hela landet efter jul- och nyårshelgerna, och Ö...

AnnonsLillemor Bodman (M). Foto: Moderaterna

Hur kan vi värna demokratin? Svar: Genom att utbilda och informera barn och unga

INSÄNDARE/DEBATT: ”Ungdomen är vår framtid”, ”Det är de unga som ska bygga framtiden”. Citat som vi ofta använder och som använts i alla tider. Det är naturligtvis så men om vi vill att våra barn och ungdomar ska värna vår demokrati så måste vi också se till att de har kunskaper och en förståelse för hur demokratin fungerar.

10 januari 2022 klockan 09:25 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Brandkåren larmades om rökutveckling i industrilokal

Strax före klockan åtta på måndagsmorgonen, larmades Nerikes Brandkår ut till en industribrand i ...

Kraftigt ökad smittspridning – omikron dominant

Under vecka 52 ökade smittspridningen av covid-19 i Örebro län kraftigt, då cirka 1 860 nya fall ...

Volleybollderby flyttas efter coronasmitta

Onsdagens elitseriemöte i volleyboll mellan Lindesberg och Örebro ställs in med kort varsel efter att en av ...

Brandkåren ryckte ut till häst i nöd: ”Föll omkull på isen”

På tisdagsförmiddagen larmades Nerikes Brandkår om en häst som hade fallit ...

Fyra personer misshandlades i stort slagsmål

På nyårsnatten larmades polisen om ett pågående slagsmål i Vedevåg. Enligt uppgift skall mellan 10-15 ...

SMHI varnar för plötslig ishalka

Regn följt av uppklarnande väder och fallande temperaturer. Så ser prognosen ut, som SMHI nu flaggar gul varning för gä...

Gott Nytt År!

Med bara några timmar kvar av året, passar redaktionen på att tacka er alla för i år och samtidigt önska er ett Gott Nytt 2022!

31 december 2021 klockan 11:38 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Nya missförhållanden vid äldreboende – ny Lex Sarah-anmälan gjord
I början av november rapporterade LindeNytt om en rad missförhållanden vid ett äldreboende i Lindesberg. Problemen med bland annat stölder, då...
29 december 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Industribrand var snabbt under kontroll: ”Ingen har skadats”
På onsdagsmorgonen larmades Nerikes Brandkår ut till en industribrand i Lindesberg.
29 december 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

WSK gästas av Allsvenskt motstånd
Fyra lag återstår i innebandyns Distriktsmästerskap. Ett av lagen är WSK Lindesberg som på onsdag tar emot Lillån IBK, ett lag som till vardags ...
28 december 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2021-12-27

2021-12-26

2021-12-24

2021-12-23

2021-12-22

2021-12-21

2021-12-21

2021-12-20

2021-12-20

2021-12-20

2021-12-19

2021-12-19

2021-12-19

2021-12-17

2022-01-21 07:15