Vänsterpartiets kritik mot ”giriga politiker”

Lokalpolitikernas arvoden har blivit en riktigt het potatis i Lindesberg. Detta sedan redan högavlönade politiker drygar ut sina inkomster med arvoden för styrelseuppdrag i de kommunala bolagen.

Att detta har blivit så hett, beror på att Moderaterna och Socialdemokraterna har gått samman och kört över de övriga partierna i vad Vänsterpartiet nu beskriver som ”en ohelig allians”. Detta innebär att en mycket tydlig spricka uppstått mellan samarbetspartierna S, V och Mp. Så här gör man för att försäkra sig om allt fetare arvoden, skriver Vänstern i ett uttalande.

Bakgrunden är att man i kommunstyrelsen hade beslutat att en politiker max får ha två styrelseuppdrag och att hel- eller deltidspolitiker inte skall få ytterligare arvoden för dylika uppdrag. Detta beslut kördes senare över av Moderaterna och Socialdemokraterna vars hel- och deltidspolitiker sitter på mellan 2-4 styrelseuppdrag – med sammanlagda arvoden som varierar mellan 30 000-60 000 kr årligen.

Girighet hos en mindre grupp politiker, anser Vänstern som tycker detta är stötande när kommunen i samma stund visat sig ha en ekonomisk kris att brottas med, som avslöjades av LindeNytt för snart tre veckor sedan. Vänsterpartiet grundar sina uttalanden om girighet på att kommunens heltidsarvoderade kommunalråd redan tjänar nära 50 000 kr i månaden. ”Men… mycket vill ha mer”, skriver Vänsterpartiets Jeanette Rapp, Ulf Axelsson och Matz-Eric Nilsson i ett uttalande idag.

Läs hela uttalandet nedan:

Nu går skam på torra land!
Nyligen har avslöjats att kommunens ekonomi är mycket sämre än vad vi fritidspolitiker fått veta. Vi har upptäckt ”svarta hål” som helt okontrollerat tillåtits urholka stadens finanser. Bl a tycks mycket av kommunens pensionsfonder ha gått upp i rök. Det blir inte lätt att ordna upp det som styrts så vårdslöst. Vill det sig riktigt illa, kan alla Lindesbergare komma att drabbas. Dels om vi måste höja kommunalskatten för att täcka upp det bristerna, dels genom nedskärningar i kommunens service. Vänsterpartiet kämpar fortsatt för att barnomsorgen, skolan och äldreomsorgen ska skyddas från sånt. Men i värsta fall kanske kommunen måste be medborgarna (och personalen) stå ut med åtminstone tillfälliga försämringar t o m där – tills ekonomin kommit på rätt köl igen. Det kan bli kännbart!

Att mot denna eländiga bakgrund ha mage att samtidigt höja vissa politikerarvoden med flera tiotals tusen kronor per person, det måste väl ändå sägas vara minst sagt stötande!

– Är det verkligen möjligt? har en del frågat oss när de hört om saken via media. Jo, dessvärre! Kommunens heltidsarvoderade kommunalråd tjänar redan idag ca 50 000 i månaden. Det är en hög lön, troligen betydligt mer än vad de tjänat på sina civila jobb! (Till detta kommer väl rätt till visstidspension – utan ens krav på att söka andra jobb – om de avgår eller blir bortröstade…).
Vänsterpartiet föreslog – med stöd från alla övriga mindre partier – att de som redan har kommunalrådslön (heltid eller minst halvtid) ska sköta uppdrag som följer med rollen utan extra arvoden. (Så är det t ex när ett kommunalråd sitter ordförande i t ex pensionärsråd eller handikappråd). Vi anser samma ska gälla för uppdrag inom kommunens egna bolag.

Men ”… mycket vill ha mer…” Kommunstyrelsens ordförande (S), som tjänar allra mest, ska nu få ytterligare 55 000 i årsarvoden för att på (redan betald) arbetstid sitta ordförande i tre kommunala bolagsstyrelser. Oppositionsrådet (M) är faktiskt värre ändå: som vice ordförande i fyra av bolagen ska han få 60 000 utöver sin kommunalrådslön.
Socialdemokrater och Moderater gick nämligen i fullmäktige samman i ohelig allians för att det var så viktigt att försäkra sig om allt fetare arvoden till det fåtal, som redan i mångas ögon hade oskäligt välbetalda förmåner…

Inte nog med detta! Hittills har en begränsning gällt i Lindesberg att högst två styrelsearvoden utbetalats till en och samma person. Detta för att motverka att några få samlar på sig många uppdrag i jakt på arvoden. En utmärkt demokratisk princip, tycker vi inom Vänsterpartiet, för att öka spridningen av politiska uppdrag bland fler medborgare. Men även här valde S och M att gå samman för att värna om ett fåtal, som nu kan samla på sig obegränsat antal uppdrag i allt fler kommunala bolag…

Inom Vänsterpartiet är vi mycket bekymrade över det politikerförakt som allt mer brer ut sig, inte minst på nya diskussionsfora på Internet. Mycket av det bygger nog på felaktiga rykten om hur det egentligen går till i politiken och om vilka villkor som gäller för flertalet fritidspolitiker. Men när Socialdemokrater och Moderater i Lindesberg nu gått samman för att mjölka kommunen på orimliga arvoden till ett fåtal ledande politiker, så anser vi den upprörda kritiken i högsta grad befogad.

Vänsterpartiet anser att S och M, som med dagens beslut valt att gynna en liten grupp politikers girighet, tagit på sig ett tungt ansvar för att de då skadar förtroendet för politik i allmänhet och för vår kommun i synnerhet.

Publicerad 21 september 2011 klockan 16:59

Fredrik Norman , 0581-61 71 71

Anders Svanstedt vinner med Juni Rapid Foto: Timmy Lundegård

Lunchvinnare på Fornaboda Travbana

Torsdagslunchen bjöd på soliga travtävlingar ute på Fornaboda Travbana. Flera fina återseende gjordes, där Fornabodapubliken dels fick återse den tidigare hemmahästen Certainly som vinnare, men även en möjlig deltagare i Stoderbyt.

5 augusti 2021 klockan 15:49 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Annons

Lindesbergs lasarett. Foto: Camilla Lagerman

Räkna om och räkna rätt!

INSÄNDARE/DEBATT: Ingen besparing genom indragen primärjour på Akuten, Lindesberg!

5 augusti 2021 klockan 10:30 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Polisen: ”Hög musik en belastning på körkortet”

Sedan drygt en månad tillbaka kan polisen utfärda böter direkt på plats till den som spelar h...

Gaser fick avloppsledning att flyta upp i ån

I förra veckan flöt den så kallade bräddledningen i Bottenån/Stora Lindessjön upp på grund av gaser som ...

Fiskare fick ovanligt napp på kroken – Nationella bombskyddet kallades in

På måndagskvällen larmades polisen av en privatperson som hade varit ute och ...

Foto: Lindessjöns FVO

Prognosen inför kräftfisket: ”Det ser normalt ut”

Under senare delen av juli och början av augusti, har provfiske efter kräftor skett nere i Dalkarlshyttan av Lindessjöns FVO. Detta görs varje sommar inför allmänhetens kräftfiske, då kräftor fiskas upp och flyttas till barnlanden vid Loppholmarna och längs Strandpromenaden. Efter två omgångar konstaterar man nu att det ser ut att finnas gott om kräftor.
– Det ser normalt ut. Vi fick upp cirka 500 kräftor när vi provfiskade i förra veckan och idag har vi fått upp ytterligare ett par hundra, uppger Kurt Ahlström, ordförande för Lindessjöns FVO.

2 augusti 2021 klockan 11:32 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Asso Eliassi finns med i LIF Lindesberg under säsongen. Foto: Hasse Persson

bildspel Försäsongen närmar sig för LIF Lindesberg

Flera nya namn hittas i LIF Lindesbergs laguppställning inför säsongen 2021/2022. Stora värvningar har gjorts och återkommande spelare är tillbaka i den orangea tröjan. Nu har den första träningen inför de första träningsmatcherna gjorts, där en nöjd Stefan Karlsson känner sig mer optimistisk än inför den tidigare säsongen.

29 juli 2021 klockan 11:03 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Anna Bernholm ute ur OS efter tuff förlust
OS-äventyret är över för Anna Bernholm. Strax efter klockan 05.30 på onsdagsmorgonen svensk tid lämnade Anna tävlingen efter en otroligt snö...
28 juli 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Norsk uppvisning på Fornaboda Travbana
Det bjöds på kvalitetsfyllda lopp under Fornaboda Travbanas tisdagslunch. Flera V75-hästar sökte formen och gästade dessutom vinnarcirkeln direkt...
27 juli 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Kan vi fira demokratins genombrott även i Lindesberg?
INSÄNDARE/DEBATT: 1921 gällde i Sverige för första gången allmän och lika rösträtt. Det ska vi fira har man sagt i Riksdagen. I Region Örebro...
26 juli 2021 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Genrebild. Foto: Camilla Lagerman

Väktare till sjukhus efter stenkastning – tre attacker på kort tid

Sent på tisdagskvällen fördes en kvinnlig väktare till sjukhus med skärskador på armarna. Detta sedan hennes tjänstebil blivit utsatt för stenkastning under färd. Detta var den tredje attacken mot väktare i Lindesberg – inom loppet av två dygn.
– Det här är mycket allvarligt, kommenterar Lars Hedelin, presstalesperson vid polisen i region Bergslagen.

21 juli 2021 klockan 09:23 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Linda Svahn lämnar sina politiska uppdrag under hösten. Arkivfoto: Camilla Lagerman

Linda Svahn lämnar sina uppdrag under hösten

Efter närmare åtta år som ordförande i Barn- och utbildningsnämnden i Lindesbergs kommun väljer nu Linda Svahn att lämna sina uppdrag. Processen med att hitta en efterträdare kommer att påbörjas i augusti, då Linda Svahn lämnar sin position redan under hösten, det meddelar hon i ett pressmeddelande.

20 juli 2021 klockan 14:00 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Öppet för drop-in på vaccinationsmottagningen

Under vecka 29 vaccinerar Region Örebro län med 15 217 doser vaccin. Nu pågår vaccination i fas fyra och ...

Hemmaseger i sommarvärmen!

Det blev inga större tempouppvisningar när Fornaboda Travbana körde sin första tävlingsdag, efter den stora travfesten. Vinnargl...

bildspel Idyllisk sommarkväll när Martin Almgren tog ton på Råsvalen

Närmare 300 båtar och ett trettiotal flottar samlades på Råsvalens vatten under lördagskvä...

Annons

Arkivfoto: Camilla Lagerman

Singelolycka med hästtransport på länsväg 249

En singelolycka inträffade under fredagseftermiddagen, då en personbil med hästtransport kört av på länsväg 249 i höjd med Frövi. Räddningstjänsten finns på plats och norrgående körfält är för tillfället avstängt för trafik och begränsad framkomlighet råder.

16 juli 2021 klockan 13:39 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Succé när Byggmax premiäröppnade i Lindesberg

Kunderna stod beredda när klockan slog 10.00 på fredagsmorgonen och Byggmax slog upp portarna till sin helt ...

Man utsattes för väpnat rån utanför vårdcentralen

En man i 40-årsåldern utsattes under torsdagskvällen för ett väpnat rån utanför Lindesbergs vå...

Idag genomförs nya lättnader i restriktionerna – detta gäller

Under torsdagen genomförs steg tre i regeringens plan för hur de råd och restriktioner ...

Över 100 olika loppisar att besöka under helgens fyndfest

Under den kommande helgen, 17-18 juli, vankas det stor loppisfest när det populära evenemanget ...

Coronaläget: Regionen öppnar drop-in för vaccination

Smittspridningen av covid-19 minskar något i Örebro län. Samtidigt öppnar man upp ...

Flera hushåll drabbade av översvämning

Ett flertal fastighetsägare i Storå larmade räddningstjänsten under tisdagskvällen sedan deras bostäder fått in ...

Genrebild. Foto: Fredrik Norman

Biljakt genom tre län slutade i Hägernäs

Ett par minuter innan midnatt försökte en polispatrull stoppa ett fordon för kontroll i Ludvika, i Dalarnas län. Föraren av bilen hade dock inga planer på att stanna och bestämde sig istället för att köra ifrån polisen. Ett förföljande inleddes, som sedan skulle korsa tre länsgränser innan man till slut fick stopp på bilen.

13 juli 2021 klockan 12:27 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Hovrätten ändrar domslutet efter kränkande nollningen – frikänns för ofredande mot killarna
Den 10 maj i år dömdes sju elever vid Lindeskolan för ofredande, sedan de i början av höstterminen 2020 utsatt andra elever för en kränkande ...
13 juli 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Inbrott på Fellingsbro folkhögskola – vittne larmade polis
Tidigt på måndagsmorgonen observerade ett vittne att flera okända personer rörde sig inne i Fellingsbro folkhögskola och tillkallade polis. När ...
12 juli 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Många lediga vaccintider under kommande vecka
Under vecka 28 vaccinerar Region Örebro län med 19 139 doser vaccin. Nu pågår vaccination i fas fyra och det är personer födda 2003 eller ...
12 juli 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2021-07-09

2021-07-09

2021-07-08

2021-07-08

2021-07-08

2021-07-07

2021-07-07

2021-07-07

2021-07-06

2021-07-06

2021-07-06

2021-07-05

2021-07-05

2021-07-05

Evenemangstips
Nyheter från Aftonbladet
Nyheter från Expressen
Polishändelser i Örebro län
2021-08-06 06:17