Från att kurvorna sjunkit i tio år har nu antalet sjukdagar börjat öka i Sverige igen. På kommunens största arbetsplats, Lindesbergs kommun, har man i två år i rad noterat att fler medarbetare blir sjuka. Fler kvinnor än män sjukskriver sig och hälften av alla sjukskrivna lider av psykosociala besvär. Trots de dystra siffrorna har Lindesbergs kommun lägst andel sjukdagar bland länets kommuner. En av orsakerna är ett intensivt arbete med förebyggande friskvård, arbetsmiljöinsatser och chefsutbildningar. – Pressen i arbetet och privatlivet tenderar att öka, säger personalchef Carina Fyrpihl. Därför är det viktigt att alla våra medarbetare tar hand om sig själv både fysiskt och psykiskt. Vi vill bidra till att livspusslet ska gå ihop genom erbjudande om exempelvis träning, rökslutarstöd, chefsstöd, viktcoachning eller samtal. Den viktigaste faktorn för att vi som arbetsgivare ska lyckas är dock att vi tidigt kan fånga upp medarbetare som mår dåligt.
Förra året ökade sjukfrånvaron för första gången på nio år i Lindesbergs kommun. I år har trenden fortsatt och i delårsrapporten kan man utläsa att 5,26 % av den totala arbetstiden utgjorde sjukfrånvaro. Detta ska jämföras med de höga sjuktal som fanns för tio år sedan då siffran låg på över 10 %. Att sjukfrånvaron tidigare sjönk så radikalt i kommunen förklarar Carina Fyrpihl med att kombinationen ändrade försäkringsregler och fokus på arbetsförmåga har förändrat arbetsgivarens metoder.
– Vi är mycket mer inriktade idag på att få medarbetaren tillbaka i arbete på ett tidigt stadium. Ett exempel är kortidsfrånvaro som vi följer upp och har ett samarbete med företagshälsan.
Varför människor i Sverige, som arbetar, har blivit sjukare är det många som just nu forskar kring. Regeringen har också gett försäkringskassan i uppdrag att analysera frågan. Carina Fyrpihl tror att pressen hos särskilt kvinnor ökar och att det är svårt att få ihop livspusslet.
– Vi kan se att det är fler kvinnor än män som blir sjukskrivna. Men man ska inte heller underskatta den påverkan som en alltmer slimmad organisation har. Därför är vi särskilt uppmärksamma på hur arbetsmiljön kan påverka medarbetarnas hälsa.
Att den positiva trenden nu har brutits innebär att kommunens kostnader ökar. 2012 kostade sjukfrånvaron 7,9 miljoner kronor och företagshälsan 1,5 miljoner kronor. Till detta ska läggas vikariekostnader och att kommunens service blir försämrad. Dessutom lägger kommunen ned ett stort arbete på förebyggande hälsoinsatser och rehabiliterande åtgärder för sjuka.
– Det är viktigt att påpeka att varje krona vi satsar på våra anställdas hälsa och arbetsmiljö får vi igen i en bättre kommunal service som på lång sikt kostar mindre, menar Carina Fyrpihl.
Närmare 1000 personer besökte Lindesberg arena under helgen, där Frövi Judo stod värd för årets upplaga av Judofestivalen. Det var en bubblande stämning i den fullsatta arenan, där det pågick aktiviteter från morgon till kväll, innan man avslutade helgen med det mycket populära gladiatorspelet.
En illavarslande väderprognos som spår stora regnmängder och låga temperaturer har fått Lindesbergs Rotaryklubb att skjuta fram årets upplaga av LindeDagen. Det nya datumet blir istället onsdagen den 27 augusti.
– Det blir nytt datum, men annars i stort sett som det är tänkt, och alla bokade platser kvarstår, säger Sven Carlsson.
INSÄNDARE/DEBATT: Det politiska kaoset i Lindesberg med partihoppande politiker och dramatiska utspel får stora rubriker, men bakom kulisserna kvarstår de grundläggande förvaltningsproblem som revisorerna identifierat.
I denna veckas FotoFredag så tänkte jag visa en samling bilder som jag har tagit under de senaste dagarna, som har varit både varma och soliga dagar ute i fält.
Inom loppet av 48 timmar har Jari Mehtäläinen lämnat SD, meddelat att han kommer sitta kvar på sina poster som politisk vilde, samt blivit Socialdemokrat. Dessutom avsattes hela socialnämnden under måndagens kommunfullmäktige.
– För min egen del så är jag ju politiskt aktiv, och det vill jag ju fortsätta vara, då måste man ju ingå i ett parti, säger han.
I januari meddelade Roger Sixtensson sin avgång som VD för FALAB/LIBO, efter en rad uppmärksammade mediala granskningar. Sedan dess har bolagets ekonomichef varit tillförordnad på posten, medan man sökt en ny VD. Under måndagen kunde man så presentera mannen som ska axla rodret, Mikael Kihlberg, som tillträder 1 september.
– Nu vänder vi blad, nu börjar ett nytt kapitel i FALAB/LIBOS historia, säger Mikael.
Som avslutning på lördagens Vårmönstring arrangerades Vårfesten på Brasseri All In. DJ Misceo, Drängarna och The Band Of Brothers stod för underhållning och härlig musik. Det blev en mycket välbesökt tillställning där stämningen var på topp från första tonen som flödade ur högtalarna. LindeNytt kan här bjuda på några ögonblick från lördagens stora fest.
REPLIK: Vår debattartikel lyfte konkreta förslag på hur skolans underskott kan minskas – utan att drabba elever, lärare eller landsbygd. Svaret från politiken bemöter inte våra argument, utan reducerar medborgarnas engagemang till något negativt som man är besviken över. Det är både oroande och ovärdigt.