Den som inte har ”uppdaterat” sin TV/digitalmottagare innan 15 september kommer inte längre ha tillgång till SVT1. Detta beror på att kanalen nu regionaliseras på samma vis som SVT2 varit en ”lokal kanal” med inslag från regionen.
I förra veckan blev det känt att SVT1, med mycket kort varsel, blir regionaliserad med start 25 augusti. Fram till den 15 september sänds kanalen precis som vanligt, men om man inte har uppdaterat sin TV/digitalmottagare innan slutdatum, då blir det svart i rutan. Detta är något som berör alla, vilket innebär hektiska dagar för bland annat TV-installatörerna.
-Vi lär ju helt enkelt åka ut och göra en ny kanalsökning på alla centraler i flerfamiljshusen samt hemma hos enskilda personer som inte kan lösa det här själva. Eftersom det här kom så plötsligt och med kort varsel så kommer vi naturligtvis få jobba långt in på kvällarna för att hinna med allt. Men det ska gå, säger Mattias Eriksson på Terab i Lindesberg med gott mod.
Redan i slutet av förra veckan började telefonen att ringa till radio- och tv-installatörerna, då de större hyresvärdarna i regionen fick besked om SVTs planer.
-Idag (måndag) har vi en ständigt växande kölista som just nu visar 120 arbeten för vår del. Och det lär bli betydligt fler, säger Mattias.
Tomas Eriksson, som just ska fara iväg på det första ”uppdateringsuppdraget”, gissar att det slutligen rör sig om flera hundra kunder på listan.
-Många fixar det här på egen hand, men sedan finns en grupp människor som helt enkelt inte klarar av det och därför tror jag vi får uppemot 500 kunder att serva innan det är över.
Mattias jämför detta med omläggningen från de analoga till digitala sändningar för ett par år sedan.
-Då var det visserligen mycket mer omfattande eftersom det var installation av helt ny hårdvara, nu räcker det med att uppdatera. Dock, jag minns att samtalen avlöste varandra, man satt i telefon i streck för att besvara alla frågor och funderingar, skrattar Mattias.
Så omfattande blir det alltså inte denna gång. Nu räcker det med att göra en kanalsökning på sin mottagare, sedan är man redo för den regionaliserade sändningen från SVT.
Fotnot: Mellan 25/8 – 15/9 ”dubbelbelyser” man SVT1, vilket betyder att kanalen fungerar utan att man gjort en automatisk kanalsökning. Efter 15 september blir det dock svart i rutan om man ej har gjort en kanalsökning. Utöver den regionala sändningen, så tas kanalplatsen SVT Extra bort och SVT 24 blir en nationell tjänst.
Det kommunala fastighetsbolaget FALAB, Fastigheter i Linde AB, har i veckan överenskommit med privatägda Lindesbergs Fastigheter AB om försäljning av Kristinaskolan och fastigheten Kvarngatan 9 i samma område. I ett pressmeddelande uppges att ägarskiftet dock kommer att ske först när skolverksamheten flyttar ut. Ägarskiftet kan därför ske tidigast hösten 2021.
– Vi är väldigt glada över det engagemang som finns hos de privata fastighetsägarna att vara med och utveckla Lindesberg, säger Roger Sixtensson, VD på FALAB.
Vid lunchtid på fredagen hade polisen en större insats i Storå med anledning av uppgifter från allmänheten som sade att en man gick omkring i samhället beväpnad med vad som liknade ett gevär.
– Vi har haft mycket resurser på plats för det här. Mannen är lokaliserad och omhändertagen och vi utreder det här just nu som ett brott mot vapenlagen, vilket är en rubricering som kan komma att ändras beroende på vad utredningen kommer fram till och om det verkligen rör sig om ett skjutvapen eller bara en attrapp, kommenterar Lars Hedelin, presstalesperson vid polisen i region Bergslagen.
Röös-matchen skulle spelas där Lindlöven skulle hylla sin stora supporter Ernst Röös. Matchen var gratis att se genom HockeyEttans sändning, där man i sin tur fick ta del av en ren utklassning. 7-0 syntes på poängtavlan när slutsignalen tog ton. En hyllningsmatch som den stora supporten Ernst Röös, nog är mycket stolt över.
Åttondelsfinalen är igång. Två matcher ska spelas, där en seg start gav den första segern till gästande Värnamo. Fina upphämtningar gjordes av hemmalaget, som inledningsvis ändrade 11-22 till 23-24. Med 1-2 i set och ett inledande 0-5 när det sista setet tog sin start, blev det däremot för mycket.
Under en webbsänd lägesrapport på tisdagseftermiddagen informerade smittskyddsläkare Gunlög Rasmussen, hälso- och sjukvårdsdirektör Jonas Claesson samt vaccinsamordnare Inger Nordin Olsson om det aktuella coronaläget, som just nu dessvärre ser ut att gå åt fel håll igen.
Allra helst bör man just nu avstå helt från att elda utomhus. Den som ändå så vill göra, bör vara mycket, mycket försiktig. Den uppmaningen kommer från kårchef Mikael Juneholm, Nerikes Brandkår i Lindesberg, med anledning av att det just nu råder stor risk för gräsbränder i vår region.
– Normalt sett brukar april vara tiden då vi har den här typen av brandrisker, men nu har vi fått väderomständigheter där torrt fjolårsgräs snabbt torkat upp och utgör brandrisk tidigare än vanligt. Detta bör man vara mycket försiktig med, säger Mikael Juneholm.
Det blev en stor förlust, när LIF Lindesberg gästade tabellfyran Amo under söndagen. De tekniska felen avlöste varandra, medan Amos målvakt såg till att LIF inte fick någon utbetalning, när avsluten väl kom. När slutsignalen väl närmade sig, hade LIF minskat poänggapet från ett tolvmålsunderläge till en tiomålsförlust.
Region Örebro län ser nu en svag ökning när det gäller smittspridningen av covid-19. Av totalt knappt 7 000 analyserade prover förra veckan var antalet positiva fall 450. Det kan jämföras med 390 fall veckan innan. Dessutom har man för närvarande brist på vaccin, detta meddelar regionen i ett pressmeddelande under tisdagen.