Figurerna får se ut hur som helst. Det här är Märta Almlöfs, 6 år, rymdvarelse som i filmen ska spela boll. Foto: Ida Lindkvist

Unga fick skapa animerad film

En av påsklovsaktiviteterna på Lindesbergs stadsbibliotek gav barn chansen att testa och lära sig att göra egen animerad film. Johnny Wernersson och Malin Dahl från Backa Studios fanns till förfogande och tillsammans med dem och färgad lera var det bara fantasin som kunde sätta gränser. 

Det är barn i åldern 7-12 år som blivit inbjudna att vara med och prova på att skapa sin egen animerade film. Intresset är stort och fler stolar får ställas fram. Inledningsvis sitter barnen samlade runt bordet som små tända ljus, man kan höra en knappnål falla. Men Johnny Wernersson och Malin Dahl från filmbolaget Backa Studios har snart mjukat upp dem genom att berätta och fråga. 
– Vi gör olika typer av filmer; animerat, reklamfilmer, musikvideos och företagsfilmer. Vi åker även runt i skolor och utbildar i hur man gör film, förklarar Johnny.

Till en början ska barnen få tillverka figurer i lera som sedan ska få liv och börja röra sig. De använder sig av metoden ”Stop motion”. Man ställer upp ett föremål, tar en bild, flyttar en aning, tar ytterligare en bild, och fortsätter därefter så tills det att man är nöjd och klar med sin film. 
– Man flyttar olika långt beroende på hur fort man vill att det ska röra sig, när man sedan spelar upp scenen så rör det sig. Ni får fundera ut vad ni vill göra för figurer, men eftersom det är er första film så tänk på att göra det ganska enkelt. En bläckfisk till exempel, med alla armar, är komplicerat. Kanske kan man göra bollar som rullar in. När det är animation får man hitta på vad som helst, säger Johnny och visar sedan på en surfplatta hur man gör. 


Minna och Ella i full gång. Foto: Ida Lindkvist

Barnen är snart igång och idéer verkar det finnas gott om. Leran skickas sinsemellan, någon behöver lite vit lera att dekorera den slingriga ormen med. David Hagström, 10 år, kommer egentligen från Linköping men spenderar lovet hos farmor och farfar. Han har gjort film förut, men inte på det här viset. 
– Jag har inte gjort animerad film tidigare, utan dataanimerad. Och så har jag varit med och gjort en Youtubefilm, men det blev jättemånga misslyckanden för att jag började skratta. Men det var inte bara mitt fel!, ler David och fortsätter: 

– Det här är också roligt, fast jag trodde nog att det skulle vara mer dataanimerat, men det blir kul ändå. Jag har gjort en rymdvarelse som ska äta planeter och människor. Planeten är ganska lite i jämförelse med rymdvarelsen, men han måste ju kunna äta den.  


David har fullt upp. Foto: Ida Lindkvist

Minna Aspling, 9 år, har gjort en råtta, en magisk nöt och buskar. 
– Råttan ska äta upp nöten och förvandlas till en möglig råtta. Det är första gången jag gör sådan här film, säger Minna.


Minna visar upp sina skapelser. Foto: Ida Lindkvist

Erik Lans, 11 år, följer med David när han spelar in sin film och kontrollerar hur det går till. Själv har han gjort lite film tidigare, men inte något sådant här. 
– Här har jag gjort en bil och en vägg. Bilen ska krascha in i väggen och här är bildelar till när bilen går sönder. Det här är jättekul, berättar Erik. 


David gör film med lite hjälp av Johnny, och Erik tittar på. Foto: Ida Lindkvist

Ella Lundborg, 7 år, har med lite hjälp av mamma gjort en liten elefant och en magisk, stor boll i regnbågens alla färger. 


Det är snart Ellas tur att göra sin film. Foto: Ida Lindkvist
Publicerad 9 april 2015 klockan 15:47

Ida Lindkvist

Lindesbergs lasarett. Foto: Camilla Lagerman

Tydlig ökning av antalet covidfall i länet

Under en webbsänd lägesrapport på tisdagseftermiddagen informerade smittskyddsläkare Gunlög Rasmussen, hälso- och sjukvårdsdirektör Jonas Claesson samt vaccinsamordnare Inger Nordin Olsson om det aktuella coronaläget, som just nu dessvärre ser ut att gå åt fel håll igen.

2 mars 2021 klockan 15:42 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

AnnonsGenrebild. Foto: Fredrik Norman

Tidig risk för gräsbränder: ”Undvik att elda”

Allra helst bör man just nu avstå helt från att elda utomhus. Den som ändå så vill göra, bör vara mycket, mycket försiktig. Den uppmaningen kommer från kårchef Mikael Juneholm, Nerikes Brandkår i Lindesberg, med anledning av att det just nu råder stor risk för gräsbränder i vår region.
– Normalt sett brukar april vara tiden då vi har den här typen av brandrisker, men nu har vi fått väderomständigheter där torrt fjolårsgräs snabbt torkat upp och utgör brandrisk tidigare än vanligt. Detta bör man vara mycket försiktig med, säger Mikael Juneholm.

2 mars 2021 klockan 10:18 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Linde Volley laddar mot slutspel

Bäst av två matcher mot Värnamo. Det är förutsättningarna, när Linde Volley går in för SM-slutspelets inledande å...

bildspel Djurmys på schemat under sportlovets läger på Reidarsgården

Sportlovets sista dag visade sig från sin allra bästa sida, med strålande solsken och varma ...

Gratis hemmamatch när Röös hyllas

Lindlövens IF ger alla som vill, chansen att se onsdagens hemmamatch mot Grums, genom HockeyEttans sändning utan kostnad. ...

Arkivbild Foto: Hasse Persson

Tiomålsförlust i Alstermo

Det blev en stor förlust, när LIF Lindesberg gästade tabellfyran Amo under söndagen. De tekniska felen avlöste varandra, medan Amos målvakt såg till att LIF inte fick någon utbetalning, när avsluten väl kom. När slutsignalen väl närmade sig, hade LIF minskat poänggapet från ett tolvmålsunderläge till en tiomålsförlust.

28 februari 2021 klockan 18:11 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Arkivbild Foto: Hasse Persson

En förlust avrundade grundspelet

Det blev en förlust i grundseriens sista match, inför SM-slutspelet. Stora upphämtningar genom matchens gång, där 20-11 blev 24-23, följde Lindelaget genom matchen. Något som gav positiva besked från Linde Volley, som nu kommer att ladda upp, inför ett spel i åttondelsfinalen.

27 februari 2021 klockan 18:15 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Ny förlust för Lindlöven
Fyra förluster inom de senaste fem matcherna, är Lindlövens aktuella facit när Vårserien närmar sig sitt slut. Nitton minuter efter matchens fö...
26 februari 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Misstänkta föremålet ej explosivt men hälsovådligt
Som tidigare har rapporterats, spärrades polishuset och delar av kvarteret av på fredagsmorgonen sedan man upptäckt en mystisk väska placerad på ...
26 februari 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Misstänkt farligt föremål vid polishuset – man gripen misstänkt för blåljussabotage
UPPDATERAD. Polishuset och delar av kvarteret spärrades på fredagsmorgonen av för allmänheten sedan man hittat ett misstänkt farligt föremål ...
26 februari 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Zila Conejeros enhetschef Arbetsmarknadsenheten. Foto: Camilla Lagerman

Snart dags för kommunens unga att söka sommarjobb

Nu är det snart dags för ungdomarna i Lindesbergs kommun att söka ferieplats för sommaren, och i år kan unga få pröva på att driva eget företag som feriejobb.
– Kanske har någon ungdom en idé som den vill pröva eller ett intresse av att få lära sig mer om hur det är att driva eget företag? säger Zila Conejeros, enhetschef på arbetsmarknadsenheten, Tillväxtförvaltningen, i ett pressmeddelande.

25 februari 2021 klockan 11:14 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Foto: Hasse Persson

bildspel Tuff förlust mot tabelljumbon

Säsongens sista möte mot Malung spelades under onsdagskvällen, i Lindehov. Båda lagen bjöd på ett svajigt spel, där Lindlöven bjöd in bortalaget trots tre fina mål i den andra perioden. Matchen fick i slutändan avgöras i straffläggning, där tabelljumbon spelade in 1-2.

24 februari 2021 klockan 21:44 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Smittspridningen i länet ökar samtidigt som det råder brist på vaccin

Region Örebro län ser nu en svag ökning när det gäller smittspridningen av covid-...

Regionens genomgång av hanteringen av överblivna vaccindoser klar

Region Örebro län har i en genomgång granskat hur de överblivna doserna vid inledningen ...

Lastbil av vägen på R68: ”Krockat med ett träd”

UPPDATERAD. En lastbil har åkt av riksväg 68 och kört in i ett träd, enligt tidiga uppgifter ...

AnnonsPer Nelzén instruerar Christina Orrbo och Ann Björklund bakom kassan. Foto: Camilla Lagerman

Historisk bokrea är igång

För det 34:e året i ordningen välkomnade bröderna Nelzén sina kunder till bokrean, som faktiskt blir den sista i brödernas regi. Med på plats fanns även de nya ägarna Christina Orrbo och Ann Björklund, som nu passar på att suga åt sig så mycket kunskap de kan innan det är dags att stå på egna ben.
– Vi övningskör för fullt, skrattar Ann bakom kassan.

23 februari 2021 klockan 13:38 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Minskade öppettider på kommunens bibliotek

Från och med den 1 mars kommer biblioteken i Lindesbergs kommun att minska sina öppettider. Bakgrunden till åtgä...

Tävlingen avslutad och två vinnare utsedda

Det var väldigt många som ville vara med och tävla om de signerade exemplaren av Anders Johnssons debutkokbok ”...

Nya siffror: Befolkningen ökar i Lindesberg

I dag, måndag, publicerar Statistiska Centralbyrån färska befolkningssiffror för 2020 för kommuner runt om i ...

Inbrottstjuvar stal bil vid ishallen – dumpade fordonet i Frövi

Någon gång mellan fredag och lördag har inbrottstjuvar härjat vid ishallen Lindehov i ...

Det blåser nya vindar i Centerpartiet – Storm tar över efter Kleber

Centerpartiet i Lindesbergs starke man, Jonas Kleber, lämnar nu över klubban efter ...

bildspel Otrolig vändning gav storslagen seger

Från ett sjumålsunderläge i halvleksvilan, till en fyramålsseger. När den andra halvleken spelades igång, hade Rimbo...

Arkivbild Foto: Hasse Persson

Lindlöven tog en poäng mot Kumla

Vårserien är en svajig historia för Lindlöven, som tidigare stod med fyra raka segrar. Efter sextio spelade minuter i sitt sista möte mot Kumla under söndagen, står man nu istället med två raka förluster och en förlorad bonuspoäng. Trots en förlust under söndagens förlängning mot Kumla, åker Lindlöven inte lottlösa hem.

21 februari 2021 klockan 19:11 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

bildspel Förlust mot snabbspelande Engelholm
Grundspelets sista hemmamatch spelades mot vassa Engelholm under lördagen. Hemmalaget bjöd upp till kamp, men fick svårt att möta tabelltreans ...
20 februari 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Partiell distansundervisning även efter sportlovet
Stadsskogsskolan i Lindesberg har vid ett flertal tillfällen under hösten och vintern fått övergå till fjärrundervisning, både delvis och även...
19 februari 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Halkan så extrem att även halkbekämpande maskiner måste krypa fram
Regn och minusgrader har resulterat i att det råder blixthalka i vårt område. Halkbekämpning pågår sedan flera timmar tillbaka - men inte i den ...
19 februari 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2021-02-19

2021-02-19

2021-02-18

2021-02-18

2021-02-18

2021-02-18

2021-02-17

2021-02-17

2021-02-17

2021-02-16

2021-02-16

2021-02-15

2021-02-15

2021-02-14

2021-03-02 18:21