Karin och Cecilia svarar på frågor om Ungdomsmottagningen. Foto: Ida Lindkvist

Unga i fokus – Del 2

Har jag klamydia? Vilken metod ska jag använda för att skydda mig? Varför får jag så tidig utlösning? Är jag gravid? Varför känner jag mig så orolig? Lider jag av ångest? Du är ung och har tusen frågor – ungdomsmottagningen finns för dig! 

I Del 1 tog vi med hjälp av Lindesbergs ungdomsmottagnings Karin Flygare, kurator, och Cecilia Nyqvist, barnmorska, reda på vem som får komma dit och hur det går till. I den här delen ska vi granska vad ungdomsmottagningen erbjuder dig som ung för hjälp. 

Huvudsakligen erbjuder ungdomsmottagningen preventivmedel, rådgivning, graviditetstest, STI-tester och det uppkommer även mycket frågor kring kropp, sex och kärlek. 
– Man är inte uppdelad i kropp och själ, de hänger ihop, säger Karin och ler. 

Till Karin kommer man med sina personliga bekymmer. Man kanske känner sig nedstämd, stressad eller har relationsproblem hemma, med kompisar eller med sin partner. 
– Man kan ha hamnat i en livskris och då vill vi vara lättillgängliga så man snabbt ska kunna komma hit. Det är många som går med oro och ångest men det finns hjälp att få.

Hos Cecilia kan man till exempel få hjälp att testa om man har, efter oskyddat samlag, drabbats av klamydia. Ett test som Cecilia tydligt vill poängtera är helt och hållet fullständigt odramatiskt. 
– Man visar sig inte för någon, man tar det själv på toan. Tjejer får ge ett topsprov och killar ett urinprov. Det är absolut ingenting att känna sig rädd för, jag tror många drar sig för att gå iväg fast men egentligen borde. Har man haft oskyddat sex och någon av parterna har haft sex tidigare, bör man lämna ett test. I framtiden kan man få svårigheter med att bli gravid. 50% märker inte några symtom, så det är superviktigt att man kollar sig. 

På preventivmedelsfronten finns det flera metoder. För killar; kondom, för tjejer; desto fler. Cecilia fortsätter: 
– P-piller är en metod och det finns flera som är gratis upp tills man är 25 år. Det finns P-stav och det är populärt om man inte kommer ihåg att ta pillret. P-plåster, P-ring och spiral. Spiral är inte så vanligt bland de yngsta, förut sa man att man inte kunde ha det om man inte fött barn först, men det kan man mycket väl. Vi vill också alltid ha ett förstabesök med frågor om ungdomens anamnes så man vet vilket preventivmedel man ska använda. 

Olika sorters P-piller.

Och så har vi den välkände och välbeprövade kondomen. Men Cecilia och Karin tycker att många inte längre tar det på allvar och tycker att det problematiserar samlaget. Flera killar tycker dessutom att kondomen inte sitter särskilt bra, och väljer då istället att strunta i den. Men det finns hjälp att få: 
– Man kan beställa tid i Örebro och boka besök för att hitta rätt kondom, det är rätt så nytt. Det finns ungefär 35 sorter, olika former, längder, tjocklek och vidder. 

Karin tillägger: 
– Ja, man får inte ge upp utan hitta rätt istället! 

Gratis kondomer finns att hämta!

Och Cecilia berättar varför det är så bra och viktigt med kondom: 
– Det skyddar mot både graviditet, könssjukdomar och det är det enda sättet för en kille att inte ofrivilligt bli pappa mot sin vilja, annars har tjejen hela makten. 

Man får också komma till ungdomsmottagningen för att hämta ett dagen-efter-piller, för det behöver man inte boka tid och skulle Karins och Cecilias dörrar vara stängda, är det bara att slå sig ned och vänta. 

Karin och Cecilia vill att killar ska känna sig minst lika välkomna som tjejerna till ungdomsmottagningen. 
– Killar kommer också hit med bristande erektion, för tidig utlösning, trång förhud och de är ofta otroligt nervösa och spända, de har burit på det här hela tiden. Men det är så himla viktigt att de känner sig välkomna, att de inte drar sig för att söka. 

På UMO:s hemsida: www.UMO.se kan man ställa frågor anonymt samt läsa om sådant som sex, kroppen och droger, med mycket mer.
Publicerad 12 november 2014 klockan 12:09

Ida Lindkvist

Genrebild. Foto: Fredrik Norman

Man i 65-årsåldern hittad avliden i Norrsjön

Under lördagskvällen pågick ett eftersök i Norrsjön på gränsen mellan Lindesberg och Ljusnarsbergs kommuner. Detta sedan allmänheten larmat om att en tom båt drev omkring ute på sjön. Efter cirka en timmes sökande hittades en avliden man i sjön.
– Det var civila som hjälpte till att söka som hittade mannen cirka klockan 20. Det finns inga misstankar om brott i samband med dödsfallet, uppger Gabriel Henning, presstalesperson vid polisen i region Bergslagen.

15 augusti 2022 klockan 11:24 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Annons


Chasse Royale Rick blev en av två hemmahästar som fick en silverplacering under söndagen. Arkivfoto: Timmy Lundegård

Framtidskuskarna tog för sig på travet

Säsongens nästsista tävlingsdag på Fornaboda kördes under söndagslunchen, där flera av sportens framtidsnamn fick chansen att visa upp sig. Bara ett lopp slutade med seger, där den segrande kusken var över 35 års åldern, samtidigt som 31-åringarna var framgångsrikast i vinnarcirkeln.

14 augusti 2022 klockan 19:45 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

bildspel Bildspecial: Ulf Lundell i Lindesberg Arena

Under rungande applåder klev Ulf Lundell upp på scenen under lördagskvällen i Lindesberg Arena för att göra sin...

Stekhet debatt på Norrtullstorget

Under en timmeslång stekhet debatt i tryckande värme lyftes flera av de mest aktuella frågorna inom sjukvården i Regionen ...

Skogsbrand utanför Storå var snabbt under kontroll

UPPDATERAD. Vid 17-tiden på fredagen upptäcktes en skogsbrand strax utanför Storå. Enligt Niclas Nielsen...

Foto: Timmy Lundegård

Kraftmätning väntas när Bergslagens Snabbaste ska avgöras

Lördagen den 20 augusti är det åter dags för kommunens bilentusiaster att besöka Linde Raceway, där den andra och sista tävlingen i Bergslagens Snabbaste ska avgöras. SHRA:s tävlingsgeneral Mikael ”Blomman” Blomberg avslöjar för LindeNytt att en kraftmätning inom familjen kommer att äga rum på rakan, då hans båda söner ställer upp – med varsin bil.
– Ena grabben vann förra gången, så nu håller vi på att fixa en till bil, så det blir slaget mellan Blombergsbröderna som ska slåss mot varandra, skrattar han.

12 augusti 2022 klockan 09:31 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Genrebild. Foto: Camilla Lagerman

Stort polispådrag: ”Hotade skada sig själv och andra”

Sent på torsdagseftermiddagen beordrades flera polispatruller till en adress i norra kommundelen. Enligt larmuppgift skall en person uttryckt allvarliga hot mot sig själv och andra.
– På grund av den allvarliga situationen skickades flertalet patruller ut på larmet. Den här personen hade sagt att han skulle skada sig själv och andra, berättar Gabriel Henning, presstalesperson vid polisen i region Bergslagen.

12 augusti 2022 klockan 09:28 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Uddamålseger mot Sveriges bästa lag!
Det färska SM-vinnande laget Ystads IF gästade Lindesberg Arena under onsdagskvällen, för en match inom Svenska Cupen. Ett roligt besök där må...
11 augusti 2022 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Grov stöld vid uthyrningsföretag
Natten till torsdag har företaget Hyrmaskiner i Lindesberg drabbats av en grov stöld. En minigrävare med tillhörande släp efterlyses nu av fö...
11 augusti 2022 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

bildspel Byggmästare Moberg möter Bergslagsmor i tredje upplagan av Flydda Tider
För tredje året i rad arrangerar Bergslagens Spektakelteater teatervandringen Flydda Tider med en helt ny vandring längs Strandpromenaden till sö...
10 augusti 2022 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Kompisarna Märta, Elsa, Ella och Tilde är jättenöjda med lägret hittills. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Linde Sports Camp igång för nionde året i ordningen

För nionde året i ordningen är omåttligt populära Linde Sports Camp i full gång, i och runt Lindesberg Arena. Sportlägret riktar sig till ungdomar som till hösten börjar årkurs 4 till 6, där deltagarna får chansen att testa på en rad olika sporter som de annars kanske inte hade upptäckt, samt knyta nya vänskapsband.

10 augusti 2022 klockan 11:39 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Genrebild. Foto: Camilla Lagerman

Man hotfull mot allmänheten i centrala Lindesberg: ”Hade ett tillhygge”

En man i 30-årsåldern misstänks för att under tisdagen ha hotat flera personer på en plats i centrala Lindesberg. Enligt initiala uppgifter skall mannen ha varit beväpnad med något slags tillhygge.
– Vi fick larm om att tre personer befinner sig på den här platsen, varav en av dem är väldigt påverkad och hotfull mot andra människor. Han hade ett tillhygge, utan att gå in på närmare detaljer, kommenterar Lars Hedelin vid polisen i region Bergslagen.

9 augusti 2022 klockan 18:06 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

LIF Lindesberg möter SM-vinnande Ystads IF

Försäsongen har bara börjat för LIF Lindesberg där man på en match mot VästeråsIrsta, håller sig obesegrade...

Vill man bli gammal i Sverige?

INSÄNDARE/DEBATT: Är ålderdomen i Sverige trygg? Fångar man upp alla gamla människor som behöver hjälp i det dagliga livet...

Annons


Genrebild. Foto: Fredrik Norman

Polisen stoppade vårdslös förare efter samtal från trafikant

En bilist på riksväg 68 utanför Lindesberg, misstänks för att ha utsatt övriga i trafiken för farlig körning. Enligt polisuppgift skall föraren, en kvinna i 65-årsåldern, ha gjort en omkörning för att sedan svänga av från riksvägen.
– Det resulterade i att den bilist som blivit omkörd fick göra en kraftig inbromsning för att undvika en kollision, kommenterar Gabriel Henning, polisen i Bergslagen.

8 augusti 2022 klockan 11:40 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Ungdomar bröt sig in i skola

Vid 18-tiden på söndagen larmades polisen om ett pågående inbrott i Lindeskolan.

Familjeglädje på Fornaboda

Inför fredagens lunchtävlingar så hade kusken, Valentin Prevost, stora delar av familjen på plats för en trevlig lunch på ...

Ville och Adams cykelresa genom Sverige slog insamlingsmålet

Måndagen den 11 juli påbörjade vännerna sin cykelresa genom Sverige, med målet att samla in 25...

Stew förbereder sig för spelning på Kopparbergsfestivalen

I slutet av maj turnéöppnade det Lindesbergsbaserade rockbandet Stew på Riff Musik Bar ...

bildspel Mycket glädje trots kalldusch när seniorerna hade kickoff

Det bjöds på mycket skratt, grillad korv, spel och ett plötsligt ösregn när SPF Seniorerna i ...

Ingrid Nilsson uttagen till U18-VM

I slutet av förra veckan kammade Frövi Judos supertalang Ingrid Nilsson hem ett välförtjänt guld vid Ungdoms-OS i ...

Christina Orrbo och Ann Björklund tar steget ut i näthandeln. Foto: Privat

Bokhandlarna Christina och Ann lanserar webbshop

För att möta sina kunders behov gör Blombergska Bokhandeln i Lindesberg en stor satsning på e-handeln och startar upp en egen webbutik i Ugglans regi med ett större sortiment än man tidigare har kunnat erbjuda.
– Vi hoppas nå ut till konsumenter som bor längre bort och även de i närområdet som inte har möjlighet att ta sig till bokhandeln, förklarar butiksägaren Christina Orrbo.

2 augusti 2022 klockan 12:44 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Axel från Lindesberg segrare i O-ringens H15-klass
Efter två års uppehåll kunde världens största orienteringstävling, O-ringen, återigen hållas i Uppsala under helgen. Tusentals tävlingssugna ...
1 augusti 2022 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

GULD till Ingrid Nilsson på Ungdoms-OS
Frövi Judos supertalang Ingrid Nilsson kammade under torsdagen hem ett guld vid Ungdoms-OS i slovakiska Banská Bystrica. Därmed skriver hon även ...
29 juli 2022 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Manskören efterlyser kandidater till årets kulturstipendium
Sedan 2017 har Manskören Harmoni delat ut ett kulturstipendium till minne av Gudrun Persson, som testamenterade en större summa pengar till kören...
29 juli 2022 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2022-07-28

2022-07-27

2022-07-27

2022-07-26

2022-07-25

2022-07-23

2022-07-22

2022-07-21

2022-07-20

2022-07-19

2022-07-18

2022-07-18

2022-07-18

2022-07-18

Evenemangstips
Nyheter från Aftonbladet
Nyheter från Expressen
Polishändelser i Örebro län
2022-08-16 06:25