Karin och Cecilia svarar på frågor om Ungdomsmottagningen. Foto: Ida Lindkvist

Unga i fokus – Del 2

Har jag klamydia? Vilken metod ska jag använda för att skydda mig? Varför får jag så tidig utlösning? Är jag gravid? Varför känner jag mig så orolig? Lider jag av ångest? Du är ung och har tusen frågor – ungdomsmottagningen finns för dig! 

I Del 1 tog vi med hjälp av Lindesbergs ungdomsmottagnings Karin Flygare, kurator, och Cecilia Nyqvist, barnmorska, reda på vem som får komma dit och hur det går till. I den här delen ska vi granska vad ungdomsmottagningen erbjuder dig som ung för hjälp. 

Huvudsakligen erbjuder ungdomsmottagningen preventivmedel, rådgivning, graviditetstest, STI-tester och det uppkommer även mycket frågor kring kropp, sex och kärlek. 
– Man är inte uppdelad i kropp och själ, de hänger ihop, säger Karin och ler. 

Till Karin kommer man med sina personliga bekymmer. Man kanske känner sig nedstämd, stressad eller har relationsproblem hemma, med kompisar eller med sin partner. 
– Man kan ha hamnat i en livskris och då vill vi vara lättillgängliga så man snabbt ska kunna komma hit. Det är många som går med oro och ångest men det finns hjälp att få.

Hos Cecilia kan man till exempel få hjälp att testa om man har, efter oskyddat samlag, drabbats av klamydia. Ett test som Cecilia tydligt vill poängtera är helt och hållet fullständigt odramatiskt. 
– Man visar sig inte för någon, man tar det själv på toan. Tjejer får ge ett topsprov och killar ett urinprov. Det är absolut ingenting att känna sig rädd för, jag tror många drar sig för att gå iväg fast men egentligen borde. Har man haft oskyddat sex och någon av parterna har haft sex tidigare, bör man lämna ett test. I framtiden kan man få svårigheter med att bli gravid. 50% märker inte några symtom, så det är superviktigt att man kollar sig. 

På preventivmedelsfronten finns det flera metoder. För killar; kondom, för tjejer; desto fler. Cecilia fortsätter: 
– P-piller är en metod och det finns flera som är gratis upp tills man är 25 år. Det finns P-stav och det är populärt om man inte kommer ihåg att ta pillret. P-plåster, P-ring och spiral. Spiral är inte så vanligt bland de yngsta, förut sa man att man inte kunde ha det om man inte fött barn först, men det kan man mycket väl. Vi vill också alltid ha ett förstabesök med frågor om ungdomens anamnes så man vet vilket preventivmedel man ska använda. 

Olika sorters P-piller.

Och så har vi den välkände och välbeprövade kondomen. Men Cecilia och Karin tycker att många inte längre tar det på allvar och tycker att det problematiserar samlaget. Flera killar tycker dessutom att kondomen inte sitter särskilt bra, och väljer då istället att strunta i den. Men det finns hjälp att få: 
– Man kan beställa tid i Örebro och boka besök för att hitta rätt kondom, det är rätt så nytt. Det finns ungefär 35 sorter, olika former, längder, tjocklek och vidder. 

Karin tillägger: 
– Ja, man får inte ge upp utan hitta rätt istället! 

Gratis kondomer finns att hämta!

Och Cecilia berättar varför det är så bra och viktigt med kondom: 
– Det skyddar mot både graviditet, könssjukdomar och det är det enda sättet för en kille att inte ofrivilligt bli pappa mot sin vilja, annars har tjejen hela makten. 

Man får också komma till ungdomsmottagningen för att hämta ett dagen-efter-piller, för det behöver man inte boka tid och skulle Karins och Cecilias dörrar vara stängda, är det bara att slå sig ned och vänta. 

Karin och Cecilia vill att killar ska känna sig minst lika välkomna som tjejerna till ungdomsmottagningen. 
– Killar kommer också hit med bristande erektion, för tidig utlösning, trång förhud och de är ofta otroligt nervösa och spända, de har burit på det här hela tiden. Men det är så himla viktigt att de känner sig välkomna, att de inte drar sig för att söka. 

På UMO:s hemsida: www.UMO.se kan man ställa frågor anonymt samt läsa om sådant som sex, kroppen och droger, med mycket mer.
Publicerad 12 november 2014 klockan 12:09

Ida Lindkvist

Solhagen i Torphyttan. Foto: Linde energi

Satsa på lokal energiförsörjning för att möta framtida utmaningar

INSÄNDARE/DEBATT: Att det råder elbrist i Sverige är en myt. I norra Sverige produceras ett överskott på el, medan förbrukningen är större i söder. Vad som kan uppstå är effektbrist, vilket innebär att produktionen inte möter efterfrågan vid ett visst tillfälle eller under en kortare tidsperiod. Då behöver vi importera el. När, var och hur elen produceras och konsumeras kommer att påverka elpriset i framtiden.

19 januari 2022 klockan 11:16 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

AnnonsFoto: Fredrik Norman

Regeringens lösning: el-bidrag för att betala skyhöga skatter

INSÄNDARE/DEBATT: Människor runt om i landet tvingas nu leva med konsekvenserna av regeringens energipolitik. 400% ökning av elpriset jämfört med december 2020 är ett faktum. Det är inte bara elpriset som rusat i höjden, även drivmedelspriserna har skenat. Efter årsskiftet nådde dieselpriset över 20 kr per liter, (näst) högst i världen. Nu försöker regeringen rädda ansiktet genom att betala ut el-bidrag till en tredjedel av Sveriges hushåll, bara för att vanligt folk ska kunna betala samma regeringens skyhöga skatter. Socialism i ett nötskal.

18 januari 2022 klockan 11:26 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Röklukt i livsmedelsbutik undersöktes av brandkåren

Strax före klockan sju på tisdagsmorgonen, larmades Nerikes Brandkår ut till en livsmedelsbutik i ...

434 nya fall i kommunen – på en vecka

Antalet bekräftade fall av covid-19 i Lindesbergs kommun fortsätter att öka i rekordfart. Enligt färska siffror ...

Bankhus utsatt för skadegörelse: ”Flera rutor har skadats”

På måndagsmorgonen larmades polisen till Kungsgatan i centrala Lindesberg, sedan nå...

Arkivbild. Foto: Hasse Persson

Söndagens volleyboll är framflyttad

Ännu en volleybollmatch inom Elitserien flyttas. I början av året var det hemmaderbyt mot Örebro som flyttades på grund av spelare som testat sig positivt mot covid-19 och även nu på söndag, när Hylte Halmstad planerades att gästa Lindesberg, så ställer nya positiva coronatest till det.

15 januari 2022 klockan 22:04 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Johan Pettersson säkrar första målet för WSK under fredagskvällen. Foto: Timmy Lundegård

Publikfri hemmamatch slutade med förlust

Dörrarna var låsta när fredagens match mot Per-Ols skulle spelas, istället fick man följa matchen på Facebook. Efter ett beslut från WSK Lindesbergs styrelse, vill man testa att spela ett fåtal hemmamatcher utan publik i ett försök att minska Coronasmittan.
– Vi känner som förening att vi måste vara med och stävja det här med Corona som är i samhället, säger Magnus Lissmats.

14 januari 2022 klockan 23:11 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Nattöppen akutmottagning från den 17 januari
Från och med måndag den 17 januari kan invånare återigen vända sig till akutmottagningen på Lindesbergs lasarett oavsett akuta besvär och tid p...
14 januari 2022 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Extremt halt: ”Det är tufft, men vi kämpar på!”
På många platser i kommunen råder just nu mycket svår halka till följd av väderomslaget från kallgrader till mildare väder. På Samhä...
13 januari 2022 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Trafikolycka i Frövi – lastbil och personbil kolliderade
En lastbil och personbil var inblandade i en trafikolycka på torsdagsmorgonen i centrala Frövi. Enligt uppgift från polisen skall ingen av de ...
13 januari 2022 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Klas Pettersson startade sin egen bergtäkt i Fröddesboda strax utanför Lindesberg. Foto: Camilla Lagerman

Klas startade sin egen bergtäkt: ”Drömmen är att kunna arbeta heltid med det här”

När Klas Pettersson tog över gården i Fröddesboda efter sin far började han fundera på vad han skulle kunna använda all mark till. En stor del av de många hektaren bestod nämligen av ungskog, men det fanns även en stor mängd berg. 2015 skickade han in sin ansökan om att få starta upp en bergtäkt och under våren 2020 fick han besked att det var beviljat. Sedan dess har han arbetat hårt med att anlägga en väg in till grustäkten, och strax innan jul krossade han sina första ton grus.

12 januari 2022 klockan 16:00 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Foto: Camilla Lagerman

Ny toppnotering i coronafall ger längre väntetid på provsvar

Den senaste tidens kraftiga ökning av antalet coronafall i länet har återigen gett regionens underleverantör problem med att hinna analysera alla prover som tas för covid-19. Många av de prover som tagits de senaste dagarna kommer därför få långa svarstider, vilket innebär längre än de 3 dygn från inlämning av prov vilket är satt som regionens övre tidsgräns.

11 januari 2022 klockan 16:19 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Nya restriktioner från och med onsdag 12 januari

Antalet bekräftade fall av covid-19 har ökat kraftigt i hela landet efter jul- och nyårshelgerna, och Ö...

Hur kan vi värna demokratin? Svar: Genom att utbilda och informera barn och unga

INSÄNDARE/DEBATT: ”Ungdomen är vår framtid”, ”Det är de unga som ska ...

Brandkåren larmades om rökutveckling i industrilokal

Strax före klockan åtta på måndagsmorgonen, larmades Nerikes Brandkår ut till en industribrand i ...

AnnonsSkärmbild från Region Örebro läns hemsida.

Kraftigt ökad smittspridning – omikron dominant

Under vecka 52 ökade smittspridningen av covid-19 i Örebro län kraftigt, då cirka 1 860 nya fall noterades, något som kan jämföras med drygt 700 fall veckan innan. Även i Lindesbergs kommun syns en rejäl ökning, då 113 nya fall har bekräftats under de senaste sju dagarna, varav 50 bara under ett dygn. Anledningen till den kraftiga ökningen i länet förklaras av att den mer smittsamma varianten av viruset, omikron, nu är dominant i smittspridningen.

5 januari 2022 klockan 11:09 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Volleybollderby flyttas efter coronasmitta

Onsdagens elitseriemöte i volleyboll mellan Lindesberg och Örebro ställs in med kort varsel efter att en av ...

Brandkåren ryckte ut till häst i nöd: ”Föll omkull på isen”

På tisdagsförmiddagen larmades Nerikes Brandkår om en häst som hade fallit ...

Fyra personer misshandlades i stort slagsmål

På nyårsnatten larmades polisen om ett pågående slagsmål i Vedevåg. Enligt uppgift skall mellan 10-15 ...

SMHI varnar för plötslig ishalka

Regn följt av uppklarnande väder och fallande temperaturer. Så ser prognosen ut, som SMHI nu flaggar gul varning för gä...

Gott Nytt År!

Med bara några timmar kvar av året, passar redaktionen på att tacka er alla för i år och samtidigt önska er ett Gott Nytt 2022!

Nya missförhållanden vid äldreboende – ny Lex Sarah-anmälan gjord

I början av november rapporterade LindeNytt om en rad missförhållanden vid ett ä...

Genrebild. Foto: Fredrik Norman

Industribrand var snabbt under kontroll: ”Ingen har skadats”

På onsdagsmorgonen larmades Nerikes Brandkår ut till en industribrand i Lindesberg.

29 december 2021 klockan 09:09 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

WSK gästas av Allsvenskt motstånd
Fyra lag återstår i innebandyns Distriktsmästerskap. Ett av lagen är WSK Lindesberg som på onsdag tar emot Lillån IBK, ett lag som till vardags ...
28 december 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Värna om patientsäkerheten och ställ krav på vaccinbevis om man arbetar med äldre
INSÄNDARE/DEBATT: Vi har i vårt land ett kommunalt självstyre. Men det får inte gå så långt att kommunala beslut äventyrar patientsäkerheten...
27 december 2021 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

bildspel Tuff match på Annandagen
Årets sista handbollsmatch slutade med säsongens tolfte förlust. Det tidigare Elitserielaget OV Helsingborg visade i början av månaden sin styrka...
26 december 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2021-12-24

2021-12-23

2021-12-22

2021-12-21

2021-12-21

2021-12-20

2021-12-20

2021-12-20

2021-12-19

2021-12-19

2021-12-19

2021-12-17

2021-12-16

2021-12-16

Nyheter från Aftonbladet
Nyheter från Expressen
Polishändelser i Örebro län
2022-01-19 18:09