En undersökning som genomförts av LindeNytt.com visar att de välutbildade flyr landsorten. 75% av de som tog studenten på Lindeskolans teoretiska linjer för 10 år sedan har lämnat hembygden. De flesta har flyttat till storstäder och högskoleorter, visar undersökningen.
Politiker på landsbygden lever ofta i vanföreställningen att ju fler ungdomar man kan utbilda, desto större är chansen att bygden blomstrar och överlever. Man tror att bygdens ungdomar efter avslutade högre studier vänder hemåt för att bli nyttiga kuggar på hemorten.
Vår undersökning visar att verkligheten är den motsatta. Den visar att högre utbildning utarmar och dränerar hemorten på begåvningar.
75% lämnade hembygden
Av de 184 elever som tog studenten på Lindeskolans teoretiska linjer 1991, har 138, dvs 75%, lämnat hembygden. Studenterna på universitetsförberedande linjer är de som är mest flyttbenägna, men även tekniker och ekonomer läser numera vidare på högskolan och lämnar även de hembygden i allt högre utsträckning. Nedanstående uppställning visar andelen elever som ännu efter 10 år ej återvänt till hemorten:
93% av de som gått Naturvetenskaplig linje
80% av de som gått Humanistisk och Samhällsvetenskaplig linje
75% av de som gått någon av de Tekniska linjerna
65% av de som gått Ekonomisk linje
Att flickor lämnar landsbygden först är känt sedan tidigare.
Undersökningen visar att samma sak gäller för utbildade flickor.
Av de 138 studenterna som flyttat är 75 flickor mot 63 pojkar.
Till storstäderna
124 elever har flyttat till storstäder och högskoleorter, bl a till Stockholm (46 elever), Örebro (24) och Göteborg (13). 10 elever har flyttat till utlandet och 14 har flyttat till någon annan mindre ort utanför Lindeskolans upptagningsområde.
Undersökningen har genomförts av Jessica Pettersson, LindeNytt.com.
– Vi utgick från klasslistor från avgångsklasserna för samtliga treåriga linjer för läsåret 1990-1991 på Lindeskolan. Vi valde denna årgång för att eleverna bör ha hunnit med både högskolestudier och ett första jobb på annan ort. Om eleverna så önskat och kunnat, kunde de även hunnit med att flytta hem på dessa 10 år. Med hjälp av skattemyndighetens dataregister tog vi fram alla elevernas nuvarande adress och hemort, förklarar Jessica Pettersson.
En brand har utbrutit i ett uthus på en gård i området Hult strax utanför Lindesberg. Enligt SOS Alarm kommer räddningstjänsten inte göra annat än bevaka branden.
– Det är ett mindre uthus utan direkt värde, därför kommer det att få brinna ner istället för att man ska försöka att rädda det, uppger larmoperatör vid SOS Alarm som svarar för Räddningsregion Bergslagen.
En ny secondhandbutik har öppnat i Korskyrkan i Frövi. Här kan du fynda en skön vårjacka eller varför inte ett par snygga skor för blott en liten ”guldtia”. Fokus ligger på att samla ihop pengar för att kunna stötta ideella organisationer som satsar på barn och ungdomar.
– Jag hoppas att det ska fungera så vi kan börja ge ut gåvor till organisationer så småningom. Det är drömmen att få stötta de som behöver, säger initiativtagaren Linda Sköldenström när LindeNytt stannar till på besök.
Under vecka 14 kommer en besiktning av Linde energis ledningsnät i Lindesberg och Närkes Kil genomföras – och som vanligt sker detta från helikopter på låg höjd.
En gräsbrand har blossat upp i området Torrbråten, Ramsberg. Larmet inkom strax före lunchtid på onsdagen.
– Vi har personal från fyra stationer på plats och enligt uppgift skall elden ha snabb spridning i det torra fjolårsgräset, uppger man från Räddningsregion Bergslagen.
Strax innan jullovet 2022 monterades de första kamerorna upp på Lindbackaskolan, i syfte att få bukt med skadegörelse och otrygghet. Nu följer även Storåskolan och Fröviskolan efter, något som fick grönt ljus av Barn- och utbildningsnämnden på måndagen.
– Det har gett väldigt gott resultat på Lindbackaskolan, och det är därför som nu Frövi och Storå också vill ha kameraövervakning, säger nämndens ordförande Lillemor Bodman (M).
En ny utredning ska visa vilka konsekvenser en nedläggning av Vedevågsskolan skulle få, det beslutade Barn- och utbildningsnämnden under måndagen.
– Jag som ordförande, och som moderat politiker, kom med ett yrkande angående Vedevåg. Det fick stöd av Socialdemokraterna, Centern och Miljöpartiet, även Vänsterpartiet ställde sig positiva i frågan, dock har de ingen rösträtt, förklarar nämndens ordförande Lillemor Bodman (M) vid en pressträff.
Nu rockar vi sockorna i Lindesberg! Med start måndag 17 mars drar en fullspäckad Funkisvecka igång på Grenverket och Studieförbundet Vuxenskolan i Lindesberg. Det bjuds bland annat på konsert för hela familjen och ett smakprov från föreställningen ”Huller om buller med Lindesbergs stjärnor” – och så mycket mer.
Lindesbergs kommun har tagit fram ett förslag till en vindbruksplan, där syftet är att den ska visa lämpliga områden för vindkraft inom kommunen och ge en tydlig inriktning för framtida vindkraftsetableringar. Under tisdagskvällen hölls ett samrådsmöte i Storåskolans matsal, där invånarna fick komma med synpunkter och frågor gällande planen.