Helen Sannerstedt, museiintendent på kultur- och fritidsenheten. Foto: Jennie Einarsson
Trasiga ting lappas och lagas i utställning
En trasig tallrik eller ett hål i en skjorta betydde inte att föremålet var redo att kastas förr i tiden. Med kreativitet och skickligt hantverk kunde de flesta saker repareras och leva vidare i generationer. Detta är något Helen Sannerstedt, museiintendent på kultur- och fritidsenheten, vill lyfta fram i sommarens utställning ”Lappa och laga” på Grenverket.
Utställningsmontern är fylld med föremål från förr som överlevt tidens tand. En gammal bok från 1707 som blivit ombunden, klamrat porslin och flera klädesplagg som blivit lappade, lagade och förlängda visar hur uppfinningsrikedom och fint handarbete kunde rädda de flesta ting.
– Man använde mycket sinnrika och enkla reparationer för att föremålen skulle kunna fortsätta användas under en längre tid. Förr i tiden var det viktigt att saker och ting höll länge då det var en mycket tidskrävande process att tillverka saker. För exempelvis ylle så behövde man ha får, klippa dem, låta barn och äldre sortera och till sist fick kvinnorna bearbeta ullen till textil, så man förstår ju hur värdefullt det var. Eftersom att det krävde så otroligt mycket arbete så ingick kläder även i bouppteckningarna förr i tiden. Ett exempel är att i början på 1800-talet så värderades en gammal Vadmarsrock som två plogar och en harv, berättar Helen Sannerstedt.
Föremålen i utställningen kommer delvis från Lindesbergs kommuns egen museisamling men även från privatpersoner och hembygdsföreningar i kommunen. För att illustrera arbetet bakom finns även en hel del gamla bilder från Örebro län, många av dessa från Lindesberg.
– Bland annat finns en bild på en skräddarmästare från Gusselby och en skomakare från Frövi. Sedan har vi två bilder här från Örebrokuriren på nyttiga julklappar från 1972. Den ena var en verktygslåda och den andra var ett syskrin, ganska roliga bilder faktiskt, säger Helen.
Helen förklarar att tanken med utställningen är att inspirera besökare att laga saker istället för att slänga och köpa nytt – dels med tanke på miljön men också för att stärka sin självkänsla.
– Jag tycker det är viktigt att lära sig att kunna laga saker. Jag har skrivit en text som sitter här på väggen om att händer mår bra av att skapa, det ger en handlingskraft. Jag pratade med en slöjdlärare som sa ”ju mer man kan laga, desto mer självständig känner man sig”. Därför har vi även en mindre monter med material som man kan använda idag för att reparera saker, allt från lim till silvertejp. Min kollega har också skrivit en text på ett väldigt roligt sätt om silvertejpens historia som är väldigt spännande, den tycker jag man ska läsa, avslutar Helen glatt.
Lappa och laga – en utställning om konsten att laga det som är trasigt, finns att se på Grenverket fram till och med 31 oktober 2024.
Tack för ert stöd!
LindeNytt vill passa på och tacka alla er som genom swishgåvor har stöttat och hjälpt oss att bedriva vår verksamhet.
Era gåvor gör skillnad.
Vill du också stötta LindeNytt? Swishnr: 123-053 19 05
KommentarerKommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.
Pär-Ove Lindqvist, ordförande för FALAB/LIBO, Tomas Klockars (M) och Bengt Storbacka (S). Foto: Camilla Lagerman
Efter flera uppmärksammade granskningar av media beslutade kommunstyrelsen i Lindesberg att tillsätta en extern utredning av bolagets markaffärer. Under måndagseftermiddagen kallade man till en pressträff för att presentera resultatet.
– Nu har rapporten kommit, och till min stora glädje har den inte hittat några oegentligheter alls, säger Tomas Klockars (M).
INSÄNDARE/DEBATT: Jag vill först tacka dig Andreas Svahn, när du nu lämnar ditt ordförandeuppdrag i Regionstyrelsen, för det arbete du lagt ner i Regionen. Jag har inte alltid hållit med dig. Men det hindrar inte att jag uppskattar ditt engagemang för vår gemensamma framtid. Tack. Vila upp dig och kom sedan tillbaka till något du då tycker är väsentligt.
För femte året i rad delar Grillköket i Lindesberg ut gratis julmat till ortsbor som av olika anledningar är i behov av ett mål mat och lite extra uppmuntran under den kommande högtiden.
– Meningen med jultallrik är att de ska ha julmat på bordet under julafton, säger Walat Dino.
Över 3000 biljetter, till nästa års Caprice, har redan sålts sedan biljettsläppet för en knapp vecka sedan. Aldrig tidigare har man upplevt en sådan rivstart på försäljningen, konstaterar Roland Hellsing, Manskören Harmoni.
– Trycket är hårt i år. Det är naturligtvis jättekul, säger Hellsing.
Kyrkans uppmaning: ”Hjälp oss att hjälpa”
Inför jul är det många hushåll som upplever hårda tider, på grund av en ansträngd ekonomi, något man märker av hos Linde Bergslags fö...
Branden i Guldsmedshyttan utreds nu av polis
Ett dygn efter villabranden i Guldsmedshyttan stiger fortfarande rök från det eldhärjade huset. Räddningstjänsten fanns på plats under natten f...
Branden i Guldsmedshyttan nu under kontroll
Den villabrand som utbröt under onsdagsförmiddagen i Guldsmedshyttan ser nu ut att vara under kontroll. Enligt SOS Alarm har Räddningstjänsten bö...
Branden i ett bostadsområde i Guldsmedshyttan, som vi rapporterat om tidigare, har under räddningsinsatsens gång eskalerat till ett svårare scenario. Man har nu kunnat konstatera att branden, som började i ett närliggande garage, har fått fäste i husets övervåning, vind och tak. Detta uppgav SOS Alarm vid 13.40-tiden.
LindeNytt är kvar på platsen och bevakar räddningsarbetet.
Ett fordon i ett garage tros vara orsaken till en kraftig brand på en adress i Guldsmedshyttan under onsdagen. Det var vid 11.30-tiden som räddningstjänsten larmades om händelsen.
– Branden skall ha börjat i ett närliggande garage och till viss del ha spridit sig till villan. Räddningstjänsten arbetar just nu för att förhindra fortsatt spridning, uppger Gabriel Henning, presstalesperson vid polisen i region Bergslagen.
INSÄNDARE/DEBATT: Sverige står inför en energiomställning som kräver stora satsningar på förnybar energi. Vindkraft är en central del i den utvecklingen, men det är avgörande att satsningarna genomförs med respekt för de människor som lever i dess närhet.
Det blir artisten Molly Hammar, som utöver en hemlig artist, kliver upp på scenen när nästa års Caprice arrangeras av Manskören Harmoni. Detta offentliggjordes för allmänheten på fredagen inför helgens biljettsläpp.
– Vi tror att hon kan vara en artist som gör att vi når ut till fler nya besökare, som inte tidigare har upplevt capricen, en yngre publik, kommenterar Roland Hellsing, Manskören Harmoni.