Två veckor sedan skolstart – vad tycker eleverna om Lindbackaskolan?

För två veckor sedan ringde det in till lektion för allra första gången på den helt nybyggda Lindbackaskolan. Istället för Stadsskogsskolan, som tidigare huserade Lindesbergs högstadieelever, väntade nu en helt ny och outforskad skola för tonåringarna. LindeNytt har träffat några sjunde- och niondeklassare för att se vad de tycker om sin nya skola.

Malva Haikara och Berfin Çaliskan har precis börjat sjuan efter att ha gått på Björkhaga- respektive Kristinaskolan innan. Båda tjejerna är mycket positiva till sin nya skola, även om det är väldigt mycket nytt att ta in.

– Det känns skönt, det är mycket större och fräschare lokaler än vad vi har haft förut. Men det är samtidigt inte så stort som man tror, vi är inte i alla delarna av skolan. Det är mer frihet här än innan och jag ville hellre gå här än på Stadsskogsskolan, så det är skönt att det blev så, berättar Malva.

Kompisarna Marcus Hansson, Valter Kanlén och Aron Kelescenyi började nionde klass för två veckor sedan, och för deras skull innebar det att de fick byta skola från Stadsskogen till Lindbacka.

– Allt känns mycket piggare, det är vitt och fräscht istället för det mörka teglet som vi hade förut. Man blir piggare helt enkelt, berättar Valter.

– Miljön är största skillnaden, på Stadsskogen var det ganska mörkt och sunkigt och mycket var trasigt, här är det fräscht, fyller Marcus i.

De fem högstadieeleverna är överens om att det mesta är positivt med nya skolan. Foto: Camilla Lagerman

Även utomhusmiljön, med bland annat en stor utearena, ny gräsplan och tre beachvolleybollplaner är något som ungdomarna är mycket nöjda med.

– Jättesnyggt med den nya utearenan, nu när allt har kommit på plats är det väldigt fint, säger Aron och blickar ut över den grönskande baksidan.

– Det märks att de vill att vi ska stanna här och inte drälla runt på stan eller på Mejk, de har gjort det väldigt hemtrevligt. Det känns som att vi får bättre möjligheter att kunna få bra betyg, bättre resurser, säger Valter.

Skolans restaurang har bra urval tycker Marcus. Foto: Camilla Lagerman

En annan detalj som eleverna nämner är den enorma skolrestaurangen, med plats för ungefär 150 elever, något som är en stor skillnad mot tidigare. Restaurangen kommer även att kompletteras med en utomhusdel, så att eleverna kan sitta ute och äta när vädret tillåter.

– Matsalen är verkligen jättestor, Kristinaskolans var inte ens hälften så stor, berättar Berfin.

– På Stadsskogsskolan hade vi flera små matsalar och det var faktiskt bättre, för det blir väldigt mycket folk som äter samtidigt och ganska hög ljudvolym, säger Valter.

Det är dock inte enbart Lindbacka skolans elever som använder den stora skolrestaurangen, även den intilliggande Brotorpsskolan äter sin lunch i samma matsal, något som högstadieeleverna reagerat på.

– När jag var i den åldern var man ju livrädd för folk i vår ålder, så det känns jättekonstigt att de ska behöva äta med oss, säger Valter.

– Men det är bra med flera olika val på lunchen, idag var det till exempel tre olika sorters korv och två olika pastasorter, fyller Marcus i.

Eleverna visade runt LindeNytts reporter i den nybyggda skolan. Foto: Camilla Lagerman

Även om det mesta med en helt ny skola såklart är positivt, finns det dock en del saker som ungdomarna påpekar som negativa.

– Det känns som de inte hade förberett ordentligt, för idrottshallarna var inte färdiga, det fanns ingen tvål på toaletterna och tampongautomaterna var tomma. Sedan var det något krångel med vattnet, det var alldeles grumligt och hade avlagringar, berättar Malva.

– Det finns fortfarande inga sopkorgar heller och vi har inte fått de nya möblerna, så vi använder våra gamla från Stadsskogen, säger Marcus.

Något som de dock ser som en positiv sak är placeringen av skolans elevskåp, något som på Stadsskogskolan dessvärre ofta ledde till att skåp bröts upp då de var utom synhåll för lärarna.

– Det känns mer säkert nu, det är fönster överallt runt skåpen, så lärarna ser allt som händer, berättar Marcus.

Efter en rundvandring i skolans alla korridorer stannar vi till utanför huvudentrén för att ta en bild.

– Det är verkligen jättefint på kvällarna när skolan lyser i olika färger, avslutar Malva glatt.

Publicerad 1 september 2021 klockan 15:56

Camilla Lagerman , 0581-155 50 , camilla@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Arkivbild. Foto: Camilla Lagerman

Coronaläget: Ansträngt i flera kommunala verksamheter

Antalet bekräftade fall av covid-19 fortsätter att skena i Lindesbergs kommun. Bara under de senaste sju dagarna har 1095 personer testats positivt för sjukdomen, trots nya rekommendationer kring provtagning. Det höga antalet smittade märks inom flera av kommunens verksamheter, som skola och omsorg, där man nu upplever ett mycket ansträngt läge.
– Vår personal gör ett superjobb! Läget är väldigt ansträngt, men man klarar det, berättar kommunstyrelsens ordförande Bengt Storbacka (S).

26 januari 2022 klockan 10:06 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

AnnonsKommunstyrelsens ordförande, Bengt Storbacka. Foto: Camilla Lagerman

Kommunen backar om avgiftshöjning av matlådor

I slutet av november förra året lade socialnämnden fram ett förslag som skulle innebära att matlådor levererade av hemtjänsten skulle komma att bli betydligt dyrare än i dagsläget. Förslaget möttes av skarp kritik och under tisdagen meddelade kommunstyrelsens ordförande Bengt Storbacka (S) att man backar från förslaget.
– Det var så vi ville göra egentligen, men det blev fel med hemkörningsavgiften, säger Bengt Storbacka.

25 januari 2022 klockan 13:36 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Arg kund återvände med förstärkning och hotade personalen

En man i 50-årsåldern har gjort sig misstänkt för olaga hot. Detta sedan vederbörande inför ...

Januariros och septembertips

INSÄNDARE: Den 8 januari blev jag, 77 år, troligen smittad med Covid-19. Tisdagen 11 januari fick jag feber och ringde 1177 för ...

Nya rekommendationer för testning och karantän

Den kraftigt ökade smittspridningen av covid-19 har fått Folkhälsomyndigheten att justera sina riktlinjer fö...

Rigoletto bokstavligen i ny kostym - 1920 talets art deco. Med vacker musik från tiden innan. Foto: Folkets Hus och Parker.

Rigoletto: Musik utan gränser – bara att njuta och nynna med!

Det BLIR live-sänd opera på bio i Lindesberg även 2022 trots allt. Året inleds med en av de mest spelade opera-pjäserna – och faktiskt mest nynnade melodierna.

20 januari 2022 klockan 13:18 av Hans Andersson Visa hela artikeln

Solhagen i Torphyttan. Foto: Linde energi

Satsa på lokal energiförsörjning för att möta framtida utmaningar

INSÄNDARE/DEBATT: Att det råder elbrist i Sverige är en myt. I norra Sverige produceras ett överskott på el, medan förbrukningen är större i söder. Vad som kan uppstå är effektbrist, vilket innebär att produktionen inte möter efterfrågan vid ett visst tillfälle eller under en kortare tidsperiod. Då behöver vi importera el. När, var och hur elen produceras och konsumeras kommer att påverka elpriset i framtiden.

19 januari 2022 klockan 11:16 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Regeringens lösning: el-bidrag för att betala skyhöga skatter
INSÄNDARE/DEBATT: Människor runt om i landet tvingas nu leva med konsekvenserna av regeringens energipolitik. 400% ökning av elpriset jämfört med...
18 januari 2022 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Röklukt i livsmedelsbutik undersöktes av brandkåren
Strax före klockan sju på tisdagsmorgonen, larmades Nerikes Brandkår ut till en livsmedelsbutik i centrala Lindesberg. - Inringaren upplevde rö...
18 januari 2022 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

434 nya fall i kommunen – på en vecka
Antalet bekräftade fall av covid-19 i Lindesbergs kommun fortsätter att öka i rekordfart. Enligt färska siffror från Region Örebro län ...
17 januari 2022 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Genrebild. Foto: Camilla Lagerman

Bankhus utsatt för skadegörelse: ”Flera rutor har skadats”

På måndagsmorgonen larmades polisen till Kungsgatan i centrala Lindesberg, sedan någon eller några med ett tillhygge hade gett sig på fastigheten i vilken bland annat Handelsbanken huserar. När patrullen kom fram till adressen, fanns dock ingen misstänkt kvar på platsen.
– Man hittade ett föremål kvarlämnat, som har tagits i beslag, uppger Christina Hallin, polisens presstalesperson i region Bergslagen.

17 januari 2022 klockan 09:41 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Arkivbild. Foto: Hasse Persson

Söndagens volleyboll är framflyttad

Ännu en volleybollmatch inom Elitserien flyttas. I början av året var det hemmaderbyt mot Örebro som flyttades på grund av spelare som testat sig positivt mot covid-19 och även nu på söndag, när Hylte Halmstad planerades att gästa Lindesberg, så ställer nya positiva coronatest till det.

15 januari 2022 klockan 22:04 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Publikfri hemmamatch slutade med förlust

Dörrarna var låsta när fredagens match mot Per-Ols skulle spelas, istället fick man följa matchen på Facebook. ...

Nattöppen akutmottagning från den 17 januari

Från och med måndag den 17 januari kan invånare återigen vända sig till akutmottagningen på Lindesbergs ...

Extremt halt: ”Det är tufft, men vi kämpar på!”

På många platser i kommunen råder just nu mycket svår halka till följd av väderomslaget frå...

AnnonsGenrebild. Foto: Camilla Lagerman

Trafikolycka i Frövi – lastbil och personbil kolliderade

En lastbil och personbil var inblandade i en trafikolycka på torsdagsmorgonen i centrala Frövi. Enligt uppgift från polisen skall ingen av de inblandade ha skadats allvarligt.

13 januari 2022 klockan 08:23 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Ny toppnotering i coronafall ger längre väntetid på provsvar

Den senaste tidens kraftiga ökning av antalet coronafall i länet har återigen gett regionens ...

Nya restriktioner från och med onsdag 12 januari

Antalet bekräftade fall av covid-19 har ökat kraftigt i hela landet efter jul- och nyårshelgerna, och Ö...

Hur kan vi värna demokratin? Svar: Genom att utbilda och informera barn och unga

INSÄNDARE/DEBATT: ”Ungdomen är vår framtid”, ”Det är de unga som ska ...

Brandkåren larmades om rökutveckling i industrilokal

Strax före klockan åtta på måndagsmorgonen, larmades Nerikes Brandkår ut till en industribrand i ...

Kraftigt ökad smittspridning – omikron dominant

Under vecka 52 ökade smittspridningen av covid-19 i Örebro län kraftigt, då cirka 1 860 nya fall ...

Arkivbild. Foto: Hasse Persson

Volleybollderby flyttas efter coronasmitta

Onsdagens elitseriemöte i volleyboll mellan Lindesberg och Örebro ställs in med kort varsel efter att en av hemmaspelarna testats positivt för covid-19. Nytt datum för drabbningen i Lindesberg arena blir istället den 26 januari.
– En av våra spelare kände sig dålig i morse och gjorde två snabbtester som båda visade positivt, säger Dan Walterson, ordförande i Lindesberg Volley.

4 januari 2022 klockan 12:58 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Brandkåren ryckte ut till häst i nöd: ”Föll omkull på isen”
På tisdagsförmiddagen larmades Nerikes Brandkår om en häst som hade fallit omkull på isen och inte kunde ta sig upp igen. - Man skall försöka ...
4 januari 2022 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Fyra personer misshandlades i stort slagsmål
På nyårsnatten larmades polisen om ett pågående slagsmål i Vedevåg. Enligt uppgift skall mellan 10-15 personer ha varit inblandade. - Vi ...
3 januari 2022 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

SMHI varnar för plötslig ishalka
Regn följt av uppklarnande väder och fallande temperaturer. Så ser prognosen ut, som SMHI nu flaggar gul varning för gällande plötslig ishalka.
3 januari 2022 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2021-12-31

2021-12-29

2021-12-29

2021-12-28

2021-12-27

2021-12-26

2021-12-24

2021-12-23

2021-12-22

2021-12-21

2021-12-21

2021-12-20

2021-12-20

2021-12-20

Nyheter från Aftonbladet
Nyheter från Expressen
Polishändelser i Örebro län
2022-01-27 03:36