Idag var det full fart på Siggebohyttans bergsmansgård. Den trettionde julmarknaden i ordningen var igång och besökarna många.
På Siggebohyttans bergsmansgård är det liv och rörelse, den traditionsenliga julmarknaden har gått av stapeln. Ingen snö så långt ögat kan nå, men än dock lite duggregn och den gråkalla, påträngande kylan biter ett ordentligt tag i kinderna. För barnen kan man ute på gården träffa tomten och lämna sin önskelista inför julen, och på logen finns det en fiskedamm. För den som blivit lite frusen kan man kliva in i Kaffestugan och köpa sig en kopp kaffe och ett fat med allt möjligt hembakat. Där hittar vi också Kurt Törnqvist som är medlem i Öskeviks allmänna byförening, vilka också är julmarknadens arrangörer. Kurt berättar om några av dagens aktiviteter:
– På logen är det utställare, ungefär ett tjugotal, och så är det uppträdande med PRO-kören från Nora. Det är trettionde året i år som julmarknaden är här på Siggebohyttans bergsmansgård. Gården har funnits sedan början av 1800-talet och det finns även ett museum, det är jättefint. Man vill att de som kommer hit ska få se vilken pärla det här är!

Någon som varit med under alla de här trettio åren, utan att ha missat en enda gång, är Rune Olsson. Han var med och öppnade det hela och såhär minns han det:
– På 80-talet var det så mycket folk att de fick stå utanför och vänta på att få komma in. Det var verkligen packat och det är på väg upp nu igen också.
Rune tillverkar först och främst honung som han säljer, som går under namnet Reboda-Honung och det framställs flera olika typer av honung. Bland annat har han en så kallad
förkylningshonung:
– Det är det som bina använder för att bland annat täppa igen springor i kupan. Jag har även en salva som innehåller samma sak; propolis, och så dessutom olivolja och bivax. Det var en kille som ringde till mig och ville köpa mer, för det var det enda som hade lyckats ta bort hans eksem. Jag har haft den i ett år ungefär, innan gjorde jag en med johannesört, men det sägs att det inte är bra för de som har hjärtproblem och att man inte ska vistas i solen med det.
Rune har även en mängd olika ljus gjorda på bivax och de är formade som granar, bikupor, höns, blommor, klockor och raggsockor. Och Rune berättar att ljus gjorda på bivax är att föredra:
– Vanliga ljus förorenar luften, påstås det, medan bivax förbättrar luften.
Anders Öster har tagit med sig en liten del av sitt sortiment, olika träföremål som han själv tillverkar och det är ett stort intresse som han har. Det är alltifrån lönnfack, grenbyråer, askar, brödsågar, ljusstakar och smörknivar som ser ut som två kvinnoben med klackskor.
– Jag har hållit på med sådant här i fyrtio år. Jag gör det inte för att tjäna pengar utan för att jag tycker att det är roligt. Jag gör även bord, stolar och allt möjligt, men det här är det roligaste, det fodrar inte så mycket material. Idag är jag pensionär så då kan jag hålla på ännu mer, det är roligt, säger Anders.

Klockan 03.00 på fredagsmorgonen ljöd larmet. Det var dags att ge sig ut i vildmarken och beskåda 2025 års första orrspel.
Den 17 april 2019 blev Industritekniska programmet på Lindeskolan certifierat som ett Teknikcollege, och framtiden såg ljus ut för utbildningen som efter fem års dvala kunde startas upp igen, tack vare ett samarbete mellan Lindeskolan, kommunledningen och industriföretagen i Lindesberg. Men redan två år senare lades programmet ner på nytt. Nu ser det dock ut som att det blåser positiva vindar för ytterligare en nystart – redan hösten 2026.
– Att behovet av utbildningen finns och att alla är positiva till den råder det inga tvivel om. Det känns hoppfullt, säger rektor Andreas Blom.
Löa friskola har blivit något av specialister när det gäller att bygga spektakulära fågelholkar. För tredje året i rad har skolan nämligen tagit plats som en av 15 finalister i SM i fågelholk. Av totalt 750 inskickade bidrag finns deras finurliga alster ”Fredsduvan” med bland de utvalda. Årets tema för fågelholken har koppling till världsläget.
– Vi har pratat en del i skolan om krig, FN, fred och frihet, och då var det någon i gruppen som kom på idén att vi skulle göra en fredsduva, berättar Annette Alexandre, klasslärare för förskoleklassen och projektledare för fågelholksbygget på Löa friskola.
Måndagen den 1 april 2024 fick de beskedet som alla föräldrar fruktar – deras son hade omkommit i en fruktansvärt tragisk olycka. På dagen ett år senare vill föräldrarna rikta ett stort tack till alla som funnits där i sorgens mörkaste dagar, i saknaden av Andreas.
Biljettförsäljningen till 2025 års Caprice med Manskören Harmoni har rusat ända sedan plåtarna släpptes vid månadsskiftet november/december. För att ingen skall behöva vända i dörren på grund av lapp på luckan, öppnar man nu ännu en sidoläktare för att försäkra sig om att alla som vill ska få chansen att se showen – som i år kommer med en extra krydda.
De är de allra första vårfåglarna. De börjar att ropa under natten redan under den tidiga vårvintern. Jag talar om ugglorna. Nu är det nämligen deras högtid, en tid man kan höra dem ropa i våra skogar.
INSÄNDARE/DEBATT: Ytterligare försämring för människor, ekonomi och miljö i Bergslagen är aktuellt I Lindesberg har Staten centralt ett servicecenter. Där erbjuds vägledning och service för Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Migrationsverket, Pensionsmyndigheten och Skatteverket.
Förra året skapade förändringarna i avfallsförordningen stor förvirring, särskilt när det handlade om majbrasor och eldning av trädgårdsavfall. Nu har regeringen reviderat lagstiftningen, vilket innebär att fastighetsinnehavare återigen får elda trädgårdsavfall under vissa förutsättningar. Dessutom har kravet på dispens för majbrasor tagits bort, vilket innebär att dessa nu kan hållas utan särskilt tillstånd.