Vänsterpartiets kritik mot ”giriga politiker”

Lokalpolitikernas arvoden har blivit en riktigt het potatis i Lindesberg. Detta sedan redan högavlönade politiker drygar ut sina inkomster med arvoden för styrelseuppdrag i de kommunala bolagen.

Att detta har blivit så hett, beror på att Moderaterna och Socialdemokraterna har gått samman och kört över de övriga partierna i vad Vänsterpartiet nu beskriver som ”en ohelig allians”. Detta innebär att en mycket tydlig spricka uppstått mellan samarbetspartierna S, V och Mp. Så här gör man för att försäkra sig om allt fetare arvoden, skriver Vänstern i ett uttalande.

Bakgrunden är att man i kommunstyrelsen hade beslutat att en politiker max får ha två styrelseuppdrag och att hel- eller deltidspolitiker inte skall få ytterligare arvoden för dylika uppdrag. Detta beslut kördes senare över av Moderaterna och Socialdemokraterna vars hel- och deltidspolitiker sitter på mellan 2-4 styrelseuppdrag – med sammanlagda arvoden som varierar mellan 30 000-60 000 kr årligen.

Girighet hos en mindre grupp politiker, anser Vänstern som tycker detta är stötande när kommunen i samma stund visat sig ha en ekonomisk kris att brottas med, som avslöjades av LindeNytt för snart tre veckor sedan. Vänsterpartiet grundar sina uttalanden om girighet på att kommunens heltidsarvoderade kommunalråd redan tjänar nära 50 000 kr i månaden. ”Men… mycket vill ha mer”, skriver Vänsterpartiets Jeanette Rapp, Ulf Axelsson och Matz-Eric Nilsson i ett uttalande idag.

Läs hela uttalandet nedan:

Nu går skam på torra land!
Nyligen har avslöjats att kommunens ekonomi är mycket sämre än vad vi fritidspolitiker fått veta. Vi har upptäckt ”svarta hål” som helt okontrollerat tillåtits urholka stadens finanser. Bl a tycks mycket av kommunens pensionsfonder ha gått upp i rök. Det blir inte lätt att ordna upp det som styrts så vårdslöst. Vill det sig riktigt illa, kan alla Lindesbergare komma att drabbas. Dels om vi måste höja kommunalskatten för att täcka upp det bristerna, dels genom nedskärningar i kommunens service. Vänsterpartiet kämpar fortsatt för att barnomsorgen, skolan och äldreomsorgen ska skyddas från sånt. Men i värsta fall kanske kommunen måste be medborgarna (och personalen) stå ut med åtminstone tillfälliga försämringar t o m där – tills ekonomin kommit på rätt köl igen. Det kan bli kännbart!

Att mot denna eländiga bakgrund ha mage att samtidigt höja vissa politikerarvoden med flera tiotals tusen kronor per person, det måste väl ändå sägas vara minst sagt stötande!

– Är det verkligen möjligt? har en del frågat oss när de hört om saken via media. Jo, dessvärre! Kommunens heltidsarvoderade kommunalråd tjänar redan idag ca 50 000 i månaden. Det är en hög lön, troligen betydligt mer än vad de tjänat på sina civila jobb! (Till detta kommer väl rätt till visstidspension – utan ens krav på att söka andra jobb – om de avgår eller blir bortröstade…).
Vänsterpartiet föreslog – med stöd från alla övriga mindre partier – att de som redan har kommunalrådslön (heltid eller minst halvtid) ska sköta uppdrag som följer med rollen utan extra arvoden. (Så är det t ex när ett kommunalråd sitter ordförande i t ex pensionärsråd eller handikappråd). Vi anser samma ska gälla för uppdrag inom kommunens egna bolag.

Men ”… mycket vill ha mer…” Kommunstyrelsens ordförande (S), som tjänar allra mest, ska nu få ytterligare 55 000 i årsarvoden för att på (redan betald) arbetstid sitta ordförande i tre kommunala bolagsstyrelser. Oppositionsrådet (M) är faktiskt värre ändå: som vice ordförande i fyra av bolagen ska han få 60 000 utöver sin kommunalrådslön.
Socialdemokrater och Moderater gick nämligen i fullmäktige samman i ohelig allians för att det var så viktigt att försäkra sig om allt fetare arvoden till det fåtal, som redan i mångas ögon hade oskäligt välbetalda förmåner…

Inte nog med detta! Hittills har en begränsning gällt i Lindesberg att högst två styrelsearvoden utbetalats till en och samma person. Detta för att motverka att några få samlar på sig många uppdrag i jakt på arvoden. En utmärkt demokratisk princip, tycker vi inom Vänsterpartiet, för att öka spridningen av politiska uppdrag bland fler medborgare. Men även här valde S och M att gå samman för att värna om ett fåtal, som nu kan samla på sig obegränsat antal uppdrag i allt fler kommunala bolag…

Inom Vänsterpartiet är vi mycket bekymrade över det politikerförakt som allt mer brer ut sig, inte minst på nya diskussionsfora på Internet. Mycket av det bygger nog på felaktiga rykten om hur det egentligen går till i politiken och om vilka villkor som gäller för flertalet fritidspolitiker. Men när Socialdemokrater och Moderater i Lindesberg nu gått samman för att mjölka kommunen på orimliga arvoden till ett fåtal ledande politiker, så anser vi den upprörda kritiken i högsta grad befogad.

Vänsterpartiet anser att S och M, som med dagens beslut valt att gynna en liten grupp politikers girighet, tagit på sig ett tungt ansvar för att de då skadar förtroendet för politik i allmänhet och för vår kommun i synnerhet.

Publicerad 21 september 2011 klockan 16:59

Fredrik Norman , 0581-61 71 71

Arkivbild. Foto: Camilla Lagerman

Stadsskogsskolan förlänger fjärrundervisning för två tredjedelar av eleverna

Stadsskogsskolans elever i årskurs 7 och 8 kommer fortsätta sina studier via partiell fjärrundervisning i ytterligare två veckor. Årskurs 9 kommer dock ha all sin undervisning på plats. Detta enligt ett beslut från Barn- och utbildningsnämnden, som fattats för att minska trängseln i skolans lokaler.

15 april 2021 klockan 11:13 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Annons


Luffaren Fargo återkommer till Löa Hytta i sommar. Foto: Camilla Lagerman

Löa Hytta välkomnar nya hemligheter efter uppehållet

Efter förra årets pandemi-uppehåll återkommer den lekfulla teatervandringen Hyttans Hemligheter med ett helt nytt äventyr i sommar. Premiären är satt till 9 juli och man spelar sedan föreställningar fram till 1 augusti.
– Vi har lärt oss, anpassat oss och ser hoppfullt på framtiden, meddelar ensemblen på sin hemsida.

14 april 2021 klockan 14:26 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Nattlig utryckning när rishög stod i lågor

Under natten larmades Nerikes Brandkår ut till en gräsbrand norr om Lindesberg.

Kylig delikatess blir het nyhet när 37:an lanserar egen glass

Sedan 37:an slog upp portarna till sina nyrenoverade och större lokaler i början av året har ...

Nära en miljon skall få fler att lockas till Bergslagen

Nu skall turismen i Bergslagen stärkas. För ändamålet har Destination Bergslagen beviljats strax ...

Foto: Camilla Lagerman

Nära 12 000 doser vaccin till regionen under vecka 15

Under vecka 15 vaccinerar Region Örebro län med totalt 11 700 doser vaccin. Vaccinet ges både till dem som får första och andra sprutan. Nu kan personer som är 70 år och äldre boka tid för vaccination.

12 april 2021 klockan 14:01 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Arkivfoto: Fredrik Norman

Två åldringsbrott utreds: Fem personer greps misstänkta för grov stöld

Polisen utreder nu två fall av stölder som har drabbat äldre personer i deras bostäder. I båda fallen har gärningspersonerna lurat sig in i bostäderna på olika sätt.

12 april 2021 klockan 12:52 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Frövifors Pappersbruksmuseum utsett till Årets Arbetslivsmuseum
Frövifors Pappersbruksmuseum tilldelades under fredagen den ärofyllda utmräkelsen Årets Arbetslivsmuseum, och fick därmed ta emot en emaljskylt ...
9 april 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Kassörska bad tobakskund om legitimation – blev hotad
Polisen har upprättat en anmälan om olaga hot riktat mot en kvinna som arbetar i en livsmedelsaffär i centrala Lindesberg. Enligt polisuppgift ...
9 april 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Minskning i antal fall men fortsatt allvarligt läge
Efter förra veckans rekordhöga notering av antalet bekräftade covidfall i kommunen, ser läget för tillfället betydligt bättre ut. Från 128 ...
8 april 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Vattenmassorna dånar fram vid kraftstationen i Dalkarlshyttan. Foto: Fredrik Norman

Ingen oro för extrem vårflod i dagsläget

Med våren kommer oro för vissa som bor i närheten av sjöar och vattendrag. En extrem vårflod med höga flöden kan orsaka stora skador på egendom. Just nu ger dock Linde energi ett lugnande besked till de som berörs. Någon extrem vårflod ser man inte på kartan i dagsläget.

7 april 2021 klockan 11:14 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Foto: Camilla Lagerman

Påskpyntade rondeller utsattes för sabotage: ”Jättetråkigt”

De fyra påskkärringarna, som hade placerats i rondellen vid Lidl, överlevde inte påskhelgen. Redan på Långfredagen upptäcktes ett första sabotage mot den påskprydda installationen, som skapats av personalen vid Samhällsbyggnad Bergslagen. Då hade en av påskkärringarna slitits upp och lämnats på en annan plats i närområdet.
– Det är naturligtvis jättetråkigt att det blir så här, men på något sätt var det nästan väntat att det inte skulle få vara i fred, säger Monica Iwarsson Lindh, enhetschef på Samhällsbyggnad Bergslagen.

6 april 2021 klockan 13:50 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Kastade molotovcocktail mot bil – polisen jagade bilbrännare i natt

Natten till tisdag jagade polisen en bilbrännare i Storå. Vittnen har berättat hur ...

bildspel Isabella vann flest ponnylopp under fjolåret

Bara några kilometer från Fornabodas ovala tävlingsbana bor Isabella Jansson Wiklund, Sveriges segerrikaste ...

Glad Påsk!

LindeNytts redaktion önskar alla läsare och annonsörer en riktigt Glad Påsk! //Red.

Annons


Felix Hansson visste att finalägget fanns i Flugparken i Lindesberg. Foto: Jennie Larsson

bildspel Påskäggsjakten är avslutad – här är vinnarna

Det var ett rekordstort deltagande i LindeNytts påskäggsjakt i år, vilket är otroligt roligt! Samtliga vinnare är utsedda och alla priser delades under långfredagen ut av påskvärdarna Happy och Ester. LindeNytt vill med detta rikta ett äggstremt stort tack till veckans alla tävlingssponsorer ICA Supermarket, Lågprisvaruhuset Mejk och 37:an.

2 april 2021 klockan 17:02 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Rekordnotering i antal covidfall: 128 på en vecka

Smittspridningen är uppe på en rekordhög nivå i Lindesbergs kommun, hela 128 bekräftade fall av covid-19 ...

SPF-Seniorerna i norra länsdelen värnar om Lindesbergs lasarett

INSÄNDARE/DEBATT: Vårt lasarett har tidigare betraktats som ett akutsjukhus. Vi inom SPF-...

bildspel Fototävlingen avgjord – bildkavalkad

Totalt 20 bidrag, alla med härliga och roliga tolkningar av temat vår/påsk, kom in till LindeNytts fototävling. ...

Fler bollar i luften när ytterligare två padelhallar planeras på norra industriområdet

Totalt 13 nya padelbanor, fördelat på två anläggningar, kommer att...

bildspel Smygtitta hos Charlottenlunds Padelcenter

Mycket har hänt innanför väggarna där Strands Tryckeri en gång huserade på Bandygatan i Lindesberg. Istället fö...

Två kvinnor misshandlades – varav en grovt: ”Har använts ett tillhygge”

Tre personer greps på tisdagskvällen misstänkta för misshandel, ...

Arkivbild. Foto: Fredrik Norman

Sjätteklassare undervisas på distans på grund av ökad sjukfrånvaro hos personalen

De två sista dagarna innan påsklovet, 31 mars och 1 april, kommer eleverna i årskurs 6 på Brotorpsskolan Södra i Lindesberg att undervisas på distans. Detta beslut har fattats av Barn- och utbildningsnämndens ordförande med anledning av ökad sjukskrivning hos personalen.

31 mars 2021 klockan 08:48 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Smittskyddsläkaren rekommenderar munskydd i affärer och kollektivtrafiken
PRESSMEDDELANDE: Smittskyddsläkaren i Region Örebro län har beslutat att införa lokala rekommendationer om munskydd i offentliga inomhusmiljöer f...
30 mars 2021 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Brandkåren ryckte ut och räddade nödställd katt
Nerikes Brandkår fick under måndagseftermiddagen rycka ut på ett något ovanligt larm i Guldsmedshyttan, då en katt hade fastnat med huvudet i en ...
30 mars 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Påskkärringarna har landat i centrala Lindesberg: ”Kul grej”
Med mycket enkla medel har personalen på Samhällsbyggnad Bergslagens avdelning gata, park och idrott satt sin påskprägel på två av Lindesbergs ...
29 mars 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2021-03-29

2021-03-26

2021-03-26

2021-03-26

2021-03-25

2021-03-25

2021-03-24

2021-03-24

2021-03-24

2021-03-23

2021-03-23

2021-03-23

2021-03-23

2021-03-22

Evenemangstips
Nyheter från Aftonbladet
Nyheter från Expressen
Polishändelser i Örebro län
2021-04-15 16:49