I den färska delårsrapporten som Lindesbergs kommun publicerade under tisdagen, framgår det att Socialnämnden går mot ett minusresultat med 77 miljoner kronor. LindeNytt har träffat två undersköterskor som menar att budgeten är fel redan från start.
– Ge oss rätt budget från början, den kommer aldrig räcka om man inte räknar med det faktiska arbetet som utförs, säger en av dem.
Hemtjänstens undersköterskor utför varje dag arbeten som går under Socialtjänstlagen. I dessa ingår bland annat att se till att de enskilda kommer upp på morgonen, tvättar sig och får frukost i magen. För dessa insatser finns en budget.
Utöver detta utförs även en rad andra insatser, som går under Hälso- och sjukvårdslagen. Det kan bland annat vara att ge insulin, byta stomier och katetrar, provtagningar och såromläggningar. Dessa insatser tar många timmar varje vecka, och enligt vårdpersonalen räknas dessa däremot inte med i budgeten.
– Vi har fel budget från start eftersom HSL-insatserna inte räknas med, det gör att vi går minus redan från början, säger en av undersköterskorna som önskar vara anonym.
I dagsläget står 60 personer i kö för att få plats på ett särskilt boende, medan ytterligare 35 står i kö till demensboende. Platserna i kommunen räcker inte till, vilket medför att de får bo kvar hemma betydligt längre.
– Det gör att de blir mycket sjukare och kräver större insatser, men de anhöriga går också på knäna tillslut för de orkar inte, säger den ena sköterskan.
– Man skäms lite, vi har inga svar att ge dem, säger den andra.
Äldre personer över 75 år är en av de grupper som oftast upplever ofrivillig ensamhet. Var tionde person i den gruppen känner att ensamheten påverkar deras mående negativt. För att motverka ensamhet har man tidigare beviljat en timmas social samvaro varje vecka, där personal har kunnat ta en promenad eller spelat spel tillsammans med brukaren, något man nu tagit bort.
– Vi arbetar med gamla och sköra människor, vi kan inte bara låta dem vara, de blir jätteoroliga. Men att kunna göra det lilla extra finns det inte tid till längre, säger undersköterskan.
– Sedan har man ju dragit in matlådorna för alla som beviljas hemtjänst nu, istället får de beställa frysta färdigrätter från affären. Hade vi haft tid hade vi kunnat steka några pannkakor eller åtminstone suttit med en stund, men det finns inte tid till det, flikar hennes kollega in.
En av flera besparingsåtgärder som beslutades under året, var att dra in på hemtjänstens bilar. Resultatet blev att man fick två fordon mindre, då man ansåg att personalen kunde cykla eller gå istället.
– Vi fick ju däremot ingen längre restid, utan nu får vi ju ta den tiden från patienterna istället. Vi springer redan så fort vi kan, vi hinner inte med, säger hon.
De båda undersköterskorna vill nu att politikerna ska börja lyssna på dem, och att de visar vart pengarna har tagit vägen.
– Politikerna behöver gå ut och redovisa vad de har gjort med alla pengar! Ge oss rätt budget från början, den kommer aldrig räcka om man inte räknar med det faktiska arbetet som utförs. Varför ska alltid barn och gamla betala priset? avslutar dem.
Den nu 49-årige mannen dömdes år 2000 för att ha mördat en filipstadsbo och sedan dumpat kroppen i Silvergruvan i Hällefors kommun. Efter 20 år släpptes han på fri fot, men dömdes under måndagen till 16 års fängelse för försök till mord, grovt hot mot tjänsteman, grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor samt försök till allmänfarlig ödeläggelse. De två sista begicks i Gusselby, våren 2023.
INSÄNDARE/DEBATT: På måndagens möte i BUN så röstade majoriteten av ledamöterna för en nedläggning av skolan i Vedevåg. Det jag slås över är politikers brist på vision och vilja! Återigen ser vi hur politiker försöker att hitta flera argument för en nedläggning än själva kärnan, ekonomin. Helt plötsligt pratar många om att skolan i Vedevåg är för dålig, att det saknas resurser och att barnen där inte får samma chans som andra barn i kommunen. Även förvaltningen säger att det är den bästa lösningen för en ”likvärdig skola”. Varför kan man bara inte stå rak i ryggen och säga som det är, vi måste spara pengar och vi väljer att göra det utanför Lindesberg? Det handlar om ekonomi och en övertro på centralisering som först och främst drivs av moderaterna.
En villa i Guldsmedshyttan blev i december 2024 totalförstörd i en brand. Idag, onsdag, fick räddningstjänsten rycka ut till samma adress igen – då en ny brand upptäckts i det idag obebodda huset.
I november 2004 startade krögaren Osman Agrali pizzerian och restaurangen Jalla Jalla på Kristinavägen i Lindesberg. Osmans satsning blev snabbt ett uppskattat inslag i centrum, och namnet satte sig i lindebornas hjärtan. Drygt tio år senare överlämnade han verksamheten till sina söner, som då valde att ge restaurangen ett helt nytt koncept och namn – Jalla Jalla gick därmed i graven. Nu har Osman åter tagit plats vid pizzaugnen och tillsammans med sin sambo Dalal Hamo rest Jalla Jalla-skylten på nytt – denna gång vid Flugparken i Lindesberg.
– Jalla Jalla is back in town, säger Osman Agrali med ett stort leende.
Strax efter klockan 13.00 på fredagen fylldes Kristinavägen med festligt utsmyckade lastbilar som dunkade ut musik ur gigantiska högtalare, medan överlyckliga studenter dansade och ropade till åskådarna. Häng med ut i centrala Lindesberg genom vårt bildspel ovan och se en lång rad ögonblick från den klassiska urladdningen: studentkortegen.
Stämningen var på topp – och likaså vädret, som dagen till ära bjöd på sommar i ordets rätta bemärkelse. Se när studenterna på fredagen gjorde det klassiska utspringet från Lindeskolans aula, för att på torget mötas av familjer och vänner.
Dagligen kan vi läsa insändare om det kritiska läget i förskolan på olika platser i Sverige, och Lindesbergs kommun är dessvärre inte något undantag! Våra förutsättningar blir allt sämre och sämre. Var är vi på väg? De senaste årtiondena har det skett en stor samhällsförändring som kräver att alla jobbar heltid. Detta leder till att många barn vistas i förskolan mer än heltid vilket gör att det blir svårare för oss att få våra resurser att räcka till.
Fredag 6 juni firas nationaldagen med festligheter på flera håll i Lindesbergs kommun. Det blir en dag fylld med aktiviteter och högtidliga tal av flera intressanta personer som bland annat journalisten James Savage och radiojournalisten Martin Dyfverman.