Under en webbsänd lägesrapport på tisdagseftermiddagen informerade smittskyddsläkare Gunlög Rasmussen, hälso- och sjukvårdsdirektör Jonas Claesson samt vaccinsamordnare Inger Nordin Olsson om det aktuella coronaläget, som just nu dessvärre ser ut att gå åt fel håll igen.
Region Örebro län rapporterar en tydlig trend när det gäller smittspridningen av covid-19 i regionen. Under vecka 8 konstaterades ca 570 fall av sjukdomen, vilket är ungefär 100 fler än veckan innan. Ökningen sker i alla åldersgrupper, förutom de äldsta, något som anses vara en effekt av vaccinationen enligt smittskyddsläkare Gunlög Rasmussen.
Gunlög Rasmussen, smittskyddsläkare. Foto: Region Örebro län
– Jag kan inte nog betona vikten av att alla har ett personligt ansvar att följa de råd samt lagar och regler som gäller för att minska smittspridningen. Det handlar främst om vilka, och på vilket sätt vi träffas, oavsett vart.
Trots den ökande smittspridningen av coronaviruset ser Rasmussen ingen anledning till att rekommendera generell distansundervisning för högstadieskolor.
– Vi är inte i ett sådant läge idag. Men vi är långt ifrån en flockimmunitet och det kommer även dröja innan alla är vaccinerade. För att förhindra en tredje våg måste alla ta ett krafttag nu.
I mitten av januari såg regionen toppen på den andra vågen, och sedan ungefär en månad tillbaka har belastningen på vården minskat. Nu ser man dock att trenden är på väg att brytas, något som oroar.
– Det är oroande att vi sedan i fredags ser en tydlig uppgång i antalet patienter som behöver sjukhusvård. I Gävleborg rapporterar man att man redan är inne i en tredje våg, men vi har fortfarande möjlighet att bryta trenden. Jag vädjar till er att hålla ut ett tag till, tills vi har hunnit vaccinera en stor del av befolkningen, berättade Jonas Claesson.
– Det kommer att komma vaccin till alla, men det tar tid. Leveranser förskjuts och ställs in, vilket gör att planeringen också förskjuts. Vi befinner oss just nu i övergången mellan fas 1 och 2, där prio ligger på personer som är 80 år och äldre, avslutade Inger Nordin Olsson.
Kommentarer Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.
Monica Jomfjäll från Fonus i Lindesberg tillsammans med Hanna Johansson från Vilsna Tassar. I mitten katten Nina, som söker nytt hem. Foto: Camilla Lagerman
När en familjemedlem går bort ställs anhöriga ibland inför ett dilemma när det kommer till personens älskade husdjur som blivit kvar. För att kunna erbjuda djuret ett fortsatt liv i en ny kärleksfull familj har Fonus tillsammans med Djurskyddet Sverige startat initiativet Djuränklingar, där även ensamma människor kan finna en ny vän för livet.
– Det finns så många ensamma människor och ensamma katter. Kan vi hjälpa till att föra samman dem är det underbart, säger Monica Jomfjäll på Fonus i Lindesberg.
Sent på tisdagskvällen skickades flera patruller till en adress i Guldsmedshyttan sedan man fått samtal om att en påverkad man hade beväpnat sig med en yxa, vilken han också skall ha slagit sönder en dörr med.
– Det verkar ha varit väldigt stökigt på platsen. Vi har bland annat fått använda spotthuva, pepparspray och handfängsel vid ingripandet, uppger Stefan Wickberg, presstalesperson vid polisen i region Bergslagen.
Förskolan Grönsiskan i Lindesberg invigde sin helt nya ateljé under tisdagseftermiddagen. Under pompa och ståt klippte tre av förskolans små konstnärer det traditionsenliga bandet, som även det var skapat av barnen själva.
– Vi strävar hela tiden efter att barnen ska vara delaktiga, och vi har jobbat mycket med att få ner saker i barnens höjd, så det här blev verkligen jättebra, berättar rektor Stina Karlkvist.
INSÄNDARE/DEBATT: För att få ekonomin i balans beslöt Hälso- och sjukvårdsnämnden i september 2019 att reducera antalet arbetade timmar under kvällar, nätter och helger inom området jour och beredskap.
Tjänstemännen visade att det under 2018 endast hade gjorts 26 operationer på operationsavdelningen nattetid i Lindesberg. De beslöt därför att ta bort primärjouren på akutmottagningen i Lindesberg. De rådde närapå enighet om detta i nämnden. Först efter en längre tid uppdagades det att nämndens ordförande inte presenterat verksamhetens hela omfattning. Mellan klockslagen 17.00 och 07.00 behandlades dessutom 2 585 ytterligare patienter av kirurgjouren på akutmottagningen och 1 175 mellan 21.00 och 07.00.
Efter att antalet bekräftade fall av covid-19 under ett par veckors tid har legat runt 100 sjukdomsfall per vecka i kommunen, har nu siffran minskat till 76 under de senaste 7 dagarna. Samtidigt meddelar Folkhälsomyndigheten att man inför lättnader i restriktionerna för personer som fått minst en dos vaccin.
Efter förra veckans rekordhöga notering av antalet bekräftade covidfall i kommunen, ser läget för tillfället betydligt bättre ut. Från 128 sjukdomsfall under vecka 13 till 70 fall under de senaste 7 dagarna. Dock är läget fortfarande allvarligt, och belastningen inom sjukvården är fortsatt hög.
Ingen oro för extrem vårflod i dagsläget
Med våren kommer oro för vissa som bor i närheten av sjöar och vattendrag. En extrem vårflod med höga flöden kan orsaka stora skador på ...