Idag var det full fart på Siggebohyttans bergsmansgård. Den trettionde julmarknaden i ordningen var igång och besökarna många.
På Siggebohyttans bergsmansgård är det liv och rörelse, den traditionsenliga julmarknaden har gått av stapeln. Ingen snö så långt ögat kan nå, men än dock lite duggregn och den gråkalla, påträngande kylan biter ett ordentligt tag i kinderna. För barnen kan man ute på gården träffa tomten och lämna sin önskelista inför julen, och på logen finns det en fiskedamm. För den som blivit lite frusen kan man kliva in i Kaffestugan och köpa sig en kopp kaffe och ett fat med allt möjligt hembakat. Där hittar vi också Kurt Törnqvist som är medlem i Öskeviks allmänna byförening, vilka också är julmarknadens arrangörer. Kurt berättar om några av dagens aktiviteter:
– På logen är det utställare, ungefär ett tjugotal, och så är det uppträdande med PRO-kören från Nora. Det är trettionde året i år som julmarknaden är här på Siggebohyttans bergsmansgård. Gården har funnits sedan början av 1800-talet och det finns även ett museum, det är jättefint. Man vill att de som kommer hit ska få se vilken pärla det här är!

Någon som varit med under alla de här trettio åren, utan att ha missat en enda gång, är Rune Olsson. Han var med och öppnade det hela och såhär minns han det:
– På 80-talet var det så mycket folk att de fick stå utanför och vänta på att få komma in. Det var verkligen packat och det är på väg upp nu igen också.
Rune tillverkar först och främst honung som han säljer, som går under namnet Reboda-Honung och det framställs flera olika typer av honung. Bland annat har han en så kallad
förkylningshonung:
– Det är det som bina använder för att bland annat täppa igen springor i kupan. Jag har även en salva som innehåller samma sak; propolis, och så dessutom olivolja och bivax. Det var en kille som ringde till mig och ville köpa mer, för det var det enda som hade lyckats ta bort hans eksem. Jag har haft den i ett år ungefär, innan gjorde jag en med johannesört, men det sägs att det inte är bra för de som har hjärtproblem och att man inte ska vistas i solen med det.
Rune har även en mängd olika ljus gjorda på bivax och de är formade som granar, bikupor, höns, blommor, klockor och raggsockor. Och Rune berättar att ljus gjorda på bivax är att föredra:
– Vanliga ljus förorenar luften, påstås det, medan bivax förbättrar luften.
Anders Öster har tagit med sig en liten del av sitt sortiment, olika träföremål som han själv tillverkar och det är ett stort intresse som han har. Det är alltifrån lönnfack, grenbyråer, askar, brödsågar, ljusstakar och smörknivar som ser ut som två kvinnoben med klackskor.
– Jag har hållit på med sådant här i fyrtio år. Jag gör det inte för att tjäna pengar utan för att jag tycker att det är roligt. Jag gör även bord, stolar och allt möjligt, men det här är det roligaste, det fodrar inte så mycket material. Idag är jag pensionär så då kan jag hålla på ännu mer, det är roligt, säger Anders.

INSÄNDARE/DEBATT: För att få ekonomin i balans beslöt Hälso- och sjukvårdsnämnden i september 2019 att reducera antalet arbetade timmar under kvällar, nätter och helger inom området jour och beredskap.
Tjänstemännen visade att det under 2018 endast hade gjorts 26 operationer på operationsavdelningen nattetid i Lindesberg. De beslöt därför att ta bort primärjouren på akutmottagningen i Lindesberg. De rådde närapå enighet om detta i nämnden. Först efter en längre tid uppdagades det att nämndens ordförande inte presenterat verksamhetens hela omfattning. Mellan klockslagen 17.00 och 07.00 behandlades dessutom 2 585 ytterligare patienter av kirurgjouren på akutmottagningen och 1 175 mellan 21.00 och 07.00.
UPPDATERAD. Vid 14-tiden på måndagen larmades Nerikes Brandkår ut till en gräsbrand i Grönbo, en mil öster om Lindesberg.
En singelolycka med personbil har inträffat på länsväg 249 strax utanför Fellingsbro i riktning mot Arboga.
Det är ett stort rivningsarbete igång på Ishockeygatan, där den 51-åriga curlinghallen kommer att få ett riktigt ansiktslyft. I oktober är det tänkt att en ny curlinghall ska vara på plats, där man förutom en delad entré med Lindehov, även kommer att kunna hålla lokalen i varmare temperaturer.
– Det är jättehäftigt och vi hoppas såklart att det lockar fler till curlingen, säjer Christer Larsson.
Sedan 37:an slog upp portarna till sina nyrenoverade och större lokaler i början av året har man bjudit på en rad olika nyheter. Inom kort hoppas man kunna lansera den senaste och kanske största av dem, nämligen sin alldeles egenproducerade glass.
– Det här är en chansning så klart, folk är vana vid att se 37:an på ett visst sätt, men vi hoppas att det blir succé, berättar Julia Ekmark.
Nu skall turismen i Bergslagen stärkas. För ändamålet har Destination Bergslagen beviljats strax under en miljon kronor.
– Vi är övertygade att Bergslagen kan utvecklas till en Sveriges främsta turistdestinationer, säger Håkan Ceder, verksamhetsansvarig för Destination Bergslagen och ansvarig för projektet som nu skall göra norra länsdelen mer attraktiv för turister.
Polisen har upprättat en anmälan om olaga hot riktat mot en kvinna som arbetar i en livsmedelsaffär i centrala Lindesberg. Enligt polisuppgift skall kvinnan ha blivit hotad då hon bad om att få se legitimation av en yngre kille som ville handla tobaksvaror.
Det var ett rekordstort deltagande i LindeNytts påskäggsjakt i år, vilket är otroligt roligt! Samtliga vinnare är utsedda och alla priser delades under långfredagen ut av påskvärdarna Happy och Ester. LindeNytt vill med detta rikta ett äggstremt stort tack till veckans alla tävlingssponsorer ICA Supermarket, Lågprisvaruhuset Mejk och 37:an.