Vänsterpartiets kritik mot ”giriga politiker”

Lokalpolitikernas arvoden har blivit en riktigt het potatis i Lindesberg. Detta sedan redan högavlönade politiker drygar ut sina inkomster med arvoden för styrelseuppdrag i de kommunala bolagen.

Att detta har blivit så hett, beror på att Moderaterna och Socialdemokraterna har gått samman och kört över de övriga partierna i vad Vänsterpartiet nu beskriver som ”en ohelig allians”. Detta innebär att en mycket tydlig spricka uppstått mellan samarbetspartierna S, V och Mp. Så här gör man för att försäkra sig om allt fetare arvoden, skriver Vänstern i ett uttalande.

Bakgrunden är att man i kommunstyrelsen hade beslutat att en politiker max får ha två styrelseuppdrag och att hel- eller deltidspolitiker inte skall få ytterligare arvoden för dylika uppdrag. Detta beslut kördes senare över av Moderaterna och Socialdemokraterna vars hel- och deltidspolitiker sitter på mellan 2-4 styrelseuppdrag – med sammanlagda arvoden som varierar mellan 30 000-60 000 kr årligen.

Girighet hos en mindre grupp politiker, anser Vänstern som tycker detta är stötande när kommunen i samma stund visat sig ha en ekonomisk kris att brottas med, som avslöjades av LindeNytt för snart tre veckor sedan. Vänsterpartiet grundar sina uttalanden om girighet på att kommunens heltidsarvoderade kommunalråd redan tjänar nära 50 000 kr i månaden. ”Men… mycket vill ha mer”, skriver Vänsterpartiets Jeanette Rapp, Ulf Axelsson och Matz-Eric Nilsson i ett uttalande idag.

Läs hela uttalandet nedan:

Nu går skam på torra land!
Nyligen har avslöjats att kommunens ekonomi är mycket sämre än vad vi fritidspolitiker fått veta. Vi har upptäckt ”svarta hål” som helt okontrollerat tillåtits urholka stadens finanser. Bl a tycks mycket av kommunens pensionsfonder ha gått upp i rök. Det blir inte lätt att ordna upp det som styrts så vårdslöst. Vill det sig riktigt illa, kan alla Lindesbergare komma att drabbas. Dels om vi måste höja kommunalskatten för att täcka upp det bristerna, dels genom nedskärningar i kommunens service. Vänsterpartiet kämpar fortsatt för att barnomsorgen, skolan och äldreomsorgen ska skyddas från sånt. Men i värsta fall kanske kommunen måste be medborgarna (och personalen) stå ut med åtminstone tillfälliga försämringar t o m där – tills ekonomin kommit på rätt köl igen. Det kan bli kännbart!

Att mot denna eländiga bakgrund ha mage att samtidigt höja vissa politikerarvoden med flera tiotals tusen kronor per person, det måste väl ändå sägas vara minst sagt stötande!

– Är det verkligen möjligt? har en del frågat oss när de hört om saken via media. Jo, dessvärre! Kommunens heltidsarvoderade kommunalråd tjänar redan idag ca 50 000 i månaden. Det är en hög lön, troligen betydligt mer än vad de tjänat på sina civila jobb! (Till detta kommer väl rätt till visstidspension – utan ens krav på att söka andra jobb – om de avgår eller blir bortröstade…).
Vänsterpartiet föreslog – med stöd från alla övriga mindre partier – att de som redan har kommunalrådslön (heltid eller minst halvtid) ska sköta uppdrag som följer med rollen utan extra arvoden. (Så är det t ex när ett kommunalråd sitter ordförande i t ex pensionärsråd eller handikappråd). Vi anser samma ska gälla för uppdrag inom kommunens egna bolag.

Men ”… mycket vill ha mer…” Kommunstyrelsens ordförande (S), som tjänar allra mest, ska nu få ytterligare 55 000 i årsarvoden för att på (redan betald) arbetstid sitta ordförande i tre kommunala bolagsstyrelser. Oppositionsrådet (M) är faktiskt värre ändå: som vice ordförande i fyra av bolagen ska han få 60 000 utöver sin kommunalrådslön.
Socialdemokrater och Moderater gick nämligen i fullmäktige samman i ohelig allians för att det var så viktigt att försäkra sig om allt fetare arvoden till det fåtal, som redan i mångas ögon hade oskäligt välbetalda förmåner…

Inte nog med detta! Hittills har en begränsning gällt i Lindesberg att högst två styrelsearvoden utbetalats till en och samma person. Detta för att motverka att några få samlar på sig många uppdrag i jakt på arvoden. En utmärkt demokratisk princip, tycker vi inom Vänsterpartiet, för att öka spridningen av politiska uppdrag bland fler medborgare. Men även här valde S och M att gå samman för att värna om ett fåtal, som nu kan samla på sig obegränsat antal uppdrag i allt fler kommunala bolag…

Inom Vänsterpartiet är vi mycket bekymrade över det politikerförakt som allt mer brer ut sig, inte minst på nya diskussionsfora på Internet. Mycket av det bygger nog på felaktiga rykten om hur det egentligen går till i politiken och om vilka villkor som gäller för flertalet fritidspolitiker. Men när Socialdemokrater och Moderater i Lindesberg nu gått samman för att mjölka kommunen på orimliga arvoden till ett fåtal ledande politiker, så anser vi den upprörda kritiken i högsta grad befogad.

Vänsterpartiet anser att S och M, som med dagens beslut valt att gynna en liten grupp politikers girighet, tagit på sig ett tungt ansvar för att de då skadar förtroendet för politik i allmänhet och för vår kommun i synnerhet.

Publicerad 21 september 2011 klockan 16:59

Fredrik Norman , 0581-61 71 71

Arkivfoto: Ida Lindkvist

Trångt på serveringar i Lindesberg -både gäster och serveringar behöver ta sitt ansvar

PRESSMEDDELANDE: Flera anmälningar om trängsel på serveringar har inkommit till Lindesbergs kommun. Vid tillsyn har det framkommit att en del ställen har behövt ändra möbleringen för att hålla avstånd mellan gästerna. Men allt bygger på att alla tar sitt ansvar.

9 juli 2020 klockan 10:26 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Annons


Carin Hamnlund lämnar nu över stafettpinnen till den före detta eleven och tränarkollegan Frédérik Gourlay. Foto: Ingrid Nilsson

Före detta elev tar över som lärare

Efter 11 år som tränare på judogymnasiet lämnar nu Carin Hamnlund över stafettpinnen i åtminstone ett år framöver. Ny tränare blir en av hennes egna före detta elever, Frédérik Gourlay.

8 juli 2020 klockan 13:27 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Vattenläcka medför att hushåll blir utan vatten

Sent på tisdagskvällen upptäcktes en vattenläcka på Östermalmsvägen i Lindesberg. Skadan är ...

Hemestra i Bergslagen i sommar!

INSÄNDARE: Nu är vi inne i semesterperioden och många ser fram emot en skön ledighet. Ofta förknippas semester med resor, ...

bildspel Kontio är tillbaka i kuskchampionats-toppen

Jorma Kontio är svårslagen på Fornaboda, något han bevisade under Fornabodas åttonde tävlingsdag för sä...

Fyndläge under helgens stora loppis. Foto: Bergslagen.se

Fyndläge när Bergslagens Loppishelg återkommer

Turistbyråerna i Lindesberg, Nora, Hällefors och Ljusnarsberg hoppas kunna upprepa succén från förra året när Bergslagens Loppishelg återkommer. Under kommande lördag och söndag är det nämligen dags för fyndsugna att plocka fram den dedikerade loppiskartan, då man kan välja och vraka bland prylar från mer än 80 säljare.

7 juli 2020 klockan 12:41 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Arkivbild. Foto: Fredrik Norman

Lindesbergs kommun satsar på 12-stegsbehandling

PRESSMEDDELANDE: Nu finns möjligheten för invånare i Lindesbergs kommun som har problem med alkohol eller droger att gå 12-stegsbehandling. Metoden används över hela världen för att hjälpa personer ur sitt missbruk. I Lindesbergs kommun ges den i Vedevåg.

7 juli 2020 klockan 10:06 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Brunnskaret porlar åter av liv
Efter ett tags vila porlar nu vattnet åter ur det gamla brunnskaret i Flugparken. Dessutom har det nu fått tillökning i familjen av ytterligare fem...
6 juli 2020 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Vilseledande marknadsföring och aggressiva metoder lurar elkunder
PRESSMEDDELANDE: Konsumentverket har granskat elavtal som marknadsförs med det tilltalande ”El till inköpspris” och kommit fram till att det är...
6 juli 2020 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

En person till sjukhus efter misshandel
En person fick under fredagskvällen föras till sjukhus med lindriga skador efter en misshandel i de centrala delarna av Lindesberg.
4 juli 2020 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Motionsspåret runt Lindessjön är nu lättframkomligt igen. Foto: Camilla Lagerman

Nyklippt och friserat längs sjön

Under torsdagen rapporterade LindeNytt om att flera klagomål kommit in från allmänheten gällande igenväxta motionsspår längs slingan Lindessjön runt. Redan samma eftermiddag började Samhällsbyggnad Bergslagen att röja upp längs den ca 7 kilometer långa motionsslingan och man beräknar att vara färdiga med arbetet under fredagen.

3 juli 2020 klockan 14:24 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Arkivfoto: Fredrik Stenfelt

Dags att nominera kandidater till Harmonis kulturstipendium

I november är det dags att för fjärde året i rad dela ut Manskören Harmonis kulturstipendium, och det är nu hög tid för allmänheten att nominera sina kandidater.

3 juli 2020 klockan 12:30 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Vill vi ha en sjukstuga i Lindesberg?

Debatten om framtiden för Lindesbergs lasarett fortsätter. Den pensionerade läkaren Ingemar Engstrand skriver nedan ett ...

Kvinna föll i sjön – fick hjälpas upp av räddningstjänsten

Vid 16-tiden på torsdagen larmade SOS Alarm räddningstjänsten om ett befarat ...

Uppskattat musikläger på Hillstreet

För tredje året i rad anordnar Studiefrämjandet tillsammans med Lindesbergs kommun ett musikläger för barn och ...

Annons


Utebliven slåtter har satt sin prägel på motionsspåret. Läsarbild.

Många klagomål på igenväxt motionsspår

Gräset har tagit över vissa sträckor av motionsspåret Lindessjön Runt. Många har reagerat på att spåret nu bara blir trängre och trängre. Orsaken till utebliven slåtter förklaras med att den maskin som används för ändamålet har gått sönder och står på en verkstad.
– Vi jobbar för fullt med att lösa det här på annat sätt, berättar Monica Iwarsson Lindh som är enhetschef för Park och Idrottsverksamhet på Samhällsbyggnad Bergslagen.

2 juli 2020 klockan 09:25 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Publik laddstolpe i Fellingsbro fyller tidigare tomrum på kartan

Fellingsbro har fått sin första publika laddstolpe. Den som vill kan nu ladda sin elbil med f...

bildspel Nytt banrekord på Fornaboda

Den svenska traveliten var på plats när Fornaboda skulle köra sin årliga storloppsdag med det traditionella Bergslagsloppet med ...

12 nya häktningsplatser till Lindesberg

Drygt 60 nya anstalt- och häktningsplatser ska bidra till att möta det höga beläggningstrycket hos Kriminalvården. ...

Jilkes replik till Centerpartiets Charlotte Edberger

INSÄNDARE/DEBATT:Läkaren Peter Jilke önskar svar från Centerpartiets Charlotte Edberger på frågan om ...

Efter larmet om smäll: Två personer misstänkta för ringa narkotikabrott

UPPDATERAD KL 21:19. Strax före klockan 16 på tisdagseftermiddagen, larmade allmä...

Från 1 juli kan allmänheten testas för covid-19 och antikroppar

Från och med imorgon, den 1 juli, kommer man inom Region Örebro län kunna beställa sjä...

Sofie Östgren tillsammans med dottern Freja och hunden Ingemar framför den nya butikslokalen i Rockhammar. Foto: Jennie Larsson

bildspel Lågprisbutiken Nisses i Rockhammar utökar rejält

Under helgen slog lågprisbutiken Nisses i Rockhammar upp dörrarna till sin helt nybyggda lokal. Med en yta på hela 900 kvm har man nära på fyrdubblat storleken på butiken, och utökat sortimentet rejält.
– Här ska man hitta allt man behöver och allt du inte visste att du behövde, skrattar butiksägaren Sofie Östgren.

30 juni 2020 klockan 08:59 av Jennie Larsson Visa hela artikeln

Badplats utsatt för skadegörelse – föreningen vädjar till allmänheten
Under natten mot söndag begav sig ett större gäng personer till badplatsen i södra Lövåsen, där man parkerade sina bilar vid strandkanten och ...
29 juni 2020 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Mycket stök vid spontan bilträff
Under natten mellan lördag och söndag fick polisen in mängder med påringningar från privatpersoner gällande väldigt höga ljudnivåer från ...
29 juni 2020 av Jennie Larsson
Visa hela artikeln

bildspel Skogsbranden söder om Pilkrog under kontroll
Vid 20:30-tiden bedömdes skogsbranden strax söder om Pilkrog vara under kontroll, och de två helikoptrar som under flera timmar arbetat med att ...
27 juni 2020 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2020-06-27

2020-06-27

2020-06-26

2020-06-26

2020-06-26

2020-06-25

2020-06-25

2020-06-24

2020-06-24

2020-06-24

2020-06-24

2020-06-23

2020-06-22

2020-06-20

2020-07-09 11:03