Nu har korna befriats från tråkiga väggar och betonggolv och får åter känna grönt gräs under klövarna och sprätta loss i solsköna hagar. Sverkesta Gård hade idag kosläpp för allmänheten och liksom tidigare år var det omåttligt populärt. Tusentals människor samlades runt staketet långt innan klockan 11 för att smaska i sig bulle och mjölk samt säkra sin plats och se de lyckliga korna komma farandes.
Sverkesta Gård ligger en liten bit utanför Frövi och gården har både mjölkkor, 70 stycken och nästintill lika många ungdjur. Gården har restaurang, gårdsbutik, man kan spela ”bonnagolf” och planera sin fest eller konferens där. Och idag, lördag, arrangerade man det som kanske är årets absoluta höjdpunkt: Kosläppet!
– Det var ungefär 3000 anmälda i år. Det brukar vara någonstans mellan 3000 och 4000, berättar Andreas Holmstedt, bonde på gården.
Det är otroligt populärt och folk vallfärdar långväga för att få vara med vid släppet, något som Andreas har lite svårt att förstå, han som ser de här korna i stort sett varje dag.
– Nej, jag fattar inte, jag har ingen aning om varför det är så mycket folk, säger han och skakar på huvudet.
Det är framförallt många barnfamiljer och de allra flesta besökarna ser till att vara på plats i väldigt god tid. En del har med sig picknikfilt och slagit sig ner intill hagen för att säkra bästa parkett. Andra vandrar omkring för att titta på grisarna, fåren och en liten kalv tillsammans med sin mor. Arla delar ut mjölk och bulle på löpande band, något av en klassiker på kosläpp. Tipspromenad kan man också ge sig ut på. Men i slutändan väntar alla på samma sak, att dörrarna till ladugården ska slås upp och reaktionen korna får när de möter den inhängande friheten är ändå besökets höjdpunkt. Det ropas ut i högtalaren att det är sju minuter kvar och de minsta barnen skyndar fram till staketet för bättre sikt.
De första korna tjuvstartar med någon minut och kliver frågande ut. De ser sig förundrat omkring och förutom alla de människor som hänger runtom hagen så ligger ju faktiskt gräset framför deras fötter. Lite betänketid tycker de är lämpligt innan de tar mod till sig och låter glädjen ta överhand. Någon skuttar av lycka, studsar liksom fram. Någon annan tar en skön joggingtur runt hagen. Ett par andra kvinnor känner att det är på tiden att rangordna sig och stångas en stund.
– Det gick ju bra det där, de ser ju rätt så nöjda ut, säger Andreas leende och nickar mot de lyckliga kossorna som redan känner sig som hemma.
– Och så hade vi ju tur med vädret!, tillägger han. Och på den punkten kan ingen säga emot, för solen skiner och visar sig från sin allra bästa sida.
Nu får djuren beta och ha trevligt fram till någon gång i september, lite beroende på vädret, berättar Andreas vidare. Besökarna börjar rulla hemåt, kosläppet är över för den här gången och i hagen, där rör sig kossorna i sakta mak med juvret vaggandes. Festmåltiden ligger framdukad och nionde maj blev en riktig höjdardag, speciellt för de lyckliga djuren.
Fastighetsägare i bostadsområden i Lindesberg uppmanas nu att greppa tag om kvasten och sopa ut gruset från tomtgränsen. I nästa vecka påbörjas nämligen grusupptagningen i dessa områden.
– Vi börjar på måndag. Då kommer vi att sopa på Stadsskogen 2, sedan arbetar vi oss vidare till nya områden under veckans gång, berättar Monica Iwarsson Lindh, enhetschef, Park och Idrottsverksamhet på Samhällsbyggnad Bergslagen.
Efter att antalet bekräftade fall av covid-19 under ett par veckors tid har legat runt 100 sjukdomsfall per vecka i kommunen, har nu siffran minskat till 76 under de senaste 7 dagarna. Samtidigt meddelar Folkhälsomyndigheten att man inför lättnader i restriktionerna för personer som fått minst en dos vaccin.
Stadsskogsskolans elever i årskurs 7 och 8 kommer fortsätta sina studier via partiell fjärrundervisning i ytterligare två veckor. Årskurs 9 kommer dock ha all sin undervisning på plats. Detta enligt ett beslut från Barn- och utbildningsnämnden, som fattats för att minska trängseln i skolans lokaler.
Efter förra årets pandemi-uppehåll återkommer den lekfulla teatervandringen Hyttans Hemligheter med ett helt nytt äventyr i sommar. Premiären är satt till 9 juli och man spelar sedan föreställningar fram till 1 augusti.
– Vi har lärt oss, anpassat oss och ser hoppfullt på framtiden, meddelar ensemblen på sin hemsida.
Under vecka 15 vaccinerar Region Örebro län med totalt 11 700 doser vaccin. Vaccinet ges både till dem som får första och andra sprutan. Nu kan personer som är 70 år och äldre boka tid för vaccination.
Polisen utreder nu två fall av stölder som har drabbat äldre personer i deras bostäder. I båda fallen har gärningspersonerna lurat sig in i bostäderna på olika sätt.
Med våren kommer oro för vissa som bor i närheten av sjöar och vattendrag. En extrem vårflod med höga flöden kan orsaka stora skador på egendom. Just nu ger dock Linde energi ett lugnande besked till de som berörs. Någon extrem vårflod ser man inte på kartan i dagsläget.
INSÄNDARE/DEBATT: Vårt lasarett har tidigare betraktats som ett akutsjukhus. Vi inom SPF-Seniorerna ser inte längre att vi kan kalla det för det, nu när kirurgi/ortopedi/urologi sedan oktober 2020 blivit nedlagt på sen kväll och nattetid. Trygghet är för oss äldre är mycket viktigt. Därför är vi som pensionärsorganisation bekymrade.