Den så kallade utmaningsrätten har införts i ett 20-tal kommuner i landet. Syftet med utmaningsrätten är att privata entreprenörer kan få överta arbeten som traditionellt sköts av kommunala förvaltningar – om entreprenören kan erbjuda valuta för pengarna så att säga.
Utmaningsrätten har kallats för den okända marknaden. Och det finns mycket pengar att tjäna för den privata entreprenören. Enligt beräkningar rör det sig om summor upp till 1 000 miljarder kronor inom dessa ramar, räknat på landets samtliga kommuner.
Utmaningsrätten har införts i totalt 22 kommuner hittills. Närmast oss ligger Örebro med i framkant. Men om eller när denna marknad blir tillgänglig i Lindesberg, är en fråga som fortfarande är svävande. Kommunalrådet Anders Larsson är dock inte främmande för att lägga arbeten på entreprenad.
-Det är inte vem som gör arbetet som är viktigast. Det är att arbetet utförs på ett bra sätt och till en så låg kostnad som möjligt. Kan en privat företagare erbjuda bättre kvalitet till en lägre kostnad, så är det naturligtvis en vinst för kommunen och skattebetalarna, säger Larsson.
Utmaningsrätten har ännu inte diskuterats i Lindesberg. Anledningen sägs vara att man inte har hunnit ännu.
-Vi har inte pratat något om det ännu med anledning av att vi redan har väldigt många bollar i luften. Det är en fråga om prioriteringar. Utmaningsrätten är intressant, men just idag har vi inte möjlighet att sätta oss in i frågan utan får ta upp det vid ett senare tillfälle, förklarar kommunalrådet.
Fotnot: Utmaningsrätten riktar sig till arbeten som är icke myndighetsutövande, t ex gräsklippning på fotbollsplaner, köra ismaskin i en eller flera ishallar, sköta kommunens flaggor, parkarbeten och renhållning med mera.
Så här har Uddevalla kommun gjort: klicka här