En av påsklovsaktiviteterna på Lindesbergs stadsbibliotek gav barn chansen att testa och lära sig att göra egen animerad film. Johnny Wernersson och Malin Dahl från Backa Studios fanns till förfogande och tillsammans med dem och färgad lera var det bara fantasin som kunde sätta gränser.
Det är barn i åldern 7-12 år som blivit inbjudna att vara med och prova på att skapa sin egen animerade film. Intresset är stort och fler stolar får ställas fram. Inledningsvis sitter barnen samlade runt bordet som små tända ljus, man kan höra en knappnål falla. Men Johnny Wernersson och Malin Dahl från filmbolaget Backa Studios har snart mjukat upp dem genom att berätta och fråga.
– Vi gör olika typer av filmer; animerat, reklamfilmer, musikvideos och företagsfilmer. Vi åker även runt i skolor och utbildar i hur man gör film, förklarar Johnny.
Till en början ska barnen få tillverka figurer i lera som sedan ska få liv och börja röra sig. De använder sig av metoden ”Stop motion”. Man ställer upp ett föremål, tar en bild, flyttar en aning, tar ytterligare en bild, och fortsätter därefter så tills det att man är nöjd och klar med sin film.
– Man flyttar olika långt beroende på hur fort man vill att det ska röra sig, när man sedan spelar upp scenen så rör det sig. Ni får fundera ut vad ni vill göra för figurer, men eftersom det är er första film så tänk på att göra det ganska enkelt. En bläckfisk till exempel, med alla armar, är komplicerat. Kanske kan man göra bollar som rullar in. När det är animation får man hitta på vad som helst, säger Johnny och visar sedan på en surfplatta hur man gör.

Minna och Ella i full gång. Foto: Ida Lindkvist
Barnen är snart igång och idéer verkar det finnas gott om. Leran skickas sinsemellan, någon behöver lite vit lera att dekorera den slingriga ormen med. David Hagström, 10 år, kommer egentligen från Linköping men spenderar lovet hos farmor och farfar. Han har gjort film förut, men inte på det här viset.
– Jag har inte gjort animerad film tidigare, utan dataanimerad. Och så har jag varit med och gjort en Youtubefilm, men det blev jättemånga misslyckanden för att jag började skratta. Men det var inte bara mitt fel!, ler David och fortsätter:
– Det här är också roligt, fast jag trodde nog att det skulle vara mer dataanimerat, men det blir kul ändå. Jag har gjort en rymdvarelse som ska äta planeter och människor. Planeten är ganska lite i jämförelse med rymdvarelsen, men han måste ju kunna äta den.

David har fullt upp. Foto: Ida Lindkvist
Minna Aspling, 9 år, har gjort en råtta, en magisk nöt och buskar.
– Råttan ska äta upp nöten och förvandlas till en möglig råtta. Det är första gången jag gör sådan här film, säger Minna.

Minna visar upp sina skapelser. Foto: Ida Lindkvist
Erik Lans, 11 år, följer med David när han spelar in sin film och kontrollerar hur det går till. Själv har han gjort lite film tidigare, men inte något sådant här.
– Här har jag gjort en bil och en vägg. Bilen ska krascha in i väggen och här är bildelar till när bilen går sönder. Det här är jättekul, berättar Erik.

David gör film med lite hjälp av Johnny, och Erik tittar på. Foto: Ida Lindkvist
Ella Lundborg, 7 år, har med lite hjälp av mamma gjort en liten elefant och en magisk, stor boll i regnbågens alla färger.

Det är snart Ellas tur att göra sin film. Foto: Ida Lindkvist
Den nu 49-årige mannen dömdes år 2000 för att ha mördat en filipstadsbo och sedan dumpat kroppen i Silvergruvan i Hällefors kommun. Efter 20 år släpptes han på fri fot, men dömdes under måndagen till 16 års fängelse för försök till mord, grovt hot mot tjänsteman, grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor samt försök till allmänfarlig ödeläggelse. De två sista begicks i Gusselby, våren 2023.
INSÄNDARE/DEBATT: På måndagens möte i BUN så röstade majoriteten av ledamöterna för en nedläggning av skolan i Vedevåg. Det jag slås över är politikers brist på vision och vilja! Återigen ser vi hur politiker försöker att hitta flera argument för en nedläggning än själva kärnan, ekonomin. Helt plötsligt pratar många om att skolan i Vedevåg är för dålig, att det saknas resurser och att barnen där inte får samma chans som andra barn i kommunen. Även förvaltningen säger att det är den bästa lösningen för en ”likvärdig skola”. Varför kan man bara inte stå rak i ryggen och säga som det är, vi måste spara pengar och vi väljer att göra det utanför Lindesberg? Det handlar om ekonomi och en övertro på centralisering som först och främst drivs av moderaterna.
En villa i Guldsmedshyttan blev i december 2024 totalförstörd i en brand. Idag, onsdag, fick räddningstjänsten rycka ut till samma adress igen – då en ny brand upptäckts i det idag obebodda huset.
I november 2004 startade krögaren Osman Agrali pizzerian och restaurangen Jalla Jalla på Kristinavägen i Lindesberg. Osmans satsning blev snabbt ett uppskattat inslag i centrum, och namnet satte sig i lindebornas hjärtan. Drygt tio år senare överlämnade han verksamheten till sina söner, som då valde att ge restaurangen ett helt nytt koncept och namn – Jalla Jalla gick därmed i graven. Nu har Osman åter tagit plats vid pizzaugnen och tillsammans med sin sambo Dalal Hamo rest Jalla Jalla-skylten på nytt – denna gång vid Flugparken i Lindesberg.
– Jalla Jalla is back in town, säger Osman Agrali med ett stort leende.
Strax efter klockan 13.00 på fredagen fylldes Kristinavägen med festligt utsmyckade lastbilar som dunkade ut musik ur gigantiska högtalare, medan överlyckliga studenter dansade och ropade till åskådarna. Häng med ut i centrala Lindesberg genom vårt bildspel ovan och se en lång rad ögonblick från den klassiska urladdningen: studentkortegen.
Stämningen var på topp – och likaså vädret, som dagen till ära bjöd på sommar i ordets rätta bemärkelse. Se när studenterna på fredagen gjorde det klassiska utspringet från Lindeskolans aula, för att på torget mötas av familjer och vänner.
Dagligen kan vi läsa insändare om det kritiska läget i förskolan på olika platser i Sverige, och Lindesbergs kommun är dessvärre inte något undantag! Våra förutsättningar blir allt sämre och sämre. Var är vi på väg? De senaste årtiondena har det skett en stor samhällsförändring som kräver att alla jobbar heltid. Detta leder till att många barn vistas i förskolan mer än heltid vilket gör att det blir svårare för oss att få våra resurser att räcka till.
Fredag 6 juni firas nationaldagen med festligheter på flera håll i Lindesbergs kommun. Det blir en dag fylld med aktiviteter och högtidliga tal av flera intressanta personer som bland annat journalisten James Savage och radiojournalisten Martin Dyfverman.