Trafiken genom Fellingsbro är tät och det går inte alltför fort. När man närmar sig macken och Mekonomen står blanka bilar av årsmodell äldre uppradade efter varandra. Och de som inte hann putsa upp sina fordon inför Fellingsbro Motordag behöver inte oroa sig, regnet öser nämligen ner och tar hand om den saken.
Hade man kunnat styra över vädret hade Peter Fryxell, grundare och arrangör till dagens aktivitet, med stor sannolikhet sett till att regnet hållit sig borta åtminstone ett par timmar till så man hade kunnat få avsluta torrskott. Men under den sista timmen på Fellingsbro Motordag står det som spön i backen. Fast det gör egentligen inte så mycket, för besökarna är ihärdiga och dyker upp i både regnkläder och med paraplyer i högsta hugg. Så även bilutställarna, för vart man än vänder blicken så finns där snygga, äldre bilar som är som gjorda för att visas upp.
– Det har gått bra, det är mycket som vanligt, det har varit jätteskoj, säger Peter.
Det är närmare 600 bilar som gjort entré i Fellingsbro den här fredagen, och Peter berättar vidare att det är många som reser långväga med sina entusiastfordon för att ställa ut, och flera återkommer dessutom år efter år.
Fellingsbro Motordag har all anledning att hissa flaggan för de firar 10-årsjubileum.
– Jag har varit med sedan start. Det var 11 år sedan som jag köpte Mekonomen och det var när jag firade ett år som det var första gången. Då hade vi lite bilar, men det var mest kompisar som kom hit och vi hade lite fest. Så det har verkligen vuxit!, kommenterar Peter med ett stort leende.
Det är ett omfattande arrangemang att planera och hålla flytande. Peter fortsätter:
– Vi är 15 stycken som jobbar med det ordentligt från nyår. Sedan idag är det 35 stycken som hjälper till. Utan dem skulle det inte gå och alla ställer upp ideellt. Olika företag är också med och skänker en slant. Rydell & Quick är ju här och spelar och de är inte gratis.
– De är proffsiga och jätteduktiga, duktiga på scen, det känns som att de får bra kontakt med publiken. De var här och spelade för två år sedan också, men då var det lite skillnad, då var det 20 grader varmt. Idag är det vinterjackan på. Men första maj är en jättebra dag, alla är lediga.
Området är stort och förutom bilar ryms också bland annat motorcyklar, brandbilar, försvarsmakten, en stor scen och marknadsstånd. En del väljer att åka hem en stund innan tiden runnit ut då regnet blir lite väl ihärdigt. Några andra sätter sig bakom ratten och vrider om nyckeln för en spontan cruisingrunda på bygden. Och när det har packats ihop och stängts här, så är det snart tid att rulla bort mot ishallen där festligheterna fortsätter.
– I år har det ju ordnats dans. Jag har sagt vartenda år att det är okej om någon vill ordna sådant, men vi har fult upp med det här. Så det är kul och det blir nog mycket folk. Det är gamla fellingsbroare som kommer hem och så går de ut och träffas, det är flera som gör så, berättar Peter.
För en vecka sedan så fick jag syn på ett par rävvalpar som sprang ute på en åkermark. Jag har alltid velat ha bilder på rävvalpar så jag kontaktade omedelbart markägaren och frågade om tillstånd att sätta mig på span där – och det gick bra. De var bara glada över informationen och tacksamma över att jag frågade.
Det är nu klart vilka som kommer att få chansen att fiska kräftor i slutet av sommaren, när allmänhetens kräftfiske arrangeras i Bottenån, Lindessjön och Dalkarlshytteån. Kolla i vinnarlistan om just ditt namn finns med.
Själv beskriver han sig skämtsamt som en 82-årig, enögd Parkinsongubbe, men sanningen är att Jerry Ragnarsson är en otroligt begåvad guldsmed som varit verksam sedan 1957. I sin hemmaverkstad i villan i Lindesberg har han långt efter sin pension fortsatt sin passion för hantverket, men på hobbynivå.
– Jag kan ju inte riktigt låta bli, det är ju så roligt, säger han med ett leende.
Åtta band, en stor scen, mat och merch – så ser det ut när Lindesberg får en ny utomhusfestival med premiär den 26 juli som fått namnet Solsting. Bakom festivalen står ett gäng musikintresserade ungdomar från Hillstreet, som siktar på att blåsa liv i en gammal tradition i musikstaden Lindesberg.
– Det här är startskottet. Kanske kan det bli som ett nytt Augustibuller, säger Malte Nilsson från festivalgruppen.
För fjortonde sommaren i ordningen genomför Sparbanken Bergslagen sitt projekt Drömjobbet, där ett antal drivna ungdomar i åldern 17-22 år får chansen att utveckla sina affärsidéer och prova på att driva eget företag som sommarjobb. I år handlar det om bivaxdukar, nagelförlängningar samt renovering och försäljning av möbler.
Förra året firade jag min midsommar i de värmländska skogarna i hopp om att få se en vit älg. Men ingen framgång den resan. Under årets midsommarhelg gjordes en nytt försök då jag återvände till de värmländska skogarna i min fortsatta jakt efter mitt första möte med en vit älg. Hur det gick berättar jag i denna veckas fotokrönika.
För många barn och ungdomar är fiske en favoritsysselsättning på sommarlovet. Just denna sommar gör Lindesbergs kommun en satsning för att krydda till det lite extra för sommarlediga barn – detta tillsammans med Lindessjöns FVO.
– Vi har satt ut 200 kilo regnbåge i ån och det är riktigt fina bitar dessutom, berättar Kurt Ahlström, ordförande för Lindessjöns Fiskevårdsområdesförening.
Jag börjar denna veckas fotokrönika med att önska er alla en glad midsommar. Mitt midsommarfirande startade faktiskt redan klockan 01.30 i natt. Då var det nämligen dags att åka iväg på en fotoresa med min kompis. På vägen till slutdestinationen så hade jag planerat in ett stopp som bara var ett måste. Det är nämligen så att för tredje gången någonsin så har en Wilsonbeckasin (Amerikansk Beckasin) observerats i Sverige. Jag ville försöka fotografera denna fågel.