INSÄNDARE/DEBATT: Det var fel att ta bort primärjouren i kirurgi och ortopedi på Lindesbergs lasarett nattetid men att den politiska S, C och KD-majoriteten inte ens vågar erkänna det skadar förtroendet för politiken i allmänhet, och för regionen i synnerhet.
Turerna kring akuten på Lindesbergs lasarett har varit många. För ett år sedan bestämde sig den politiska majoriteten S, C och KD för att ta bort primärjouren i kirurgi och ortopedi nattetid. Vi Liberaler insåg hur galet beslutet hade landat och försökte rätta till situationen med att omedelbart ta initiativ för att återställa den borttagna primärjouren på akutmottagningen. Det här ogillades så klart av den S-ledda majoriteten och med hänvisning till den interna utredningen om beslutets effekter ansåg de att förändringen skulle ligga fast.
Argumenten för att inte ta tillbaka primärjouren var många. Det var för litet patientunderlag, för dyrt att upprätthålla, för dålig möjlighet för AT-läkare att få utbildning och ett flertal andra anledningar. Alla dessa argument har tydligen inte längre någon relevans när man nu genomför en ”förstärkning” av akutsjukvården.
Inget nytt har tillkommit utom att det är ett val om mindre än ett år. Det är troligen det som den styrande majoriteten använder som beslutsunderlag och inte hur fattade beslut påverkar de som besöker sjukvården.
Det är inget fel i att ändra sig eller fatta nya beslut när ny fakta tillkommer, men då måste man vara tydlig med varför. Fattades fel beslut behöver de som styr klargöra vad som ligger till grund för förändringen, annars får man lätt intryck av att det är godtyckliga beslut som inte grundar sig på fakta.
Trots dessa tvära kast är den satsning som nu utlovats på att förstärka den nära akutsjukvården i norra länsdelen med utgångspunkt från Lindesbergs lasarett bra. Det är positivt att man återställer den borttagna primärjouren, även om den nu delvis kan bemannas av andra kompetenser än enbart kirurger och ortopeder. Förhoppningsvis kommer jouren kunna hålla samma kvalitet som tidigare, men det återstår att se.
Eftersom inga nya relevanta fakta har tillkommit sedan beslutet om en delvis stängd akutmottagning togs är Liberalernas uppfattning då som nu att Lindesbergs lasarett ska ha en fullvärdig akutmottagning öppen dygnet runt för den som behöver akut sjukvård.
Willhelm Sundman (L)
Oppositionsråd, Region Örebro län
Nils Detlofsson (L)
Ledamot i KF och KS i Lindesbergs kommun
För några dagar sedan spenderade jag många timmar ute i naturen – och vilket väder det var. Det var den där första riktiga kylan och en varm sol på det. Det är helt i min smak.
Efter två succéår återvänder Vårmönstringens egen utomhusfestival för ett tredje år. Den här gången byter man dock plats till Brasserie All In, och gästas av kultbandet Drängarna.
– Just vårfesten blir ännu bättre belägen inne i stan, då den blir en del av själva cruisingen, säger Johan Eriksson på JME Music.
Efter ett år med besparingskrav och ett överhängande hot om nedläggning av program blickar man nu framåt med stor positivitet. Lindeskolan har genom olika insatser, med gemensamma krafter, lyckats spara in omkring 11 miljoner på årsbasis.
– Vi har en bit kvar när det gäller pågående effektiviseringar för att få en ekonomi i balans, men det finns ett stort engagemang och stolthet på skolan, säger gymnasiechef Staffan Hörnberg.
Sedan gaskrisen 2022 har intresset för att ha koll på sin energiförbrukning och energipriserna ökat. Linde energi lanserar därför en ny energiapp, där användarna lättare kan få koll på förbrukning och kostnader.
– Vi har sett att allt fler kunder önskar att vi tar fram en app, de flesta behöver inte alla de detaljer som finns att ta fram via ”Mina sidor”, utan behöver en smidig snabb överblick, säger Jessica Järlstam, chef Kundservice på Linde energi i ett pressmeddelande.
Guldsmedshytte SK har haft det tufft mot seriens topplag med bara en hämtad poäng efter de tre toppmötena. Kumla har bevisligen varit svårast att rå på med 7-0 i bortamötet som gjordes i säsongens femte omgång. Extra revanschfyllt blev då när Kumla gästade Råsshallen under fredagskvällen, där det bjöds på en jämn kamp som gick till förlängning.
Om det var positiva tongångar på stormötet i Storå under onsdagen, var det desto dystrare i Vedevåg under torsdagskvällen, där man samlats för att diskutera skolans framtid. Det blev ett möte med mycket känslor, många frågor, men få svar från politikerna.
Mot slutet av onsdagens medborgardialog i Storå fick politikerna en fråga från en av Storåupprorets representanter. Bengt Storbacka (S) tog på sig att svara, och valde då att skifta fokus till medias bevakning av ärendet.
– Jag tycker frågan ska ställas till media, rubrikerna, vi har aldrig sagt att Storåskolan ska läggas ned, sade han inför åhörarna.
Andreas Forsén Jonsson är en av Sveriges främsta föreläsare inom social hållbarhet och attitydförändring. Onsdagen den 20 november föreläser han i Lindesberg, om längtan efter att passa in och vad som händer när man inte gör det.