Vem får komma till Ungdomsmottagningen? Får jag vara anonym? Och om jag hellre vill gå till en mottagning någon annanstans? Du är ung och har tusen frågor – ungdomsmottagningen finns för dig!
Att vara ung och allt som hör ungdomen till, det har hittills ingen sluppit undan. Ofta ryms många frågor inom en och det är inte alltid man vill eller kan fråga mamma om sex eller den där oupphörliga ångesten, eller gå till pappa med frågor som rör för tidig utlösning och uteblivande erektion. Men dörren till ungdomsmottagningen står öppen och de som jobbar där, de är där för din skull och för att hjälpa dig på allra bästa sätt.
– Hit får ungdomar komma, tjejer till och med tjugo år och killar till och med tjugofem. Beslutet till åldersskillnaden på tjej och kille beror på att tjejer har vanligtvis också en barnmorska på vårdcentralen medan det inte är lika lättillgängligt för killar, men man vill ändra på det, berättar Cecilia Nyqvist som är barnmorska på Lindesbergs ungdomsmottagning.
För de som vill besöka Karin Flygare, kurator och har hand om den psykosociala biten, får både killar och tjejer vara tjugotre år. Både hos Karin och Cecilia får man komma till ungdomsmottagningen hela det fyllda året.
Den stora mottagningen är placerad i Örebro och har runtom fyra mindre mottagningar i Lindesberg, Hallsberg, Karlskoga och Kumla.
– Man får söka till vilken mottagning man vill, det är fritt sökande. Man kanske vill gå mer anonymt. Vi tar emot alla oavsett om man är skriven här eller på annan ort, berättar Cecilia.
Lindesbergs ungdomsmottagnings mysiga väntrum.
Ungdomsmottagningen i Lindesberg har öppet tisdagar och torsdagar. På torsdagar är det drop-in mellan 14.00-16.00, och då är det många som passar på att komma förbi. Men man kanske vill vara lite mer anonym och inte riskera att springa på någon man känner i väntrummet, och då får man istället boka en tid. Man kan antingen mejla, vilket har blivit det vanligaste, eller så kan man ringa och beställa en telefontid, precis som man får göra till vårdcentralen numer. Det är alltid ungdomen själv som ringer, man remitteras inte. De önskar att den unga ska ringa själv, men ringer en vuxen har de alltid pratats vid hemma innan samtalet görs.
– Oavsett om man ringer eller mejlar så vill vi göra en kortare telefonintervju för att se om man ska komma hit eller behöver komma någon annanstans, det är bra att det blir rätt från början. Ibland kan det också vara så att man börjar här och att vi senare hjälper vidare, säger Karin.

På ungdomsmottagningen får man inte vara helt anonym, men det är inte heller någon som ringer hem utan samtycke från ungdomen.
– Vi får göra en bedömning hos den specifika individen. Vi måste ju fortfarande förhålla oss till socialtjänstlagen och anmälningsplikten, men så långt det är möjligt arbetar vi utefter ungdomens önskan.
Något som också är av vikt att veta inför ett kommande besök är att den kallelsen man får fungerar som en bussbiljett.
– Man kanske inte vill få kallelsen hem och då kan man istället få den skickad till skolsköterskan. Detta ökar möjligheten att ta sig och man får då lättare möjlighet att komma hit, säger Cecilia.
Det är helt gratis att besöka ungdomsmottagningen.
På UMO:s hemsida: www.UMO.se kan man ställa frågor anonymt samt läsa om sådant som sex, kroppen och droger, med mycket mer.
Vad erbjuder ungdomsmottagningen för hjälp? Får man verkligen gratis kondomer där? Jag har haft oskyddat sex, kan jag testa om jag fått klamydia?
Det och mycket mer svarar Ungdomsmottagningens Cecilia och Karin på i Del 2.
Förskolan Grönsiskan i Lindesberg invigde sin helt nya ateljé under tisdagseftermiddagen. Under pompa och ståt klippte tre av förskolans små konstnärer det traditionsenliga bandet, som även det var skapat av barnen själva.
– Vi strävar hela tiden efter att barnen ska vara delaktiga, och vi har jobbat mycket med att få ner saker i barnens höjd, så det här blev verkligen jättebra, berättar rektor Stina Karlkvist.
INSÄNDARE/DEBATT: För att få ekonomin i balans beslöt Hälso- och sjukvårdsnämnden i september 2019 att reducera antalet arbetade timmar under kvällar, nätter och helger inom området jour och beredskap.
Tjänstemännen visade att det under 2018 endast hade gjorts 26 operationer på operationsavdelningen nattetid i Lindesberg. De beslöt därför att ta bort primärjouren på akutmottagningen i Lindesberg. De rådde närapå enighet om detta i nämnden. Först efter en längre tid uppdagades det att nämndens ordförande inte presenterat verksamhetens hela omfattning. Mellan klockslagen 17.00 och 07.00 behandlades dessutom 2 585 ytterligare patienter av kirurgjouren på akutmottagningen och 1 175 mellan 21.00 och 07.00.
Efter att antalet bekräftade fall av covid-19 under ett par veckors tid har legat runt 100 sjukdomsfall per vecka i kommunen, har nu siffran minskat till 76 under de senaste 7 dagarna. Samtidigt meddelar Folkhälsomyndigheten att man inför lättnader i restriktionerna för personer som fått minst en dos vaccin.
En singelolycka med personbil har inträffat på länsväg 249 strax utanför Fellingsbro i riktning mot Arboga.
Under natten larmades Nerikes Brandkår ut till en gräsbrand norr om Lindesberg.
Sedan 37:an slog upp portarna till sina nyrenoverade och större lokaler i början av året har man bjudit på en rad olika nyheter. Inom kort hoppas man kunna lansera den senaste och kanske största av dem, nämligen sin alldeles egenproducerade glass.
– Det här är en chansning så klart, folk är vana vid att se 37:an på ett visst sätt, men vi hoppas att det blir succé, berättar Julia Ekmark.
Frövifors Pappersbruksmuseum tilldelades under fredagen den ärofyllda utmräkelsen Årets Arbetslivsmuseum, och fick därmed ta emot en emaljskylt samt en prissumma om 25 000 kronor.
– Det betyder så mycket personligen att få vara med och utveckla vår verksamhet, och speciellt att få ett ekonomiskt tillskott under ett hårt pandemiår, berättade den märkbart rörda museichefen Mikael Tiderman.
LindeNytts redaktion önskar alla läsare och annonsörer en riktigt Glad Påsk!
//Red.