Torbjörn Dahlström

Torbjörn Dahlström tycker till

I maj var det en artikel om att kommunens tjänstemän skulle granskas. Detta på grund av de mycket negativa siffrorna som Svenskt Näringsliv tagit fram avseende företagarnas förtroende för kommunala tjänstemän. Kommunchef Lennart Jansson säger att han tagit till sig av dessa uppgifter och att man skall undersöka vad som är orsaken till den negativa trenden.Här nedan redovisas sex händelser under våren/sommaren som säkert förstärkt denna inställning istället för att mildra den.

Bergslagens Miljö- och Bygg
I slutet av april stängde miljökontoret en restaurang i Lindesberg under uppmärksammade former.
Ägarna av restaurangen upplevde personalen från miljökontoret som mycket aggressiv vid besiktningen.
Dagen efter kom man från miljökontoret med ett papper viftande utanför glasskiosken och skrek att nu skall vi stänga detta ställe. En företrädarna för företaget försökte få representanterna från miljökontoret att följa med in bakom i restaurangen för att gå igenom anmärkningarna i lugn och ro. Detta var omöjligt eftersom man inte hade några skyddskläder med sig. Man tvingade företrädarna för företaget att sätta sig ner på serveringen bland gästerna där man högt och ljudlig förklarade att restaurangen skulle stängas på grund av att verksamheten var hälsovådlig. Man förklarade också att en av ägarna, som varit med och drivit verksamheten i 20 år inte var kapabel att driva dylik verksamhet. Man försökte från företagets sida diskutera om möjligheten till fortsatt öppet om man tillfälligt tog bort en produkt tills man ordnat en bättre hantering. Svaret man fick var att miljökontoret hade haft styrelsemöte på morgonen och tagit beslutet om stängning och detta var inte diskuterbart.
Företaget upplevde besöket som mycket arrogant och stressat.
Jag mailade till BMB för att få svar på om man anser att beskrivningen är riktig och samtidigt bad jag att få ta del av BMB:s etiska regler som gäller vid kontakter med kommunernas företagare. Svaret jag fick är att man inte hade samma upplevelse och syn på händelseförloppet. Något svar om etiska regler fick jag inte. Efter ytterligare ett mail med samma fråga om att ta del av de etiska reglerna fick jag till svar. ”Några etiska regler har BMB inte tagit fram. Som du redan inser så tror jag också att sådana kan vara bra att ha. Tackar för tipset”.
Detta innebär att vi har en förvaltning som arbetar inom fyra kommuner i norr med mycket känsliga ärenden bland våra småföretag och personalen har inga instruktioner om hur man skall agera i kontakten med företagen. Snacka om att man tror att man är störst och bäst och inte kan göra några fel oavsett hur man bär sig åt ute på fältet.

Skötseln av idrotts- och fritidsanläggningar i Lindesbergs Kommun.
Vid ett möte i maj föreslog Hans-Olof Hake S att man skulle minska avsättningen till pensioner för att finansiera skötseln på ett tillfredsställande sätt. När jag ifrågasatte uttalandet fick jag till svar att det 2012 skall finnas 110 miljoner avsatta och att det idag finns 55 miljoner avsatta. Det viktiga var att hålla målet till 2012. Sanningen är att målet 110 miljoner till 2012 utgör knappt en fjärdedel av kommunens totala pensionsförpliktelse på
491 miljoner. Varje innevånare i Lindesbergs Kommun är idag skyldig över 24 000 kronor för kommunens icke gjorda avsättningar till kommande pensioner. Att tänka på detta sätt är lite – vi gör så, att det i alla fall inte kommer att drabba mig. Det får dagens ungdom hantera i framtiden.
Dessutom kan man konstatera i dagarna i en tidningsartikel att förmodligen bryter de förhandlingar Lindesbergs Kommun för med BKT mot såväl kommunallagen som lagen om offentlig upphandling.

Lindesbergs Utveckling
Att vår chef som skall leda Lindesbergs utveckling Lennart Hedberg (tidigare chef för Lindesbergs museum) inte har satt sig in de regler som gäller offentlighetsprincipen är skrämmande efter som han även tidigare verkat inom det offentliga och borde veta vad som gäller. Det skulle vara roligt att veta varifrån Hedberg fick att lagen inte gällde just LU den 16 juli men den 17 juli gällde lagen. Hedberg som ordförande i denna viktiga förening känns inte speciellt förtroendeingivande.

Uteserveringar i Lindesberg
BMB har tagit fram råd och riktlinjer för hur uteserveringarna skall utformas.(Kanske istället för att ta fram råd och riktliner för hur dess personal skall agera – se ovan). Vår stadsarkitekt tycker att vissa näringsidkare skulle vara mer lyhörda för regelverket efter som man använder kommunal mark utan att betala ersättning(visa ödmjukhet mot överheten). Jag tycker tvärtom att vi skall vara glada för att vissa serveringar verkligen vill ha besväret med uteserveringar och gör så gott man kan efter företagets egna resurser i form av ekonomi och praktisk hantering. Drivs detta för hårt kommer vi snart inte att ha några uteserveringar kvar. Riktlinjerna kom upp för att göra det trevligt för turister. Blir det trevligare utan uteserveringar?

Övergångsställen
Såg i tidningen att GMT AB är här för att sänka trottoarkanter vid övergångsställen. Detta för att bättre möjliggöra för rollatorer och rullstolar att komma fram. Fantastiskt att denna information om behov för framkomligheten inte fanns när man gjorde dessa nybyggnationer.

Södra infarten till Lindesberg
Funderar på om det från ansvariga finns någon långsiktig plan i att man förändrar Kristinavägen förbi OKQ8 så tankbilstransporterna måste komma norrifrån genom stan för att överhuvudtaget komma in till stationen. Dessutom är södra utfarten så byggd att det inte går att svänga vänster med en tankbil med släp ut från mackens södra utfart utan man måste även då ta vägen norrut genom staden för att komma därifrån. Det måste vara väldigt bra för säkerheten och miljön i Lindesberg med dessa transporter. Jag läste också att man börjar acceptera att vissa sättningar i fastigheterna efter Kristinavägen beror på tunga transporter över befintliga gupp. Då är ju denna åtgärd suveränt uttänkt eller är det ett sätt för att tvinga bort OKQ8 från Lindesberg.
Kvar finns även busshållplatsen, är det meningen att bussarna vid varje stopp skall utgöra en propp för söderifrån kommande trafik. Är även detta ett sätt att försöka få allmänheten att om möjligt inte åka in till Lindesberg?

 Kommunens tjänstemän ska granskas

Publicerad 2 september 2008 klockan 10:55

Fredrik Norman , 0581-61 71 71

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Bilden är tagen vid en tidigare spontancruising i Lindesberg. Foto: Jennie Larsson

Beslut: Böter på plats för hög musik samt buskörning på sjön

Riksåklagaren beslutade under onsdagen att polisen ska få utfärda böter på plats för dels den som spelar hög och störande musik, men även för den som kör vattenskoter så att det stör. Detta gäller redan från den 1 juli.
– Det här är störningar som drabbar väldigt många människor i deras hem eller när de vill koppla av på sin fritid, säger riksåklagare Petra Lundh i ett pressmeddelande.

23 juni 2021 klockan 13:41 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Annons


Foto: Camilla Lagerman

Stor sökinsats efter försvunnet barn: ”Pojken är hittad”

UPPDATERAD KL. 12.27. En större sökinsats efter ett försvunnet barn, inleddes på onsdagsförmiddagen i ett området utanför Lindesberg. Initialt befarades att barnet hade fallit i ett vattendrag i närheten av hemmet. Vid lunchtid kunde dock polisen lämna ett glädjande besked.
– Pojken är hittad, säger Lars Hedelin, polisen i region Bergslagen.

23 juni 2021 klockan 11:20 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Lokala matentreprenörer i nytt samarbete

För fjärde sommaren i rad säljer BergslagsBurger sina omåttligt populära hamburgare vid den mellersta infarten ...

Nu öppnar vaccinbokningen för 35-åringar

Under vecka 25 vaccinerar Region Örebro län med totalt 18 000 doser vaccin. Vaccination i fas fyra pågår ...

Maria Gunnarsson, Region Örebro läns samordnare för provtagning covid-19, uppmanar de som testade sig förra veckan att göra om det. Foto: Jennie Larsson

Felaktigt packade provtagnings-kit kan ha lämnats ut i Lindesberg

Några av de provtagnings-kit som lämnats ut via lådor på tio olika platser i Örebro län, däribland Lindesberg, under den föregående veckan har packats på fel sätt. Det innebär att vissa personer som har testat sig under perioden måndag till och med fredag förra veckan kan ha fått ett felaktigt provsvar.
– Dessa personer ska testa sig på nytt så fort som möjligt, säger Maria Gunnarsson, Region Örebro läns samordnare för provtagning covid-19 i ett pressmeddelande.

21 juni 2021 klockan 10:43 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Hela J18-truppen står samlade Foto: Lindlövens IF

Nystartat juniorlag i Lindlöven

I helgen hade Lindlöven sin första aktivitet, med sitt nystartade J18-lag. För att öka gemenskapen inför sensommarens första träning, arrangerade föreningen en triathlon för de 27 deltagande ungdomarna. Simning, cykling och löpning stod på schemat i det nya juniorlaget, som lockat spelare från flera delar av landet.
– Med lite tålamod så tror jag att det här kan bli bra, säger Max Wigerskog.

20 juni 2021 klockan 15:53 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

bildspel Hemköp öppnar för nyöppning
Det stora ombyggnadsprojektet närmar sig sitt slut och på måndag öppnar Hemköp dörrarna, för en nyöppning. På grund av coronatiderna så ...
18 juni 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Polisinsats i centrum – yxbeväpnad man anträffad
UPPDATERAD. En större polisinsats pågick i centrala Lindesberg på fredagsförmiddagen. Insatsen inleddes sedan man hade fått uppgifter om en påg...
18 juni 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Moderaterna: Bemanna akuten i Lindesberg med specialistutbildade akutläkare
Flera av de politiska partierna har uttalat sig i frågan gällande ett återinförande av de nu nedstängda jourlinjerna vid akutmottagningen på ...
18 juni 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Genrebild: Fredrik Norman

Polisen söker naken man som ofredade jordgubbsförsäljare

En jordgubbsförsäljare i Fellingsbro blev under torsdagen utsatt för ett sexuellt ofredande. Den misstänkte, en man, dök upp i bara mässingen och började ta på sig själv inför försäljaren. Därefter försvann mannen i en mindre lastbil.
– Det är ju något udda, kan man väl säga, kommenterar Mats Öhman, presstalesperson vid polisen i region Bergslagen.

18 juni 2021 klockan 10:34 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

I den gamla Göransonska Gården på Kungsgatan öppnar inom kort Lindesberg Ölhall. Arkivfoto: Fredrik Norman

Lindesberg får egen ölhall – öppnar inom kort

Inom kort blir det åter liv och rörelse i lokalerna som under åren huserat bland annat Lasse Maja och Bistro Bellman. Inom kort öppnar nämligen Lindesbergs egen ölhall på Kungsgatan.
– Jag tror ni kommer trivas i vår miljö, säger restaurangchef Mattias Özer.

17 juni 2021 klockan 12:09 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Polisen söker vittnen till rån: ”Gärningsmannen var udda klädd”

För drygt en vecka sedan blev en kvinna rånad på en summa pengar i anslutning ...

Bergslagens Sparbank och kommunen går in med 200 000 kronor i Mikrofonden

Bergslagens Sparbanks ägarstiftelse går in med 100 000 kronor i Mikrofonden Mä...

Annons


Ann-Christin Ledstam, Kia Löwenbrink, Mahmoud Shawish, Per Zetterlund och Helena Sundberg informerade under mötet. Foto: Camilla Lagerman

Nytt samarbete ska få fler att vaccinera sig

Då läkaren Per Zetterlund, som arbetar på vaccinationsmottagningen i Lindesberg, insåg att det var problem att nå vissa grupper i Lindesberg, kontaktade han Röda Korset i hopp om att de kunde vara behjälpliga som brobyggare för att nå ut med information. Resultatet blev ett samarbete där bland annat en imam, läkare och sjukvårdspersonal samt tolkar på flera olika språk kommer finnas till hjälp med att boka vaccinationstider till de som själva inte kan.
– Många vet att Röda Korset är den största hjälp- och krisorganisationen och det därför är en naturlig plats att vända sig till för att få hjälp även med detta, säger Kia Löwenbrink, ordförande Lindesbergs Röda Korskrets.

16 juni 2021 klockan 11:04 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

bildspel 6-årige Vide blev storfiskaren för dagen

I lördags arrangerades Fiskets Dag, som trots regnskurar blev en solskensdag för bland andra 6-årige Vide Persson, ...

Ruttet hö dumpat utanför kommunhuset

UPPDATERAD. Natten till tisdag har någon eller några dumpat stora mängder med ruttet hö utanför kommunhuset i ...

Ulf Lundell till Lindesberg nästa sommar

29 augusti 2020 skulle legendaren Ulf Lundell ha avslutat sin sommarturné i Lindesberg Arena, något som både arrang...

bildspel Fornaboda inledde travveckan

Både antalet hemmahästar och deltagande ekipage var mindre än vanligt, men kvaliteten på måndagens tävlingar höll sig i topp...

Källgården fick efterlängtad grill av Lions

Under måndagseftermiddagen fick äldreboendet Källgården i Lindesberg besök av Lions president Bengt-Göran ...

Politikerna backar ytterligare: Erbjudandet om 10 månaders visstidsanställning kvarstår

Löftet från Lindesbergs kommun om 10 månaders visstidsanställning ...

Foto: Camilla Lagerman

20 000 vaccindoser till regionen under veckan

Under vecka 24 vaccinerar Region Örebro län med totalt 20 000 doser vaccin. Nu pågår vaccination i fas fyra, där det just nu är personer födda 1981 eller tidigare som ska boka tid för vaccination.

14 juni 2021 klockan 11:18 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Bengt Storbacka om Hälso- och sjukvårdsnämndens beslut
PRESSMEDDELANDE: Regionens Hälso- och sjukvårdsnämnd har beslutat följande angående nattakuten i Lindesberg: Att uppdra till hälso- och sjukv...
14 juni 2021 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Sista skolavslutningarna för Kristinaskolan och Stadsskogsskolan
Under fredagen sprang de allra sista eleverna ut på sommarlov från Kristinaskolan och Stadsskogsskolan. Till hösten väntar nya skolor för ...
11 juni 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

bildspel Bildextra: Studenternas utspring
Trots hårda pandemirestriktioner lyckades Lindeskolans personal arrangera ett studentfirande som var så nära det normala som man kan komma. Under ...
11 juni 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2021-06-11

2021-06-10

2021-06-10

2021-06-09

2021-06-09

2021-06-08

2021-06-08

2021-06-07

2021-06-07

2021-06-07

2021-06-07

2021-06-06

2021-06-05

2021-06-04

Evenemangstips
Nyheter från Aftonbladet
Nyheter från Expressen
Polishändelser i Örebro län
2021-06-23 14:58