Med över 200 åhörare på plats blev onsdagens medborgardialog i Storå en välbesökt sådan. Två av ungdomarna som hade kommit för att lyssna var Luna och Zacharias. Trots de positiva tongångarna bland politikerna var högstadieeleverna inte imponerade.
– Jag tycker de snackar skit, mycket snack och lite verkstad, säger femtonåriga Zacharias Söderström.
Ämnet för onsdagens stormöte i Storå var Barn- och utbildningsnämndens utredning avseende en flytt av bland annat Storåskolans högstadium till Lindbackaskolan i Lindesberg. En utredning som mött skarp kritik, inte minst av eleverna själva.
Femtonåriga Zacharias Söderström, började på Storåskolan från och med höstterminen, efter att han bytt från Lindbackaskolan.
– Det gick inte så bra på Lindbacka. Jag har svårt i skolan, jag har adhd-diagnos, och kan inte koncentrera mig och sitta still. På Lindbacka får man inte riktigt den hjälpen som behövs, är man inte tillräckligt stökig finns det ingenstans att ta vägen, berättar han och fortsätter:
– Den största skillnaden är att man får mycket mer av den hjälpen man behöver här. På Lindbacka kände jag att jag inte hade en chans att klara skolan, men här känns det bra, att jag faktiskt har en chans.
Även fjortonåriga Luna Löfgren bytte till Storåskolan från Lindbacka, för ungefär ett år sedan.
– Jag flyttade för att Lindbacka inte var säkert, jag blev hotad och trakasserad. Här är det mycket bättre, jag har fått bättre betyg eftersom jag får bättre hjälp av lärarna. Sedan känner jag mig tryggare, för det förekommer inga vapen och droger här, säger hon.
Vad tycker ni efter kvällens möte?
– Jag tycker de snackar skit, mycket snack och lite verkstad. Att det inte finns knark på Lindbacka är ju också skitsnack. Jag har en kompis som fastnade i det där, så jag vet att det inte stämmer, berättar Zacharias.
– Det var lite nonsens tycker jag, avslutar Luna.
Efter LindeNytts publicering under torsdagen, där två före detta elever från Lindbackaskolan uttalade sig kritiskt, gavs skolledningen möjligheten att bemöta kritiken.
– Som verksamhetschef i grundskolan blir jag jätteglad att det går bra för Luna och Zacharias i Storåskolan, säger Åsa Jönsson.
Mot slutet av onsdagens medborgardialog i Storå fick politikerna en fråga från en av Storåupprorets representanter. Bengt Storbacka (S) tog på sig att svara, och valde då att skifta fokus till medias bevakning av ärendet.
– Jag tycker frågan ska ställas till media, rubrikerna, vi har aldrig sagt att Storåskolan ska läggas ned, sade han inför åhörarna.
Sveriges största bakproffs bor i Lindesberg och heter Gohar Petrosyan. Det står klart efter att Miljonlotteriet presenterade vinnaren i sin stora baktävling, där alltså Gohar kammade hem förstapriset.
– Det är helt ofattbart, som en dröm! Jag är så lycklig och tacksam för alla som röstade på mig, säger Gohar i ett pressmeddelande.
För fem år sedan instiftade Linde energi ”Energiklappen” vars syfte är att prisa och lyfta fram lokala eldsjälar. Nu flaggar man för att det är öppet för allmänheten att nominera kandidater till 2024 års pris.
– Vi på Linde energi brinner för ett hållbart och levande Bergslagen och vill på detta sätt uppmuntra och uppmärksamma våra lokala hjältar. Energiklappen är vårt sätt att ge tillbaka till de som förtjänar uppmärksamhet och uppmuntran och samtidigt sprida lite julstämning, säger Joakim Johansson, VD på Linde energi, i ett pressmeddelande.
Singles Day den 11 november och Black Friday den 29 november markerar starten på julhandelns stora e-handelsfest. Men med ökade onlinebeställningar följer även en ökad risk för bedrägeriförsök. PostNord uppmanar därför alla e-handlande svenskar att vara extra vaksamma och tänka efter innan de klickar på länkar eller delar personlig information.
INSÄNDARE/DEBATT: När skattepengar förvaltas och beslut fattas bakom stängda dörrar, riskeras allmänhetens förtroende. Varje beslut som fattas utan stöd i lagen eller varje handling som göms undan från insyn väcker frågan: Vem tar ansvar? Och vem skyddar vem?
När det kommer till utrustning så finns många alternativ för oss fotografer. Marknaden utvecklas hela tiden och jag känner personligen att utvecklingen går för fort framåt. Vi fotografer tänker och tycker olika. En fråga som alltid kommer upp när det talas om utrustning och specifikt objektiv är… ”ska jag ha ett objektiv som kan zooma mellan olika brännvidder eller ska jag ha en fast brännvidd”. Dessa frågor kommer oftast på tal inom landskapsfotografering och djur/fågel fotografering.
INSÄNDARE/DEBATT: Regionerna går igenom ett stålbad efter den höga inflationen som kom efter pandemin (och krig). Under pandemiåren ökade de statliga anslagen till regionerna, vilket ledde till utökning av ”kostymen” och nu när statens tillskott minskar blir det ett dråpslag för regionerna. I Region Örebro län (RÖL), och i norra länsdelen i synnerhet, finns förslag på strukturella neddragningar med centralisering som följd. Men är dessa förändringar lösningen på regionens problem?