Efter Folkhälsomyndighetens rekommendationer uppmanar nu Lindesbergs kommun sina elever med förkylningssymptom att stanna hemma från skolan, även om symptomen är lindriga.
– Det är viktigt att man stannar hemma 48 timmar efter tillfrisknandet, berättar Åsa Jönsson biträdande verksamhetschef i grundskolan.
På flera håll i landet har sjukvården nu upphört med provtagning av personer som misstänks vara smittade av coronaviruset, och istället fokuserar man provtagningen på de särskilt utsatta patientgrupperna.
– Det betyder att vi inte längre kan veta vilka som kan vara smittade eller helt enkelt bara har en vanlig förkylning, säger Åsa och fortsätter:
– Därför är det viktigt att både elever och lärare är uppmärksamma på symptom som hosta, ont i halsen eller feberkänningar, och då stannar hemma tills vidare. Det är viktigt att man stannar hemma 48 timmar efter tillfrisknandet också för att vara på säkra sidan.
Under veckan har flera länder i Europa valt att stänga sina skolor, och även ett fåtal svenska skolor har följt efter. Men något sådant är inte aktuellt i Lindesbergs kommun i dagsläget.
– Länets kommundirektörer har tät kontakt och stämmer av situationen kontinuerligt, och just nu väljer vi att avvakta. Däremot har vi arbetat mycket med att kunna digitalisera undervisningen, så att elever som behöver stanna hemma ändå kan upprätthålla sin kunskapsutveckling. Där ligger vi lite i framkant, och jag vet att flera kommuner har valt att följa vårt exempel, berättar Åsa och avslutar:
– Det gäller att tänka utanför lådan och hitta egna lösningar för en så pass hållbar vardag som möjligt.
Nedanstående är information till vårdnadshavare från kommunen:
Med anledning av de nya råden att alla, även vår personal, med milda symtom ska hålla sig hemma kommer behoven av vikarier att öka i våra verksamheter. Därför önskar vi att alla föräldrar med barn med 15-timmarsplacering i förskola håller sina barn hemma, även om barnet är friskt.
Om någon i hemmet uppvisar symtom så vill vi att barn i förskolan och fritidshemmet är hemma, även om barnen är symtomfria. Vi vill dock att elever som är symtomfria kommer till grundskolan.
Under den gångna helgen åkte Frövi Judos A-judotrupp bestående av fem aktiva deltagare, till Beverwijk i Nederländerna, för att delta i tre olika tävlingar som är de största i sitt slag. Samtliga deltagare åkte hem med medalj efter starka prestationer i både individuell tävling och kata.
Nu ska Lindesbergs kommun pyntas inför påsk. Det är arbetsgruppen från enheten Anläggning som, med stort engagemang och kreativitet, hjälps åt att skapa påskkärringar, harar och ägg som kommer att placeras ut för att sprida glädje.
– Vi vill bidra med något roligt och positivt, och vi hoppas att våra invånare ska tycka att det är trevligt att se pyntet runtom i vår kommun, förklarar Monica Lind, enhetschef för Anläggning.
Härlig stämning och ljuva toner fyllde Lindeskolans aula under söndagen när manskören Harmoni repeterade inför årets spektakulära Caprice, som i år firar 40 år. Med endast tre veckor kvar till jubileumskonserten var alla delar på plats för första gången – inklusive bandet och dansarna – vilket gav en tydlig känsla av att det snart bär iväg. Som vanligt är det mesta av showen hemligt, men Roland kan ändå avslöja att det kommer att bjudas på något extra just i år.
– Eftersom vi firar jubileum kommer det att bjudas på en del överraskningar, det kan jag avslöja, säger Roland Hellsing, manskören Harmoni.
INSÄNDARE/DEBATT: Förtätning har varit ett modeord ganska länge, eller snarare så att små städer satt likhetstecken mellan framsteg, utveckling och förtätning.
Den 17 april 2019 blev Industritekniska programmet på Lindeskolan certifierat som ett Teknikcollege, och framtiden såg ljus ut för utbildningen som efter fem års dvala kunde startas upp igen, tack vare ett samarbete mellan Lindeskolan, kommunledningen och industriföretagen i Lindesberg. Men redan två år senare lades programmet ner på nytt. Nu ser det dock ut som att det blåser positiva vindar för ytterligare en nystart – redan hösten 2026.
– Att behovet av utbildningen finns och att alla är positiva till den råder det inga tvivel om. Det känns hoppfullt, säger rektor Andreas Blom.
En man i 35-årsåldern greps på fredagsmorgonen av polis misstänkt för misshandel av sin partner. Misshandeln skall ha skett i parets gemensamma bostad där även barn har befunnit sig under händelsen. Mannen misstänks därför även för barnfridsbrott.
– Vi blir kontaktade klockan 06.05 med anledning av en pågående misshandel i en bostad i Lindesberg. På plats upptäcker vi att det även finns barn i bostaden och att det ser ut att ha varit ett rejält bråk där, säger Sophia Jiglind, presstalesperson vid polisen i region Bergslagen.
Måndagen den 1 april 2024 fick de beskedet som alla föräldrar fruktar – deras son hade omkommit i en fruktansvärt tragisk olycka. På dagen ett år senare vill föräldrarna rikta ett stort tack till alla som funnits där i sorgens mörkaste dagar, i saknaden av Andreas.
Under 2024 rapporterades 370 incidenter där obehöriga befunnit sig på spårområdet inom Tåg i Bergslagens trafik. Detta ledde till sammanlagt 67 timmars förseningar i tågtrafiken, vilket är en kraftig ökning jämfört med året innan, skriver Tåg i Bergslagen i ett pressmeddelande. Att gena över spåren skapar även en ökad risk för påkörningar, och därför vill man nu uppmärksamma allmänheten på de allvarliga konsekvenser det kan innebära när man beträder spåret.
– Vi vill lyfta fram detta problem eftersom spårspring inte bara är livsfarligt, utan även orsakar stora förseningar och skapar en svår arbetsmiljö för lokförare, kommenterar Gabriel Andersson, pressansvarig på Tåg i Bergslagen.