Vänsterpartiets kritik mot ”giriga politiker”

Lokalpolitikernas arvoden har blivit en riktigt het potatis i Lindesberg. Detta sedan redan högavlönade politiker drygar ut sina inkomster med arvoden för styrelseuppdrag i de kommunala bolagen.

Att detta har blivit så hett, beror på att Moderaterna och Socialdemokraterna har gått samman och kört över de övriga partierna i vad Vänsterpartiet nu beskriver som ”en ohelig allians”. Detta innebär att en mycket tydlig spricka uppstått mellan samarbetspartierna S, V och Mp. Så här gör man för att försäkra sig om allt fetare arvoden, skriver Vänstern i ett uttalande.

Bakgrunden är att man i kommunstyrelsen hade beslutat att en politiker max får ha två styrelseuppdrag och att hel- eller deltidspolitiker inte skall få ytterligare arvoden för dylika uppdrag. Detta beslut kördes senare över av Moderaterna och Socialdemokraterna vars hel- och deltidspolitiker sitter på mellan 2-4 styrelseuppdrag – med sammanlagda arvoden som varierar mellan 30 000-60 000 kr årligen.

Girighet hos en mindre grupp politiker, anser Vänstern som tycker detta är stötande när kommunen i samma stund visat sig ha en ekonomisk kris att brottas med, som avslöjades av LindeNytt för snart tre veckor sedan. Vänsterpartiet grundar sina uttalanden om girighet på att kommunens heltidsarvoderade kommunalråd redan tjänar nära 50 000 kr i månaden. ”Men… mycket vill ha mer”, skriver Vänsterpartiets Jeanette Rapp, Ulf Axelsson och Matz-Eric Nilsson i ett uttalande idag.

Läs hela uttalandet nedan:

Nu går skam på torra land!
Nyligen har avslöjats att kommunens ekonomi är mycket sämre än vad vi fritidspolitiker fått veta. Vi har upptäckt ”svarta hål” som helt okontrollerat tillåtits urholka stadens finanser. Bl a tycks mycket av kommunens pensionsfonder ha gått upp i rök. Det blir inte lätt att ordna upp det som styrts så vårdslöst. Vill det sig riktigt illa, kan alla Lindesbergare komma att drabbas. Dels om vi måste höja kommunalskatten för att täcka upp det bristerna, dels genom nedskärningar i kommunens service. Vänsterpartiet kämpar fortsatt för att barnomsorgen, skolan och äldreomsorgen ska skyddas från sånt. Men i värsta fall kanske kommunen måste be medborgarna (och personalen) stå ut med åtminstone tillfälliga försämringar t o m där – tills ekonomin kommit på rätt köl igen. Det kan bli kännbart!

Att mot denna eländiga bakgrund ha mage att samtidigt höja vissa politikerarvoden med flera tiotals tusen kronor per person, det måste väl ändå sägas vara minst sagt stötande!

– Är det verkligen möjligt? har en del frågat oss när de hört om saken via media. Jo, dessvärre! Kommunens heltidsarvoderade kommunalråd tjänar redan idag ca 50 000 i månaden. Det är en hög lön, troligen betydligt mer än vad de tjänat på sina civila jobb! (Till detta kommer väl rätt till visstidspension – utan ens krav på att söka andra jobb – om de avgår eller blir bortröstade…).
Vänsterpartiet föreslog – med stöd från alla övriga mindre partier – att de som redan har kommunalrådslön (heltid eller minst halvtid) ska sköta uppdrag som följer med rollen utan extra arvoden. (Så är det t ex när ett kommunalråd sitter ordförande i t ex pensionärsråd eller handikappråd). Vi anser samma ska gälla för uppdrag inom kommunens egna bolag.

Men ”… mycket vill ha mer…” Kommunstyrelsens ordförande (S), som tjänar allra mest, ska nu få ytterligare 55 000 i årsarvoden för att på (redan betald) arbetstid sitta ordförande i tre kommunala bolagsstyrelser. Oppositionsrådet (M) är faktiskt värre ändå: som vice ordförande i fyra av bolagen ska han få 60 000 utöver sin kommunalrådslön.
Socialdemokrater och Moderater gick nämligen i fullmäktige samman i ohelig allians för att det var så viktigt att försäkra sig om allt fetare arvoden till det fåtal, som redan i mångas ögon hade oskäligt välbetalda förmåner…

Inte nog med detta! Hittills har en begränsning gällt i Lindesberg att högst två styrelsearvoden utbetalats till en och samma person. Detta för att motverka att några få samlar på sig många uppdrag i jakt på arvoden. En utmärkt demokratisk princip, tycker vi inom Vänsterpartiet, för att öka spridningen av politiska uppdrag bland fler medborgare. Men även här valde S och M att gå samman för att värna om ett fåtal, som nu kan samla på sig obegränsat antal uppdrag i allt fler kommunala bolag…

Inom Vänsterpartiet är vi mycket bekymrade över det politikerförakt som allt mer brer ut sig, inte minst på nya diskussionsfora på Internet. Mycket av det bygger nog på felaktiga rykten om hur det egentligen går till i politiken och om vilka villkor som gäller för flertalet fritidspolitiker. Men när Socialdemokrater och Moderater i Lindesberg nu gått samman för att mjölka kommunen på orimliga arvoden till ett fåtal ledande politiker, så anser vi den upprörda kritiken i högsta grad befogad.

Vänsterpartiet anser att S och M, som med dagens beslut valt att gynna en liten grupp politikers girighet, tagit på sig ett tungt ansvar för att de då skadar förtroendet för politik i allmänhet och för vår kommun i synnerhet.

Publicerad 21 september 2011 klockan 16:59

Fredrik Norman , 0581-61 71 71

Britt och Göran Lindkvist är opera-entusiaster. På lördag har de chans att återupptar besöken på Folkets Hus. Foto: Hans Andersson

Nu kan Britt och Göran äntligen gå på opera igen!

– Om Folkets Hus i Lindesberg inte fanns, då skulle det inte bli mycket opera. Det säger Britt Lindkvist, som gillar att se opera på bio.
– Ljudet är bra och det är kul att pauserna få komma bakom kulisserna och se intervjuer med sångarna/stjärnorna, säger Britt och Göran Lindkvist.
Nu kan hon och maken Göran återuppta opera-besöken i ”operasalongen” på Kristinavägen. Hon visar tydligt tummen ner för den långa tiden med avstängningar och – corona-restriktioner. Men tummen vänder uppåt, när operasäsongen är igång igen – med som vanligt sex olika föreställningar.

1 december 2021 klockan 13:34 av Hans Andersson Visa hela artikeln

Annons


Sara Aspling, Trygg Vuxen. Foto: Camilla Lagerman

Trygg Vuxen-grundaren en av sex som prisas av Linde Energi

Det av Linde energi instiftade ”Energiklappen”, som ger allmänheten chans att nominera personer de ser som lokala hjältar och som skall uppmuntras för vad de gör, har nu avgjorts och bland 44 nomineringar har 6 pristagare valts ut.
– Vi är rörda över det stora engagemang som finns ute i stugorna, där så många vill nominera, lyfta fram och uppskatta sina medmänniskor. Att välja pristagare har varit ett angenämt, men enormt svårt uppdrag, hälsar Jens Isemo, vd på Linde energi i ett pressmeddelande.

1 december 2021 klockan 09:04 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Fritidsbanken får årets Bris-pris

Årets Bris-pris går till Fritidsbanken, som ger barn runt om i landet möjlighet att delta i olika fritidsaktiviteter genom...

bildspel Både skratt och tårar när Axel Schylström avslutade sin turné i Lindesberg

Närmare 300 personer hade tagit sig till Lindeskolans aula under måndagskvä...

Gammal högspänningsledning i Brodalen byts ut

En äldre högspänningsledning i Brodalen, som har orsakat strömavbrott för boende i området, kommer nu att ...

Det blev stor glädje när slutsignalen gick. Foto: Hasse Persson

bildspel Efterlängtad seger togs i hyllningsmatchen!

Adventsmatchen mot Anderstorp blev en speciell tillställning. I veckan kom beskedet att en av LIF Lindesbergs stora föreningsnamn och eldsjälar Hampus Andersson lämnat oss. Matchen tillägnades därför föreningens stora eldsjäl, vilket slutade på bästa sätt: En tårögd seger!
– Poängen betydde inte ett skit idag, säger en rörd Asso Eliassi.

28 november 2021 klockan 19:39 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Arkivbild. Foto: Hasse Persson

Förlust mot Linköping trots en setseger

Den tuffa säsongen fortsätter för Linde Volley. Mittenplacerade Linköping gästade Lindesberg under lördagen där man trots ett bra spel i hemmalaget och en ny setseger till handlingarna, fick se sig slagna. Förlusten blev Linde Volleys nionde raka och poängen börjar bli efterlängtade.

28 november 2021 klockan 14:56 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

bildspel Guld och brons till hemmadistriktet i judons riksmästerskap
Riksmästerskapen för distriktslag i judo avgjordes under lördagen i Lindesberg Arena. Efter en dag med tuffa och bitvis otroligt jämna matcher ...
27 november 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Femte raka segern för WSK Lindesberg!
Segertrenden fortsätter för både WSK Lindesberg och Lindbackahallen! Under fredagskvällen kom lagets femte raka seger, där man ännu står ...
26 november 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Seger direkt med nya tränaren?
Den nya huvudtränaren ”Preben” har visat sig för LIF Lindesbergs spelarkår och söndagens match blir debutframträdandet. Laget kommer från en...
26 november 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Robin Hanberger Pérez, Noah Deutschmann och Isak Gunnarsson utgör Tribe Friday som tävlar i Mello nästa år. Foto: Miranda Fredricksson

Indierockbandet från Storå tävlar i Melodifestivalen

Under fredagsmorgonen presenterade SVT första halvan av de totalt 28 bidragen som ska tävla i nästa års upplaga av Melodifestivalen. Bland namn som Linda Bengtzing, Liamoo och Anders Bagge står även Tribe Friday, som har Storå som sin hemadress.
– Det är helt sjukt faktiskt, vi är lika förvånade som alla andra, skrattar Noah Deutschmann som är sångare i bandet.

26 november 2021 klockan 11:45 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

- När dagens vuxna var unga var porren svåråtkomlig. Nu finns den 24/7, säger Nina Rung. Foto: Ewa Stackelberg.

Unga och porr: ”Vuxna måste ta ansvar”

Pornografin har blivit hårdare, den brer ut sig på nätet. 15-åringar söker vård för skador i underlivet. Tonåringar tror att det gäller att vilja ha sex flera gånger om dagen.
Det här vill föreläsnings-projektet Föräldrar Emellan i Lindesberg att föräldrar ska prata om – med sina ungdomar. Vilka är konsekvenserna av ungas porrkonsumtion och vilka normer lever unga med? Vad upplever unga själva som problem kopplat till kropp och sexualitet?

26 november 2021 klockan 10:31 av Hans Andersson Visa hela artikeln

En höjning med 66 procent!!

INSÄNDARE/DEBATT: Alla PRO:are och alla äldre som betalar och får matlådor genom Lindesbergs kommuns försorg fick förmodligen ...

Lions Kristina sätter guldkant på julen för äldre

Under torsdagsförmiddagen var det full pysselverkstad i Lions lokal i Lindesberg, då sex kreativa kvinnor...

Man gripen och anhållen för apoteksrånet

En man i 35-40-årsåldern har frihetsberövats misstänkt för rånet mot Apoteket Hjärtat. Mannen greps knappt tv...

Annons


Genrebild. Foto: Fredrik Norman

Trafikolycka med flera fordon utanför Frövi

UPPDATERAD. En trafikolycka med en personbil och lastbil inträffade på torsdagsmorgonen strax utanför Frövi. Dessbättre skall inga personskador ha rapporterats i samband med olyckan.
– En lastbil skall ha kört in i en personbil bakifrån, så att bilen åkt av vägen, säger Stefan Wickberg, polisregion Bergslagen.
Larmet inkom strax efter klockan åtta. Olyckan inträffade vid infarten till Frövi, från länsväg 249.

25 november 2021 klockan 08:25 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Apoteket rånat: ”Kommit över mediciner”

Just nu pågår en polisinsats i centrala Lindesberg. Detta sedan personalen på Apoteket Hjärtat utlöst...

Ny mobilapp ska göra bion tillgänglig för flera

Lindesbergs Bio har nyligen köpt in och installerat en ny tillgänglighetslösning som ska underlätta biobes...

Socialnämndens förslag: Höj priset på hemtjänstens matlådor med 66 procent

Brukare som får sina matlådor levererade av hemtjänsten kan snart tvingas att...

Stark pjäs om finska krigsbarn

80 000 barn skickades från Finland till Sverige under krigsåren i Finland. Ett av dem var Timo , en fyraårig pojke. Hans ...

”Preben” är ny tränare för LIF Lindesberg!

Carlsson tar över efter Karlsson. Under lördagen stod det klart att Martin Carlsson, mest känd som ”Preben...

Arkivbild. Foto: Timmy Lundegård

Fjärde raka segern togs på bortaplan

Trots en seg säsongsinledning med två förluster på bortaplan inom de första tre matcherna, så har WSK Lindesberg gått upp starkt. På lördagen kom lagets andra bortaseger för säsongen, vilket ledde till WSKs fjärde raka seger. Trots en tråkig första period, vände man till säker seger med fina 6-9.

20 november 2021 klockan 21:12 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

En poäng med mersmak!
Trots frånvaron av en huvudtränare i LIF Lindesberg så blev det poäng. Trots en mycket stark inledning blev tappet stort i den andra halvleken, d...
20 november 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Första LIF-matchen med ny tränarstab
Inför lördagens hemmamöte i arenan står LIF Lindesberg tränarlöst. I början av veckan kom beskedet att Stefan Karlsson inte längre kommer att ...
19 november 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Skateboardföreningen mister sin anläggning till sommaren
Hösten 2011 slog Lindesbergs Skateboardförening upp portarna till den nya skatehallen i Dalkarlshyttan. Innan dess hade man lagt ner tiotusentals ...
19 november 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2021-11-19

2021-11-18

2021-11-18

2021-11-17

2021-11-17

2021-11-16

2021-11-15

2021-11-15

2021-11-15

2021-11-14

2021-11-14

2021-11-13

2021-11-13

2021-11-12

Evenemangstips
Nyheter från Aftonbladet
Nyheter från Expressen
Polishändelser i Örebro län
2021-12-01 14:14