Björn, Love, Thea, Ronja och Lina studerar bin under sommaren. Foto: Jennie Larsson
Ungdomar hjälper till att utveckla app som räddar bin
I Björn Lagermans egna kupa i Lindesberg pågår just nu en intensivt arbete med att granska bilder av bin, och till sin hjälp har han åtta flitiga sommarjobbare.
-Vi har redan över 1 000 användare i hela världen som använder sig av appen. Det vi gör nu är att öka prestationen och göra det säkrare, ju mer vi tränar programmet ju bättre blir det, berättar innovatören Björn Lagerman.
I det lilla rummet sitter en grupp ungdomar som sommarjobbar med att granska bilder av bin och markera regioner drabbade av parasiten Varroa Destructor, som appen sedan ska kunna hitta med hjälp av mobilkameran.
-Programmet i appen bygger på AI Artificiell Intelligens, och just nu lär vi programmet att hitta parasiter, förklarar Björn.
Josef, Rikard och Linus har fullt fokus. Foto: Jennie Larsson
Arbetet är beräknat att ta ungefär två veckor till, det är 4 000 bilder som väntar på att bli analyserade, och arbetet måste göras mycket noggrant, varenda bi måste studeras. På varje bild är det uppskattningsvis runt
1 000 bin, och det tar i runda slänga 5-10 minuter för varje bild att granskas.
-Det är viktigt att varje bild blir korrekt bedömd, annars kommer programmet lära sig fel, förklarar Björn.
– Vi försöker fokusera i mindre områden och beta av rad för rad, förklarar Lina och Ronja, som är två av ungdomarna som har fått det lite annorlunda sommarjobbet.
Rikard Lagerman som är professionell programmerare och ansvarig för appen, är här tillfälligt och lär upp Linus Ramneborg som ska ta över administrationsverktygen för servern.
Linus som är helt nyutexaminerad från Lindeskolan i Lindesberg, har studerat teknik med datainriktning och har fått chansen att arbeta med detta. Något som de är ensamma om i hela världen.
-Vi har också ett indiskt team som utvecklar appen, ett annat team gör bildanalyser, det finns också en grupp på Örebro Universitet som gör bildanalyser. Under 2017 gjordes det stora arbetet, nu är det finslipning, förklarar Björn som prisades på Örebrogalan 2018 och fick pris för både Årets Innovation samt Årets Digitala Innovation.
Mer om Björn Lagermans arbete med BeeScanning finns att läsa i LindeNytts tidigare artikel som du hittar här.
I julas agerade Sara Aspling och hennes vänner i Trygg Vuxen jultomtar, då de delade ut julklappar till ett flertal av kommunens ungdomar. Nu har tomtekostymen bytts ut mot sommarkläder när föreningen bjuder in till en trivseldag där ungdomar och vuxna kan finna gemenskap och samtidigt utmana varandra i olika lekar.
– Man måste ju starta någonstans och vi kan bara hoppas att så många som möjligt kommer, säger Sara.
Efter ett långt pandemiuppehåll kan nu Ramsbergs idrottsförening äntligen bjuda in till sin traditionsenliga karneval som tågar genom byn på midsommardagen. Festligheterna fortsätter sedan en bit in på kvällen vid festplatsen med musikunderhållning, café och olika typer av lotterier.
– Eftersom vi inte har någon anmälan har vi inte en aning hur många bidrag det blir, det kan bli alltifrån ett till tjugo, skrattar Hanna Toumisto, ordförande i föreningen.
Lindesbergs folkdansgille är den förening som sedan 50-talet varit med och arrangerat det traditionella midsommarfirandet i Oscarsparken, Lindesberg. Arne Evertsson är en av medlemmarna och har själv medverkat under de senaste 50 åren. Men den här sommaren blir det inget. Han berättar för LindeNytt, att man i år helt enkelt inte har fått ihop tillräckligt med folk för att kunna genomföra evenemanget.
– Jag vet inte om det beror på pandemin, men det verkar som att folk har skaffat andra vanor, förklarar han.
Midsommaraftonen närmar sig och även om några platser i år inte kommer att hålla något firande, så finns det fortfarande många valmöjligheter för den som vill uppleva det traditionella firandet. LindeNytt har listat de platser som just nu har kommit till vår kännedom.
Fiske drog upp en vinnarfisk
I lördags arrangerades Fiskets Dag i Dalkarlshyttan. Arrangören, Lindessjöns FVO, summerar tillställningen som den bästa någonsin sett till ...
INSÄNDARE/DEBATT: Det är intressant hur kommunpolitikern Bengt Storbacka försöker att rikta fokus mot privatiseringar istället för att prata om de verkliga problem som råder på det sjukhus som finns i hans kommun. Storbacka vill hellre prata om hur det ser ut i andra regioner, inte minst i Stockholm. I sammanhanget kan man då påpeka att Region Stockholm har kortast operationsköer i landet. Faktum är att Bengt Storbacka inte har något mandat när det kommer till sjukvården i regionen utan det är hans partikollegor Andreas Svahn och Karin Sundin som har det. Samma S-regionpolitikerna som stängde nattakuten för något år sedan.
Just nu pågår de sista repetitionerna för fullt inför Bergslagens Spektakelteaters hittills största uppsättning Korpspelen. Vid den unika spelplatsen inuti Aerodromen i Gammelbo har skådespelarna samlats för att genomföra den första kostymrepetitionen.
– Det är en oerhört rolig, fantastisk och unik ensemble som jag fått möjlighet att jobba med, utbrister regissören Stefan Jansson glatt när LindeNytt kommer på besök.
Det blir en tredje sommar med Martin Almgren på Råsvalens vatten, när man den 16 juli återigen bjuder in till en kvälls flytande konsert. Nytt för i år är att även besökare utan båt har möjlighet att se framträdandet, då man kommer att ställa upp en storbildsskärm och högtalare vid Gusselby Annorlunda.
– Folk som inte har båt, men som ändå vill se konserten, kan åka dit, säger Martin.
I höstas inkom ett medborgarförslag till Lindesbergs kommun, som föreslog att det skulle byggas insektshotell för främja den biologiska mångfalden. Resultatet blev att utlysa en tävling där medborgarna fick lämna förslag på vilka byggnader i kommunen som skulle komma att gestaltas som insektshotell. Under måndagen avtäcktes det vinnande bidraget, föreställande Koppartornet på Kaninholmen i Frövi, som fått sin plats utanför äldreboendet Tallen.