Att på brukarens och miljöns räkning hämta mat från Västerås istället för Lindeskolans kök, är det verkligen vettigt? Svaret är NEJ av flera anledningar, tycker Vänsterpartiet i Lindesberg.
Nyligen beslutade majoriteten ledamöter i Socialnämnden att detta är modellen Lindesberg skall prova under kommande år för att sedan utvärdera försöket. Vänsterpartiet reserverade sig mot förslaget. I en skrivelse till LindeNytt uttrycker sig partiets Birgitta Lind Axelsson kritiskt och markerar partiets ställning. Läs hela skrivelsen nedan.
Reservation och uttalande till protokollet
Idag levereras varma och vid önskemål kalla matlådor från Lindeskolans kök till de gamla som bor i det centrala hemtjänstområdet. Efter dagens beslut i socialnämnden kommer maten fr.o.m. 2013 att levereras av Samhall från ett kök i Västerås. (ev. kan annan leverantör utses)
Maten ska levereras veckovis 7st lådor som ska förvaras i brukarens kylskåp. Hos de brukare som det ej fungerar att förvara veckans lådor har samhall lovat att ordna förvaring i sina lokaler och köra ut maten dagligen. De gamla som behöver hjälp i måltiden får förstås hjälp även i fortsättningen.
Enligt utredningen skulle många klara sig själva och det skulle då räcka med att Samhall lämnade de 7 lådorna. Det som de gamla skulle förlora var tryggheten att dom vet att någon varje dag tittar till dom. Någon som kan hjälpa dem om det behövs. För många gamla kanske dagens matleverans från hemtjänsten är den enda mänskliga kontakt de har den dagen. Jag har uppfattat att utredarna ser det som ett stort plus att de gamla nu ska få möjlighet att välja på 14 maträtter. De flesta av de berörda brukarna kan p.g.a. demens inte själva klara att välja vilken mat de vill ha. De övriga, knappt hälften, skulle kunna ha nytta och glädje av att få välja, men då matlådorna måste beställas 2 veckor i förväg försvinner en del av glädjen. Det är inte säkert att man vet vad man vill äta om 14 dagar.
Dagens matlådor från Lindeskolan håller inte alltid godtagbar temperatur, det är därför mycket viktigt att genast förbättra detta, både vid lindeskolan och på andra ställen i kommunen där vi levererar mat.
I det stora hela ser jag inte att dessa förändringar förbättrar något för våra gamla snarare tvärt om. Det är inte svårt att förstå att många kommer att sakna dagliga matleveranser. Man kan alltid gå till sig själv, hur många i socialnämnden vill ha 7 dagars matlådor på måndagen? Jag vill det inte.
Priset på matlådan kommer dessutom att höjas för dom gamla.
En annan synpunkt jag har är att alla nämnder borde ha ett miljötänk i alla sina beslut och att då köra maten från Västerås till Lindesberg blir något vi skall undvika.
Sista meningen i utredningens inledningsstycke är tänkvärd, varför jag vill citera den: ”För många äldre blir maten en aktivitet, något man ser fram emot och en viktig del i tillvaron.”
För Vänsterpartiet Lindesberg
Birgitta Lind Axelsson
Det bäddades upp för en duell i årets största travlopp på Fornaboda Travbana och favoriterna svek inte publiken. Med dryga halvvarvet kvar till mål så fick elithästarna Castor The Star och Hades de Vandel göra upp om segerkransen. Båda hästarna visade prov på en rejäl styrka men trots en tung resa utvändigt ledaren, så blev det Hades de Vandel som var starkast med sin kusk Robin Bakker.
– Idag kämpade båda hästarna tappert fram till mållinjen, säger segerkusken
Jag har, som medborgare i Lindesberg, lämnat in ett formellt medborgarförslag till kommunfullmäktige. Förslaget är enkelt: att en extern och oberoende part ska genomföra en fullständig granskning av hur kommunen hanterar jäv och intressekonflikter, samt att ta fram nya, skärpta regler som förbjuder vänskapskorruption.
Trädet står i fokus – som form, idé och kreativ drivkraft – när Tormek bjuder in till sommarutställningen In Between Trees – Through Grind and Motion. Denna gång har man valt en ny riktning med fokus på det konstnärliga uttrycket och ambitionen att ge besökarna en helhetsupplevelse.
– Det är ett steg framåt i vår utveckling. Vi är väldigt glada över att få möjligheten att visa upp dessa fantastiska verk från utställare på den här nivån, säger Malin Karlsson, Social Media Specialist på slipmaskinstillverkaren Tormek.
Vad gör en tradition – hur blir den till och hur överlever den? Ibland kan man tro att det bara behövs en något galen idé och lite människor som känner för att utveckla den för att något ska växa till en tradition. Det var ungefär det som hände i Ullersäter för dussinet år sedan.
– Jag får nog säga att jag är skyldig till det, säger Christofer Kärrdahl, som är sekreterare i Ullersäters bygdegårdsförening som står för arrangemangen kring det populära UllerMuller.
– Det var jag och två grannar som fick för oss att vi skulle ta traktorerna med oss och åka till Nostalgibyn och det var väl kul, fortsätter han.
Lördagen den 19 juli är det återigen dags att maxa hästkrafterna ur bygdens motorer, då den tredje upplagan av Bergslagens Snabbaste går av stapeln på Linde Raceway.
– Vi hoppas att det blir riktigt roligt och att lindesbergarna tycker det är skoj att det kommer igång igen. Vi har ju märkt att det är väldigt efterlängtat, säger Peter Hayden på SHRA.
Knappt ett år efter att Rickard Bädicker tog över Kajsa & Pinnens Bowling efter Lars-Åke Johansson, begärs företaget i konkurs vid Örebro Tingsrätt. De ständigt stigande matpriserna och inflationen uppges vara orsaken till beslutet.
Efter att gratisbutiken Gåvoboden i Lindesberg stått utan lokal i en månad, har man nu hittat en tillfällig lösning över sommaren för att kunna fortsätta verksamheten. Ett lokalt företag har erbjudit sig att sponsra med ett större inhägnat tält, och därmed flyttar nu Sommarboden in i Elin Olofssons villaträdgård på Östermalmsvägen 1 i Lindesberg.
– Det här är ett socialt hus, och jag tänker att nu ska det verkligen användas, säger Elin entusiastiskt.
En villa i Guldsmedshyttan blev i december 2024 totalförstörd i en brand. Idag, onsdag, fick räddningstjänsten rycka ut till samma adress igen – då en ny brand upptäckts i det idag obebodda huset.