Kommunstyrelsens ordförande Tomas Klockars (M) inledde mötet. Foto: Camilla Lagerman
Isabella Lohse, verksamhetschef planering och projekt på Samhällsbyggnadsförvaltningen. Foto: Camilla Lagerman
Foto: Camilla Lagerman
Foto: Camilla Lagerman
Foto: Camilla Lagerman
Välbesökt samrådsmöte i Storå om kommunens vindbruksplan
Foto: Camilla Lagerman
Foto: Camilla Lagerman
Kommunstyrelsens ordförande Tomas Klockars (M) inledde mötet. Foto: Camilla Lagerman
Isabella Lohse, verksamhetschef planering och projekt på Samhällsbyggnadsförvaltningen. Foto: Camilla Lagerman
Foto: Camilla Lagerman
Foto: Camilla Lagerman
Foto: Camilla Lagerman
Välbesökt samrådsmöte i Storå om kommunens vindbruksplan
Lindesbergs kommun har tagit fram ett förslag till en vindbruksplan, där syftet är att den ska visa lämpliga områden för vindkraft inom kommunen och ge en tydlig inriktning för framtida vindkraftsetableringar. Under tisdagskvällen hölls ett samrådsmöte i Storåskolans matsal, där invånarna fick komma med synpunkter och frågor gällande planen.
Lindesbergs kommun har pekat ut totalt nio områden som anses ha förutsättningar för vindbruk. De flesta av dessa ligger i den norra kommundelen, och är mellan 8 till 19 kvadratkilometer stora. Förslaget till vindbruksplanen är nu ute samråd, och under tisdagskvällen hölls ett samrådsmöte i Storåskolans matsal, där besökarna fick ställa frågor och ge sina synpunkter.
– Har ni beaktat i era avståndsrekommendationer, iskast från vingar på vägar till fastigheter? undrar en man i publiken.
– Nej, det kan jag inte påstå att vi har, svarar Isabella Lohse, verksamhetschef planering och projekt på Samhällsbyggnadsförvaltningen.
Storåskolans matsal var fullsatt under tisdagskvällen. Foto: Camilla Lagerman
– KTH har tillsammans med några professorer tittat på ungefär 200 000 villaförsäljningar. De har sett att om man är 1 kilometer ifrån vindkraft är det osäljbart, 2-3 kilometer då kan värdet sjunka upp till 25 procent. Tänker Lindesberg budgetera för de hus som eventuellt behöver bli utköpta, som ligger inom tre kilometers avstånd? undrar en man vid namn Bo Hendriks.
– Vi tar med oss de synpunkterna, svarar Lohse.
Foto: Camilla Lagerman
Frågorna var många men svaren uteblev ofta då man inte hade bemannat för att svara på den mängd synpunkter som kom.
– Den 20 februari skickade jag ett mail till dig med en fråga gällande det här. Jag frågade om ni haft ett avgränsningssamråd med angränsande kommuner, ditt svar var nej. Ni tolkade det som att det var endast samråd med Länsstyrelsen som krävdes. Det tog mig två timmar att få svar att det inte stämmer, att ni skulle ha haft ett avgränsningssamråd med angränsande kommuner. Nu har ni lagt fem av områdena medvetet mot kommungränsen. Har det här gått rätt till? undrar en man i publiken.
– Man ska samråda med de kommuner som har särskilt miljöansvar, och där ställde vi den frågan till Länsstyrelsen vad det innebar. Svaret är inte helt lätt att tyda, svarar Lohse.
– Vi har skickat in en laglighetsprövning till förvaltningsrätten i Karlstad, så det kommer att bli prövat, flikar Björn Lagerman in.
Som avslutning på mötet påmindes åhörarna att synpunkter måste lämnas in skriftligt, senast den 31 mars.
Tack för ert stöd!
LindeNytt vill passa på och tacka alla er som genom swishgåvor har stöttat och hjälpt oss att bedriva vår verksamhet.
Era gåvor gör skillnad. Vill du också stötta LindeNytt?
Swishnr: 123-053 19 05
KommentarerKommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.
Bröderna Svante och Sixten provade fiskelyckan. Foto: Camilla Lagerman
Kommunens initiativ tillsammans med Lindessjöns FVO, där man erbjuder gratis fiske som sommarlovsaktivitet har visat sig vara en succé. Sedan premiären i torsdags har lovlediga ungdomar samlats vid Dalkarshyttan i hopp om att fånga några ädla fiskar. Just denna tisdag var dock inte firrarna på hugget.
– Jag tror det är för varmt idag, men de tycker bara det är roligt att få fiska, säger Viveca som tagit med sig sina systersöner på fisketur.
Själv beskriver han sig skämtsamt som en 82-årig, enögd Parkinsongubbe, men sanningen är att Jerry Ragnarsson är en otroligt begåvad guldsmed som varit verksam sedan 1957. I sin hemmaverkstad i villan i Lindesberg har han långt efter sin pension fortsatt sin passion för hantverket, men på hobbynivå.
– Jag kan ju inte riktigt låta bli, det är ju så roligt, säger han med ett leende.
Inom kort kan lindesbergarna få tillgång till snabb och smidig hjälp med sina mobiltelefoner, när företaget Mobil Outlet öppnar på Kristinavägen i centrala Lindesberg.
– Bara för att man inte bor jättecentralt ska man inte berövas möjligheten till smidig hjälp. Hela landsbygden måste kunna leva i Sverige, det kan inte bara vara de tre storstäderna där allt ska fungera effektivt och smidigt, säger butikschef Markus Vikander.
Ingela Björkman, HR-chef på Sparbanken Bergslagen och Jonathan Rudman från StartCentrum tillsammans med årets Drömjobbare. Dlin Hasso saknades dessvärre vid fototillfället. Foto: Privat
För fjortonde sommaren i ordningen genomför Sparbanken Bergslagen sitt projekt Drömjobbet, där ett antal drivna ungdomar i åldern 17-22 år får chansen att utveckla sina affärsidéer och prova på att driva eget företag som sommarjobb. I år handlar det om bivaxdukar, nagelförlängningar samt renovering och försäljning av möbler.
För många barn och ungdomar är fiske en favoritsysselsättning på sommarlovet. Just denna sommar gör Lindesbergs kommun en satsning för att krydda till det lite extra för sommarlediga barn – detta tillsammans med Lindessjöns FVO.
– Vi har satt ut 200 kilo regnbåge i ån och det är riktigt fina bitar dessutom, berättar Kurt Ahlström, ordförande för Lindessjöns Fiskevårdsområdesförening.
Den nu 49-årige mannen dömdes år 2000 för att ha mördat en filipstadsbo och sedan dumpat kroppen i Silvergruvan i Hällefors kommun. Efter 20 år släpptes han på fri fot, men dömdes under måndagen till 16 års fängelse för försök till mord, grovt hot mot tjänsteman, grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor samt försök till allmänfarlig ödeläggelse. De två sista begicks i Gusselby, våren 2023.
Barn- och utbildningsnämnden i Lindesbergs kommun avser att stänga Vedevågs skola helt. Det meddelade nämndens ordförande, Lillemor Bodman (M) på en pressträff under måndagseftermiddagen. Nu ska ärendet via kommunstyrelsen vidare till kommunfullmäktige som sedan ska fatta beslut i frågan.
– Det är så klart inte roligt, men det är nödvändigt. vi måste göra det här av många olika skäl, så det är nödvändigt, säger Bodman.
Dramatisk biljakt fick sitt slut i Vedevåg
Under natten till måndag blev polisen i region Bergslagen kontaktade av polisen i region Mitt. Anledning var en pågående biljakt på E18 som ...
Bildspecial: Studentkortegen 2025
Strax efter klockan 13.00 på fredagen fylldes Kristinavägen med festligt utsmyckade lastbilar som dunkade ut musik ur gigantiska högtalare, medan...