En trasig tallrik eller ett hål i en skjorta betydde inte att föremålet var redo att kastas förr i tiden. Med kreativitet och skickligt hantverk kunde de flesta saker repareras och leva vidare i generationer. Detta är något Helen Sannerstedt, museiintendent på kultur- och fritidsenheten, vill lyfta fram i sommarens utställning ”Lappa och laga” på Grenverket.
Utställningsmontern är fylld med föremål från förr som överlevt tidens tand. En gammal bok från 1707 som blivit ombunden, klamrat porslin och flera klädesplagg som blivit lappade, lagade och förlängda visar hur uppfinningsrikedom och fint handarbete kunde rädda de flesta ting.
– Man använde mycket sinnrika och enkla reparationer för att föremålen skulle kunna fortsätta användas under en längre tid. Förr i tiden var det viktigt att saker och ting höll länge då det var en mycket tidskrävande process att tillverka saker. För exempelvis ylle så behövde man ha får, klippa dem, låta barn och äldre sortera och till sist fick kvinnorna bearbeta ullen till textil, så man förstår ju hur värdefullt det var. Eftersom att det krävde så otroligt mycket arbete så ingick kläder även i bouppteckningarna förr i tiden. Ett exempel är att i början på 1800-talet så värderades en gammal Vadmarsrock som två plogar och en harv, berättar Helen Sannerstedt.

Föremålen i utställningen kommer delvis från Lindesbergs kommuns egen museisamling men även från privatpersoner och hembygdsföreningar i kommunen. För att illustrera arbetet bakom finns även en hel del gamla bilder från Örebro län, många av dessa från Lindesberg.
– Bland annat finns en bild på en skräddarmästare från Gusselby och en skomakare från Frövi. Sedan har vi två bilder här från Örebrokuriren på nyttiga julklappar från 1972. Den ena var en verktygslåda och den andra var ett syskrin, ganska roliga bilder faktiskt, säger Helen.

Helen förklarar att tanken med utställningen är att inspirera besökare att laga saker istället för att slänga och köpa nytt – dels med tanke på miljön men också för att stärka sin självkänsla.
– Jag tycker det är viktigt att lära sig att kunna laga saker. Jag har skrivit en text som sitter här på väggen om att händer mår bra av att skapa, det ger en handlingskraft. Jag pratade med en slöjdlärare som sa ”ju mer man kan laga, desto mer självständig känner man sig”. Därför har vi även en mindre monter med material som man kan använda idag för att reparera saker, allt från lim till silvertejp. Min kollega har också skrivit en text på ett väldigt roligt sätt om silvertejpens historia som är väldigt spännande, den tycker jag man ska läsa, avslutar Helen glatt.

Lappa och laga – en utställning om konsten att laga det som är trasigt, finns att se på Grenverket fram till och med 31 oktober 2024.