Björn, Love, Thea, Ronja och Lina studerar bin under sommaren. Foto: Jennie Larsson
Ungdomar hjälper till att utveckla app som räddar bin
I Björn Lagermans egna kupa i Lindesberg pågår just nu en intensivt arbete med att granska bilder av bin, och till sin hjälp har han åtta flitiga sommarjobbare.
-Vi har redan över 1 000 användare i hela världen som använder sig av appen. Det vi gör nu är att öka prestationen och göra det säkrare, ju mer vi tränar programmet ju bättre blir det, berättar innovatören Björn Lagerman.
I det lilla rummet sitter en grupp ungdomar som sommarjobbar med att granska bilder av bin och markera regioner drabbade av parasiten Varroa Destructor, som appen sedan ska kunna hitta med hjälp av mobilkameran.
-Programmet i appen bygger på AI Artificiell Intelligens, och just nu lär vi programmet att hitta parasiter, förklarar Björn.
Josef, Rikard och Linus har fullt fokus. Foto: Jennie Larsson
Arbetet är beräknat att ta ungefär två veckor till, det är 4 000 bilder som väntar på att bli analyserade, och arbetet måste göras mycket noggrant, varenda bi måste studeras. På varje bild är det uppskattningsvis runt
1 000 bin, och det tar i runda slänga 5-10 minuter för varje bild att granskas.
-Det är viktigt att varje bild blir korrekt bedömd, annars kommer programmet lära sig fel, förklarar Björn.
– Vi försöker fokusera i mindre områden och beta av rad för rad, förklarar Lina och Ronja, som är två av ungdomarna som har fått det lite annorlunda sommarjobbet.
Rikard Lagerman som är professionell programmerare och ansvarig för appen, är här tillfälligt och lär upp Linus Ramneborg som ska ta över administrationsverktygen för servern.
Linus som är helt nyutexaminerad från Lindeskolan i Lindesberg, har studerat teknik med datainriktning och har fått chansen att arbeta med detta. Något som de är ensamma om i hela världen.
-Vi har också ett indiskt team som utvecklar appen, ett annat team gör bildanalyser, det finns också en grupp på Örebro Universitet som gör bildanalyser. Under 2017 gjordes det stora arbetet, nu är det finslipning, förklarar Björn som prisades på Örebrogalan 2018 och fick pris för både Årets Innovation samt Årets Digitala Innovation.
Mer om Björn Lagermans arbete med BeeScanning finns att läsa i LindeNytts tidigare artikel som du hittar här.
Under söndagen var det åter dags för ett dubbelarrangemang i arenan. Både LIF-damerna och herrarna fick visa upp sig från den ljusa sidan och lämnade all dramatik utanför. För damerna slutade det med en tolvmålsseger medan herrarna segrade med det dubbla.
Lindlövens andra norrlandsturné för serien bjöd på en dyster repris. Trots att det redan under båda matcherna såg ljust ut efter två perioder, så kunde man inte försvara sig inom matchernas sista tjugo minuter. Istället blev det en lång resa hem, där segernollan kvarstår för AllEttans nästjumbo.
För tolfte året i rad erbjuder Bergslagens Sparbank traktens unga entreprenörer ett riktigt drömjobb under sommarlovet. Syftet är att skapa förutsättningar för ungdomar att utveckla både sig själva och sina affärsidéer, samtidigt som man får ett startkapital av banken.
Melloaktuella Axel Schylström tar med sig vännen och grundaren av organisationen Aldrig Ensam, Charlie Eriksson, på en tabubrytande turné. Vårens första stopp blir i Lindesberg, där duon sätter upp showen Aldrig Ensam, som handlar om psykisk ohälsa.
– Det är tyvärr ganska sällsynt att killar pratar om det här, berättar Axel för LindeNytt.
Förskola stängd efter ”stökigt inbrott”
En förskola i Frövi håller stängt på tisdagen på grund av ett inbrott som upptäcktes vid sextiden på morgonen. Enligt polisen skall det fö...
Lindesbergs första hälsomässa blev en riktig publiksuccé när den anordnades under lördagen. En rad olika behandlingsformer för hälsa och välmående presenterades för besökarna, och många tog tillfället i akt att prova på.
– Det har varit fullt ända sedan vi öppnade dörrarna, det är så roligt! berättar Rosmarie Haapala som är en av arrangörerna.
Under den senaste tiden har det rapporterats om höga vattenflöden i sjöar och vattendrag i vårt område, men nu kommer äntligen glädjande besked från det lokala energibolaget. I ett pressmeddelande skriver Linde Energi att ”kulmen är nådd” och riktar ett stort tack till såväl boende i området som egen personal som bidragit till att det inte uppstått några större incidenter.
– Läget är under kontroll, nivåer och flöden har kulminerat i Lindessjön och Väringen hälsar Peter Ström, chef Elproduktion på Linde energi.
Mobbing, skadegörelse och gangsterkultur är några av svårigheterna som Lindbackaskolan dragits med under året. Som ny ordförande för barn- och utbildningsnämnden blir det nu Lillemor Bodmans uppgift att försöka få bukt med problematiken.
– Det här är en fråga som är prio ett just nu, och det har den varit ett tag, säger Bodman (M).
De mycket höga flödena i sjöar och vattendrag runt om i kommunen har på sina håll orsakat stora besvär. På Prästryggens camping, som ligger intill sjön Väringens kant, ligger för tillfället hela 24 platser helt under vatten, och nivåerna fortsätter att stiga.
– Det stiger en meter varje natt ungefär, berättar Lasse Karlsson som driver campingen.
Varnar för höga flöden i våra vattendrag
Den senaste tidens nederbörd med snösmältning som följd har orsakat mycket höga vattenflöden i vårt område. Nu uppmanar kommunägda elbolaget ...
Vattenläcka drabbar hushåll i Bondskogen
Hushåll på Bondskogsvägen, Vendevägen och Östermalmsvägen i bostadsområdet Bondskogen, har på måndagen drabbats av en vattenläcka, ...