Den stora trädgården vid Bergslagens Sparbank, som sträcker sig ända ner till Strandpromenaden, kommer snart att öppnas för allmänheten. Det meddelar bankens VD Christer Trägårdh idag.
Bergslagens Sparbank har låtit stadsträdgårdsmästare, Arne Tschentscher, ta fram förslag på hur parkområdet kan användas på bästa sätt för allmänheten. Klart är att grönområdet definitivt kommer att öppnas, men det är oklart när. Från bankens sida har man dock ingen lust att dra ut på det här i onödan.
-Vår ambition är att folk skall få tillgång till det här området så snart som möjligt, allra helst redan idag. Bollen ligger hos kommunen nu, kommenterar Christer Trägårdh.
I stort sett hela bankträdgården kommer att bli ”allmänhetens område”, i detalj handlar det om ytorna från Strandpromenaden och upp till den mindre slänt som finns strax bakom bankfastigheten.
-Det blir någon form av avgränsning vid slänten. För övrigt finns idéer om att parken kan få en bouleplan och/eller andra aktivitetsinslag. Det är detaljer som man jobbar med, säger Trägårdh.
Frågan om att låta allmänheten komma åt denna grönyta, har under åren haft påtryckningar från politiskt håll. För fyra år sedan skrev Centerpartiet en motion.
-Det var andra ägarförhållanden då och vi fick bara ett muntligt svar med ett ljummet intresse. Men sedan dess har en ny VD kommit in och ägarförhållandena har förändrats. Kanske att det har underlättat en del i frågan, kommenterar Kurt Scharnke, initiativtagare till centerns motion.
Rättelse: Det är inte stadsarkitekt Per Granlund som arbetar med ärendet, som vi skrev tidigare idag. Uppgiften visade sig vara felaktig.
INSÄNDARE: Efter många försök står det idag klart – Den efterlängtade badplatsen på Loppholmen blir inte av.
Under tisdagens sammanträde i kommunstyrelsen röstades ett nytt förslag till budget för 2026 fram. Med minsta möjliga marginal var det oppositionens budgetförslag som fick flest röster, efter att den politiska vilden Jari Mehtäläinen (-) lade sin röst på S och C.
– Vi vet alla det ekonomiska läget i kommunen, så det här är en återhållsam budget. Vi kan inte ut med en massa satsningar när vi kommer från ett år med 100 miljoner back, som blev nollat, när vi har nämnder som fortfarande har stora underskott, säger Elin Axelsson (S), oppositionsråd.
I morgon, lördag den 24 maj, håller Gåvoboden i Lindesberg öppet för sista gången i sin lokal på Kristinavägen 24. Anledningen är att en ny hyresgäst ska flytta in, och därför söker verksamheten nu med ljus och lykta efter en ny plats att fortsätta sin verksamhet på.
-Jag väljer att se detta som en möjlighet, det här kan bli en nystart. Vi har stora planer på hur vi kan utveckla verksamheten på olika sätt, säger Elin Olofsson, initiativtagare till Gåvoboden i Lindesberg.
För några dagar sedan så åkte jag och min vän ut på en rejäl fotorunda. Dagen startade redan vid klockan 03.30 och slutade först klockan 17.30. Det var väldigt fint väder under hela dagen och vi besökte flera av mina gamla platser där jag har tagit många fotografier genom åren.
INSÄNDARE/DEBATT: Nu ifrågasätts återigen persontrafiken på godsstråket genom Bergslagen, med hänvisning till låg resandestatistik. Men siffrorna speglar inte bristande behov – de speglar bristande utbud. Det är svårt att välja tåget om det bara går några få avgångar per dag, vid tider som inte fungerar för studier eller arbete. Statistiken bygger på förutsättningar där människor knappt får en ärlig chans att välja tåget.
En skolbuss med ett tiotal passagerare körde på onsdagsmorgonen av vägen utanför Fellingsbro. Enligt polisen skall flera personer ha ådragit sig skador i samband med avåkningen.
– Det rör sig om lindriga sårskador, kommenterar Lars Hedelin, presstalesperson vid polisen i region Bergslagen.
En illavarslande väderprognos som spår stora regnmängder och låga temperaturer har fått Lindesbergs Rotaryklubb att skjuta fram årets upplaga av LindeDagen. Det nya datumet blir istället onsdagen den 27 augusti.
– Det blir nytt datum, men annars i stort sett som det är tänkt, och alla bokade platser kvarstår, säger Sven Carlsson.
INSÄNDARE/DEBATT: Det ligger ett långvarigt underskott bakom socialnämndens ekonomi. Vi har en ekonomi som är svår att budgetera för. Ett enda lagstadgat ärende kan betyda många miljoner i kostnader per år och detta kan ske från en dag till en annan. Under sju års tid har jag på nära håll följt förra styrets nedskärningar för att komma tillrätta med underskottet, viket i långa loppet leder till dyrare omkostnader då vi i Socialnämnden arbetar med människor och välfärd, något som man inte bara plockar bort.