302 ungdomar svarade på den ”ungdomsenkät” som kommunens utvecklingsenhet och Studiefrämjandet tagit fram. Som vi tidigare berättat, är syftet med enkäten att få svar på vad ungdomarna saknar i Lindesbergs kommun samt att lyckas omvandla dessa brister till vår styrka istället.-Det är ju inte upp till oss gamlingar att säga vad ungdomarna vill och ska göra. Det är bara något som ungdomarna själva kan svara på, förklarar Christer Kallin på utvecklingsenheten som är delaktig i ungdomsenkäten.
Vad vill unga kommunbor göra på fritiden? Vad saknar de egentligen? Svaren finns i den stora högen av enkätsvar som landat på utvecklingsenhetens bord. Bland annat önskas fler konserter och satsningar inom musik genom t ex en hiphop-skola och en ungdomskör. En sommarfestival i stil med Augustibuller. Mötesplatser av olika slag, som exempelvis en fritidsgård och ett kvällsöppet kafé. Möjlighet att arrangera fotbollskvällar för alla åldrar. Prova på olika jobb. Aktiviteter som att prata med gamla människor. Lära sig matlagning. Väcka liv i Folkets Park i Storå/Guldsmedshyttan med mera.
Christer Kallin blev mycket positivt överraskad av det stora intresset och engagemanget. Totalt 302 personer har svarat – och då bör tilläggas att enkäten inte var nätbaserad och tillgänglig på Internet.
-Det är fantastiskt bra att så många tog chansen, ett tydligt tecken på att ungdomarna faktiskt vill vara med och påverka. Man ser också att spridningen är mycket god, det har kommit svar från kommunens alla hörn, berättar han.
Christer Pilblad, Studiefrämjandet, är också mycket överraskad över att så många unga verkligen visar framfötterna på det här sättet.
-Det finns en kraft och energi hos ungdomarna och det tycker jag är jätteviktigt att vi tar vara på också. Nu gäller det att vi sätter igång med nästa fas i det här, för att komma igång med det arbete som krävs för att uppnå våra ungdomars önskemål, förklarar Christer Pilblad.
Det första steget sker redan ikväll (fredag 15 okt). Klockan 18 kommer en fullständig presentation av enkätsvaren att göras på Kultur & Musikhuset Hillstreet på Kullgatan.
-Nu hoppas vi naturligtvis att så många som möjligt kommer till oss och med detta visar att man verkligen vill åstadkomma saker och ting, att man är redo att ställa upp hela vägen, säger Pilblad.
Kortfattat kan sägas att kvällen handlar om att lägga en grund för det kommande arbetet. Vidare kommer underlaget att bli en del i den lokala handlingsplanen för landsbygdsutveckling. Delar av ungdomarnas förslag skall sjösättas redan innan årsskiftet.
Fotnot: Kvällen på Hillstreet avslutas med en konsert där totalt sex band förnöjer kvällen för publiken.
Den nu 49-årige mannen dömdes år 2000 för att ha mördat en filipstadsbo och sedan dumpat kroppen i Silvergruvan i Hällefors kommun. Efter 20 år släpptes han på fri fot, men dömdes under måndagen till 16 års fängelse för försök till mord, grovt hot mot tjänsteman, grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor samt försök till allmänfarlig ödeläggelse. De två sista begicks i Gusselby, våren 2023.
INSÄNDARE/DEBATT: På måndagens möte i BUN så röstade majoriteten av ledamöterna för en nedläggning av skolan i Vedevåg. Det jag slås över är politikers brist på vision och vilja! Återigen ser vi hur politiker försöker att hitta flera argument för en nedläggning än själva kärnan, ekonomin. Helt plötsligt pratar många om att skolan i Vedevåg är för dålig, att det saknas resurser och att barnen där inte får samma chans som andra barn i kommunen. Även förvaltningen säger att det är den bästa lösningen för en ”likvärdig skola”. Varför kan man bara inte stå rak i ryggen och säga som det är, vi måste spara pengar och vi väljer att göra det utanför Lindesberg? Det handlar om ekonomi och en övertro på centralisering som först och främst drivs av moderaterna.
En villa i Guldsmedshyttan blev i december 2024 totalförstörd i en brand. Idag, onsdag, fick räddningstjänsten rycka ut till samma adress igen – då en ny brand upptäckts i det idag obebodda huset.
I november 2004 startade krögaren Osman Agrali pizzerian och restaurangen Jalla Jalla på Kristinavägen i Lindesberg. Osmans satsning blev snabbt ett uppskattat inslag i centrum, och namnet satte sig i lindebornas hjärtan. Drygt tio år senare överlämnade han verksamheten till sina söner, som då valde att ge restaurangen ett helt nytt koncept och namn – Jalla Jalla gick därmed i graven. Nu har Osman åter tagit plats vid pizzaugnen och tillsammans med sin sambo Dalal Hamo rest Jalla Jalla-skylten på nytt – denna gång vid Flugparken i Lindesberg.
– Jalla Jalla is back in town, säger Osman Agrali med ett stort leende.
Strax efter klockan 13.00 på fredagen fylldes Kristinavägen med festligt utsmyckade lastbilar som dunkade ut musik ur gigantiska högtalare, medan överlyckliga studenter dansade och ropade till åskådarna. Häng med ut i centrala Lindesberg genom vårt bildspel ovan och se en lång rad ögonblick från den klassiska urladdningen: studentkortegen.
Stämningen var på topp – och likaså vädret, som dagen till ära bjöd på sommar i ordets rätta bemärkelse. Se när studenterna på fredagen gjorde det klassiska utspringet från Lindeskolans aula, för att på torget mötas av familjer och vänner.
Dagligen kan vi läsa insändare om det kritiska läget i förskolan på olika platser i Sverige, och Lindesbergs kommun är dessvärre inte något undantag! Våra förutsättningar blir allt sämre och sämre. Var är vi på väg? De senaste årtiondena har det skett en stor samhällsförändring som kräver att alla jobbar heltid. Detta leder till att många barn vistas i förskolan mer än heltid vilket gör att det blir svårare för oss att få våra resurser att räcka till.
Fredag 6 juni firas nationaldagen med festligheter på flera håll i Lindesbergs kommun. Det blir en dag fylld med aktiviteter och högtidliga tal av flera intressanta personer som bland annat journalisten James Savage och radiojournalisten Martin Dyfverman.