”Må Lindesberg skolstad aldrig bli färdig” Det var en förhoppning som Skolöverstyrelsens chef Hans Löwbeer gav uttryck för, när Lindeskolan startade för 50 år sedan. Så började det – det är också rubriken på den utställning som i dagarna sätts upp i entrén på Lindesberg Arena.
Lindeskolan fyller 50 år den 25 september. Fram till dess blir det en massa aktiviteter. Siv Kalmö och Inger Ohlsson har precis gjort färdig en utställning som står på arenan under terminstid och på biblioteket i sommar. Och det är egentligen flera utställningar, för de kommer att byta bilder och texter – kanske varje månad – för att på det viset spegla olika aspekter på skolans liv.
– Det kan handla om skolans vardag med t ex undervisningssituationer, friluftsdagar, musikalerna, när det under det som hette TTF – timme till förfogande – kom artister som t ex Cornelis Vreeswijk och Östen Warnerbring, karnevalerna.., säger Siv Kalmö, nu pensionerad lärare som förvaltar bortgångne maken Leif Kalmös många bilder från tiden som lärare i franska och tyska. Siv Ohlsson, som annars sysslar med bl a schemaläggning, är lika road av det här jubileumsarbetet och hon tar fram de årsböcker som givits ut under åren 1978 – 2005. De berättar om dragkamperna mellan elever och lärare som gick över Bottenån, där det lag som stod på Loppholmen hade bättre fäste och alltid vann.
Första steget är alltså att berätta hur det hela började. När i mars 1963 det första ”historiska spadtaget för nya Lindeskolan togs av skolstyrelsens ordförande faktor Gustav Larsson i kretsen av en grupp uppklädda herrar. ”förr odlades kålrötter på Tredingsjorden. Nu odlas lärdom i ny skolstad ” deklareras på utställningsskärmen. Lindeskolan var unik på det sättet att både kommunen och landstinget stod bakom bygget och all sorts utbildning samlades på ett ställe. Vid invigningen var landstingsman Börje Sjöholm glad över att denna milstolpe nåtts. Skolan lyckönskades av skolfolk från grannkommuner som Ramsberg och Frövi köping till denna satsning som gjorts för bygdens ungdom.. Hösten 1965 började runt 60 på den nya Lindeskolan.
Den 21 maj 1968 gick de sista studenterna ut, som tog den gamla studentexamen. 1964 års gymnasiereform lade grunden för det som är dagens gymnasieskola. I utställningen finns Leif Kalmös bilder och texterna står Per-Erik Gustafsson för – en av studenterna då.