Vänsterpolitikern Snorre Hermansson uttrycker i en skrivelse att farliga skogsområden i centrumnära läge rimmar mycket illa med säkerhet. Hermansson är en av få politiker som hittills har vågat yttra sig kritiskt mot den förfallna Fågelsången.”Det kan väl ändå inte anses lämpligt i ett läge mitt i bostadsområden i stadens centrala del att låta en skog förfalla så här”, uttrycker Hermansson.
Snorre Hermansson var med och fattade beslut i kommunstyrelsen om att fälla södra infartens popplar, då man bedömde att risken för nedfallande grenar är stor. Nu drar han en parallell till området Fågelsången men också ”grannområdet” Kyrkberget och ett mindre skogsparti på Norevägen. Dessa platser har ett trädbestånd som innefattar riskträd. Men det är i synnerhet Fågelsången som vänsterpolitikern riktar kritiken mot.
”Kyrkberget i allmänhet och den s k Fågelsången i synnerhet är enligt min mening idag klart farliga lek- och strövområden. Att sätta upp skyltar om fara att lämna stigarna är helt orealistiskt! Vilka barn kan respektera sådant? Skyltar om fara skrämmer inte i vissa åldrar, tvärtom lockar de fler nyfikna! Det ska inte finnas sådana faror i lekområden!” skriver Hermansson.
”Det kan väl ändå inte anses lämpligt i ett läge mitt i bostadsområden i stadens centrala del att låta en skog förfalla så här. Jag kan inte heller se det ”naturliga” i att låta ett område bli som på Fågelsången, även om det här och var möjligen kan gynna vissa småkryp. Områden, som en del vill kalla ”urskogsliknande” och annat ditåt, medan andra kallar det vanskött skog, har debatterats förr på flera platser i landet. Det har då bl a framkommit att det aldrig varit naturligt att en skog åldras som den i Fågelsången. Betande djur har naturligt röjt upp i sly, människor har samlat torr ved och grisar (vildsvin) som bökar ner ollon i jorden är ju t ex en förutsättning för vissa lövträd att kunna få en chans mot gran och sly som tar över helt om inget görs”, skriver Snorre Hermansson, Vänsterpartiet.
Läs hela skrivelsen här
Under tisdagen bjöd Lindesbergs kommun in till pressträff, för att presentera Vision 2040. En framtidsvision som ska guida kommunen i beslutsfattande kring viktiga frågor. Huvudbudskapet lyder: ”Med ett jäklar anamma skapar vi det storslagna i det lilla”.
– Det här är en stor dag för Lindesbergs kommun, när vi presenterar Vision 2040, säger Daniel Fagerlund, näringslivsutvecklare.
I 25 år har Svenskt Näringsliv tagit pulsen på företagsklimatet i Sveriges kommuner. Efter att 100 företagare i Lindesberg gett sin syn på läget står det nu klart att det sammanfattande omdömet för företagsklimatet i kommunen är det lägsta sedan 2002.
– Det ser inte bra ut när företagen, på en sexgradig skala, sätter 2,58 i betyg på vilket sammanfattande omdöme man vill ge företagsklimatet i kommunen, säger Karl Hulterström från Svenskt Näringsliv.
INSÄNDARE/DEBATT: Avseende planerad vindkraft i området Morskoga/Bergshyttan/Grönbo. Efter ett möte den 8/5, sammankallat av Landinfra kan följande kommentarer inte undvikas. Har emellertid synnerligen svårt att finna några positiva effekter, varken ur klimat eller miljömässig synvinkel.
Just nu befinner sig räddningstjänsten i Storå med anledning av en mindre brand i terrängen. Enligt uppgifter från SOS Alarm skall det röra sig den majbrasa som brann där på Valborgsmässoaftonen som blossat upp igen.
– Det brinner med öppna lågor och det finns i nuläget ingen prognos för hur länge man kommer att behöva arbeta med branden, uppger larmoperatör.
INSÄNDARE/DEBATT: Det ligger ett långvarigt underskott bakom socialnämndens ekonomi. Vi har en ekonomi som är svår att budgetera för. Ett enda lagstadgat ärende kan betyda många miljoner i kostnader per år och detta kan ske från en dag till en annan. Under sju års tid har jag på nära håll följt förra styrets nedskärningar för att komma tillrätta med underskottet, viket i långa loppet leder till dyrare omkostnader då vi i Socialnämnden arbetar med människor och välfärd, något som man inte bara plockar bort.
Efter fjolårets succépremiär återvänder nu MTB-loppet Ramträffen till de trolska skogarna i Ramsberg. På rullstensåsar, längs sjöar, över raviner och genom spektakulära installationer mitt ute i naturen går loppet som lockar cyklister från hela Sverige.
– Vi fick fler anmälda än vi hade räknat med förra året och väldigt fint beröm för våra leder, så vi kör igen i år, säger Henrik Björkman från Ramsbergs idrottsförening.
I samband med Vårmönstringen i lördags anordnades Lindesbergs första Burnout-tävling vid SHRA:s klubblokal på Linde Raceway. Eventet lockade omkring 500 åskådare som samlades för att njuta av en kombination av motorsång, däckrök och hög stämning. Mikael ”Blomman” Blomberg från SHRA konstaterar att evenemanget överträffade förväntningarna.
– Vi hade aldrig trott att så många skulle komma, det blev riktigt drag – jättekul, säger ”Blomman”.
Sedan förra helgen har jag varit hemma och sjuk, så kameran har fått vila mer än vanligt – men jag hann med att besöka ett av Örebro läns största naturreservat innan jag blev dålig. Det är Kindla naturreservat som är platsen för dagens fotokrönika.