Just nu har Lindesbergs kommun vänortsbesök från Tyskland, Danmark och Norge. Under några dagar har man utbytt erfarenheter, idéer och Lindesberg har fått tillfälle att visa upp bland annat Familjecentralen och den nya brandstationen.
Två deltagare från Oppdal i Norge, sex personer från Jammerbugt i Danmark och tre representanter från Hassberge i Tyskland är på plats i Lindesberg för vänortsbesök. Det var i måndags delegaterna anlände, och redan idag vänder några åter hem igen. Det har varit fullspäckade dagar, och bland annat har man diskuterat och talat om hur vi arbetar med barn, oavsett var de kommer ifrån, ur socialt perspektiv, och hur man på bästa sätt ska få ungdomar att fullfölja skolan för att sedan komma ut i arbetslivet, där man på den fronten ser Tyskland som ett gott exempel.
– Delegaterna har gjort besök på Familjecentralen och på asylboendet i Vedevåg, berättar kommunchef Christer Lenke.
Att sådana här vänbesök är nyttiga, lärorika och intressanta är man enigt övertygade om.
– Det är självklart bra. Allt som utvecklar är bra, och man kan lära av andra, då behöver man inte uppfinna hjulet själv. Vi
får också en känsla av att gör saker bra, för det är lätt att glömma bort. Så det här är väldigt positivt, man får utveckla sig själv och vara med i en process, säger kommunstyrelsens ordförande Irja Gustavsson (S).
– Man får lära sig från varandra och lär sig från Sverige, Norge och Danmark, och utvecklar sig, säger distriktschef Wilhelm Schneider, Hassberge.
Något som de utländska besökarna fastnade riktigt för var Lindesbergs Familjecentral på Kristinavägen.
– Det var väldigt intressant, de på Familjecentralen får träffa barnen hela vägen, från förlossningen tills de är stora. Så är det inte i Tyskland, där är det bara tills barnen är ett år, så det är skillnad, det här är väldigt bra, säger Schneider.
Och för Lindesberg lockar i sin tur Danmark.
– Vi vill gärna titta på Danmarks nybyggda skola för år 7-9. Vi är ju på g med samma sak, och då vill vi gärna se hur deras process sett ut, berättar Pär-Ove Lindqvist (M) och fortsätter:
– Vi utbyter kulturella saker och umgås med varandra för att hålla öppet. Vi har också mycket elevbyten. En gymnasieklass har varit ner till Tyskland och tittat, restaurangprogrammet, och då haft ett utbyte. Det är mycket sådant spännande som pågått under tid. Det här är en dörröppnare.
Det är ett konferenstillfälle per termin som gäller, och näst på tur är det Tyskland som står som värdar.
– Det är viktigt att vi utser deltagare som är ute i verksamheterna där man har de direkta kunskaperna, säger Lenke.
Under eftermiddagen besöker sällskapet den nybyggda brandstationen, Lindesberg Arena och nybyggnationen av flervåningshusen vid Åkilsbacken. Och om tiden de här dagarna har räckt till svarar Pär-Ove:
– Man får se till att vara effektiv!
Fotnot: Norge och Danmark har varit kommunens vänort sedan 80-talet, medan samarbetet med Tyskland fick sin start 1995.