Från att kurvorna sjunkit i tio år har nu antalet sjukdagar börjat öka i Sverige igen. På kommunens största arbetsplats, Lindesbergs kommun, har man i två år i rad noterat att fler medarbetare blir sjuka. Fler kvinnor än män sjukskriver sig och hälften av alla sjukskrivna lider av psykosociala besvär. Trots de dystra siffrorna har Lindesbergs kommun lägst andel sjukdagar bland länets kommuner. En av orsakerna är ett intensivt arbete med förebyggande friskvård, arbetsmiljöinsatser och chefsutbildningar. – Pressen i arbetet och privatlivet tenderar att öka, säger personalchef Carina Fyrpihl. Därför är det viktigt att alla våra medarbetare tar hand om sig själv både fysiskt och psykiskt. Vi vill bidra till att livspusslet ska gå ihop genom erbjudande om exempelvis träning, rökslutarstöd, chefsstöd, viktcoachning eller samtal. Den viktigaste faktorn för att vi som arbetsgivare ska lyckas är dock att vi tidigt kan fånga upp medarbetare som mår dåligt.
Förra året ökade sjukfrånvaron för första gången på nio år i Lindesbergs kommun. I år har trenden fortsatt och i delårsrapporten kan man utläsa att 5,26 % av den totala arbetstiden utgjorde sjukfrånvaro. Detta ska jämföras med de höga sjuktal som fanns för tio år sedan då siffran låg på över 10 %. Att sjukfrånvaron tidigare sjönk så radikalt i kommunen förklarar Carina Fyrpihl med att kombinationen ändrade försäkringsregler och fokus på arbetsförmåga har förändrat arbetsgivarens metoder.
– Vi är mycket mer inriktade idag på att få medarbetaren tillbaka i arbete på ett tidigt stadium. Ett exempel är kortidsfrånvaro som vi följer upp och har ett samarbete med företagshälsan.
Varför människor i Sverige, som arbetar, har blivit sjukare är det många som just nu forskar kring. Regeringen har också gett försäkringskassan i uppdrag att analysera frågan. Carina Fyrpihl tror att pressen hos särskilt kvinnor ökar och att det är svårt att få ihop livspusslet.
– Vi kan se att det är fler kvinnor än män som blir sjukskrivna. Men man ska inte heller underskatta den påverkan som en alltmer slimmad organisation har. Därför är vi särskilt uppmärksamma på hur arbetsmiljön kan påverka medarbetarnas hälsa.
Att den positiva trenden nu har brutits innebär att kommunens kostnader ökar. 2012 kostade sjukfrånvaron 7,9 miljoner kronor och företagshälsan 1,5 miljoner kronor. Till detta ska läggas vikariekostnader och att kommunens service blir försämrad. Dessutom lägger kommunen ned ett stort arbete på förebyggande hälsoinsatser och rehabiliterande åtgärder för sjuka.
– Det är viktigt att påpeka att varje krona vi satsar på våra anställdas hälsa och arbetsmiljö får vi igen i en bättre kommunal service som på lång sikt kostar mindre, menar Carina Fyrpihl.
I helgen går startskottet för årets julmarknader, när Frövifors pappersbruksmuseum bjuder in till en av de största sådana i regionen. I år har man ett 80-tal försäljare på plats, med ett stort och varierat utbud. Dessutom kommer självaste tomten på besök.
– Vi försöker få en bra variation på utbudet, både hantverk, mat och roliga julklappar som hör julen till, berättar museichef Mikael Tiderman.
INSÄNDARE/DEBATT: Den 13 november ställdes politikerna till svars om skolutredningen gällande Storåskolan. Jag blev otroligt imponerad över Storåupprorets representanter som på ideell basis hade tagit fram fakta över konsekvenserna om högstadiet lades ner. De ledande politikerna var tvungna att hålla med.
I slutet av förra veckan träffades representanter från fyra kommuner, Region Örebro län, två lokalpolisområden samt polisens nationella operativa avdelning för att underteckna en samverkansöverenskommelse, som ska leda parterna i rätt riktning när det handlar om att säkerställa varje barns rätt till bästa möjliga start i livet. Därmed blev även lokalpolisområde Lindesberg det första i Sverige, där samtliga samarbetskommuner är med från början i ”Backa barnet”.
Sångaren, låtskrivaren och producenten i bandet Tribe Friday, Noah Deutschmann, blev i fredags kväll rejält uppvaktad under Manskören Harmonis årliga sponsorevent.
Efter LindeNytts publicering under torsdagen, där två före detta elever från Lindbackaskolan uttalade sig kritiskt, gavs skolledningen möjligheten att bemöta kritiken.
– Som verksamhetschef i grundskolan blir jag jätteglad att det går bra för Luna och Zacharias i Storåskolan, säger Åsa Jönsson.
Med över 200 åhörare på plats blev onsdagens medborgardialog i Storå en välbesökt sådan. Två av ungdomarna som hade kommit för att lyssna var Luna och Zacharias. Trots de positiva tongångarna bland politikerna var högstadieeleverna inte imponerade.
– Jag tycker de snackar skit, mycket snack och lite verkstad, säger femtonåriga Zacharias Söderström.
Trots att Linde Volley kunde inleda säsongen med 3-0 mot Gislaved, så har segerantalet inte ökat. Till onsdagen var det dessutom dags för det första av två länsderbyn under säsongen, vilket gav Örebro ett utökat självförtroende. Det obesegrade Örebro har tidigare varit dominanta i derbyspelen och under onsdagen kom deras 24:e raka derbytriumf mot Linde Volley.
INSÄNDARE/DEBATT: När skattepengar förvaltas och beslut fattas bakom stängda dörrar, riskeras allmänhetens förtroende. Varje beslut som fattas utan stöd i lagen eller varje handling som göms undan från insyn väcker frågan: Vem tar ansvar? Och vem skyddar vem?